PUTOVANJE KROZ VREME

MasterYoda:
@Nara Ne postoji "količina temperature" isto kao što ne postoji "količina brzine". Temperatura je stanje, kao što je i brzina stanje, i ne može se izražavati u količinskim mjerama. Da li je ovo jasno? Ako nije, da još pojasnim: ne možeš uzeti s nekog mjesta 200 stepeni i prenijeti ih na drugo mjesto (kao što možeš uzeti, recimo 200 litara nečega i prenijeti na drugo mjesto). Bilo bi divno da je moguće.

Sve ovo oko toplote mi nije bas jasno????
Kako onda funkcionisu toplotne pumpe (frizideri, klime)??????

Sam si i odgovorio u svom pitanju. Kažeš: toplotne pumpe. Naravno da su toplotne pumpe - jer prenose toplotu. Kada bi prenosile temperaturu zvale bi se temperaturne pumpe.

Temperatura je mjera zagrijanosti nekog tijela. Toplota je količina energije koju je potrebno uložiti da bi se neko konkretno tijelo dovelo do neke temperature.

Nije moguće prenijetu temperaturu s jednog mjesta na drugo. Kada bi bilo moguće, tada bismo pomoću svijeće mogli grijati soliter (i cijelu Zemlju, ako to želimo). Uzmeš lijepo 100 stepeni sa svijeće i preneseš na radijatore i griješ sve. Jel ti sad jasno to s temperaturom.

Ne prenosi se temperatura nego toplota tj. energija, a tu je u igri zakon o očuvanju energije. To ti je veoma jednostavno: mali predmet se zagrije na visoku temperaturu uz upotrebu malo energije - kada istu tu količinu energije upotrijebiš na mnogo veći predmet, on se zagrije na mnogo manju temperaturu.

Ako prenosiš energiju s jednog tijela na drugo, tijelo s kog uzimaš energiju (toplotu) postaje hladnije a tijelo na koje prenosiš energiju (toplotu) postaje toplije. Pri tome, postoje dva moguća smjera.

1. Prenos toplote sa tijela na višoj temperaturi na tijelo na nižoj temperaturi. Ovo je prirodni tok energije pri čemu postepeno dolazi do izjednačavanja temperatura na oba tijela

2. Prenos sa hladnijeg na toplije tijelo. Ovaj tok u prirodi nije moguć već je za njegovo ostvarivanje potrebno utrošiti dodatnu energiju. Na ovaj način rade frižideri a i toplotne pumpe. Oduzimaju energiju iz okoline na nižoj temperaturi i prenose je u okolinu na višoj temperaturi. Zato su rešetke iza frižidera tople. Ne želim ovdje objašnjavati kako je to ostvareno, imaš o tome masu članaka. Uostalom, princip rada frižidera poznat je preko 100 godina.

Za prenos (pumpanje) toplote koristi se el.energija. Zato je frižider uključen u struju.

MasterYoda:
@Nara Ne postoji "količina temperature" isto kao što ne postoji "količina brzine". Temperatura je stanje, kao što je i brzina stanje, i ne može se izražavati u količinskim mjerama. Da li je ovo jasno? Ako nije, da još pojasnim: ne možeš uzeti s nekog mjesta 200 stepeni i prenijeti ih na drugo mjesto (kao što možeš uzeti, recimo 200 litara nečega i prenijeti na drugo mjesto). Bilo bi divno da je moguće.

Dobro, de, znam ja to, samo sam upotrebio tu rech.
A as we all know, rechi su inertne. Samo su puke oznake.
Nazovi to stanje, kolichina, iznos, broj, nivo... Jasno je shta sam hteo da kazem.
Takodje je jasno shta si hteo da kazesh. :-)
Ipak, Yoda je Yoda.

Putovanje kroz vreme je teoretski moguce.Da bi ste putovali kroz vreme,treba kolicina energije identicno onoj kad eksplodira super nova,a to je ogromna energija,samo sto ce ovde biti kontrolisana energija.Samo ne vidim smisao putovanja kroz vreme.Ako budemo ikad putovali kroz vreme,to nece ljudskom rodu doneti ista pametno,samo ce ga unistiti.Lako moze da se desi da se promeni tok istorije,pa da se kasnije cak i ne rodis.Mislim da je bolje za ljude da ne izumeju putovanje kroz vreme,covek bi medju prvim putovanjima otisao na pocetak stvaranja sveta i ljudskog roda,to ljude najvise kopa,kako smo nastali.Licno,mislim da je bolje neka pitanja nikad ne budu otkrivena.

