Promene od 1. jula 2012. godine

@paramax

As far as IELTS is concerned ;)... Kad je prag poena spusten na 60 pomislio sam da im zaista nedostaje ljudi, pa nisam smatrao tih 10 poena bitnim. Ovako, sa makar 70 potrebnih, nema mi druge. Za delove testa gde se moze stati i predahnuti, reading i writing, ne brinem da mogu biti mnogo losiji. Cak sam 10 minuta writing-a proveo u prepisivanju, pa bi tu mogla pasti i devetka :). Kod listening-a se plasim gubitka koncentracije na onim vezanim pitanjima, kad se propusti vise odgovora u nizu. To mi se par puta desilo kuci, ali sam na polaganju bio OK. Kod speaking-a znam sta sam gresio. Ne ocenjuju samo koliko pravilno pricas, vec i koliko razumes ono sto pitaju. Mene je zena pitala sta ce po mom misljenju najvise uticati na svet u buducnosti, a ja sam pricao o ekonomskoj krizi. Kad sam zavrsio pricu, ona mene pita: "A da li mislis da ce globalno zagrevanje imati uticaj?" Odmah sam znao da sam tu izgubio pola poena. Znaci, prica mora biti sto opstija, sto sira, nikako o tekucim stvarima, vec o opstim, koje traju vec neko vreme. Minus mi je i sto sam se koristio relativno jednostavnim recnikom, a desilo se na jednom-dva pitanja da na kraju price nisam znao sta me je pitala :) - neko je vec napisao nesto slicno na forumu. No mislim da je moja osnovna greska bilo malo vezbe pre toga - nisam imao s kim svakodnevno da pricam.

Moji saveti za vezbu? Metodologiju testa, naravno, iz Cambidge knjiga, dobro ih znas posle par polaganja, pa mozes poceti i dvadesetak dana pred test. Listening vezbaj sa TV-a - slusaj CNN, BBC, Euronews, RT, Sky svakodnevno, to ti je taj nivo i fond reci. Ja sport i vesti na Engleskom pratim svakodnevno vec desetak godina, naravno ne zbog IELTS-a :), vec zbog domacih novinara koji su dno. Reading - citaj sajtove na engleskom o onom sto te interesuje. Sto se mene tice, s obzirom da su domaci sajtovi i losiji i sporiji od stranih, bio sam upucen na te na Engleskom. Writing sam uvezbao raspravljajuci se po stranim forumima i time sto sam poslovno upucen na komunikaciju sa strancima. Naravno, trudim se da mi sve i pravopisno i gramaticki bude tacno. Razumeju svi i Tarzan English, ali ja volim da sve sto napisem bude jasno i 100% tacno. Real time spell check u browser-ima, mail programima i Wordu-u puno pomaze. Speaking? Tu nisam dobar savetnik :). Pokusaj da mesec-dva svakodnevnu komunikaciju u kuci vodis na Engleskom. To to je potrebno na testu - tecna prica o opstim, jednostavnim stvarima. Ja tu nisam bas naisao na razumevanje kod ukucanke, pa cemo dati oko 250 EUR ( zalba + novo polaganje ) vise nego sto je trebalo.

EOI mogu da prijavim i sada, kad imam sigurnih 35 poena :), pa da dodajem, ali sam kao primer stavio Februar 2013. do kad bih mogao da skupim bas 75 poena, kao sto doktorcz rece, i sigurno (?) dobijem invitation. Inace, rok za prijave za decembarski NAATI u Atini istice uskoro (ako vec nije), pa ce vrlo brzo morati da se ceka Jun. Ako dodje do toga da moram na to da idem, pre cu kupiti kartu za Norvesku, pa tamo za iste pare traziti posao par nedelja ili se prijaviti za Kanadu...

Toliko za sada :) ...

Poslednja izmena:
http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/reports/report-2012-09/
Nova statistika kaže 70 bodova potrebno za odlazak. Mislim da bi trebalo da u narednih dve godine barem jednom bude runda u kojoj će se sa 65 bodova ići jer ovaj prag bodova može da ide samo dole jer će ono najbolje otići u
narednih pola godine, godinu tako da će morati da spuste kriterijum. Inače za mene je neočekivano da ovoliko mali broj ljudi koji mogu da sakupe preko 60,65 bodova hoće da ode tamo, ne znam možda ja previše cenim Australiju...
U ovoj rundi veoma mali broj ljudi je imao 75,80 bodova a odobreno je 500 viza što je jako malo jer to je za deset godina ako ovako nastave samo 60000 ljudi.

