PUTOVANJE KROZ VREME

Све у вези путовања кроз време и предвиђања будућности има логичке проблеме.
Предвиђати будућност нема смисла јер ако неко сазна шта ће се десити тад-и-тад он то може својим делањем да промени и предвиђање се неће остварити, па самим тим није истинито.Ако га није могуће променити онда ми немамо слободу делања што опет не одговара ономе што сада знамо.Ко може да нас натера да одемо на море и пливамо ту-и-ту тад-и-тад да нас ајкула поједе ако је то пророчанство?
Има једна прича у којој проналазе космички брод који се вратио из будућности и на њему списак тачних датума смрти свих људи.Од тада сви знају када ће умрети и живе не обазирући се на опасности.Али ипак ризици постоје зато што није свеједно да ли ће неко сломити врат и остати непокретан цео живот или ће ипак пазити и проживети свој век здрав.

Ova prica o logicnim aspektima bi ladno mogla prerasti u filozofski blahbah....
Ako ja nocas "usnim" sledecih sedam brojeva na lotu, uplatim i dignem kesh, ko bi to znao sem mene?
Ili da mi sidje time travelling alien sa neba i sapne mi ih na uvo.Ko bi mi poverovao?
Buducnost za sve sem mene bi bila nepoznata, tj pred njima bi bila crta, dok sam ja svoju crtu pomerio
do posle utorka, tj loto izvlacenja.Zivot bi mi krenuo sasvim drugacijim tokom (xe-xe, boljim, negde na farskim ostrvima, a moze i sejseli) dok bi ostalima, tj mojoj okolini ostao isti, jer ja nisam nikakav faktor od cijeg delanja ili nedelanja zavisi buducnost drugih individua, kao i kolektiva...:)
Te sitne izmene (nema komsija koga da traca, ili ce se trac intenzivirati mojim odlaskom na exotic-ostrva) nece sigurno izazvati neku vremensku distorziju u kojoj ce vasiona kolapsirati, ili pojedinci jednostavno isceznuti...:)

Zamolio bih vas po ko zna koji put da ne unistavate teme glupim pricama, chatom itd.
Ako ste otvorili SF caffe (koji mi je isto bez veze, jer ovaj podforum sve vise lici na svastaru - tone gluposti koje ne vrede nicemu, a svi ih citaju), izbacite tamo sve sto vas muci i trucajte dokle vam volja, ali nemojte na temama koje su nekada bile mnogo zanimljivije za citanje, a sada se procita jedan kvalitetan post, pa dve stranice chata.

Ja se neshto razmishljam...mozda je neko vec spomenuo slicno...
Mozda je moguce na neki nachin vratiti sebe,svest o sopstvenom postojanju u neku tacku duz linije sopstvenog zivota.Znachi ne mozesh ti kao jedinka da ko u filmu udjesh u neku mashinu i lepo sad cu u tu i tu godinu i gledash sebe u proslosti i npr.se roknesh,tacnije putovanje kroz vreme je mozda moguce ako se sikljuce sve situacije koje bi bili paradoksi,za logiku i svest nerazresive situacije.To je onda filozofsko pitanje o percepciji sveta i naslanja se delimichno na Matrix-da li mozda nash um kreira stvarnost i ona nije neshto spolja determinisano.....ali bash bukvalno.Shta je uopshte vreme?Gde "odlazi"proshlost?Moze li se jedinka posmatrati kao beskonachan niz razlicitih konachnosti u istoj dimenziji?Jedino sto nas kao ljude uverava da smo ovde gde smo i da je ovo SADA koje nam neprestano izmiche su secanja,na prosli trenutak,neshto znacajno,ovaj tren, ali ko kaze da to moze i jeste dovoljno da razumemo na pravi nachin kako stvarno protiche vreme i sta je proticanje vremena.Nesanica...pa se raspisao....smorio sam.

Фрозен, један од основних постулата науке је да је космос објективан, што значи да не зависи од нашег мишљења.
Кули, када тема накупи оволико постова ем сви кажу шта су имали ем људе мрзи да све читају па се идеје понављају.Преостаје само зафрканција на ту тему у очекивању неке нове идеје.
Генерално, проблем у СФ форуму је што скоро све теме имају много страна па је тешко укључити се у дискусију квалитетно јер све то прво треба прочитати.

