PUTOVANJE KROZ VREME

dragojIo:
nakon sto sam porazmislio, shvatam da se ta vremena sabiraju, tj 3dana+1mikrosekunda toliko traje njen put u oba smera.... mi znaci samo ne bi videli njenu povratnu putanju nakon sto udari u zid. ali bi pri sledecem slanju opet morali da cekamo 3 dana dok se ona pojavi ponovo dole.

u kontekstu teme postavlja se pitanje, moze li loptica krenuti takvom brzinom na dole da, posto je udarila u zid, pretekne brzinu uskomesanosti cestica vazduha koje je prosekla dok je isla navise.... i to takvom brzinom da prolece pored zadnjeg dela sebe koji jos putuje ka zidu.....
i recimo potrebna je 1 sekunda da se npr neki poklopac zatvori nakon sto je loptica lansirana ka zidu, ali je njen povratak tako brz da uskomesanost cestica vazduha jos nije imala vremena da se desi na uzlaznoj putanji, a o zatvaranju poklopca da i ne govorimo. zamislite taj problem, loptici treba tri dana da stigne do zida pa da krene nazad, ali se vraca tako brzo da mi ne stizemo da zatvorimo poklopac jedne sekunde nakon sto smo je poslali jer ona je vec tu....
Ponovo si izgubio iz vida ovo što sam podebljao. Ili misliš da loptica nazad putuje i kroz vrijeme pa sa vrati samo jednu mikrosekundu nakon što je krenula - do gore putuje 3 dana a vraća se za -3 dana + 1 mikrosekunda.

SuzanKalvin....

Ako je pretpostavka o paralelnim univerima tacna, svaki momenat (uzrokovan datom akcijom) se racva u x-smerova.
Tako da je Mr Sal, u nekom x-tom univeru, prosuo pivo u tstaturu i tamo nije pisao post, nego zaposlio fen.

To su neki moji kontovi, o paralelnim univerima....verovatno si cula o njima, mnoga dela sf-a su pisana i snimana na osnovu te pretpostavke.

Dalje, tok tog univera, sa pivom i fenom, je neizvestan i nije konacan, njegova sudbina, kao i nebrojenih drugih paralelnih univera moze biti konstantna, a moze se ukinuti sam od sebe usled recimo daljnih akcija u nasem, ako nema neki presek u buducnosti sa nasim univerom, pocetnim.

To je moj centralisticki pogled na to sve, jer smatram da je moja svest unikatna u celom svemiru, a akcije izazvane od iste, kao i moji dvojnici ne bi mogli dugo opstati..
Nekako imam osecaj da je tako, ne bi mogao to nekom logikom potkrepiti.

Kad stojis na Zemlji vidis zvezde (nocu), tj vidis njihovu proslost pre ....(zamisli sam koliko miliona godina).Uzmimo ili zamislimo da svetlost putuje u fragmentima kao slajdovi na filmskoj traci.u svakom trenutku ili fragmentu pusta se neki "film"Ajde i da zamislimo da su to paralelni univerzumi, ali nije mi jasno zasto svoje dvojnike posmatras kao bica koja su razlicita od tebe,koja drugacije razmisljaju,emocionalno otudjena od "orginala" to nisu paralelni univerzumi, to su novi dogmaticni nepodkrepljeni, neverovatni, error univerzumi,koji mogu da uniste citav niz pa i orginal.

Ali to je samo moje misljenje.

Da, ja gledam zvezde kako su izgledale pre x godina, zavisno od udaljenosti..ali u nasem univerzumu.
Paralelni univeri se ne nalaze u nasem kosmosu, ma koliko on beskrajan bio.

A moji dvojnici..pa naravno da moraju biti razlicita bica..svako se menja, drugacije razmislja, kao posledicu prozivljenih iskustava.

Moji dvojnici nisu niti ce imati isti zivot kao ja, zato i jesu u tim alternativnim svemirima.Shodno tome, moji dvojnici nemogu biti kao ja.

