PUTOVANJE KROZ VREME

Sal:
Zar nama u brodu vreme ne ide normalno (dok bezglavo jurcamo BS kroz ponor univerzuma), dok ostalima, van broda, vreme tece jaaaaaaaaaako brzo, mada za njih ide normalno?

Jes to hteo kazati?
E bas to, s tim da ako bi se kretali brzinom svetlosti, izgledalo bi nam da vreme ne tece i zato bi izgledalo da je prelazenje velikih razdaljina trenutno.

Zato se toliko i pominje ta granica i kolaju razne teorije o tome kako bi se, ako se premasi BS, moglo putovati u proslost.

Ja mislim bre da ako picis BS, vreme za tebe ide normalno. Na tvojoj nokiji bi sat otkucavao istim ritmom. Za jedan dan bi mogao odgledati 12-13 filmova na tom brodu.Pod danom mislim ciklus od 24 casa koji bi imao isti ritam i ucestalost kao na zemlji.Brada bi ti izresla u istom vremenskom intervalu kao na zemlji. Samo, referenca vremena vise ne bi bila nas svemir (izgubili bi sinhronizaciju sa, nazovimo,vremenskim referentnim tackama u nasoj dimenziji usled iskakanja iz iste uzrokovanoj BS), nego nas mikrokosmos unutar broda.

To su nekea moja amaterska lupetanja i pokusaja definisanja i shvatanja tog njesra.
Mislim da ne gresim puno, jer drugacije objasnjenje ne vidim, to sa usporenim starenjem, nego u visedimenzionalnoj strukturi svemira, koja ima itekako veze sa razlicitim brzinama protoka vremena, ustvari u (ne)sinhronizaciji raznih referentnih vremenskih "markera" ili "tacaka" ili sta ja znam...

Cudo kako ti sf filmovi i romani teraju da se pokusa shvatiti sav taj cirkus u vaseljeni...:):)

Sal:
Ja mislim bre da ako picis BS, vreme za tebe ide normalno. Na tvojoj nokiji bi sat otkucavao istim ritmom. Za jedan dan bi mogao odgledati 12-13 filmova na tom brodu.Pod danom mislim ciklus od 24 casa koji bi imao isti ritam i ucestalost kao na zemlji.Brada bi ti izresla u istom vremenskom intervalu kao na zemlji. Samo, referenca vremena vise ne bi bila nas svemir (izgubili bi sinhronizaciju sa, nazovimo,vremenskim referentnim tackama u nasoj dimenziji usled iskakanja iz iste uzrokovanoj BS), nego nas mikrokosmos unutar broda.

To su nekea moja amaterska lupetanja i pokusaja definisanja i shvatanja tog njesra.
Mislim da ne gresim puno, jer drugacije objasnjenje ne vidim, to sa usporenim starenjem, nego u visedimenzionalnoj strukturi svemira, koja ima itekako veze sa razlicitim brzinama protoka vremena, ustvari u (ne)sinhronizaciji raznih referentnih vremenskih "markera" ili "tacaka" ili sta ja znam...

Cudo kako ti sf filmovi i romani teraju da se pokusa shvatiti sav taj cirkus u vaseljeni...:):)
E sada,pitanje je da li brzina svetlosti utice na tvoje fizioloske aktivnosti,starenje,rast brade itd.Svakako,u odnosu na neku referentnu tacku,recimo Zemlju,vreme protice drugacije,ali nisam siguran da li to moze da utice na ljudsko telo.

Ja mislim da ne moze, ako bi se postepeno ubrzavalo. Jer, promene na telu (svakom) nastaju samo kao posledica ubrzanja, sto i sam znas.

Ne vidim ni jedan razlog zasto bi se nesto desavalo u izolovanoj sredini broda dok putuje BS.

