Psi lutalice

Blic: Penzioner silovao kerušu lutalicu pred zgranutom unukom
Press Online: Silovao psa pred unukom

Posle neko krivi napuštene pse za njihovo ponašanje. :roll:
Osobito mi se sviđa da policija nije mogla da uđe u kuću, jer psihopata nije hteo da otvori vrata.

Dobri su oni, kakvi smo mi, ljudi. Sinoć sam sterilisala Mrvicu, kerušicu koju su gazde izbacile iz auta na kriviini kod nas zajedno sa demodikoznim mužjakom iz azila, i jutros je režala na mog muža kad joj je otključao magacin u koji smo je sklonili preko noći i doneo vodu, koliko je istraumirana, ne veruje čak ni onima koji joj čine dobro.

A posle ovih vesti mi najmanje još pola sata nije bilo dobro.

Da dodam, sinoc sam je ja uhvatila, unelau zatvoren prostor, popela na sto i drzala je dok je primila injekcije, danas sam je pustila malo da izadje iz magacina i htela je da pobegne sto dalje, morala sam da je zatvorim opet.

Blic: Penzioner silovao kerušu lutalicu pred zgranutom unukom
Press Online: Silovao psa pred unukom

Posle neko krivi napuštene pse za njihovo ponašanje. :roll:
Osobito mi se sviđa da policija nije mogla da uđe u kuću, jer psihopata nije hteo da otvori vrata.
Najezena sam, zgranuta i bez teksta, i samo se pitam sta ceka ova vlast, treba li im da se tako nesto dogodi detetu da bi reagovali? Izgleda da su danas najnormalniji ljudi na psihijatriji, pod resetkama, a ludaci setaju ulicom

Najezena sam, zgranuta i bez teksta, i samo se pitam sta ceka ova vlast, treba li im da se tako nesto dogodi detetu da bi reagovali? Izgleda da su danas najnormalniji ljudi na psihijatriji, pod resetkama, a ludaci setaju ulicom

Уопште није питање шта чека ова власт. Зна се шта чека - чека да однекуд, од неке очајничке продаје народних добара, капне још нека парица која ће да помогне да се ова агонија, оличена у ЊИМА на власти, још мало продужи, на несрећу свих нас. Право питање је шта чека овај народ, бар онај његов нормални део. Но, бојим се да је тај нормални део постао мањина у својој сопственој земљи. Како то лепо каже тај мањински народ - дошли су дивљи и истерали питоме.

Опет ја одох у политику. Жао ми је.

Nista, ova vlast uopste nema nameru da sprovodi Zakon o dobrobiti, a po cl. 269 KZRS reaguje se sporadicno prema proceni kakva ce biti reakcija javnosti. Nekada, pre 5. oktobra, je agresija prema zivotinjama sluzila za zamenu teza, za skretanje sa tema vaznih za gradjane na copore koji ujedaju, za kanalisanje agresije pojedinaca u smislu bolje je da maltretira zivotinju nego coveka, ...... itd. itd, bla, bla. Nadali smo se svi da ce se nesto promeniti. Ja verujem da hoce, ali ce to biti brzinom puza. To se vidi po reakcijama nadleznih na zlostavljanje, po reakcijama na prijave koje podnosimo ..... Policija nije mogla da udje? Pa zar su ocekivali da im psihopata skuva kafu? Ali zato ih nije sramota da prilaze zenama u godinama i opominju ih da vezu svog psica, jer bi mogao nekoga da povredi.

Da se dogodi detetu? Pa dogadja se onolikoj deci i ???? tek sad smo poceli da se bavimo nasiljem prema deci, incestom ... to do juce nije ni postojalo, a ako i jeste bila je to porodicna svadja.