Zanimljive su teorije o tome.
Najprihvacenija je da mozes da "ubijes sebe".
A to bi znacilo postojanje apsolutno istovetnih paralelnih univerzuma. Ja sa time nikako ne mogu da se skontam.
"Normalnije" mu izgleda da se vratis u neko doba, i da tu ne zateknes nikoga, jer si u proslosti, zivis u secanjima (svojim, tudjim itd.), da odes u buducnost isto tako.
Tad ne zivis u secanjima, tad bi trebao da vidis nesto. Sta? Ako buducnost nije napisana ne bi video nista, pitanje je i da li bi moglo to da se izvede pod normalnim uslovima.
Ako postoji mogucnost beskonacno mnogo istih jedinki konacnog zivota, onda je mogucnost putovanja u proslost veoma moguca, a to se opet ne slaze sa zdravom logikom i svescu.
Od svega sto sam video/cuo najprihvatljivije mi deluje da kad se vratis u proslost, vidis ceo tok dogadjaja itd. ali si ti samo posmatrac, mozes da postojis, ali te niko ne vidi, postojis kao duh.
I tu ima problem. Ako nemas interakciju sa ljudima, predmetima, kako mozes setati i gledati sta se zbiva oko tebe.
I pod tim uslovima opet mi putovanje u buducnost deluje nerealno, jer mislim da mi sami uticemo na nju. To sto bi videli u proslosti, bi bilo kao da gledamo TV i imaginarnu stvarnost nekog proslog perioda. Tada bi istorija prestala da postoji kao nauka i svodila bi se na susto ucenje podataka bez ikakvog istrazivanja.
@dan555
znam sta pricas, ali ipak jedna ozbiljna tema bi trebala da ostane ozbiljna. Svaki put kad udje i neko ozbiljan (novi clan) na forum, pa kad vidi dve stranice gluposti veoma brzo odustaje. A kad vidi kvalitetne odgovore, moze da se ukljuci i sa citanjem samo par zadnjih postova.

Kuli, mislim da malo humora nikog nece oterati.Naravno da gluposti hoce...
Sto se tice onog mog "ubiti sam sebe" naravno da se razumemo da bi to sa fizickog aspekta bilo nemoguce.Ako sam dead, kako to da zivim u buducnosti?
Sa filozofskog (najprikladniji nacin da se izrazim) bi to bilo sasvim moguce u teoriji paralelnih U. Svaki para-svet bi imao svoj tok istorije, nezavisno jedan od drugog....Skocim sa svog u x-ti i tamo se ubijem, vratim se u svoj i nastavim ziveti...

Zanimljivo je sve to kakobi bilo da postoji. Ali sta postoji, a sta ne? Prokleta vecita pitanja.
Ali ako ti promenis tok nekog paralelnog sveta (ubijes sam sebe :lol: kako smo destruktivni) i vrnes se u ovaj, onda to nije paralelni univerzum i on nastavlja sam svojim tokom da se razvija, potpuno drugacije od svih ostalih (paralelnih?!).
Sve to naravno sa filosofskog gledista.
Sa fizickog je to neprihvatljivo i da postoji.
Veliki je problem sto na zdrav razum ljudi uticu losi filmovi i Hari Poter kao neki epski SF.
Jer ipak jedno je knjiga, a drugo real life.
Duhovi mogu postojati, i ajd da se ljudi vrnu u proslost, ali kakav je odnos izmedju tih ljudi i okoline? Kakva je njihova medjusobna interakcija? U vecini knjiga i filmova gde je prikazano da je nemoguce osvariti interakciju sa zivim bicima, sasvim je moguce to uciniti sa predmetima. pa tako likovi setaju, otvaraju vrata i sl.
Veliki je problem sto i sam put kroz vreme zdrav moze da svari zdrav mozak, sto se granici i sa zdravom logikom i sa okolinom kakvu danas poznajemo. Ako se ovo i otkrije, promenice se mnoge stvari i mnogi zakoni fizike ce pasti u vodu.

Чика Ајнштајн не би се баш сложио са тим.
Шта је онда простор-време?
Путовање кроз време обавезно би било и путовање кроз простор.

naravno da je moguce, ne bas putovanje, ono barem "prozor" u proslost.Odlicno se uklapa sa Mr Danovim spominjanjem prostor-vremena.
Samo dignes pogled u nocno nebo, i bukvalno gledas proslost....
Kad bi imao tako mocan teleskop, video bi sta su teletabisi radili na planetama oko najblize nam zvezde (ne racunajuci sunce) pre par godina...razmislite o tome-FAST..:):)

Iskreno, ne secam se da sam u zivotu video vecu gomilu gluposti...
Iako verovatno 99% vas nije culo da postoji "specijalna" i "opsta" teorija relativnosti, usudjujete se da pricate o tome na nivou doktora nauka...
A sto je najgore od svega, sluzite se logikom iz SF filmova i romana, ne trudeci se da razmislite...
Zaista tuzno i sramotno pljuvanje po razumu...

JimiHex, dobrodošao u forum Naučna fantastika, a ovde je forum Prirodne nauke.
Iako verovatno 99% vas nije culo da postoji "specijalna" i "opsta" teorija relativnosti...
Ovo već nije lepo od tebe, dođeš u goste i odmah omalovažavaš domaće, koje uz to ni ne poznaješ.A upravo je obratno, 99% nas je "čulo" za tu "novu" teoriju.Mislim, nismo mi prespavali zadnjih 100 godina.
Uostalom bilo bi zaista lepo i korisno da nam se pridružiš i kao poznavalac teorijske fizike objasniš nam u čemu grešimo, ali sa aspekta SF-a.
I da ponovim, možda ti je promaklo, nalazimo se u forumu NAUČNA FANTASTIKA.
Pozdrav i zaista mislim da ostaneš i družiš se sa nama.Bez ikakve ironije a kamo li cinizma. :D

dan555:
Чика Ајнштајн не би се баш сложио са тим.
Шта је онда простор-време?
Путовање кроз време обавезно би било и путовање кроз простор.
Slazem se..
Daleko u svemiru - gde nema izvora gravitacije, prostor i vreme su savrseno ravni. Sto je gravitaciono polje jace -> zakrivljenost vremena i prostora je naglasenija.
Gledajuci nebo mi ustvari posmatramo prostor ispred, a vreme iza nas :D
Vreme je tzv.cetvrta dimenzija...daleko od cinjenice da ne postoji, Ghost girl..:D

