PUTOVANJE KROZ VREME

Opet je neki mod (da li taj pominjani DON) podturio kukavičije jaje seleći temu ovamo, gdje već postoji srodna tema. Ajde, nema veze, i ovdje postoji mod koji će već znati šta s ovim.

I još jednom se pokazuje da se pametne stvari mogu reći u nekoliko riječi. Zakone fizike su donijeli ljudi.
Apsolutno tačno. Ljudi (i to pametni ljudi) nastoje da opišu stvarnost, onako kako je u tom trenutku shvataju, kroz tzv. zakone fizike. Nekada je to uspješno, nekada nije, neki zakoni opstaju dugo, neki budu zamijenjeni novima, kako napreduje nauka i saznanja o svijetu oko nas. Upravo zbog toga i postoji naučna fantastika. Počinjući od toga da ni jedan Zakon fizike nije 100% siguran, razvijaju se priče u kojima je nešto drugačije, u kojima je, zahvaljujući novim saznanjima, nešto što mi smatramo nemogućim zbog trenutnih zakona fizike, postalo moguće. Naravno, ni jedan pametni autor SF-a ne ulazi mnogo detaljno u objašnjavanje tih razlika.

"Zakone fizike doneli ljudi"...hehehehe, pa kad bi oni imali mogucnost da donose takve zakone, priroda bi licila na skupstinu, tj parlament, ali ona je daleko od toga. Zakone fizike su ljudi otkrili,pronasli, a nikako doneli. Postavio ih je neko drugi...sama priroda.

ima onaj primer za ovaj drugi primer...
identicne rakete A i B idu jedna ka drugoj brzinom nesto manjom od brzine svetlosti. na pola puta od njih, na mestu gde rakete treba da se mimoidju, je posmatrac koji miruje u odnosu na zemlju. levo i desno na jednakoj udaljenosti od posmatraca su dve sijalice 1 i 2. koje ce se istovremeno upaliti kad rakete stignu do mesta mimoilaska. posmatrac ce paljenje sijalica videti kao simultan dogadjaj, ali vozac rakete A ce videti da se prvo upalila sijalica 1 (jer on prolazi s te strane u odnosu na stacionarnog posmatraca i ona mu je bliza) a nakon toga sijalica 2. dok ce vozac rakete B reci da se prvo upalila sijalica 2 pa onda sijalica 1.
razlog ovoj razlici je potrebno vreme putovanja svetlosti od sijalica do rakete tj oka vozaca. svetlost iz dalje sijalice treba da predje veci put da bi stigla raketu.

ali da li su zaista sva tri posmatraca jednako u pravu?
Gledano iz njihovog sistema u pravu su. Zavisi šta je referentni sistem. S obzirom da u tvom primjeru "znamo" da su sijalice upaljene u isto vrijeme, i da su pretpostavljam na jednakoj udaljenosti od posmatrača, dotični posmatrač je jedini relevantan sudija, a vozači rakete su žrtve "sporog" kretanja svjetlosti :D.

EDIT:
A vidi tek sad sam ukapirao da rakete nemaju vozača hahaha

Poslednja izmena:
Sta mislit, da li ljudska rasa ima izgleda da nekad krene sa putovanjem u juce ili u sutra.......gde se krije tajna ..........

има текстова на нету где се тврди да неки људи успешно путују у прошлост и откривају праву историју, не ону коју нас уче у школама. вероватно је могуће и видети будућност, на крају крајева и свето писмо сведочи о пророцима

Ako i ne doživim da otkriju takvu mašinu koja i mi bila dostupna ostaviću svojim potomcima poruku koja će ovim sporim putem doći do njih (mislim polako, ovim vremenom) odnosno čekati ih, poruku sa jasnim uputama u koji trenutak mog života po našem vremenu da dođu i da me odvedu. Jer ako je ocaj crnac u stanju da stvori stroj koji bi se mogao vratiti u prošost do trenutka kad je uključen onda će neki pametniji ljudi shvatiti kako da putuju još više nazad u prošlost.
Pa kad dođu po mene ja ću malo po malo izmijeniti svoj život od početka do kraja!

Back