Sentient:
Hvala.
Samo da se na ovo nadovezem s jos jednom mislju: Pravi problem je sto nema coveka sposobnog da se "izdigne" jos malo, i vidi da osim te jedne sume postoje i druge... Za takve "poduhvate" ce nam upravo trebati AI...
Senti, opet ti sa svojom AI...
Ona ce doci, to je sigurno, samo zasto mislis da ce coveku trebati ista da shvati koncept univera?
Evo ovako, da se opozovem na istoriju...
Srednjovekovni ljudi su verovatno kontali da je zemlja ravna (ako je iko konto ista tada).
Njihova moc poimanja sveta, univera, a nedo bog i sire od toga je prevazilazilo njihov ondasnji kapacitet poimanja okoline...njihova svest je bila toliko zaokupljena bazicnim extencionalnim stvarima (joj, nadam se da sam tu rec sa ex..napisao dobro), da je to primljeno zdravo sa gotovo....ali ipak je ljudska svest evoulirala u sadasnjeg coveka, koji je ipak prosirio svoju svest u odnosu na prirodu...ako sada klinci ne mogu da svare ajnstajna, ne znaci da ubuduce nece...
primer:
Da li si ti kao klinac mogao svariti da na maloj silikonskoj ploci pice elektroni kroz nekakve tranzistore koje i ne vidis?
Ja onda nisam...ali moj klinac (13 god) kaze: Pa sta te to cudi...
A moja baba je za mog ZX Spectruma govorila da su to djavolji poslovi, i da me treba u crkvu odvesti...
Znaci, mozda, nece trebati AI da "svari" ustrojstvo svemira...ipak, koliko je procenat iskoriscenosti ljudskog mozga? A bas me zanima koliki je bio u srednjem veku....