Čekaju reakciju javnosti? Pa hajde da zovemo medije, da se interesujemo u valjevskoj policiji! Prosto je, 01492! Mada, ovaj moj sugrađanin što su mu pre neki dan u kući pronašli mrtvu ženu je registrovani pedofil, e, pa, takav se našao na slobodi i nisu ga prethodno drugi robijaši prevaspitali. Skeptična sam, iskreno, prema svemu što bi policija mogla da uradi, a o sudovima i apsurdno niskim kaznama na svim poljima već... ne mogu da se nerviram.

Čekaju reakciju javnosti? Pa hajde da zovemo medije, da se interesujemo u valjevskoj policiji! Prosto je, 01492! Mada, ovaj moj sugrađanin što su mu pre neki dan u kući pronašli mrtvu ženu je registrovani pedofil, e, pa, takav se našao na slobodi i nisu ga prethodno drugi robijaši prevaspitali. Skeptična sam, iskreno, prema svemu što bi policija mogla da uradi, a o sudovima i apsurdno niskim kaznama na svim poljima već... ne mogu da se nerviram.

O tome i govorim, javnost vise odavno ne reaguje ni na sta. Ilustracija je ono s.... sa japanskim tresnjama u Beogradu. I pored toga sto se na svakom takvom skupu izblamiramo do kraja (blaga je to rec, ali ne mogu sad bolje da se setim) vlasti opet i opet organizuju takve manifestacije. To se desava na deljenju cesnice, deljenju platancica, delenju jelkica, delenju tresnjica ...

Evo kako dolazi do straha od pasa lutalica,zbog senzacionalistickih naslova u jednim a bogami i ostalim novinama,a koliko je to istina sto se mene tice vrlo je diskutabilno.Strah od pasa se takvim tekstovima samo povecava bez potreba sto dovodi do sa jedne strane straha ljudi i ubedjenja da su psi lutalice besni i krvolocni a sa druge da ih sve treba pobiti.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/159429/Pseći+teror+po+Srbiji.html

Mail koji sam malopre dobio, a tiče se besnila, prenosim na ovu temu, jer se tiče zdravlja naših ljubimaca - a i nas.

САОПШТЕЊЕ ЗА ДОМОВЕ ЗДРАВЉА И МЕДИЈЕ
Поводом информација о случајевима озледа од паса какав, се недавно десио у Куршумлији, и
недовољног познавања процедуре заштите озлеђених од беснила, која је у Србији на највишем
европском нивоу, обавештавамо грађане како се треба поступати да би наша држава остала без
хуманог беснила, какво стање траје већ 32 године.
Дневно здравствена служба прими 30-100 пацијената озлеђених од животиња у целој Србији, око
15.000 годишње, каквих је и седморо из Куршумлије. Само мање од 10% мора да прими серум и
вакцину против беснила. Патологија беснила није као код уједа змије отровнице, где се у првих пар
сати мора дати серум. Код нас је псеће беснило, по чијим симптомима агресивности је ова болест и
добила име, искорењено пре 30 година и не може се више повратити. Сада на Балкану постоји само
лисичије беснило, које код пса изазива паралитички облик и зато данас бесан пас није агресиван и
обично не уједа. Супротно је код мачке, када добије лисичије беснило, развије се фуриозна клиничка
слика и тада напада и уједа људе.
Код уједа пса прво је потребно дезинфиковати рану, а затим проверити здравствено стање пса, за
шта је надлежна ветеринарска служба. Локална самоуправа има организовану зоохигијеничарску
службу за хватање паса, и ако ветеринарским прегледом пас није сумњив на беснило, ставља се под
ветеринарски надзор 10 дана. Ако има било какав симптом, врши се еутаназија пса и преко
надлежног ветеринарског института шаље у Пастеров завод у Нови Сад. За све то време одлаже се
примена серума и вакцине уједеном пацијенту или се потпуно одбацује, ако на тој територији нема
беснила лисица, или је пас који је озледио човека раније вакцинисан, или само постоји веродостојан
податак да пас никад није могао бити у борби с бесном лисицом, као што су стално затворени кућни
пси. У случају озледе од пса луталице нарочито изван насељеног места на територији где има
беснила лисица, а пас се не може ухватити и послати на преглед, пацијенти добијају серум и вакцину.
Пастеров завод увек има довољно и серума и вакцине и они се дистрибуирају само у овлашћене
антирабичне станице при институтима и заводима за јавно здравље или инфективним клиникама, а
не и домовима здравља. Зато је важно да сваки дом здравља, где се прво јављају пацијенти, има,
поред везе са својом надлежном Антирабичном станицом и телефоне Пастеровог завода и у сваком
сумњивом случају одмах може добити најкомпетентнију информацију о поступку са пацијентом.
Дежурни лекари и ветеринар у Пастеровом заводу, тел. 021/6611003, 064/1370912, 063/3933821.