Putovanje kroz vrijeme. Sve smo ovo već apsolvirali u ovoj temi a i na nekim drugim mjestima. Problem ima dva aspekta pa da ih pogledamo odvojeno:

Putovanje u budućnost. Ovo je lakši vid problema i teoretski je riješen. Bilo kada, ljudi će izmisliti neki vid NAFAL putovanja kroz prostor pa će moći skoknuti do, recimo, Rigela ili neke još dalje tačke, i kad se vrate par dana stariji, na Zemlji je u međuvremenu prošlo mnogo godina.

Putovanje u prošlost. Ovdje već ima više problema i pitanja na koja savremena nauka nema odgovora. Ekstrapolacijom nekih Ajnštajnovih formula na brzinu veću od brzine svjetlosti kao rezultat dobijamo negativno vrijeme ali uz utrošak energije koja je veća od beskonačne ( :lol: ). Niko ne zna kako bi se to moglo ostvariti što ne isključuje mogućnost da neko u budućnosti, uz nova znanja o prostorvremenu, ne pronađe neki način. Samo, da ponovim pitanje koje se često javlja kad se raspravlja o toj temi: Ako je neko u budućnosti pronašao način za putovanje u prošlost, gdje su onda ti putnici?

Kako da putujete kroz nesto sto ne postoji?
Vreme ne postoji, postoji samo ovaj trenutak, ne mozes iz njega pobeci, nemas gde. Proslost su secanja, buducnost su tvoji snovi i planovi, sve je to samo trip u glavi. Trenutak u kojem se radjas i trenutak u kojem umires je isti trenutak, beskonacan trenutak. Svaki trenutak tvog zivota je isti trenutak. To sto ljudi mere vreme to je samo za licne potrebe, da bi se lakse snalazili u prostoru, da bi merili svoju prolaznost, da bi lakse poimali okolinu, prirodu itd.

Ma slushajte vi mene.Napravite neku shinu koja ce da kruci oko zemlje, neko brzo vozilo na toj shine i vozite se u njemu godinu dana!!Ili jednostavno idite na severni pol i trcite oko "zamisljene ose" Zemlje i idete jedan korak unapred!!!!!!!!!!!!!!!!

Aj prvo da razjasnimo Ajnstanovu/Milevinu teoriju ...

Uzmimo zemlju za referentni sistem . Kada letelica za zemlje poleti brzinom svetlosti od zemlje . Docice u razlici protoka vremena . Na zemlji ce vreme mnogo brze prolaziti u odnosu na letelicu sve dok ona leti brzinom svetlosti , cim letelica pocne da usporava , ta razlika u brzini protoka vremena ce takodje poceti da se smanjuje ! Ako letelica pocne da se vraca natrag na zemlju vreme na zemlji ce proticati brze nego na letelici . Kada se konacno ponovo sretnu ta dva kordinatna sistema , vreme proteklo na zemlji i na letelici bice jednako .

YOF13:
Aj prvo da razjasnimo Ajnstanovu/Milevinu teoriju ...

Uzmimo zemlju za referentni sistem . Kada letelica za zemlje poleti brzinom svetlosti od zemlje . Docice u razlici protoka vremena . Na zemlji ce vreme mnogo brze prolaziti u odnosu na letelicu sve dok ona leti brzinom svetlosti , cim letelica pocne da usporava , ta razlika u brzini protoka vremena ce takodje poceti da se smanjuje ! Ako letelica pocne da se vraca natrag na zemlju vreme na zemlji ce proticati brze nego na letelici . Kada se konacno ponovo sretnu ta dva kordinatna sistema , vreme proteklo na zemlji i na letelici bice jednako .
Au, bre, koja skupina nebuloza, pogrešnih prevoda, pogrešnih zaključaka i apsolutnog nepoznavanja problematike. Kako bre možeš da nama, neznalicama, razjašnjavaš nešto što vjerovatno nikada nisi ni vidio a kamo li pročitao. A za razumijevanje materije treba malo više matematike nego što je znaš.