Poslednja izmena:
Meni malo ovo nije jasno, po ovom grafikonu najviše prijavljenih ima sa 55 poena, ne kapiram zašto se oni prijavljuju?
Već sa 70 i 75 poena ih gotovo da nema što je jelte jako lepo.

1. Skillselect-u imaju pristup i poslodavci. Možda je neko veliki stručnjak, ali mu Engleski baš ne ide od ruke, pa na taj način pokušava da nađe posao.
2. Da bi dobio sponzorstvo države, moraš da podneseš EOI. Sponzorstvo države ti donosi automatski poziv, pa ti broj poena nije bitan.
3. Uvek možeš da update-uješ svoje podatke. Ako taj neko na Skillselect-u položi IELTS sa boljim ocenama, može sa 55 doći na 65.

Možda neko ima još ideja :).

2. Da bi dobio sponzorstvo države, moraš da podneseš EOI. Sponzorstvo države ti donosi automatski poziv, pa ti broj poena nije bitan.

Jesi li siguran za ovo? Rekla bih da su te kategorija viza (189, 19, 489) points-based tj. da viza ne moze biti odobrena ukoliko nemas minimalno 60 poena...
Tako da ovi sa 55 poena mogu biti samo u tzv. pool-u ( ukoliko to uopste vise postoji...) i verovatno su se prijavili a ocekuju dodatan update za povecanje poena

Ja sam sve to lepo istrazio :)

Ne mozes da submit-ujes EOI ako nemas 60 poena. Mozes da se registrujes sa ispod 60 poena, ali to nista ne znaci zato sto neces biti ukljucen u izvlacenje. Naravno, posle povecanja poena na bilo koji od nacina, mozes da update-ujes EOI (submit-ujes) i budes ukljucen u izvlacenje.

State sponsorship moras prvo da dobijes od drzave, pa onda da se prijavis za 190. To sto si automatski pozvan nista ne znaci ako nemas odobren SS, cak mogu i da ti odbiju vizu ako si pozvan. Malo mi je nelogicno da kazes da imas SS a nisi ni dobio. Sta ako se desi ono sto se meni desilo kada su me odbili? A i ako te pozovu (a stavio si SS) imas 2 meseca da posajles sva dokumenta. Sta ako ti drzava ne odobri SS za to vreme, propao ti je i poziv i viza.

To je moje misljenje, mozda gresim. Ako neko ima argumente koji ne idu u prilog ovome sto sam napisao, naravno, neka postuje, svima nam je u interesu da imamo tacne informacije.

Citao sam na stranim forumima o ovoj "radnoj" vizi, Employer Nomination Scheme (subclass 186). Prilicno je veliki rizik da se ide na ovu vizu, a i prava radnika nisu ista kao kod ostalih koji imaju drzavljanstvo ili PR vizu. Plata je isto dosta manja. Ako dobijes otkaz, mislim da imas mesec ili dva da nadjes drugi posao i ako ne uspes ides nazad. Takodje, moras da radis u struci koju si nominovao za vizu. Ako se izabere ova viza u EOI, onda tek tada poslodavci imaju pristup tvojim podacima i mogu da te pozovu.

Pozdrav svima saborci ;)

.

Meni iskreno ne pada na pamet nijedna viza osim ove 189.Zašto ,pa zato što obe ove dve vize sponzoruše kad se pogleda grafikon zahtevaju 10 bodova više, tj. na grafikonu linija za 189 ide ka nuli 10 bodova pre nego ove dve vize. A ima brdo začkoljica sa te dve vize plus što koliko sam video skoro sve odobrene vize su 189 vize.

Jesi li siguran za ovo? Rekla bih da su te kategorija viza (189, 19, 489) points-based tj. da viza ne moze biti odobrena ukoliko nemas minimalno 60 poena...
Tako da ovi sa 55 poena mogu biti samo u tzv. pool-u ( ukoliko to uopste vise postoji...) i verovatno su se prijavili a ocekuju dodatan update za povecanje poena

U pravu si, poziv za te tri vize ne možeš dobiti bez 60 poena. Samo za vize 190 i 489: ako imaš 55-50, podneses EOI, prijaviš se za sponzorstvo, dobiješ 5-10 poena za to -> 60 poena + automatski poziv.

Poslednja izmena:
Ne mozes da submit-ujes EOI ako nemas 60 poena. Mozes da se registrujes sa ispod 60 poena, ali to nista ne znaci zato sto neces biti ukljucen u izvlacenje. Naravno, posle povecanja poena na bilo koji od nacina, mozes da update-ujes EOI (submit-ujes) i budes ukljucen u izvlacenje..

