PUDLE

MENI JE PRE NEDELJU DANA NESTALA PUDLA I JA SAM SADA SPREMAN ZA LAZU LAZAREVICA, MOLIM NEKOG KO BI POKLONIO PUDLU MENI 0628707783

videh pre neki dan ovo, jos uvek ne mogu da poverujem na sta su sve ljudi spremni.Ovo je strasno.

Hahaha, Kikine fotke su predobre!Kakva faca :)
Luna mi samo legne pored nogu i prespava ceo moj "boravak" na racunaru :)

Da se pohvalim, NAPOKON sam nasla opciju za postavljanje avatara!Jeeee :D

Andryana, aj malcice jasnije...:)
Hocesh li mini ili toy... apriko nije zuta, nego vishe kajsija, shta bi od ta dva ;)
i josh neshto....shtene koje je spremno za izvoz po sadashnjim zakonima ne moze biti mladje nikako ispod 6 meseci, ako ne i starije, cisto u info... :D

Mini ili toy dolaze u obzir sa tim da osoba koja trazi stene zeli da pas odrastao ima manje od 7kg da bi mogao da putuje avionom u kabini.
Kao sto sam videla u FCI standardu, boja moze biti od svelto zuckaste do tamnije naradzaste (ili Kajsije), tako da ni to nije veoma bitna stavka.

Cudi me da mora da se ceka 6 meseci da bi se pas "izvezao"iz Srbije u neku zemlju Evrope, od momenta kad je vakcinisan i chipovan...ali znam da nije problem da se stene od 2 meseca uveze...

Moze da se izvozi stene starosti do 3 mesaeaca. Potrebno je redovno vakcinisati psa (sto uglavnom svi rade) imati potvrdu od veterinara o tome i cipovati psa. Sa cipom pas dobija pasos i moze do 3. meseca da prelazi granicu.

Savo, cini mi se da niste obavesteni o najnovijim zakonima...
Za uvoz shteneta je neophodan titar, test krvi na besnilo. (Masa nasih izlagaca je vracena sa granice s Hrvatskom, znaci nije uspela ni tu granicu da predju, a kamo li neku ozbiljniju). Ako znamo da se pas moze posle 3 meseca vakcinisati protiv besnila, a krv za proveru antitela vaditi tek posle mesec dana, dobijemo vec 4 mesec psa. Da zanemarimo da se antitela mogu i ne pojaviti u dovoljnom broju kod steneta jer mu je prva vakcina. Da bi se presla granica mora posle dobijanja testa da prodje jos 3 meseca, tako dodjosmo do onih famoznih 6 meseci.
Sverc psa ne preporucujem, da se ne bi desilo ono o cemu je vec ovde pisano.
Znaci, potvrda o zdravlju psa, potvrda o vakcinisanju, chip. nisu dovoljni.
Uostalom, letos sam ishla u Hrvatsku, i tresla se kao prut jer kodd njih taj zakon vazi od 7. meseca prosle godine, jer se izjednacavaju sa zakonima EU. O Engleskoj, ne bih ni da pricam!!

Za uvoz shteneta je neophodan titar, test krvi na besnilo. (Masa nasih izlagaca je vracena sa granice s Hrvatskom, znaci nije uspela ni tu granicu da predju, a kamo li neku ozbiljniju). Ako znamo da se pas moze posle 3 meseca vakcinisati protiv besnila, a krv za proveru antitela vaditi tek posle mesec dana, dobijemo vec 4 mesec psa. Da zanemarimo da se antitela mogu i ne pojaviti u dovoljnom broju kod steneta jer mu je prva vakcina. Da bi se presla granica mora posle dobijanja testa da prodje jos 3 meseca, tako dodjosmo do onih famoznih 6 meseci.
Uostalom, letos sam ishla u Hrvatsku, i tresla se kao prut jer kodd njih taj zakon vazi od 7. meseca prosle godine, jer se izjednacavaju sa zakonima EU. O Engleskoj, ne bih ni da pricam!!

O Engleskoj necu da pricam ni ja, oni su drugi svet ali ja sam pricao o stenetu do 3 meseca starosti. Ono sto si napisala, stoji ali za starije pse. Na izlozbu u Hrvatskoj su isli ljudi sa odraslim psima ali ne treba smetnuti sa uma da je to ipak Hrvarska i da ne predjem u politicke teme ali je ocigledno da netrpeljivosti jos ima. Neki su carinici jedva docekali da "sprovode" zakon.
Ali i dalje stojim iza mojih reci da stenetu do 3 meseca starosti treba samo pasos sa cipom i potvrda da je primilo redovne vakcine. :bye:

Luna mi samo legne pored nogu i prespava ceo moj "boravak" na racunaru :)

Da se pohvalim, NAPOKON sam nasla opciju za postavljanje avatara!Jeeee :D

Sto ti izgleda slatko i blesavo ta tvoja mala pudla na toj slicici, jao kako ih volim, pudle su najbolje :D :heart:!