Mozes to i ovako posmatrati. Brod stoji, a svemir oko njega promice BS.
:):)

Sal:
Mozes to i ovako posmatrati. Brod stoji, a svemir oko njega promice BS.
:):)

Ili josh bolje:
Kao shto mozemo 'premostiti' dvodimenzionalni prostor i skratiti udaljenosti u njemu proslaskom kroz trodimenzionalni [iliti prostorvreme] tako, verovatno, mozemo uchiniti i sa nashim prostorvremenom.
Lepo ga pocepamo i izletimo u, recimo, Kalabi-Jau svemir i skratimo putovanje do M-81 na 10 dana :)
Mozda bi samo bilo malo zayebanije sa ostalim dimenzijama jer bi morali da napravimo neki superelastichni brod, poshto su iste prilichno sitnih razmera.

Ali opet, put kroz vreme bi bio tezi zbog toga shto u prostorvremenu nije inverzna velichina.
Shto ne znachi da je i u ostalim dimenzijama tako... :-)

radee:
Brzinom SVETLOSTI???Citate li vi nesto npr.nesto o NIKOLI TESLI,njegovi zraci su brzi za vise od 20% od brzine svetlosti....???
A odakle ti (ili bilo ko) znaš išta o teslinim zracima. Nagađanja i babske priče se ne računaju. Istina o teslinim zracima je da ONI NE POSTOJE. Uopšte ne postoji tako nešto osim u glavama nekih koji su načuli nešto ili pročitali "stručni" članak u nekom petparačkom časopisu, članak čiji autor zna još manje. Ako hoćeš dokaz da ne postoje teslini zraci, razmisli malo o svom prvom postu ovdje: Ako teslini zraci postoje, onda tu tajnu znaju AMERIKANCI. Da oni znaju tu tajnu do sada bi upotrijebili to oružje negdje. Ako postoje teslini zraci, oni su izmišljeni početkom 20-tog stoljeća, kad je Tesla vršio većinu svojih velikih eksperimenata i prije nego što mu je izgorila laboratorija (oni skloni teoriji zavjere kažu da mu je laboratoriju zapalila tajna služba, FBI ili neka slična američka "firma" da bi prikrila pljačku teslinih tajni).
E, ako su imali tu tajnu, amerikanci su stvarno glupi (a nisu glupi). Imaju moćno oružje u rukama a ginu na desetine hiljada u Prvom svjetskom ratu i na stotine hiljada u drugom. I još, nakon toga, cvikaju od rusa. I, naravno, da ne pominjem Vijetnam, najveću američku desetogodišnju bruku. Sve što su imali (osim atomske - to nisu smjeli zbog rusa) oni su upotrijebili u Vijetnamu. Tesline zrake - nisu. Naravno da nisu. Ne možeš upotrijebiti nešto što ne postoji, čak ni u dobroj naučnoj fantastici to nije moguće.
Prestani vjerovati u sve što pročitaš i malo upotrijebi mozak. Da ameri imaju tesline zrake (onako kako ih ti "stručnjaci" za Teslu opisuju) odavno bi oni bili apsolutni gospodari svijeta.
Sam Tesla nije ostavio nikakve podatke osim par crteža pa kako onda, pobogu, iko može znati šta su ti zraci i kakve su im osobine.

Ako me je sta nerviralo, a to je da citam clanke novinara koji nemaju sta da napisu, pa zveknu nesto sa fizikom, a o istoj nemaju pojma.
Te stoga, Novosti, Blic i sl. su zuta stampa za sve sto se ne tice politike, sporta, vremenske prognoze i citulja.
O naucnim radovima se podaci nalaze u casopisima koji su tome posveceni i ciji autori nisu zavrsili zurnalistiku, vec oblast u kojoj pisu radove.
Naravno, najvece znanje je u knjigama, ali ko je jos lud da cita knjige pored Velikog brata i vecitog zivotnog pitanja da li ce jesti za veceru margarin ili przenice?

I opet brzina svetlosti. Svako ko tek tako dune da se moze nadmasiti vidim da nema pojma o zivotu i ja budala, pan se opet raspravljam.

Kuli, naucnici spekulisu o postojanju i brzini tahiona, sto mislim cini izuzetak iz tvog posta o apsolutnoj brzini.

Naravno da se slazem da ne treba lupetati tek tako po forumu, izmisljati i prenositi neistine potekle iz sumnjivih izvora.

Za to ima poseban izraz: Teleblahbah.
Ima i tema za to, na sf tim forumu u temi veseli sf.