Ne shvatam razliku između podnosenja (submit-ovanja :)) i registracije EOI. Verovatno zato što nikad nisam pokušao da počnem proces. Ali, da bi se prijavio za sponzorstvo države, moraš da imaš EOI. Pogledaj npr. http://www.migration.wa.gov.au/skilledmigration/Pages/LatestNews.aspx :

"Before submitting an application for State Sponsorship, please ensure you have an Expression of Interest for General Skilled Migration on the Department of Immigration and Citizenship SkillSelect database."

State sponsorship moras prvo da dobijes od drzave, pa onda da se prijavis za 190. To sto si automatski pozvan nista ne znaci ako nemas odobren SS, cak mogu i da ti odbiju vizu ako si pozvan. Malo mi je nelogicno da kazes da imas SS a nisi ni dobio. Sta ako se desi ono sto se meni desilo kada su me odbili? A i ako te pozovu (a stavio si SS) imas 2 meseca da posajles sva dokumenta. Sta ako ti drzava ne odobri SS za to vreme, propao ti je i poziv i viza..

Kad podnosiš EOI, navedeš i da si zainteresovan za sponzorstvo, pa onda nezavisno od toga podneseš zahtev državi ili državama. Pošto i države imaju pristup Skillselect podacima, teorijski je moguće da ti one dodele sponsorship i bez da si tražio :). Za to je iapk potrebno da budeš neko ko je izuzetan stručnjak... Naravno da se ne smeju unositi netačni podaci, ali ti kada praviš EOI navedeš sve za šta si zainteresovan, pa ako te neko primeti, super.

Citao sam na stranim forumima o ovoj "radnoj" vizi, Employer Nomination Scheme (subclass 186). Prilicno je veliki rizik da se ide na ovu vizu, a i prava radnika nisu ista kao kod ostalih koji imaju drzavljanstvo ili PR vizu. Plata je isto dosta manja. Ako dobijes otkaz, mislim da imas mesec ili dva da nadjes drugi posao i ako ne uspes ides nazad. Takodje, moras da radis u struci koju si nominovao za vizu. Ako se izabere ova viza u EOI, onda tek tada poslodavci imaju pristup tvojim podacima i mogu da te pozovu..

To ti je evropski sistem, posao -> radna viza -> državljanstvo posle 5-10-xx godina. Mislim da je iz Srbije nelogično ići u Australiju na taj način. Ako već ideš na rizik da moraš da napustiš zemlju par meseci pošto izgubiš posao, onda je bolje da tražiš posao u Evropi. S druge strane, ako zaista radiš u struci tamo neko godinu-dve, onda se možeš prijaviti za neku PR vizu i mnogo je lakše dobiti. Slična je i viza 489, s tim što sponzorstvo za nju nosi 10 poena, pa je potrebno relativno malo poena iz drugih kategorija.

obe ove dve vize sponzoruše kad se pogleda grafikon zahtevaju 10 bodova više, tj. na grafikonu linija za 189 ide ka nuli 10 bodova pre nego ove dve vize. A ima brdo začkoljica sa te dve vize plus što koliko sam video skoro sve odobrene vize su 189 vize.

To je samo broj ljudi koji je podneo EOI za te vize, ne i ko je dobio poziv. A svako sa više od 60 poena i sponzorstvom dobija poziv, dok je kod 189 to 70 poena. Znači, 15 poena manje za 190, 20 za 489.

Cekajte, molim Vas...
Gde zovu samo 75 poena?

O cemu pricate...
Pobogu.

Ne kapiram zasto je sa 65 skinuto na 60 ako zovu samo 75.
Jel ste sigurni da ste dobro procitali?

Svi koji se mangupiraju sa sedmicama i osmicama.
Jel ste mutavi, nepismeni...

Ili ogranicenih mentalnih sposobnosti?
Nesto nisam pokapirao...

Cekajte, molim Vas...
Gde zovu samo 75 poena?

Imaš linkove ka pdf-ovima sa statistikom malo ranije u temi.

Smanjili su na manje od trećinu broj ljudi koji su pozvali u Julu kako bi prag poena pozvanih bio visok - "eto kakve kvalitetne kadrove pozivamo". Verovatno da ministar pokaže vladi kako je reforma sistema bila korisna i kako novac potrošen za to nije bačen :). To me podseti na jednu malo bližu zemlju ;). A možda samo pogrešno razmišljam zatrovan onim što nas okružuje...

Back