Psi lutalice

Предложене измене у закону, које су биле повод за ово протестно окупљање се односе на државу Србију, како на псе и мачке у мом, тако и у твом граду. Е сад, да ли ће се и како спроводити то је друга прича. Ипак, боље је на време реаговати, бар да се на папиру регулишу неке ствари. Као што си могла да видиш, подршку смо имали од удружења и друштава из много градова, чак и из Хрватске, нико није тражио да потпише петицију. Сматрам да је то непотребно, исто колико и пасивно седети код куће и патити због свега што се дешава куцама и мацама на улици. Ово се не односи на тебе, свако од нас ради како и колико може. Мало труда и напора око учешћа у јавним манифестацијама подршке значи много више него писана реч на папиру или на екрану компјутера. Ја лично, и даље ћу сваки пут изаћи на улицу јер само то могу. И никада нећу одустати од борбе за њихово добро.
Узгред, не знам због чега је избрисан пост ccaterpillar-а који је дотакао један од основних проблема градских улица.

Ја носим кесе и скупљам измет за мојим кучићима. Кад би сви тако радили, сигурна сам, смањила би се, бар мало, нетрпељивост према куцама на улици. Јер, и неко ко је равнодушан, кад угази или се оклизне на измет, заузеће негативан став.
Поздрав.

Koliko sam shvatila kao pretplacena na Care2 pa sve opcije, dobra peticija sa dobrim odzivom moze itekako da promeni stanje na terenu a s obzirom na tempo zivota vecine ljudi danas, vecina samo to i moze da uradi. Znam da ja ne mogu vise, fizicki sam sprecena.

Pomenuti post je obrisan jer je na samom pocetku navedeno da su glavni problem i uzrocnik tako lose epidemioloske situacije na terenu vlasnicki a ne napusteni psi. Sad zivim u prigradskom naselju, sa velikim dvoristem i moja kuja, usvojena posto su je prethodni vlasnici izbacili iz auta blizu mene, ima dovoljno prostora za obe nuzde tako da nikome ne zasmeta ali dok sam zivela u gradu i redovno setala svog prethodnog psa, takodje usvojenog mesanca, i ja sam za njim skupljala. I slazem se da to moze umnogome da poboljsa zivot pasa na ulici.

A kolika je cena sterilizacije i jel i čipovanje vrši veterinar? Kakva je procedura ako se radi o lutalici? Jel mora da se "vodi na nečije ime"?

http://forum.krstarica.com/showthread.php/434620-Moja-fotografija?p=19308949&viewfull=1#post19308949

Kad sam slikala rekli su mi da ih je 4, ali je taj koji viri "najhrabriji" ostali se kriju duboko u kutiji. Prošle nedelje kad sam otišla opet tamo, rekli su mi da su se komšije bunile i da su ih premestili na drugo mesto. (u blizini je veterinarska ambulanta pa mladi štenci uglavnom završavaju u kutijama pred vratima ambulante)
Danas sam prošla pored ambulante i pitala sam doktora jel zna dal su živi. (zaboravila sam da mu postavim pitanja koja sam ovde postavila)
Kaže jednog mužjaka je uzela njegova prijateljica a pre par dana video je jednu ženkicu za koju mu se po izgledu i veličini čini da pripada tom leglu, ali ne zna šta je sa druga dva. Kaže sve ih je "očistio od buva i glisti".

To Da kad su u pitanju 2-3 komada ali ovaj copor koji je zaklao 30 ovaca resava samo Vod dobro uvezbanoh strelaca lovackog drustva i to Uspesno !

Тачно -.. ово је ужас шта се догађа у сред Београда......

Psi napali ženu i vukli je do ulice

20.12.2011 13:52

[TD="width: 54"]
[/TD]
[TD="width: 56"]
[/TD]
[TD="width: 58"]
[/TD]

Čopor pasa napao je ženu na beogradskom Ušću, pored zgrade SIV-a i teško je povredio, vukući je ulicom, piše Blic.

n21803.jpg

Danijela Perović (42) je šetala Ušćem kada je naišao čopor pasa, koji je počeo da trči za njom. Ubrzo je osetila i da su počeli da je ujedaju po nogama. Pošto je počela da beži, pala je i polomila nogu. Spasila su je dva mladića koja su naišla.

- Dok sam ležala i vrištala u pomoć, psi su me vukli do ulice. Dva mladića čula su zapomaganje i odmah su pritrčali u pomoć. Psi su pobegli a ja sam prevezena u Zemunsku bolnicu - ispričala je Danijela.
Lekari su joj konstatovali teške povrede, a osim preloma noge, psi su joj, kako kaže, iskidali ceo list noge.
(trojka.rs/izvor: B92/foto: Ilustracija)

Poslednja izmena od moderatora:
Upotreba vatrenog oruzja u naseljenim mestima je zakonom zabranjena, kao i nehumano tretiranje zivotinja. Postoje metode da se to resi a da niko ne strada, pisano je o tome nadugacko i nasiroko, svakako da agresivnim psima nije mesto na ulici i da u krajnjoj liniji na ulici i ne treba da bude pasa a da je ovaj CNR program samo prelazno resenje ali treba da postoji i institucija no-kill azila a eventualno eutanaziranje neizlecivo (ili izlecivo ali po jako visokoj ceni) bolesnih i ekstremno ujedljivih pasa. I obavezno obelezavanje i sterilizacija (ili vrtoglavo visoke takse) vlasnickih pasa i drakonske kazne za nesavesne vlasnike.