Ja ne tvrdim da sam u pravu, niti zelim da namecem ista, samo da objasnim svoje ( i mozda mojih dvojnika :) vidjenje sadasnjosti i posledice sadasnjih akcija )

Ako postoje paralelni univerzumi, jasno je da su oni različiti, inače sve to ne bi imalo nikakvu svrhu. Čemu bi služilo više POTPUNO ISTIH univerzuma. Te razlike, ma kako male, znače i razlike u iskustvima pa samim tim i razlike u osobinama.

Progutala ne procitala.

Sto se tice razlicitih univerzuma; nasa puka zelja.Mislim da ce univrzum vise da nas razocara nego odusevi, ako ikada covek stigne dotle da ga potpuno istrazi.
Da li je neko od vas citao Kremansko prorocanstvo? Citiram onako kako pamtim:
-"Covek ce stici do dalekih zvezda, ali tamo nece naci nista sem bozijeg mira."

Sal:
Bas lepo receno...zaista. Nazalost, nisam procitao prorocanstvo.

Nacice boziji mir...moze se tumaciti svakako. Mozda mir od svoje radoznalosti koja ga je terala na put ka zvezdama? Apsulutna spoznaja svega?

Moram da te razocaram prorok u ovim prorocanstvima je jedan nepismeni seljk iz Кремна na planini Zlatibor koji je ziveo u vreme kneza Mihaila Obrenovica, tako da je njegovo proricanje ispricano govorom prostog nepismenog coveka.

SuzanKalvin:
Pojasni mi ovo, nisam te bas razumela.Kako to mislis izvan intelektalnih mogucnosti vecine obicnih ljudi?
Pa, recimo, uzmimo za pocetak razdaljine. Da li zaista shvatas sta znace astronomske razdaljine (da ne idemo na parseke i svetlosne godine), najprostiji moguci primer - koliko je nas Solarni sistem zaista velik ? Da, mozes da znas napamet brojke, ali njegovu velicinu pocinjes da zaista shvatas tek preko cuvene analogije s loptom kao Suncem i glavicama ciode kao planetama...

Preko Ajnstajnove teorije relativiteta, koja je sada stara vec ceo vek, i koju u potpunosti shvata tek stotinak ljudi...

Do M-Teorije i Multiverse Universe Teorije, koje zaista shvata tek desetak ljudi...

.@SuzanKalvin

Znam za to prorocanstvo, i znam kada je nastalo..rekao sam samo da ga nisam citao, ali smatram da se moze tumaciti na vise nacina, kao sto se nostradamus moze tumaciti isto tako.

To sto taj nadareni zlatiborski gejak nije imao pojma, kao i njegovi savremenici, o kosmickim putovanjima, astroloskim razdaljinama i klasifikaciji zvezda, ne znaci da nije "video" coveka na putu tamo, ili cak na odredistu.

Kada sam procitao tvoj citat prorocanstva (koji me zaista odusevio) momentalno sam pomislio da je covek napokon nasao ono za cim traga, teran svojoj urodjenoj radoznaloscu..-apsolutno (bozansko znanje svega i razumevanje postanka i funkcionisanje univerzuma)..i nasao nista, tj kraj svoga traganja, znaci svoj mir.

To je moje tumacenje prorocanstva....bas me zanima kako ga ti ili drugi tumace...

da citiram -"Covek ce stici do dalekih zvezda, ali tamo nece naci nista sem bozijeg mira."

Sentient:
Do M-Teorije i Multiverse Universe Teorije, koje zaista shvata tek desetak ljudi...
Da li ti znas kako radi motor sa unutrasnjim sagorevanjem po poslednjih finesa, kako se uzgaja malina, kako da napravis savrsenu rakiju ili da izvrsis operaciju na otvorenom srcu?To sto recimo neznas nemora da znaci da ti je nedostupno, ne znaci da si diskriminisan ili glup vec samo da te ne zanima.Isto je i sa tim teorijama.Niko nije napravio neko veliko delo smo da bi za to primio platu,vec iz ogromne ljubavi prema svom radu, ono cemu se posvetio.Tako da verovatno tih desetak ljudi voli da se bavi tim teorijama pa je i najbolje shvataju.Ali da su intelektualno iznad ostalih .....tesko.Mozda i jesu ali to se ne meri kolicinom znanja,vec raznim vrstama inteligencije.