Evo ti samo jedna natuknica pa ti vidi gdje ćeš je primijeniti u svom "razjašnjavanju": Ajnštajnove relacije koje dovode u vezu brzinu i vrijeme nisu vektorske nego skalarne. Pravac u kome se neko tijelo kreće nema značaja.

Brzina je vektorska velicina . Ima intenzitet , pravac i smer , i to nemoze da se menja kako kome odgovara .

Napr. letelica leti svetlosnom brzinome u pravcu precnika zemlje . Izmedju zemlje i letilice postoji izvesno rastojanje T . Na zemlji je proslo 100 god. a na letelici 1 god . Sada ovaj sa letelice zeli da se vrati na zemlju . Krce brzinom svetlosti natrag na zemlju . Gledajuci sa druge strane . Zemlja se krece brzinom svetlosti ka letelici , na zemlji vreme mnogo brze prolazi nego na letelici koja relativno miruje . Jer je kretanje relativno , nepostoji apsolutni mirujuci kordinatni sistem , a mi uzimamo za primer da je letelica sada referentno telo . Kada zemlja predje rastojanje T brzinom svetlosti i dodje do letelice tj. letelica se prizemlji na zemlju . Na zemlji ce proci 1 god a na letelici 100 god . Sto znaci da je na oba sistema proslo tacno po 101 godina .

Mislim da on ima godina otprilike koliko mu piše u niku.

Ako je brzina vektorska veličina kako bi ti riješio zadatak (prosti zadatak iz fizike)?
Automobil se kreće brzinom od 100 km/h. Za koliko vremena će preći 100 km?

Kao podatak o brzini nisam ti dao vektorski nego čisti skalarni a zadatak je ipak rješiv (klinac od 5 godina će ti reći rješenje, ako ne znaš).

Oximoron:
Kao prvo,ne pise se nemoze ,nego ne moze .
Drugo,o cemu ti pricas?Brzina vektor???????????Kako brzina moze da ima pravac i smer????
Ajde iskreno reci koji si razred srednje skole??

Student sam trece godine Masinskog Fakulteta u Beogradu . A za tebe neznam sta si studirao kad ne znas da je brzina jedna od osnovnih vektorskih velicina , to me uostalom uopste ne zanima jer nisam postovao po forumu da bih ispitivao ljude debilnim pitanjima . Verovatno si studirao neke drustvene fakultete cim me ispravljas u pravopisnim greskama . E pa vidis mene srpski jezigk nije mnogo zanimao pa sam upisao tehnicki fakultet . I da znas nesto - pravopisnih gresaka ima cak i kod tebe . :twisted:

Zadovoljan ?

MasterYoda:
Mislim da on ima godina otprilike koliko mu piše u niku.

Ako je brzina vektorska veličina kako bi ti riješio zadatak (prosti zadatak iz fizike)?
Automobil se kreće brzinom od 100 km/h. Za koliko vremena će preći 100 km?

Kao podatak o brzini nisam ti dao vektorski nego čisti skalarni a zadatak je ipak rješiv (klinac od 5 godina će ti reći rješenje, ako ne znaš).

A sta ti glumis ? Profesora ( mada ne licis ) ili brata od ovog gore ?
Eto malo ja ispitujem onako primitivna pitanja ?

A kontam ! Imas pet godina pa se hvalis da znas zadatak iz fizike ... lepo . A sta kazes na to da je sila koja deluje na gredu od 200 njutna . Koliki je zamor grede ? Vidi pa po tvome onda ispade da ni sila nije vektor ... nigde se nepominje pravac ni smer ... cudno :-D

Ja bi voleo da mi Master bude profesor...mada on nemoze da bude profa, jer je on Master, ne samo u znanju, nego i u drugarstvu i toleranciji...ja ga poznam dugo, a ti ne. Zato mislim da bi bilo OK da prvo procitas par desetina njegovih postova, pa onda da doneses neki sud o njemu, jer nisi u pravu. I Master nema 5 godina, ima mnooogo vise.

Hehe, barem je pogodio prvu cifru. :D
Više o svima nama može pročitati na našem forumu. Master ne krije svoje godine.
A po onome što piše na Masterovom forumu da se zaključiti da on jeste profesor na nekom fakultetu u RS.

U raspravi o vektorima i skalarima ne mogu učestvovati. (osim ako nisu u pitanju ribice skalari, Pterophylum Scalare :D)

Back