Sto se tice moje pudle ona je otisla korak dalje od tvoje (ili treba reci gore :lol:), zato sto ona dok sam ja na kompjuteru ili dremka kod mene u krilu ili na stolu pored ekrana :p !

Mini ili toy dolaze u obzir sa tim da osoba koja trazi stene zeli da pas odrastao ima manje od 7kg da bi mogao da putuje avionom u kabini.

:mrgreen: Ovo me podseti da cu i ja moci da maltretiram ostale putnike sa svojim psima kada budem putovala avionom :vudu: ... Samo se salim naravno (ili mozda i ne :per:?...), i malo se igram sa ikonicama :metla: bas su slatke.

Sto se tica titra da li je iko ovde to radio i da li moze da napise svoje iskusto sa tim? Mi smo danas dobili u posti pismo i izgleda cemo morati da radimo ponovo :(...

Poslednja izmena:
Kao sto vec rekoh, rezultat titar testa moze biti negativan posle prve vakcinacije shteneta, jer josh nije stvorilo dovoljan broj antitela.

http://www.balkankinology.net/pricaonica/viewtopic.php?f=1&t=541
http://www.balkankinology.net/pricaonica/viewtopic.php?f=6&t=16674
http://www.minpolj.sr.gov.yu/index.php? ... &Itemid=53

ovde imate dosta toga, pa koga zanima neka iscita :)

Savo, pishe: svi psi, ne vidim da postoji bilo kakvo "ogradjivanje" sto se tice starosti. Realno, svaki pas moze biti nosilac besnila.
Uvesti se u Srbiju moze sve, ali "izvesti" je malo teze.

Kao sto vec rekoh, rezultat titar testa moze biti negativan posle prve vakcinacije shteneta, jer josh nije stvorilo dovoljan broj antitela.

Hvala na linkovima - procitacu sta pise. Sto se testa tice, znamo da prvi test hoce da bude negativan, napomenuli su nam to nekoliko puta kada smo je odveli da joj vade krv. Ali imamo dobru vest! Test je ipak ispao pozitivan :klap:! Mi nismo dobro procitali/shvatili :hahaha:... Toliko puta su nam ponovili da su sanse da moramo da je dovodemo ponovo veoma velike, tako da kada smo videli rezultat svi u porodici smo mislili da je blizu ali ipak ne koliko treba, zato sto su brojevi jako slicni. A nigde na papiru ne pise da je test odlican! Tako mi je drago sto je ispao dobar, da ste samo videli koliko je jaukala kada su joj vadili krv :(, stvarno nismo mislili da ce biti takva... Kazu da je to jako cesto sa manjim psima. Secam se kada smo imali zlatnog retrivera, nije ni primetio kada su mu vadili krv, stvarno je bilo smesno posto smo pre toga imali mesanca koji je BEZAO od veterinara glavom bez obzira, do kuce sam samcat dodje (nije bilo predaleko, ali ipak), morali su da dolaze kuci da ga vakzinisu protiv besnila.

Problemi sa titar testom mogu da se dese.
Ja sam Širli vakcinisala letos sa nekih 10 meseci, čini mi se. Titar test smo radili pre nekih mesec ili mesec i po. I prošla je. Mislim da je vrlo bitno sačekati da prođe neko vreme od davanja vakcine. Po zakonu je čini mi se 2 ili 3 nedelje, ali mi smo za svaki slučaj sačekali više.

Što se tiče izvoza šteneta, zaista nisam upućena.

Imam i da vas pitam nešto, ako imate iskustva sa time.

Širli je imala kao teranje početkom oktobra. NIje bilo krvi, možda se samo jednom videlo kada se rastvori vagina nešto crveno što bi mogla da bude krv. Lizala se besomučno, vagina je bila uvećana i privlačila je pse. Veterinar je pogledao i rekao da je to teranje. Inače, javilo se posle tačno 5 dana svakodnevnog davanja 1 zrna sušene brusnice. Što verovatno i nema veze sa time, ali je vremenski povezano.

Sredinom novembra je Širli opet počela da se liže, ali ne tako često. Možda samo jednom dnevno. I to se nastavilo jedno 2, 3 nedelje. Bili smo kod veterinara i vagina je uvećena i malo je crvena sluzokoža. Ona se i dalje liže. Vet nam je rekao da je ili infekcija ili lažna trudnoća. Nisu joj uvećane grudi, ne juri igračke da ih čuva, ništa, samo se liže i uvećana je i crvena vagina. Stavljala sam joj mast rivanol po preporuci veterinara i čini mi se da joj je od toga bilo gore.

