PUDLE

Bas uzivaju :) Pudle na snegu, nikad kraja radosti.
Mada, kod vas je izgleda duplo manje snega. Ovde kod mene je tako da ovo moje dvoje uskacu i iskacu iz njega, kao zecevi. Izasli smo jednom, podavili se i vratili kuci na tusiranje.
Tesko da cemo opet, bar dok se malo ne utaba... :)

Evo Enine prve izlozbe . :)

enaizlozba.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Čitala sam neku knjigu o zdravoj ishrani kod ljudi ovih dana. I to me je podstaklo da razmišljam o tome kako i šta jede moja Šici.
Ona ima granule Royal Canin stalno na raspolaganju, ujutru za doručak obično dobije kačamak ili malo suvog hleba sa dosta sira/jogurta i povrća ili jabuke. I onda za ručak malo od onoga što mi jedemo, što ona može da jede. Ali to je više kao grickanje.
Elem, glavna hrana su granule.
A baš su u mojoj knjizi kritikovali današnji nezdrav način života - konzervanse, zagađenja u vazduhu, na tlu, na voću i povrću koje jedemo, od računara i sve struje i talasa različitih frekvencija koji nas okružuju..
A ja mog psa hranim granulama. One svakako nisu prirodne, ma kako kvalitetne bile..
Pa opet iznutrice koje bi mogla da kupim u mesari svakako nisu od životinja koje su hranjene prirodnom hranom isključivo. Plus iznutrice upijaju sve otrove.. Plus ako se kuva za psa, treba dobro izbalansirati hranu..
A opet mi to sve zvuči dosta prirodnije i zdravije od granula. I ni mi ne jedemo do grama izbalansirano.

Poznati su slučajevi pasa na selu koji nekada žive i po 18, 20 godina.

Takođe, ne treba zaboraviti da pudle veoma često imaju osetljiv sistem za varenje. Širli uopšte ne vari živo meso. Kada jede više nego inače domaću hranu, ume da dobije zadah. Ume i da prducka :) I govanca nisu uvek "čvrsta" :), kao kada jede granule. Jedanput je posle živog mesa tri dana boleo stomak.
A opet kada je domaća hrana u pitanju uopšte ne zna kada je dosta.

Moj neki zaključak je bio da treba da dobija ujutru domaću hranu, a ostatak dana kada hoće da jede granule..
Sada sam u dilemi - da li nastaviti tako, ili izbaciti granule skroz.

O ovome smo već pisali, i za neke znam kakav imaju stav. Ali svejedno, volela bih da čujem vaša iskustva (neka i ponovo :)).

Inače, baš sam razmišljala da nam je tema super! Nismo uvek svi aktivni, ali opet smo tu i družimo se. A i lepo je otići malo unazad i pogledati. Kao neki dnevnik je - sa slikama..

Veliki pozdrav od Širli i mene!

Krofnice, ja moje pse hranim bas tako: ujutrokuvani pirinac s piletinom, navece granule. Osim toga moji jedu i dobro podnose i zivo meso, a boga mi i sireve, jogurte i josh kojesta. Sve u svemu svede se na domacu hranu+granule. Od granula mi se najbolje pokazao TOW, ali su mu pakovanja velika za moje malisane, pa dok nadjem s kim cu se udruziti, desi se da neko vreme budu na Hills-u. (aj da iskoristim guzvu, pa da pitam da mi se jave ko bi podelio dzakic s nama)
Vec sam pisala da mi je Leo mrljav na hrani i da kod njega ne pali ono: ne daj mu da jede granule pa ce ih jesti 3 dan. Tim "nacinom vaspitanja" sam postigla samo da dobije hronicni gastritis. On jednostavno treceg dana krene da povraca zutu penu.
Inace sam probala da bude i samo na domacoj hrani (kuvana govedina u vidu supe, shargarepa, kacamak, zobene pahuljice itd, itd sto bi trebali psi da jedu), ali mi je krenuo da jede zid, pa sam morala da ubacim i kalcijum u tabletama. Tako sam zakljucila da ja, ne mogu da mu idealno izbalansiram hranu.
Ima kod njega i jedna simptomaticna stvar: ako ujutro jede domace onda jede i granule, ako nema domace, nece jesti ni granule!!!!??
Ja bih njih hranila BARF-om http://www.barfworld.com/ , ali njega kod nas nema. Mada, ovih dana pricah s jednim prijateljem koji je u pripremi proizvodnje BARF-a, pa se nadam da samo na pripremi nece i ostati, vec ce uspeti da je napravi.
To bi bilo to...valjda...