Evo teme za razgovor... Kako je to moglo da bude spreceno? Da li je sve ucinjeno da do toga ne dodje? Posto ocigledno nije, ko je glavni krivac za to? Posto psi nisu, zivotinje po zakonu ne snose odgovornost za svoje postupke, one jednostavno deluju instinktivno, a odgovornost i posledice treba da snose ljudi. (U ovom slucaju i psi jer kao takvi evidentno ne mogu da ostanu tu gde jesu ali hajde da "pricamo" o ljudskom faktoru u celoj prici.)

Prosto mi je neverovatno da to neko ko zna kao ti sve o psima lutalicama,koliko cesto ujedaju,maltene kolju ljude po ulicama ne zna?
Oni su opozit tebi i ljudima koji zastupaju stavove da sve pse treba pobiti.

Ej, vas dvojica! :rtfm: Staratelj treba i mora da snosi odgovornost i posledice za ono sto pas napravi-da cisti njegov izmet, da ga redovno vakcinise i cisti od parazita, da se maksimalno potrudi da psu obezbedi takve uslove da nikoga ne ugrozava i da ga niko ne ugrozava, ali staratelj nije vlasnik, ako je pas prosao CNR, njegov vlasnik je GRAD! I ujedljivi psi nisu dobri kandidati za CNR, poenta je da jedan broj uravnotezenih, socijalizovanih pasa koji se pritom nece razmnozavati ostane na ulici, u odredjenom naselju, da se tu ne bi nastanili novi, plodni, potencijalno bolesni/agresivni psi.

Ali posto je ta tema prezvakana bar 3 000 000 puta, dacu sebi slobodu da kaznjavam dalje vredjanje neistomisljenika, bili oni ucesnici foruma ili ne. Ko bude imao zamerke, zna proceduru. :manikir:

А како ћемо да знамо који су пси уједљиви?
Одакле би дошли ти нови плодни пси ако лепо уклонимо постојеће псе свда?
ГДЕ се то старатељ стара о псима, испред зграде на јавној површини, или сам ја лоше разумео?
Ко је одговоран ако пси испред зграде повреде некога?
Где се то још у цивилизацији примењује CNR?

U idealnim uslovima sprovođenja CNR strategije se psi trijažiraju. I molim te, prestani da se praviš kao da ti nije 3 000 000 puta uljudno objašnjeno kako cela priča funkcioniše. Kraj diskusije ako nastavljaš tim tonom.

U idealnim uslovima sprovođenja CNR strategije se psi trijažiraju. I molim te, prestani da se praviš kao da ti nije 3 000 000 puta uljudno objašnjeno kako cela priča funkcioniše. Kraj diskusije ako nastavljaš tim tonom.

nemam ništa protiv CNR ali itekako imam protiv samozvanih staratelja koji se hvale na forumu da sa nekoliko svojih štićenika odlazi na gradsku plažu i još se sablažnjavaju što roditelji negoduju na prisustvo pasa među decom. ili prepričavaju dogodovštine kako njihovi štićenici jure bicikliste u njihovom prisustvu. ako kažeš da staratelj ima odgovornost ali da je vlasnik grad i u slučaju nezgode staratelj "pere ruke" a grad je odgovoran, tu nešto gadno ne funkcioniše...

Pa fakat ne funkcioniše, ujedljivi psi se puštaju nazad na ulicu a staratelji (i nadležni) dozvoljavaju da se formiraju čopori i otud napadi na bicikliste. Tako je svuda, baš ove nedelje su u mom komšiluku iz JKP Čistoća pustili odjednom 10tak pasa od kojih nijedan nije pokupljen sa te adrese. I naravno, već noćima ne možemo da spavamo jer ih lokalni psi ne podnose, kuja u čoporu ima samo podvezane jajovode a mužjaci još nisu istrošili hormone pa je ona izgleda u teranju... Uh, užasno je. Ali krivim nadležne koji su to dozvolili, treba sprovoditi mnogo oštriju selekciju i pasa za otpust i budućih staratelja.

nemam ništa protiv CNR ali itekako imam protiv samozvanih staratelja koji se hvale na forumu da sa nekoliko svojih štićenika odlazi na gradsku plažu i još se sablažnjavaju što roditelji negoduju na prisustvo pasa među decom. ili prepričavaju dogodovštine kako njihovi štićenici jure bicikliste u njihovom prisustvu. ako kažeš da staratelj ima odgovornost ali da je vlasnik grad i u slučaju nezgode staratelj "pere ruke" a grad je odgovoran, tu nešto gadno ne funkcioniše...