Moj komentar: Bespotrebna halabuka niokočega.

Укратко, замајавају нас. А у вези са беснилом лисица, изгледа да је коначно и наша држава чула да постоје оралне вакцине против беснила, за дивљач, па је почела и примена истих. Нисам могао да верујем.

http://www.vsikv.com/srb/news.php?id=22

Da, počeli su 2010. da ih bacaju. Šta da kažem osim "Bravo! - bolje ikada nego nikada."

c/p sa druge teme.

Stalno ista priča. Senzacionalistički način pisanja i stvaranje opšte loše klime, a da nikome ne padne na pamet da se pozabavi besomučnim izbacivanjem, tj. napuštanje, kako odraslih, tako štenaca koje nalazimo ostavljene pored kontejnera, u parkovima, u ulazima, ispred već prepunih azila ... Dok se ne donese potrebna zakonska regulativa i spreči da svaka budala pari kerušu, prodaje ili poklanja ili izbacuje štence koje nije prodao ništa se neće promeniti.

Stalno ista priča. Senzacionalistički način pisanja i stvaranje opšte loše klime, a da nikome ne padne na pamet da se pozabavi besomučnim izbacivanjem, tj. napuštanje, kako odraslih, tako štenaca koje nalazimo ostavljene pored kontejnera, u parkovima, u ulazima, ispred već prepunih azila ... Dok se ne donese potrebna zakonska regulativa i spreči da svaka budala pari kerušu, prodaje ili poklanja ili izbacuje štence koje nije prodao ništa se neće promeniti.

U Australiji su tome stali na put drasticnom razlikom u porezima za sterilisane i nesterilisane ljubimce, naravno, za sterilisane je nizi porez, toliko upadljivo da je bracni par stomatologa, odlicno placenih, bez ikakve dileme sterilisao svoju labradorku.

U Australiji su tome stali na put drasticnom razlikom u porezima za sterilisane i nesterilisane ljubimce, naravno, za sterilisane je nizi porez, toliko upadljivo da je bracni par stomatologa, odlicno placenih, bez ikakve dileme sterilisao svoju labradorku.

Kad je bilo ono dogadjanje oko taksi u Beogradu prošle godine i protest koji je počeo kao protest protiv taksi, a pretvorio se u protest protiv nasilja nad životinjama zbog dogadjaja sa Milom, predsednica Udruženja Evropska inicijativa 17 i ja imale smo razgovore sa nadležnima oko taksi. Tada smo ukazale na važnost sterilizacije vlasničkih pasa kao neizbežne mere u borbi protiv napuštanja. Ukazale smo na mogućnost da se oporezuju vlasnici nesterilisanih ženki kao odgajivači, a da ta suma bude dovoljno velika da svako poželi da steriliše svoju kerušu. Naravno, u isto vreme bi Grad donirao besplatnu sterilizaciju vlasničkih pasa. Mislim da je to za svakog prihvatljivo. Preduslov za ovo je Pravilnik o odgajivačnicama i prodavnicama, koji donosi Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu + trgovinu, kako se sada zove. Bez tog pravilnika ovo se ne može sprovesti na pravi način. Uvodjenje taksi ne rešava problem. Pošto je problem evidentan, a ne rešava se, nameće se zaključak da ne postoji konsenzus nadležnih za njegovo rešavanje. To ne smeta da za sve budu krivi psi i odgovorni vlasnici, jer do onih neodgovornih se ne može doći.