E tu mogu teletabisi doci i lupetati do milje volje, ali uz timski nadzor....:):)

Znam da se radi na tome i da se radilo i jos ce se raditi (mada nisam znao kako ce nazivaju te cesticfe).
Ali kad neko dune nesto, a nema veze sa zivotom, a kamoli naukom, onda je odmah za hitno prebacivanje u teleblahbah da ne bi zaglupio potencijalne citaoce.

Ti da nisi znao? Ne mogu da verujem...ja sam se dosta naslusao o tim tahionima, i mislim da im je to zvanicni izraz.
Mada, opet kazem, saznao sam o njima iz bas istih nekompetentnih izvora, pa ne bih svoja iskustva da prenosim ovde, ipak je ovo jedna lepa i edukativna tema (nastranu teletabisi, koji su ocito neizbezni), a i ne kontam se bas u savremenu fiziku (mada volim da citam o istoj), ali u jedno sam sigurno. Te cestice (ako su uopste), koje navodno (spekulacije sav. nauke) pice vecom brzinom od svetlosne se nazivaju Tahioni.

Mozda gresim, ali sam zasad uveren u to...:):)

Dotakli ste se fizike...
Tahioni su stvar josh iz shezdesetih,mislim de ih je onaj glavonja Somerfeld prvi pomenuo...
U svakom slucaju,Tahion je(po pretpostavci) chestica sa four-momentumom i zamisljenog realnog vremena.
E sad,za four momentum sam morao da potrazhim na wikipediji,ne znam da li ce svi razumeti:
U STR to je generalizacija klasichnog trodimenzionalnog momentuma ka chetvorodimenzionalnom momentumu(momentum je vektor u 3 dimenzije).Zamisljeno realno vreme je vreme,mereno istim satom,izmedju dogadjaja koji su se desili,tj postojali,u istom vremenu kao i sat.Necu dalje da dubim...
U svakom slucaju,tahion ne moze da uspori na svetlosnu brzinu,ili ispod nje,zato sto su vezani za ogromnu kolicinu svemirske energije.
Postojanje tahiona nije potvrdjeno,ali posto se krece brzinom vecom od svetlosti ne bismo bili u stanju da ga vidimo dok nam ide u susret,vec samo dok se odaljava.Zanimljivo je sto bismo verovatno videli dve slike:tahiona koji se priblizava,i odaljava.Verovatno bi se prikazala i jedna crna linija koja bi ih razdvajala,kao rezultat udarnog talasa Cherenkovljeve radijacije...
Potrazhite na guglu za vishe informacija...

Oximoron:
Gluposti.
Chak i kada bi u tom objektu vreme bilo "zaustavljeno" van tog objekta ono bi mirno teklo,i referentna tachka bi nam bio spoljashnji svet u kome vreme teche.Shto znachi da ipak vreme prolazi i u odnosu na taj objekat.

E pa prijatelju nismo se razumeli . Ti vreme shvatas drugacije . po tom zhvatanju znaci vreme tece podjednako svuda u svemiru . je li tako ? Misim tako ispada . U tom objektu zamrznutom na apsolutnu nulu sve stoji , elektroni se nepomeraju , nista se nepomera , nema nikakvih reakcija . Dok je god taj predmet zamrznuta na apsol. nulu on tje vecno isto izgledati . Nece stariti . Po mom mislenju vreme stoji za taj predmet . Dok vreme i dalje tece van tog predmeta . Drugi predmeti van zamrznutog dela stare ...

Ustalo tema je teski shit . Valjda bi nas neko iz buducnosti vec posetio da je moguce putovati u proslost . A i postojanje vremeplova se protivi filozofskim tvrdjenjima da je covek slobodan i da on kao svesno bice utice na stvari samim tim direktno utice na blizu ili dalju buducnost . Ako stvarno postoji neko tj. ljudi koji su ispred nas 100 godina ili milion to znaci da se sve dogadja po vec odgledanom filmu . Nema nikakve slobode . Svima je zabelezeno sta ce se dogoditi . Svemu je zabelezena sudbina . Ma to je smesno . Ja sad dolazim do zakljucka da ako postoji vremeplov tj ako je on mogutj onda je svet oko nas tj ceo svemir star beskonacno mnogo godina ( vremena ) . Postavlja se pitanje ko je prvi nastao tj. gde je sve pocelo ? Jel da ? Za 50 godina ce poceti tretji Svetski rat i svi ce umreti , ali uvek ce neko imati iza nas u vremenu , i sve ce se uvek isto ponavljati i tako u beskonacnost i to znaci da je sve beskonacno mnogo staro ................