Poslednja izmena:
Svima hvala na cestitkama, puno nam znace jer je ovo bilo Endzi pravo "vatreno krstenje". zatvoren prosto, prepuno pasa....

196748_1665575285354_1416423592_31449119-1.jpg

Endzukica u ringu

183238_1665575005347_1416423592_31449118-1.jpg

Endza u zagrljaju kod sudije koja je i poljubila pre nego je vrati :)

DSC03895-1.jpg

centralni deo hale ima malo cudno zuto svetlo, pa mi pas izgubi bolju....ali stav je tu;))
i malo opustenije
DSC03891-1.jpg

Čitala sam neku knjigu o zdravoj ishrani kod ljudi ovih dana. I to me je podstaklo da razmišljam o tome kako i šta jede moja Šici.
Ona ima granule Royal Canin stalno na raspolaganju, ujutru za doručak obično dobije kačamak ili malo suvog hleba sa dosta sira/jogurta i povrća ili jabuke. I onda za ručak malo od onoga što mi jedemo, što ona može da jede. Ali to je više kao grickanje.
Elem, glavna hrana su granule.
A baš su u mojoj knjizi kritikovali današnji nezdrav način života - konzervanse, zagađenja u vazduhu, na tlu, na voću i povrću koje jedemo, od računara i sve struje i talasa različitih frekvencija koji nas okružuju..
A ja mog psa hranim granulama. One svakako nisu prirodne, ma kako kvalitetne bile..
Pa opet iznutrice koje bi mogla da kupim u mesari svakako nisu od životinja koje su hranjene prirodnom hranom isključivo. Plus iznutrice upijaju sve otrove.. Plus ako se kuva za psa, treba dobro izbalansirati hranu..
A opet mi to sve zvuči dosta prirodnije i zdravije od granula. I ni mi ne jedemo do grama izbalansirano.

Poznati su slučajevi pasa na selu koji nekada žive i po 18, 20 godina.

Takođe, ne treba zaboraviti da pudle veoma često imaju osetljiv sistem za varenje. Širli uopšte ne vari živo meso. Kada jede više nego inače domaću hranu, ume da dobije zadah. Ume i da prducka :) I govanca nisu uvek "čvrsta" :), kao kada jede granule. Jedanput je posle živog mesa tri dana boleo stomak.
A opet kada je domaća hrana u pitanju uopšte ne zna kada je dosta.

Moj neki zaključak je bio da treba da dobija ujutru domaću hranu, a ostatak dana kada hoće da jede granule..
Sada sam u dilemi - da li nastaviti tako, ili izbaciti granule skroz.

O ovome smo već pisali, i za neke znam kakav imaju stav. Ali svejedno, volela bih da čujem vaša iskustva (neka i ponovo :)).

Inače, baš sam razmišljala da nam je tema super! Nismo uvek svi aktivni, ali opet smo tu i družimo se. A i lepo je otići malo unazad i pogledati. Kao neki dnevnik je - sa slikama..

Veliki pozdrav od Širli i mene!

krofnice, budi obazriva sa iznutricama (pogotovo svinjskim). Veoma cesto se dogadja da psi od iznutrica dobiju proliv.
Jiedino se preporucuje da se iznutrice skuvaju i iseckaju na sitno ili samelju pa pomesaju sa kuvanim piirincem (koji ucvrscuje stolicu).

Gagasf, hvala na podeljenom iskustvu :)
Zobene pahuljice za ljude im daješ? To je baš super ideja. Moraćemo i mi da probamo.

Bilo bi divno kada bi uveli i kod nas BARF hranu. To bi rešilo ovu dilemu. Hajde, ako saznaš da su počeli, obavezno javi.

Ribarac, hvala na savetu! Ne bih joj više davala ništa živo. Do sada je jela džigericu, srca i bubac jednom. Sve kuvano. I bilo je ok. Ali dobro da si mi skrenuo pažnju.

Ena je mnogo slatka! Prava damica!