@ JimiHex ili kako vec.
Odakle ti pravo tako srti? Ko si uopste ti? Lepo ti je rekao Mr Dan da je ovo Sci-fi tema...Mada, tvoj mozak velicine aspirina to jos nemoze pojmiti.Mislis zaista da niko od nas nije cuo za teoriju relativiteta?
Ja nisam zato da ova individua ostane sa nama.Vidis da je neki sertor.Odmah poceo pljuvati po nama.Neka se odjbe odavde.Mr Oxime, moj je predlog ako se blentov opet pojavi, da mu izbrises teme, ili banujes...
Pa da vidi sta rade doktori nauka.....

JimiHex:
Iako verovatno 99% vas nije culo da postoji "specijalna" i "opsta" teorija relativnosti, usudjujete se da pricate o tome na nivou doktora nauka...
A sto je najgore od svega, sluzite se logikom iz SF filmova i romana, ne trudeci se da razmislite...

Kad te ja pljunem, trazuice te podmornica godinu dana....

JimiHex:

Najlaksi nacin za podizanje sopstvene vaznosti i ega je potcenjivanje drugih, a ovo je skolski primer toga.

ja sam pola sata pisao moju teoriju i diskonektovao me i cak mi nije ni izbacilo da se ponovo konektujem sto mi uvjek izbaci cak sam na ADSL tako da mi se sve izbrisalo. to me neko iz buducnosti sabotirao jer sam vjerovatno bio u pravu, pokusacu ponovo kad mi dodje volja da ponovo sve to napisem ako me ne ubiju

vrjem je covjek izmislio da bi se orjentisao iz cega proizlazi sat i kalendar. sav biljni i zivotinjski svjet se radja razvija umire, bez njih sve bi uvjek bilo isto nebi se nista desavalo ni mjenjalo bilo bi kao da je vrjeme stalo, zato biljni i zivotinjski svjet pravi taj vremenski efekat kroz koji mi zelimo da putujemo.

po meni vrjeme ko vrjeme ne postoji
recimo da postoji vise indeticnih dimenzija u razlicitim vremenskim intervalima u kojima bi se moglo ulaziti i izlaziti. recimo da neko zeli nesto promjeniti u proslosti, ulazi u odredjenu dimenziju tog odgovarajuceg perioda proslosti cekajuci da naidje taj dogadjaj koji zeli promjeniti, nakon svega toga se vrace nazad, stim sto je to promijenio u toj dimenziji a u svojoj je sve onako ko prije. da postoji putovanje kroz istu dimenziju ili putovanje kroz vrjeme, u buducnosti bi to bilo okriveno i sigurno neka jaka vladina organizacija bi pokusala prepraviti velike greske koje su uticale na covjecanstvo.

Da je nasa proslost savrsena onda bi se zapitao zasto i dali neko iz buducnosti je odrzava savrsenom ali posto nije onda tesko da se moze putovati u tom smislu kojem se oduvjek misli.ima slucajeva gdje ljudi jednostavno nestanu i nikad se ne vrate a neki ipak se vrate i to u istom stanju kao kad su nestali, dje su bili ili kroz sta su prosli, ako dimenzije postoje dali postoje prirodni prolazi izmedju njih koji se krecu kroz prostor i tako pojedini nesrecnici upadnu i izadju ko zna kad i dje, cuo sam da je jedan tako nestao i pojavio se na isto mjesto nakon godinu dana.

iznio sam neka moja vidjenja u vezi vremena i putovanja, mozda se neko slozi a nekome bude cista glupost
a i nisam imao zivaca da u detalje pisem, ako kome nije nesto jasno neka me pita
najvise gledam SF i HORROR filmove isto tako i knjige citam al slabo u zadnje vrjeme

jedno pitanje

da postoji putovanje kroz vrjeme, crkva bi bila u mogucnosti da se dokopa toga jer je jaka i bogata(vatikan) dali bi se oni vratili da spasu isusa?

mozda se sve to desi samo sto ga dovedu u buducnost i dodje carstvo bozije i ispuni se biblisko prorocanstvo HE HE :-)

watcherr, uopste ne pises gluposti i tvoje vidjenje puta kroz vreme je interesantno.
A za one vatikanske funjare, mislis zaista da bi oni spasioli isusa?
Sumnjam.Ne bi oni bili ti koji jesu bez njegove zrtve, kontas?
Pravoslavlje ili najpre judeizam bi bila jedina svetska religija, da je isus umro prirodnom smrcu....

Back