Ma ovo je sve smesno . Sto sam dosao na ovaj podforum ?? AAAAA ! necu da razmishljam o tim debilizmima . Sad mi se otvorio milion novih pitanja .
Covek kad razmislja o tako nekim pitanjima tipa - Ko je bog ? Kad je nastao bog ? Da li postoji bog ? i slicno moze samo da ode na savski most i da skace sa njega

YOF13:
E pa prijatelju nismo se razumeli . Ti vreme shvatas drugacije . po tom zhvatanju znaci vreme tece podjednako svuda u svemiru . je li tako ? Misim tako ispada . U tom objektu zamrznutom na apsolutnu nulu sve stoji , elektroni se nepomeraju , nista se nepomera , nema nikakvih reakcija . Dok je god taj predmet zamrznuta na apsol. nulu on tje vecno isto izgledati . Nece stariti . Po mom mislenju vreme stoji za taj predmet . Dok vreme i dalje tece van tog predmeta . Drugi predmeti van zamrznutog dela stare ...

Ustalo tema je teski shit . Valjda bi nas neko iz buducnosti vec posetio da je moguce putovati u proslost . A i postojanje vremeplova se protivi filozofskim tvrdjenjima da je covek slobodan i da on kao svesno bice utice na stvari samim tim direktno utice na blizu ili dalju buducnost . Ako stvarno postoji neko tj. ljudi koji su ispred nas 100 godina ili milion to znaci da se sve dogadja po vec odgledanom filmu . Nema nikakve slobode . Svima je zabelezeno sta ce se dogoditi . Svemu je zabelezena sudbina . Ma to je smesno . Ja sad dolazim do zakljucka da ako postoji vremeplov tj ako je on mogutj onda je svet oko nas tj ceo svemir star beskonacno mnogo godina ( vremena ) . Postavlja se pitanje ko je prvi nastao tj. gde je sve pocelo ? Jel da ? Za 50 godina ce poceti tretji Svetski rat i svi ce umreti , ali uvek ce neko imati iza nas u vremenu , i sve ce se uvek isto ponavljati i tako u beskonacnost i to znaci da je sve beskonacno mnogo staro ................

Ma ovo je sve smesno . Sto sam dosao na ovaj podforum ?? AAAAA ! necu da razmishljam o tim debilizmima . Sad mi se otvorio milion novih pitanja .
Covek kad razmislja o tako nekim pitanjima tipa - Ko je bog ? Kad je nastao bog ? Da li postoji bog ? i slicno moze samo da ode na savski most i da skace sa njega
Sto se tiche drugog dela posta-ti imash ozbiljne tinejdzherske probleme koje bi pod hitno morao da reshavash.
Shto se tiche prvog dela-ukoliko se nazovi fizioloski procesi jednog atoma zaustave nikako ne znachi da za njega vreme prestaje da teche.Vreme prolazi,a atom je u mirovanju.Kada atom prekine sa mirovanjem ne mozemo reci da je atom mirovao 0 sekundi zato sto je vreme za njega u tom trenutku bilo zaustavljeno,vec jedino mozemo reci da je mirovao odredjenu kolicinu vremena nakon koje je zaustavio mirovanje.Kada kazes da predmet "nece stariti" gresis.Predmet ce stariti,ali se njegov izgled nece menjati(to sto se izgled ne menja ne mora da znachi da predmet ne stari).Nakon prestanka mirovanja atoma predmet ce biti stariji nego sto je bio pre pocetka mirovanja,ali ce izgledati isto.

Predlazem skok s mosta, tehnikom "skok na oko", sa dva salto-a, pregibom i finish "lasta".
Sve to naravno s cigaretom medju zvaljama, koja se ne sme ugasiti prilikom leta, a i mogao bi pokusati da je ne ugasis ni prilikom prodiranja u vodu.
Preporucujem pod vodom da uvuces dim dva.....