Sal

To je i svrha prorocanstava, da razmisljamo o njima dok nam sinapse ne popucaju.
Iskreno slazem se sa tobom da ce covek pronaci poreklo i nastanak bla, bla it...d kao vid bozanskog mira. Ali ne verujem da ce nas to uciniti nesto vise od samih ljudi,i ne kazem da su ljudi bezveze, nego da ce i to jednom da dosadi.Nama treba uvek nesto novo da nam dize adrenalin i zadovoljava radoznalost.
Inace da sam ja sejak koji u zivotu nije video nista sem koza i ovaca,i da mi se ukazala takva vizija da ljudi odlaze do dalekih zvezda i nalaze samo golo kamenje mozda bih i ja rekla:-"Covek ce stici do dalekih zvezda, ali tamo nece naci nista sem bozijeg mira." A mozda i ne bih, ne znam.

SuzanKalvin:
Isto je i sa tim teorijama
Ne, nije isto. Ne radi se samo o obimu znanja (i zainterresovanosti za datu oblast) vec i o mentalnom kapacitetu potrebnom da bi se data teorija zaista razumela. Ne znam kako ovo da ti objasnim. Mozda ovako: ja sam poceo da se bakcem sa diferencijalnim jednacinama jedno godinu dana ranije nego moji vrsnjaci. Uprkos tome sto me je to interesovalo, i sto sam naucio postupke resavanja, nisam zaista razumeo o cemu se tu radi jako dugo vremena. Ako shvatas sta ovim zelim da kazem...

To nije stvar mentalnog sklopa vec pristupa(Tehnika Brate),ali to ne znaci da si los u resavanju diferencijala i da si glup za njih bilo ti je potrebno vreme, metod,drugaciji pristup pa si ipak dosao da cilja.Nemoj tako da kategorizujes ljude, to je vid diskriminacije.

Ima jedna pripovetka koju sam citala u starim izdanjima SIRIUSA, ne mogu da se setm naslova a ni pisca.Uglavnom radnja ide ovako:Diplomata sa Zemlje dolazi da radi na nekoj planeti kao ambasador,odakle je njegov predhodnik pobegao glavom bez obzira.Inace, planeta je totalno miroljubiva ali izricito zahtevaju da se postuju njihova pravila ponasanja, ato podrazumeva da ne smes da nipodastavas druge kao i da je zahtevanje pomoci veoma sramno.Dodeljena mu je masina (cije ime sam zaboravila i koju poseduje svaki gradjanin planete)koja slusa samo njega i ispunjava svaku njegovu zelju,pri tom moze da mu stvor sta god pozeli,dodelili su mu i parce zemljista da mu stoji na raspolaganju kao dom i kancelarija.U prvi mah diplomata je bio odusevljen i odmah pomislio da bolji posao nije mogao da zamisli. Odmah je izdao masini naredbu da mu napravi luksuznu vilu, ali masina je pitala :
-Kakvu luksuznu vilu?
Diplomata je dugo objasnjavao ali na svako njekovo objasnjenje dolazilo je pitanje "kakvo".
Na kraju iznuren je ogladneo i zatrazio je veceru, ali prica se nastavila.Vec iznerviran zatrazio je 2dl vode, sve sto je masina uradila jeste da mu je napravila baricu pred nogama.
I onda je shvatio da za ovakvu masinu je potrebno ogromno znanje iz svega samo ne iz diplomatije u kojoj je bio vrhunski strucnjak.
Nekako mi se cini da smo dotakli ovom raspravom temu iz ove price.