Šta vi mislite o ovome i da li je neko imao slično iskustvo?

Hvala na linkovima - procitacu sta pise. Sto se testa tice, znamo da prvi test hoce da bude negativan, napomenuli su nam to nekoliko puta kada smo je odveli da joj vade krv. Ali imamo dobru vest! Test je ipak ispao pozitivan :klap:! Mi nismo dobro procitali/shvatili :hahaha:... Toliko puta su nam ponovili da su sanse da moramo da je dovodemo ponovo veoma velike, tako da kada smo videli rezultat svi u porodici smo mislili da je blizu ali ipak ne koliko treba, zato sto su brojevi jako slicni. A nigde na papiru ne pise da je test odlican! Tako mi je drago sto je ispao dobar, da ste samo videli koliko je jaukala kada su joj vadili krv :(, stvarno nismo mislili da ce biti takva... Kazu da je to jako cesto sa manjim psima. Secam se kada smo imali zlatnog retrivera, nije ni primetio kada su mu vadili krv, stvarno je bilo smesno posto smo pre toga imali mesanca koji je BEZAO od veterinara glavom bez obzira, do kuce sam samcat dodje (nije bilo predaleko, ali ipak), morali su da dolaze kuci da ga vakzinisu protiv besnila.

Baš mi je drago što ne morate ponovo da prolazite kroz to vađenje krvi! I Širli se malo bunila, mada sam se ja više plašila zbog količine krvi koja se uzme iz tako malog psa. Ispalo je da nije tako strašno kao što je meni delovalo :D

Baš mi je drago što ne morate ponovo da prolazite kroz to vađenje krvi! I Širli se malo bunila, mada sam se ja više plašila zbog količine krvi koja se uzme iz tako malog psa. Ispalo je da nije tako strašno kao što je meni delovalo :D

:zcepanje: I meni je delovalo jako strasno, iz tako malecnog psa toliko krvi :p ! Ali sve je srecom proslo dobro. Morali su iz dve sape da joj vade posto je prvu otrgla i nisu uspeli da uzmu dovoljno krvi, srecom nije jaukala kad su joj i iz druge vadili, ali joj jos uvek nije bilo prijatno. Posle je izgledala dosta bedno sa DVE obrijane nogice :sad2:... ALI. Drago mi je i neverovatno da ne moramo test da radimo jos jedanput :).

Problemi sa titar testom mogu da se dese.
Ja sam Širli vakcinisala letos sa nekih 10 meseci, čini mi se. Titar test smo radili pre nekih mesec ili mesec i po. I prošla je. Mislim da je vrlo bitno sačekati da prođe neko vreme od davanja vakcine. Po zakonu je čini mi se 2 ili 3 nedelje, ali mi smo za svaki slučaj sačekali više.
Što se tiče izvoza šteneta, zaista nisam upućena.
Imam i da vas pitam nešto, ako imate iskustva sa time.
Širli je imala kao teranje početkom oktobra. NIje bilo krvi, možda se samo jednom videlo kada se rastvori vagina nešto crveno što bi mogla da bude krv. Lizala se besomučno, vagina je bila uvećana i privlačila je pse. Veterinar je pogledao i rekao da je to teranje. Inače, javilo se posle tačno 5 dana svakodnevnog davanja 1 zrna sušene brusnice. Što verovatno i nema veze sa time, ali je vremenski povezano.
Sredinom novembra je Širli opet počela da se liže, ali ne tako često. Možda samo jednom dnevno. I to se nastavilo jedno 2, 3 nedelje. Bili smo kod veterinara i vagina je uvećena i malo je crvena sluzokoža. Ona se i dalje liže. Vet nam je rekao da je ili infekcija ili lažna trudnoća. Nisu joj uvećane grudi, ne juri igračke da ih čuva, ništa, samo se liže i uvećana je i crvena vagina. Stavljala sam joj mast rivanol po preporuci veterinara i čini mi se da joj je od toga bilo gore.
Šta vi mislite o ovome i da li je neko imao slično iskustvo?

Da li se secate koji ste broj vi imali na testu?

Sto se ovog drugog tice, stvarno ne znam, mozda ce stariji vlasnici ovde znati ad vam pomognu... Nama je veterinar rekao da pudle mogu da imaju problem sa zlezdom, samo vam kazem sta smo mi culi. Nadam se da nije nisto ozbiljno, i da ce joj veoma uskoro biti dobro :heart:. Idite kod jos jednog veterinara da vidite da li ce mozda drugaciji veterinar znati sta je.