Oximoron:
Shto se tiche prvog dela-ukoliko se nazovi fizioloski procesi jednog atoma zaustave nikako ne znachi da za njega vreme prestaje da teche.Vreme prolazi,a atom je u mirovanju.Kada atom prekine sa mirovanjem ne mozemo reci da je atom mirovao 0 sekundi zato sto je vreme za njega u tom trenutku bilo zaustavljeno,vec jedino mozemo reci da je mirovao odredjenu kolicinu vremena nakon koje je zaustavio mirovanje.Kada kazes da predmet "nece stariti" gresis.Predmet ce stariti,ali se njegov izgled nece menjati(to sto se izgled ne menja ne mora da znachi da predmet ne stari).Nakon prestanka mirovanja atoma predmet ce biti stariji nego sto je bio pre pocetka mirovanja,ali ce izgledati isto.

Bash tako.
Ne zaboravimo II zakon termodinamike.
Dodushe, za njega je potrebna i neka kolichina temperature ali pitanje je koliko dugo se neki sistem moze izolovati.
Kad tad ce se izjednachiti sa okolinom i vremenom ce njegova neuredjenost rasti.

Prostorvreme, nash Univerzum se shiri. Neuredjenost nasheg 'izolovanog' sistema raste.
Pitanje je samo u chemu se shiri, od chega je izolovan.

S druge strane, nachelo neodredjenosti nam ne dozvoljava da merimo polozaj i brzinu chestice. Svaka chestica se krece svim mogucim putanjama. Time proshlost i buducnost i sve ostale zayebancije mozemo objashnjavati teorijom verovatnoce.
A svi valjda dobro znamo:
Anything is possible.
:-)

U svakom trenutku u beskrajnom prostoru (koji mozda ima granica) postoji konstantan broj cestica (nazovi ih kako god hoces). Zamisli kada bi se one kretale kroz vreme. Kakav bi to haos nastao? Pitanje: Da li je moguce da jedna ista cestica se pojavi u istom datom trenutku na istom mestu kao dve? Zamisli kako stojis sam pored sebe.
Misli da je putovanje nemoguce ali ne stavljam tacku. Ipak mislim da je sve moguce.....

Ne znam kako si ti to koncipirao u glavi, ali kada bi se cestice potencijalno kretale kroz vreme - onda bi bilo moguce da se ista cestica pojavi na dva razlicita mesta, u dva razlicita trenutka...malo nespretan izraz.
Mozda i gresim..

@Nara Ne postoji "količina temperature" isto kao što ne postoji "količina brzine". Temperatura je stanje, kao što je i brzina stanje, i ne može se izražavati u količinskim mjerama. Da li je ovo jasno? Ako nije, da još pojasnim: ne možeš uzeti s nekog mjesta 200 stepeni i prenijeti ih na drugo mjesto (kao što možeš uzeti, recimo 200 litara nečega i prenijeti na drugo mjesto). Bilo bi divno da je moguće.

@Oliver To je davno prožvakana tema u SF-u, posebno omiljena kod SF filmadžija s malim budžetom. Prije nego što se upustiš u neku žešću diskusiju po ovom pitanju, pročitaj barem dvadesetak boljih knjiga koje se bave tom problematikom (a to će biti manje od 1% svih knjiga s tom temom, vjeruj mi).

Mis Pix, dobro nam se vratila u društvo. Taman na vrijeme da daš malo živosti kvizu a i da se priključiš ekipi na proslavi 1000.tog pitanja i prvog broja fanzina Vektor.

MasterYoda:
. Taman na vrijeme da daš malo živosti kvizu a i da se priključiš ekipi na proslavi 1000.tog pitanja i prvog broja fanzina Vektor.
Koji se porađa kao Georgina, evo već...
Taman htedoh da nas nagrdim kako smo spori, pa sam proverio kada je Ender izneo ideju o pokretanju e-zina i videh da nema ni dva meseca. :D
Za prvi broj i nije tako loše, trebalo je pripremiti i sadržaj i strane Portala za fanzin, nije baš to tako sporo. :D

Back