Na koji način ste ludi

Ova boldovana rečenica je pravi odgovor na ovoj temi.

Jedno je biti pomalo luckast, a drugo je kad sebi lepimo etiketu "Ja sam lud" ili kada to drugima radimo " Ti si lud".

Psihijatri su izbacili iz upotrebe reč ludilo. Ludilo je, po njima, psihoza, ozbiljna mentalna bolest.

Ja se nadam da niko od vas nema tu dijagnozu. 🙂

A svi smo, ponekad luckasti i to nije loše. Niko ne može sve vreme da bude ozbiljan.
Nema bre niko tu dijagnozu u pitanju je žargon sala etc.
Mada mi strahinja opasno sumnjiv otima se nesto:hahaha:

@Mecenaa Ovaj potforum je ozbiljan i namenjen je za ozbiljne diskusije, malo ozbiljnije.

Dijagnoza psihoze postoji i ona spada u teže mentalne bolesti.

Zato mi nije jasno da u šali etiketiramo neke ljude ili sebe.

Termin luckast je odličan.

Žao mi je što se ludilo često pominje, čak i u pesmi "Danas sam luda, ne znam šta hoću.."

Često se pominje i depresija, koja nema veze sa dijagnozom depresije.

@Mecenaa Ovaj potforum je ozbiljan i namenjen je za ozbiljne diskusije, malo ozbiljnije.

Žao mi je što se ludilo često pominje, čak i u pesmi "Danas sam luda, ne znam šta hoću.."

Pa zamisli Josipu da kaže "Danas sam luckasta, ne znam šta hoću..." "Razdiru me neke čudne stvari..." Nije baš luckasto. Možda oseća bol, neizdrž, neko jako osećanje od koga joj se čini da ludi.

Jasno mi to sto pričaš.
Ovde je sama tema malo saljiva i sa trik pitanjem.barem sam ja tako skapirao.
To je isto psihologija.

Jasno mi to sto pričaš.
Ovde je sama tema malo saljiva i sa trik pitanjem.barem sam ja tako skapirao.
To je isto psihologija.
Tema je objavljena na pdf psihologija, ne na “svastari”, i ne na “opusti se”- a to cini sustinsku razliku, jer cilj psihologije je da razume i poboljsa razumevanje, emotivno/mentalno zdravlje i kvalitet zivota, ljudi koji zele da se sale, zabavljaju apsolutno imaju prava da to rade, ali imamo i mi koji ove stvari shvatamo ozbiljno pravo- svako na svom pdf-u.
Problem ovde jeste 1. da kad osoba izjavi da je “luda” oba zapravo priznaje norme koje su u najmanju ruku- upitne i na neki nacin zauzimaju podredjen stav koji je (barem po mom misljenju) pogresan
2. Ljudi kad se indentifikuju s necim onda uglavnom prihvataju identitet i ponasaju se u skladu s identitetom- onoga momenta kad neko prihvati identitet neke partije, ideologije on ce se ponasati tako, odnosno pojednostavljeno receno- postati ce marioneta, sto je uglavnom problematicno,
i zato treba izbegavati cesto pogrene i nametnute termine, ukljucujuci “lud’ narocito sto su ti termini uglavnom pogresni.
Zezancija je laka, uraditi pravu stvar je tesko.

Tema je objavljena na pdf psihologija, ne na “svastari”, i ne na “opusti se”- a to cini sustinsku razliku, jer cilj psihologije je da razume i poboljsa razumevanje, emotivno/mentalno zdravlje i kvalitet zivota, ljudi koji zele da se sale, zabavljaju apsolutno imaju prava da to rade, ali imamo i mi koji ove stvari shvatamo ozbiljno pravo- svako na svom pdf-u.
Problem ovde jeste 1. da kad osoba izjavi da je “luda” oba zapravo priznaje norme koje su u najmanju ruku- upitne i na neki nacin zauzimaju podredjen stav koji je (barem po mom misljenju) pogresan
2. Ljudi kad se indentifikuju s necim onda uglavnom prihvataju identitet i ponasaju se u skladu s identitetom- onoga momenta kad neko prihvati identitet neke partije, ideologije on ce se ponasati tako, odnosno pojednostavljeno receno- postati ce marioneta, sto je uglavnom problematicno,
i zato treba izbegavati cesto pogrene i nametnute termine, ukljucujuci “lud’ narocito sto su ti termini uglavnom pogresni.
Zezancija je laka, uraditi pravu stvar je tesko.
Verujem da se pod "lud" podrazumeva više stvari. Zato sam i postavila pitanje. Od konglomerata osećanja sa kojima ne možemo da se izborimo niti da ih definišemo do luckatosti i svojevrsne autentičnosti svakog bića. Svest o tome da nismo uvek "ispravni" je važna.

Tačno, posebno ovo pod tačkom 1.

Što se tiče boldovanog dela, i to je istina, mada tu ima izuzetaka, a ne možemo da širimo diskusiju o politici.

Ta diskusija može da se povede na novoj temi u ptf-u "Pravda i nepravda".

Svi smo ponekad ludi ali na svoj način.. najbitnije u toj ludosti je da smo ostali to što jesmo, tj da nismo stvarno prolupali ili poludjeli.
Kad je neko ono kao simpatično blesav ili pozitivno otkačen, obično ćemo reči da je lud 100 gradi.. ali ta ludost je zapravo poželjna, relaksirajuća i nešto što nas zabavlja i mami osmjehe.

Verujem da se pod "lud" podrazumeva više stvari. Zato sam i postavila pitanje. Od konglomerata osećanja sa kojima ne možemo da se izborimo niti da ih definišemo do luckatosti i svojevrsne autentičnosti svakog bića. Svest o tome da nismo uvek "ispravni" je važna.
“Lud” je de facto sinonim za “nenormalan”,
sa osecanjima kad naidju kao lavina se niko ne moze izboriti, to osobe same po sebi ne cini “ nenormalnima” sem ako ponasanje je totalno neprimereno npr trcis gola kroz ulicu i vristis, verovatno imas neke svoje osobenosti (kao i svako drugi) no to te ne cini “ludom” i prihvatanjem tog termina zapravo postajes “autsajder” i delujes reaktivno- tvoj zivot je jednako vredan kao i svaki drugi- i ko ti bez akriditiva (psihijarar) kaze da si “luda” ne zasluzuje da bude uzet u obzir, uzmi volan u svoje ruke i ako ne cinis nista nazao drugima- to je tvoje ljudsko pravo.

Što se tiče boldovanog dela, i to je istina, mada tu ima izuzetaka, a ne možemo da širimo diskusiju o politici.
Govorili smo o tome na temi “Kako ubiti pticu rugalicu” i “Alter ego efekat” kad ljudi prihvate odredjeni identitet- ponasaju se u skladu s njime, bio on dobar ili los, koristan ili stetan- i poenta autosugestije/ afirmacije je ista- prihvatiti novi identitet/navike dok ne postanu realnost i deo identiteta-, sto uverljivija autosugestija to ce rezultati (verovatno) biti bolji- ako ponavljamo ono sto ne iskreno ne prihvatamo- rezultati ce biti verovatno nikakvi (ima jos stavki ovde, no nisu vezani za temu).

Da. Šta je kriterijum za normalnost? Ono što većina prihvati? Kod mene sigurno ne. Neki uzor, ideal?
Норма се поставља као нормалност, од стране друштва, државе. А те исте норме се временом мењају - оно што се некад сматрало нормалним, данас се не сматра, а сутра ће се, можда, поново сматрати.

Back