Psihoterapeuti

1000005933.jpg

Poruka dječaka koji savija kašiku u filmu Matrix svojim umom, kada kaže da ne pokušava Neo da savije kašiku jer to je nemoguće. Umjesto toga treba da posmatra i djeluje iz sljedeće perspektive "Kašika ne postoji" nego se preoblikuje Neov samo imidž ili njegov utisak o samom sebi što pričinja u Matrix-u savijanje kašike umom.

U koliko mijenjamo utisak o samom sebi koji je pohranjen dubini Umnog promijeniti će se i stvarnost.

Koja je po vama poenta i čemu služe dobri psihoterapeuti?
Da li postoji neka zamena za njih?
Šta su plusevi, a šta minusi kada je psihoterapija u pitanju?

Psihoterapija se preporučuje uz medikamente osobama koje imaju depresiju, panične napade, PTSP, i ostale psihičke poremećaje.

Osobama koje imaju različite porodične, emotivne, poslovne i druge probleme a nije im potrebno psihijatrijsko lečenje, odlaze na psihoterapiju.

Plus za psihoterapiju je kada ona pomogne osobama da se osećaju bolje.

Minus za psihoterapiju je kad psihoterapeut i osoba kojoj je potrebna pomoć ne mogu da se prilagode jedno drugome, tačnije, nemaju dobru saradnju.

Ne postoji zamena za psihoterapeute.

Važno je da se zna razlika između psihologa, psihijatra i psihoterapeuta.

Psiholozi nisu lekari. Psiholozi završavaju akademske studije psihologije u trajanju od 4 godine, nakon čega se dalje mogu postdiplomski školovati, ali i završiti specijalizaciju iz medicinske psihologije.

Psihijatri završavaju Medicinski fakultet, zatim specijaliziraju psihijatriju. Oni mogu da prepisuju lekove, ali su i psihoterapeuti jer je psihoterapija u sklopu lečenja.

Psihoterapeut je stručnjak koji se bavi psihoterapijom, ali ne mora nužno biti lekar. Psihoterapeuti mogu da budu psiholozi, socijalni radnici, ili osobe sa drugim relevantnim obrazovanjem, koji su prošli posebnu obuku za psihoterapiju.

Minus za psihoterapiju je kad psihoterapeut i osoba kojoj je potrebna pomoć ne mogu da se prilagode jedno drugome, tačnije, nemaju dobru saradnju.
U tom slučaju se menja terapeut.

Psihijatri završavaju Medicinski fakultet, zatim specijaliziraju psihijatriju. Oni mogu da prepisuju lekove, ali su i psihoterapeuti jer je psihoterapija u sklopu lečenja.
Za psihoterapiju je potrebna posebna edukacija bilo da se radi o psiholozima ili psihijatrima.

U tom slučaju se menja terapeut.

Za psihoterapiju je potrebna posebna edukacija bilo da se radi o psiholozima ili psihijatrima.

Naravno da se menja. Ali, postoje osobe koje ne žele više da traže pomoć, i kada su psihoterapeuti u pitanju i kada su u pitanju psihijatri.

" Ništa oni ne znaju, džaba dajem pare." " Meni niko ne može da pomogne"...

Psihijatri koji su i psihoterapeuti moraju da imaju sertifikat za sve, ili samo za jednu vrstu psihoterapije.

На пример Dr. K са HealthyGamerGG је супер лик, много паметан и може доста помоћи без да идеш и плаћаш баш код психотерапеута негде ако нећеш, мислим бар мени је био корисно оно што лик говори и начин како објашњава ствари.
Koristan je njegov sadržaj ako za ništa bar da damo ime onome što nam se dešava i kroz šta prolazimo. Takođe kada si njega pomenuo mislim da skoro po isto važi i za Jordana Petersona iz ranijih dana - mada je on nešto više pričao i o tome kako stvari promeniti na bolje (par mojih ortaka koji su baš bili zaglavili su poslušali njegove savete i relativno brzo su stvari pošle na bolje)
Иначе немојте се заварати, психотерапеути исто су као и многе друге ствари искоришћени за пропаганду, поготово у модерно време служе како би се угушила здрава мушка енергија код младих мушкараца кроз кљукање разним лековима до пропагариња пропаганде о толеранцији и култури "слушања" (само слушај без одговарања назад и било какве критике).
Mislim da je možda tako nekako na zapadu gde su svi na nečemu protiv stresa i sl. Ovde kod nas - jok. Imamo i ok terapeuta ali mi deluje da je prilično mali broj, par mojih je moralo više njih da promeni da bi došli do nekih koji su im realno bili od koristi.

E sad da li ima zamena za njih, pa verovatno da ima, mislim radi sve ono što ti prija i što misliš da ti pomaže i popravlja raspoloženje i psihičko stanje, i u principu možda nekom ništa ne može da zameni psihoterapeuta a nekom možda može bilo šta da zameni psihoterapeuta i da na njega ima terapeutsko dejstvo, sve zavisi od osobe i stanja u kome se nalazi.
Kontam i ja da ima nešto kao zamena, vrlo verovatno to može biti priča sa nekim koji je već prošao kroz ono kroz šta mi u tom momentu prolazimo i ko ima iskustva sa materijom, kao i neko "rešenje" koje možda možemo da prihvatimo.
Obično ono u početku ljudi se uzdaju u terapeuta i to je on/ona da te uputi u prirodu tvog problema, da ti malo da neke instrukcije i upute i da te malo podigne a posle onda ti sam eksperimentiši i traži šta ti prija i šta ti odgovara.
Tako nekako, mada je sve to samo po sebi dosta specifično. Kontam nešto da su terapeuti najpotrebniji osobama koje nemaju neki razvijen kapacitet za samoinspekciju ili osobama koje su prošle kroz neko traumatično iskustvo koje ne umeju da obrade.

Znaci dosta ako je covek spreman da se otvori. Ako nije, nema tog psihoterapeuta koji ce nesto postici
Pa i otvoriti se je specifična tema ... Ima npr slučajeva gde će se ljudi pre (nesvesno) otvoriti nekom nepoznatom na ulici nego bliskom prijatelju ili terapeutu. U svakom slučaju postoji ta potreba da se neke stvari izbace iz sebe

Poslednja izmena:
Kakva su inače vaša iskustva sa psihoterapeutima - rezultati?

Nikada nisam išla kod privatnog psihoterapeuta. Tako da to iskustvo nemam.

KBT terapija je pomogla kada je reč o anksioznosti i depresiji, za PTSP nije. Jako je teško pronaći psihoterapeuta koji radi terapije za PTSP.. Konkretno za ovu moju vrstu PTSP-a.

Back