Da ti kaze nesto teta gosodjica...umesto sto ovde mlatis praznu slamu, uzmi bre neko kuce s ulice, ulozi u njega - vreme (da ga naviknes da se ponasa kako treba, da vrsi nuzdu gde treba, da se navikne na povodac itd.), zivce (posto to ne ide silom, nego moras kao dete da ucis), i poslednje ali ne i najmanje vazno - novac (za corbu da ga odvedes do veterinara, da platis pregled, da platis lekove za ciscenje od parazita, vakcine, za hranu, opremu - barem ogrlicu i povodac), pa opet vreme i mozak - da das oglas za njega na netu recimo, na jedno desetak sajtova, da bi ga posle svega toga udomio kod nekog sto bi se reklo da das gotov proizvod na izvol'te - e kad sve to budes uradio onako, iz milosrdja, za neko odbaceno kuce na ulici imaces mozda i moralno pravo da pricas ovde ljubiteljima, starateljima, vlasnicima pasa.
A sad i jedna poucna prica - moj dragi i ja smo sve ovo gore navedeno uradili za jedno stene koje je neko sa tvojim stavom bacio ispred nase zgrade da cvili dok ima snage, a kad zanemoca da negde crkne, ako ga pre toga neko ne pregazi pa da gledamo sledecih dana dok djubretari ne prodju i ne pokupe les, razbucanog malog psa na ulici - i sada ga malo setamo ispred zgrade da obavi sta treba. Iako je stene mesec i po dana, ja uredno nosim kesicu i plasticnu spatulu za ciscenje, ali zato komsijski klinac od 6 godina uredno zafrljaci omot od cokoladne bananice na travu u to isto dvoriste koje je puno djubreta, flasa, razne ambalaze, plasticnih kesa, metalnih delova kucne tehnike...i sad si ti nasao da se zalis na, da prostis *****, koje ce da se razgradi posle dve kise, ali ti zato ne smeta sto je cela zemlja zatrpana plastikom.

Imala bi stosta da ti kazem u lice, ali nije za forum a jos manje za javnost. Licemeru.

Da ti kaze nesto teta gosodjica...umesto sto ovde mlatis praznu slamu, uzmi bre neko kuce s ulice, ulozi u njega - vreme (da ga naviknes da se ponasa kako treba, da vrsi nuzdu gde treba, da se navikne na povodac itd.), zivce (posto to ne ide silom, nego moras kao dete da ucis), i poslednje ali ne i najmanje vazno - novac (za corbu da ga odvedes do veterinara, da platis pregled, da platis lekove za ciscenje od parazita, vakcine, za hranu, opremu - barem ogrlicu i povodac), pa opet vreme i mozak - da das oglas za njega na netu recimo, na jedno desetak sajtova, da bi ga posle svega toga udomio kod nekog sto bi se reklo da das gotov proizvod na izvol'te - e kad sve to budes uradio onako, iz milosrdja, za neko odbaceno kuce na ulici imaces mozda i moralno pravo da k.e.nj.a.s ovde ljubiteljima, starateljima, vlasnicima pasa.
A sad i jedna poucna prica - moj dragi i ja smo sve ovo gore navedeno uradili za jedno stene koje je neko sa tvojim stavom bacio ispred nase zgrade da cvili dok ima snage, a kad zanemoca da negde crkne, ako ga pre toga neko ne pregazi pa da gledamo sledecih dana dok djubretari ne prodju i ne pokupe les, razbucanog malog psa na ulici - i sada ga malo setamo ispred zgrade da obavi sta treba. Iako je stene mesec i po dana, ja uredno nosim kesicu i plasticnu spatulu za ciscenje, ali zato komsijski klinac od 6 godina uredno zafrljaci omot od cokoladne bananice na travu u to isto dvoriste koje je puno djubreta, flasa, razne ambalaze, plasticnih kesa, metalnih delova kucne tehnike...i sad si ti nasao da se zalis na, da prostis *****, koje ce da se razgradi posle dve kise, ali ti zato ne smeta sto je cela zemlja zatrpana plastikom.

Imala bi stosta da ti kazem u lice, ali nije za forum a jos manje za javnost. Licemeru.
teta gospođice, e ti imaš moralno pravo da pišeš do mile volje i vidim da to pravo obilato koristiš, ali mene briga za tvoje poučne priče a i za tvoje mišljenje...da prostiš...

Šetam parkom živ i zdrav,
šeta parkom i av-av.
Il' je lud il' šta ja znam,
'oće mene da njam-njam!
Ala mu je dobar vic
hoće mene da gric-gric!
Bora Čorba:D- vrlo kratko i efikasno objasnio stra'ove(pretežno iracionalne) nekih naših forumaša:D

Fakat je najčešće samo jedan problematičan, ili vođa čopora (pod uslovom da je čopor već formiran) ili onaj koji se bori za više mesto u čoporativnoj hijerarhiji, ostali laju "radi folklora".

Back