Dali je to neki novi zakon za Srbiju? Dali vazi i za izvoz i za uvoz?

U EU takav zakon ne postoji. Ovde (zivim vec 25g u Belgiji) cak za izvoz nije obavezno da se stene vakcinise protiv besnila ako nije starije od 3 meseca, a od 2009 odrasli psi se vakcinisu na svake 3 godine (koktejl i besnilo)...Naravno od 1998 svi psi moraju biti chipovani i imati pasos sa urednim informacijama.

U EU takav zakon ne postoji. Ovde (zivim vec 25g u Belgiji) cak za izvoz nije obavezno da se stene vakcinise protiv besnila ako nije starije od 3 meseca, a od 2009 odrasli psi se vakcinisu na svake 3 godine (koktejl i besnilo)...Naravno od 1998 svi psi moraju biti chipovani i imati pasos sa urednim informacijama.[/QUOTE]

Molim te, ako ti nije problem procitaj linkove koje sam postavila...
Zemlje se koliko znam rangiraju po kategorijama, Srbija je visoko rizicna zemlja sto se tice besnila, ima ga i to dosta.
A inace u EU takav zakon postoji, znam pouzdano.
Ti mozesh izvesti shtene iz Srbije, ali ti nece dozvoliti uvoz, ako ne mrzi, izlistaj malo ovu temu, pa vidi shta se desilo nasim sugradjanima koji su na neki nacin "prosvercovali" psa u Svajcarsku.
Kakogod, znam da mozesh imati problema oko uvoza shteneta odavde, a ti.... odluci sama shta cesh i kako cesh.

Lina je preslatka.Koliko je stara?

Hvala!..19.11-og napunila 7 meseci :)

Sto ti izgleda slatko i blesavo ta tvoja mala pudla na toj slicici, jao kako ih volim, pudle su najbolje !

Sto se tice moje pudle ona je otisla korak dalje od tvoje (ili treba reci gore ), zato sto ona dok sam ja na kompjuteru ili dremka kod mene u krilu ili na stolu pored ekrana !

Hvala, i slazem se sa tobom!Najbolje su definitivno :)
Luna ode "korak gore" ;) samo u slucaju da jedem nesto-e onda mi skoci u krilo i broji svaki zalogaj, i naravno, neki proba da mi "ukrade", i to iz usta...ne dok mi je u ruci :D
A na sto nece, plasi se visine(tj. kad je nesto vise od stolice :P), samo se ukruti i mislim da je u stanju ceo dan da presedi na stolu, cekajuci da je neko spusti..Sama nema sanse. :D

Ispalo je da Širli ima tzv split estrus (mislim da se tako zove). Što znači da ima duplo teranje. Tj prvi put se nivo hormona podigne, ispušta feromone, natekne vagina, čak može malo i da krvari, ali je hormonski balans takav da ne može da ostane u drugom stanju :D. E onda, najčešće za mesec dana, nivo hormona se opet podigne i tada može da se pari, krvari, natekne vagina.. Prosto joj hormoni tako funkcionišu i to je to podeljeno teranje. Ustvari se ona prvi put priprema,a drugi put je to to. Pri tome ljudi uglavnom nisu čuli da se to dešava.
Sve u svemu to je sve normalno, jedino što sada ima tzv :D menstruaciju pa mora da nosi gaćice. A to je baš ne čini previše srećnom :whistling: I baš ste divni što mislite na nas :heart:

Poslednja izmena:
Sve u svemu to je sve normalno, jedino što sada ima tzv :D menstruaciju pa mora da nosi gaćice. A to je baš ne čini previše srećnom :whistling: I baš ste divni što mislite na nas :heart:

Drago mi je da je ipak sve uredu ali zasto je teras da nosi gacice? Sem ako ima stvarno obilnu menstruaciju (sto sumnjam) ne treba da joj stavljas to jer ona hoce da se cisti, sto i treba da radi. Mozda su te ljudi uplasili da ce ostavljati mrlje, ali veruj mi, pudle su tako ciste da ti najverovatnije nigde nece ni malo uprljati. Ljudi u pet shop-u hoce sve i svasta da prodaju. Ako ona ipak ima obilnu menstruaciju, izvinjavam se, ali ako do sada nisi imala problema da ti ostavlja krvave fleke po stanu, slobodno joj skini to, samo joj smeta. Ne bi se iznenadila ni da moze da izazove probleme.

Ostavlja fleke :neutral: I to dosta. Ona se zaista čisti, ali očigledno da ima i dosta krvi zato što kako sedne ostavlja fleke. Doduše meni je i sav naeštaj beo tako da to odmah pada u oči.

Back