SuzanKalvin:
To nije stvar mentalnog sklopa vec pristupa(Tehnika Brate),ali to ne znaci da si los u resavanju diferencijala i da si glup za njih bilo ti je potrebno vreme, metod,drugaciji pristup pa si ipak dosao da cilja.Nemoj tako da kategorizujes ljude, to je vid diskriminacije.
Pricam o razlici koja je stvarna a ne izmisljena. Kao takva ne predstavlja diskriminaciju vec samo izraz stvarnog stanja stvari. Npr, razlika koja postoji izmedju coveka sa IQ=180 i onog sa IQ=100. Jesi gledala filmove Amadeus, ili Good Will Hunting ? Ja bolje ne znam da objasnim...

IQ nije prava mera inteligencije.Imala sam drugaricu kjoja je mogla da zapamti i shvati sve iz fizike i matematike ali nije mogla da shvati dali je neko z...bava ili ozbiljno misli i primala se na tako glupe fore da ne poverujes kako je to moguce.Smatram da ako je znanje dostupno moze svako da ga usvoji pre ili kasnije,istrazivacki rad je nesto drugo.Tacno je da se ljudi rode sa odredjenim talentom koji kasnije koriste, bilo da je u pitanju umetnost ili prirodne nauke itd. Rode se nekad i genijalci koji svet vide potpuno drugacije a oni su zaista retki ili neshvaceni.
Zao mi je ako mislis da sam izvrsila napad na tvoju inteligenciju nije mi bila namera.Ali tvoja recenica :" Vec i ovo malo sto znamo je izvan intelektualnih mogucnosti vecine obicnih ljudi..." mi je bas zaparala usi.Ne moramo da budemo genijalci da bi shvatili svet oko sebe, treba da budemo samo dobro obavesteni.

Suzana, to je jedna od mojih omiljenih priča. Svako ko mašta da bi mogao da reši sve probleme ako uhvati "zlatnu ribicu" trebalo bi, kao terapiju, da je pročita.

Od svih crta ličnosti, IQ je jedina koja se može precizno meriti, ali ne kao apsolutna veličina, već samo u odnosu na prosek. Činjenica je da je inteligencija u svim populacijama raspoređena po, narodski rečeno, "zvono" krivoj. Koliko ima mentalno zaostalih, toliko ima genijalnih, oko 2%.
Nisu svi ljudi isti. Ne mogu se meriti ispod prosečni sa genijalnima, niti mogu shvatiti, ali zaista shvatiti ono što ovi drugi mogu. To jeste diskriminacija, ali ne od nas ljudi, već od prirode i gena.
Na svetu, ako se dobro sećam, oko 3000 osoba se ozbiljno bavi TR-om, ali samo delić tog broja u toj meri je razume da može da je unapredi.

I u svakodnevnom životu prosečno inteligentne osobe su, po prirodi stvari, diskriminisane. Već godinama u SAD, kada neko stariji sa srednjom školom izgubi posao, neće ga više naći, fakultetski obrazovani moraju dobro da se pomuče za novi posao, a najbolji stručnjaci mogu da biraju gde će raditi. Današnja tehnologija postavlja sve veće zahteve za visinu IQ-a (onog "sirovog, koji se dobija rođenjem) koje prosečni jednostavno ne mogu da ispune.
Da kažem to i grubo: osobe prosečnog IQ-a preglupe su za rad u visokoj tehnologiji a o vrhunskoj nauci da i ne govorim. Zato će i biti problem u budućnosti, kada proizvodnju preuzmu mašine, šta ćemo mi obični, koji nemamo intelektualne kapacitete za vrhunsku nauku, da radimo i od čega ćemo živeti.

I ja imam primer iz života, samo suprotan. Bio sam doneo test inteligencije na posao i kolega ga je rešio postigavši ispod 90 IQ, ispod proseka dakle. Kasnije sam uvideo šta to znači, nije bio u stanju da shvati ni kako da mobilni podesi, a kada sam mu ubacio naše brojeve u imenik, posle par dana tražio je da ih izbacim, zbunjivali su ga. E, takvi smo i mi prosečni, pa čak i umereno natprosečni u odnosu na genijalne.