sterilizacija je psiho-fizička trauma za životinju. SAVESNI vlasnici će na civilizovaniji način obezbediti da njihovi ljubimci ne stvaraju neplanirano potomstvo, a ako do toga i dođe, SAVESNI ljudi ih neće izbaciti na ulicu. Sa nesavesnim vlasnicima se treba žestoko obračunavati civilizovanim sredstvima, a ne poreskim olakšicama prema ionako savesnim ljudima.

sterilizacija je psiho-fizička trauma za životinju. SAVESNI vlasnici će na civilizovaniji način obezbediti da njihovi ljubimci ne stvaraju neplanirano potomstvo, a ako do toga i dođe, SAVESNI ljudi ih neće izbaciti na ulicu. Sa nesavesnim vlasnicima se treba žestoko obračunavati civilizovanim sredstvima, a ne poreskim olakšicama prema ionako savesnim ljudima.

Pored sprecavanja nekontrolisanog razmnozavanja tamo gde je nemoguce sprovesti bilo koji drugi vid prevencije (meni konkretno je kerusa dosla vec uparena, jeste dozivela dodatnu traumu tokom tog perioda oko same sterilizacije i post-operativnog oporavka ali se sasvim lepo oporavila) sterilizacija nosi i evidentnu dobrobit za zdravstveno stanje zivotinje-ako se obavi u periodu izmedju prvog i drugog teranja, sanse za oboljevanje od maligniteta mlecnih zlezda se smanjuju za preko 90%. Uostalom, postoji i tema o sterilizaciji na forumu Pomoc, savet, nega.

inače, "lutalica" je veoma neprikladan naziv! ljudi moraju da se naviknu da u njihovom okruženju postoje i neka druga bića sa kojima moraju "kohabitirati"
zvuči li glupo i neprimereno:
- "ptice-lutalice"
- "ribe-lutalice"
- "mravi-lutalice"!?

inače, "lutalica" je veoma neprikladan naziv! ljudi moraju da se naviknu da u njihovom okruženju postoje i neka druga bića sa kojima moraju "kohabitirati"
zvuči li glupo i neprimereno:
- "ptice-lutalice"
- "ribe-lutalice"
- "mravi-lutalice"!?

Slazem se, adekvatan termin bi bio psi bez vlasnika. Nisu oni lutalice, vezuju se za teritoriju i tu i ostaju sve dok imaju neke minimalne uslove za zivot. (Mrvica, mesanka koju su prethodni vlasnici izbacili na putu blizu moje radnje, je dobila i ogrlicu i lanac zbog preterane teritorijalnosti, nocu je vezujem iza radnje, kod ulaznih vrata od stambenog dela. Evidentno je da nigde nece da odu ona i Zabica, malac koji je prosao CNR i takodje izbacen kod nas na krivini, ako ih mi fizicki ne odstranimo a to se nece desiti, takvi kakvi su nam odgovaraju tu gde jesu, mozemo samo da ubrzamo pravljenje ograde jer mrzimo lanac i mimi's dad i ja.)