Ja kad vidim njene slike samo se raspilavim i ... njaaao,a tako me nerviralo to njakanje kod drugih.:zcepanje:

:amen: Ali kad na nešto moraš da se raspilaviš i njačeš! :aha:

Gagasf, hvala na podeljenom iskustvu :)
Zobene pahuljice za ljude im daješ? To je baš super ideja. Moraćemo i mi da probamo.

Bilo bi divno kada bi uveli i kod nas BARF hranu. To bi rešilo ovu dilemu. Hajde, ako saznaš da su počeli, obavezno javi.

Ribarac, hvala na savetu! Ne bih joj više davala ništa živo. Do sada je jela džigericu, srca i bubac jednom. Sve kuvano. I bilo je ok. Ali dobro da si mi skrenuo pažnju.

Ena je mnogo slatka! Prava damica!

Budi oprezna sa iznutricama, Gizmo je od goveđih bubrega dobio nekoliko puta proliv i na kraju smo odustali. Naravno, bili su sve po PS, potopljeni u vodu sa sirđetom da se očiste, pa obareni, + pirinač... Ne vredi, poslednjih godina je samo na granulama bio, nije moglo drugačije, osetljive organe za varenje je imao. Ali Denis Novak je na jednom predavanju u Veterinarskoj komori Srbije pričao da je većina granula na našem tržištu prezasićena energijom, možda bi to trebalo uzeti u obzir i preći na neke možda i jeftinije, bolje izbalansirane granule uz dodatke, ne znam, malo jogurta, lanenog ulja isl. Tipujem pre svega na Meradog jer su iste ovde i u Nemačkoj, ne prave varijante za ovo ili ono tržište kao što rade recimo sa RC. Inače, i ja bih generalno bila pristalica BARF kad bi kod nas mogle da se nađu zdrave sirovine ali generalno gledano, nema ih. Kad svu soju, osnovnu proteinsku komponentu stočne hrane, drži samo jedna firma na nivou cele republike, i to firma u čijem su vrhu ljudi jako uticajni u sadašnjoj vladi, tu sigurno ima mesta za razne malverzacije. Dakle, termička obrada je majka Mara!

:

Inače, i ja bih generalno bila pristalica BARF kad bi kod nas mogle da se nađu zdrave sirovine ali generalno gledano, nema ih. Kad svu soju, osnovnu proteinsku komponentu stočne hrane, drži samo jedna firma na nivou cele republike, i to firma u čijem su vrhu ljudi jako uticajni u sadašnjoj vladi, tu sigurno ima mesta za razne malverzacije. Dakle, termička obrada je majka Mara!

mimi's mom iskreno, ne mogu toliko zalaziti u problematiku te vrste. Istim tim mesom se hrane i zivotinje kojima se mi hranimo. Koliko god da obozavam svoje pse, isto tako, i vishe volim svoje dete, a i sebe, a moras priznati retko sagledavamo problem s te tacke.
Ako su te krave, svinje i stagod, dobre za nas, vala ce bit dobre i za ishranu mog psa, kao i za BARF ako ga, daobog bude bilo :)

mimi's mom iskreno, ne mogu toliko zalaziti u problematiku te vrste. Istim tim mesom se hrane i zivotinje kojima se mi hranimo. Koliko god da obozavam svoje pse, isto tako, i vishe volim svoje dete, a i sebe, a moras priznati retko sagledavamo problem s te tacke.
Ako su te krave, svinje i stagod, dobre za nas, vala ce bit dobre i za ishranu mog psa, kao i za BARF ako ga, daobog bude bilo :)

Konkretno, malo sam vise u toj problematici posto mi je muz veterinar, onaj terenac, i prodajemo stocnu hranu pa svasta vidimo i cujemo. Strogo pazimo od koga i kako kupujemo hranu i za sebe, bas zato sto znam previse toga. I ostajem pri tome da mi ovde, barem jos uvek, nemamo dovoljno kvalitetne namirnice zivotinjskog porekla za BARF.

Na koji način se to može izbeći? Mislim ta soja u hrani stoke, npr? Ili si na nešto drugo mislila?
Predpostavljam da se u svim mesarama prodaje meso sa farmi gde stoka gaji industrijski. Samim tim i meso ima verovatno viška hormona, i koječega još. Iznutrice koje su najhranjivije za pse sve to skupljaju i upijaju. A što se takvih stvari tiče, svejedno je da li je pečeno ili ne.

Back