Da li znas kako se prica zove i ko je pisac?
Sto se tice ove rasprave ne slazem se u potpunosti sa tobom.IQ je za sada jedini test koji moze da izmeri neki vid inteligencije,pri tome je i zastareo i obuhvata vise poznavanje opste kulture.Najbolji test koji se moze naci u nas je mensin test.Najnovija istrazivanja pokazuju da postoji sedam ili osam (neznam tacno,zabavnik je pisao o tome) vrsta inteligencija, a skup svih natprosecnih inteligencija je genijalnost.Ono sto pokusavam da kazem ovde vec duze vreme nemoraju ljudi da budu upuceni u sve tajne univerzuma da bi bili uspesni dovoljno je da imaju malo iznad proseka jedan vid inteligencije pa da se specijalizuju za tu oblast, rupe mogu da nabiflaju.Evo, recimo uzmi tvog kolegu, ne mora da zna da ukljuci mobilni ali ako on ima osecaj za kontakt sa ljudima da napravi atmosfveru da stavi sebe u centar paznje on moze da bude uspesan makar to bio samo privid.(ne znam tvog kolegu samo lupetam kao primer).Ljudi se uvek hvataju za ono u cemu su najbolji. Vestina laktanja moze da se gleda kao vid neke inteligencije.Sto se tice zapada o tome ne mogu da raspravljam jer neznam kako je tamo i sta se trazi ali tvoje reci cu zapamtiti.

Citao sam i ja tu pricu, i moj komentar na istu je da tacno treba znati sta zelis, definisati to i iskazati...onda ti ne treba masina da to napravis.

Sto se tice inteligencije, prica je suplja....nikako se ne moze meriti, samo pokusati neki oblik merenja, kao ovi IQ testovi. Ja sam po tim testovima malcice iznad proseka, po nekim drugim malo ispod proseka.

Ali sam mnogo inteligentniji od mojih radnih kolega i komsiluka (tako me kontaju), iako smatram da su prosecne inteligencije kao ja.

Fol je u tome sto ja svo svoje slobodno vreme trosim na neke kreativne stvari, kao sto su citanje, izrada (usavrsavanje) web stranica, diskusije o "visim temama" na ovom i nasem forumu, gledanje filmova i istovremena analiza istih, citanje na engleskom i njemackom jeziku i igranje video igrica.

Sve te nabrojene aktivnosti mi pomazu ne da postanem inteligentniji, nego da sacuvam i unapredjujem svoje steceno znanje do krajnjih granica svoje fizicke inteligencije.

Zato okolini delujem pametniji, ali sam u stvari pametan kao i oni.
Mada, tu je i intuicija, kao jedna vrsta kanalisane inteligencije zapazanja i zakljucivanja okoline, koja me retko kada prevarila...sada, da li se i to moze smatrati inteligencijom?

SuzanKalvin:
IQ nije prava mera inteligencije.Imala sam drugaricu kjoja je mogla da zapamti i shvati sve iz fizike i matematike ali nije mogla da shvati dali je neko z...bava ili ozbiljno misli i primala se na tako glupe fore da ne poverujes kako je to moguce.
Posebna obdarenost u jednoj oblasti cesto je pracena zaostajanjem u drugim oblastima. Neko moze da bude genije za matematiku i fiziku a pri tom da ima emocionalnu inteligenciju jedne kornjace.

SuzanKalvin:
Smatram da ako je znanje dostupno moze svako da ga usvoji pre ili kasnije,istrazivacki rad je nesto drugo... Ali tvoja recenica :" Vec i ovo malo sto znamo je izvan intelektualnih mogucnosti vecine obicnih ljudi..." mi je bas zaparala usi.Ne moramo da budemo genijalci da bi shvatili svet oko sebe, treba da budemo samo dobro obavesteni.
Tu sam se malo nespretno izrazio. Ne znanje kao ono sto imas izlozeno po udzbenicima, koje vecina obicnih ljudi moze da nauci i koristi. Vec u smislu potpunog razumevanja neceg. Npr, mozes znati Ajnstajnove formule i primenjivati ih za izradu uredjaja kao sto su GPS. Ali potpuno razumevanje Ajnstajnove teorije, i njen dalji razvoj, je izvan intelektualnih mogucnosti obicnih ljudi...

Back