Kao vlasnik mačke koja je imala piometriju i kojoj je sterilizacija bukvalno spasila život uopšte se ne slažem sa iznetim stavom.
Osim zdravstenih razloga na to treba dodati i promene u ponašanju pasa posle sterilizacije.

nisam govorio o sterilizaciji kao terapiji, nego o sterilizaciji koja se bespotrebno nameće SAVESNIM vlasnicima. Sterilizacija je veoma invazivan metod u odnosu na cilj koji želimo postići. Pre sam za sterilizaciju nesavesnih vlasnika i šintera.

nisam govorio o sterilizaciji kao terapiji, nego o sterilizaciji koja se bespotrebno nameće SAVESNIM vlasnicima. Sterilizacija je veoma invazivan metod u odnosu na cilj koji želimo postići. Pre sam za sterilizaciju nesavesnih vlasnika i šintera.
Sterilizacija, imajući u vidu promene koje donosi u ponašanju pasa i mačaka se ne može posmatrati bez uzimanja u obzir terapijskog delovanja, a kada na to dodamo zdravstvene pogodnosti koje sobom nosi, onda je to preporučljiva metoda za sve koji nisu odgajivači.
Slažem se u potpunosti da nesavesne vlasnike i šintere treba strogo kažnjavati jer svojim ponašanjem dovode u opasnosti ne samo pse i mačke već i mnogo više - ljude.

Caliburn me je dobro podsetio, sterilizacija kao metoda kontrole populacije napustenih pasa se koristi izmedju ostalog i jer nema teranja, glavnog okidaca agresivnog ponasanja kod pasa.

Savesnim vlasnicima se to ne namece nego se oni sami odluce da
sterilisu svoje kucne ljubimce ( mislim naravno na pse i macke).
Da ima dovoljno savesnih ne bi bilo ni ulicnih pasa. U Nemackoj,
Francuskoj ili UK svaki vlasnik ( narocito kuja) obavezno sterilise
svoju kuju pre prvog teranja. Psi koji se uzimaju iza azila uvek su
sterilisani.

Ne znam koji cilj zelimo da postignemo besmisleno razmnozavajuci zivotinje?

Savesnim vlasnicima se to ne namece nego se oni sami odluce da sterilisu svoje kucne ljubimce ( mislim naravno na pse i macke).
Da ima dovoljno savesnih ne bi bilo ni ulicnih pasa. U Nemackoj,
Francuskoj ili UK svaki vlasnik ( narocito kuja) obavezno sterilise
svoju kuju pre prvog teranja. Psi koji se uzimaju iza azila uvek su
sterilisani.
Upravo tako! :ok:

Ne znam koji cilj zelimo da postignemo besmisleno razmnozavajuci zivotinje?
Ne verujem da je Vegetarian u bilo kom trenutku zagovarao "besmisleno razmnožavanje životinja", već ideju da savesni vlasnici mogu da vrše kontrolu populacije i bez invazivne metode kakva je sterilizacija.
Stoga ova primedba nije na mestu.

Sa druge strane, ja mislim da to što Vegetarian predlaže suviše nalikuje utopiji da bi bilo ostvarivo...
... bar dok se društveni sistem značajno ne izmeni, a tada će sterilizacija biti jedan od najmanjih problema.
Međutim, meni deluje kao da Vegetarian ne uzima u obzir pozitivne efekte sterilizacije u smislu terapije ili promene ponašanja pasa i mačaka, ili im bar ne pridaje značaj koji zaslužuju.

Sterilizacija, imajući u vidu promene koje donosi u ponašanju pasa i mačaka se ne može posmatrati bez uzimanja u obzir terapijskog delovanja, a kada na to dodamo zdravstvene pogodnosti koje sobom nosi, onda je to preporučljiva metoda za sve koji nisu odgajivači.
Slažem se u potpunosti da nesavesne vlasnike i šintere treba strogo kažnjavati jer svojim ponašanjem dovode u opasnosti ne samo pse i mačke već i mnogo više - ljude.

Evo, silom prilika zaglavih sa vise macaka. Ubio me Bog ako bih ja izbacila to na ulicu u fazonu "snaci ce se" Isto vazi i za kucice.. Ne znam, nikad nisam mogla da razumem kako to ljudi urade. Ulazila sam u kontejner (bukvalno) da izvucem kucice koje su bacili, pa ih odgajila i odnela na selo, kod babe.

Back