Promene od 1. jula 2012. godine

I dalje nisam uveren da je radno iskustvo i dalje uslov. "You must" se odnosi na ono što neko mora uraditi ako hoće da dobije poene na radno iskustvo.

Ono sto se definitivno promenilo je cena procene radnog iskustva kod Engineers Australia - sada je 250 AUD, sa nostrifikacijom diplome ukupno 850!

I dalje nisam uveren da je radno iskustvo i dalje uslov. "You must" se odnosi na ono što neko mora uraditi ako hoće da dobije poene na radno iskustvo.

Ono sto se definitivno promenilo je cena procene radnog iskustva kod Engineers Australia - sada je 250 AUD, sa nostrifikacijom diplome ukupno 850!

Nostrifikacija diplome? Nemoj mi reci da i to treba. Za ovih godinu i vise dana nigde nisam to video

Zasad jedinu losu stvar oko EOI koju sam iskopala je:

If you are invited to apply for a visa, you will receive an invitation from SkillSelect. You will then have 60 days to make a valid visa application online, before the invitation expires. Applications received outside this timeframe will be invalid.

Mislim, okej, kontam niko ko nije spreman nece napraviti EOI, ali eto.. :)

Jos nesto meni sad nije jasno, iako buljim u ova ćeresla godinu dana...

Original postavio paramax
Nostrifikacija diplome? Nemoj mi reci da i to treba. Za ovih godinu i vise dana nigde nisam to video
Mozda sam se lose izrazio. EA dele assessment na priznavanje diplome (600 AUD) i procenu radnog iskustva (250 AUD).

Meni je assessing authority Engineers Australia. Koliko kapiram, oni mi samo vrse nostrifikaciju diplome na osnovu papira koji prilozim i radnog iskustva koje im dokumentujem kroz CDR.
Ne vidim za sta ce oni meni da priznaju/procene radno iskustvo za dodatnih AUD200? Koliko kapiram, radno iskustvo dokumentujem imigracionom telu (DIAC) direktno a ne preko EA, mada EA nudi opciju verifikacije radnog iskustva??
Gde pise da je to compulsory? Nije valjda da ga moram dokazivati i EA i DIACu?
Ili je sve samo element sigurnosti, ako mi EA prihvati radno iskustvo, onda će ga po defaultu DIAC potvrditi sa odgovarajucim brojem poena?

Sto vise citam sve vise ludim...

Poslednja izmena:
Jos nesto meni sad nije jasno, iako buljim u ova ćeresla godinu dana...

Meni je assessing authority Engineers Australia. Koliko kapiram, oni mi samo vrse nostrifikaciju diplome na osnovu papira koji prilozim i radnog iskustva koje im dokumentujem kroz CDR.
Ne vidim za sta ce oni meni da priznaju/procene radno iskustvo za dodatnih AUD200? Koliko kapiram, radno iskustvo dokumentujem imigracionom telu (DIAC) direktno a ne preko EA, mada EA nudi opciju verifikacije radnog iskustva??
Ili je sve samo element sigurnosti, ako mi EA prihvati radno iskustvo, onda će ga po defaultu DIAC potvrditi sa odgovarajucim brojem poena?

Sto vise citam sve vise ludim...

Iz Migration Skills Assessment booklet-a sa EA sajta:

"As part of the introduction of the New Points Test for certain skilled migration visas on 1 July 2011, DIAC has advised applicants that they may request an opinion from their relevant assessing authority in two areas:
•identification of relevant work experience of at least 20hrs/week, both overseas and in Australia"

"Engineers Australia has been authorised by DIAC to provide an opinion about an applicant’s skilled employment claims as part of the skills assessment.
However, the decision to award points for skilled employment remains with the DIAC case officer, who may also need to review claims of relevant employment gained subsequent to the formal assessment."

Sa immi.gov.au:

"The relevant authority that assessed your skills may also provide an opinion on your skilled employment experience. The department will consider this opinion when awarding points."

may ... may ... may

U principu ne kazu da to mora da se uradi preko onog ko (pr)overava diplomu, ali pretpostavljam da će provera gde ili šta neko radi biti blaža ako je mišljenje pozitivno. Verujem da, slično sponzorstvu države, to ubrzava proces, jer onda DIAC ne mora da temeljno proverava nešto što je već neko drugi proverio. Ja ću dati tih 250 AUD za mišljenje, verujem da može samo da pomogne.

Usput, 1.7. izašao je novi Migration Skills Assessment booklet za EA.

Moram ja jos malo da smaram, ne bi bilo u redu da ne :D

Imam problema sa razumevanjem vize 190 i 489. Koje liste gledam za zanimanje? SOL ili CSOL?

Takodje, da li je neko skill assessment radio preko VETASSES? Ne mogu nikako da shvatim koji bi fee isao za moju diplomu, ima toliko opcija da jednostavno cupakm kosu.

Moram ja jos malo da smaram, ne bi bilo u redu da ne :D

Imam problema sa razumevanjem vize 190 i 489. Koje liste gledam za zanimanje? SOL ili CSOL?

Takodje, da li je neko skill assessment radio preko VETASSES? Ne mogu nikako da shvatim koji bi fee isao za moju diplomu, ima toliko opcija da jednostavno cupakm kosu.

Pise na pocetku obe liste
http://www.immi.gov.au/skilled/_pdf/sol-schedule1.pdf
http://www.immi.gov.au/skilled/_pdf/sol-schedule1-2.pdf

If you apply for a General Skilled Migration visa on or after 1 July 2012 and you are not nominated by a state or territory government, you must nominate an occupation from Schedule 1 of the SOL.
If you apply for a General Skilled Migration visa on or after 1 July 2012 and you are nominated by a State or Territory Government, a direct entry stream Employer Nomination Scheme visa, a Subclass 457 (Business (Long Stay)) visa or a Subclass 442 (Occupational Trainee) visa you must nominate an occupation from either Schedule 1- Skilled Occupation List or Schedule 2 - Consolidated Sponsored Occupation List.

If you apply for a General Skilled Migration visa on or after 1 July 2012 and you are nominated by a State or Territory Government ... you must nominate an occupation from either Schedule 1- Skilled Occupation List or Schedule 2 - Consolidated Sponsored Occupation List.

Zanimljivo. Evo jednog pitanja za razmišljanje od mene... Sa smanjivanjem pass mark-a na 60 poena i ako zaista nije potrebno imati radno iskustvo, da li mogu da dobijem i 5 poena na partner skills ako moja supruga ima zanimanje na CSOL ( a nije na SOL ) ? Ona teorijski može da skupi 60 poena AKO je zahtev za potrebnim radnim iskustvom izbačen iz opštih uslova.

Zanimljivo. Evo jednog pitanja za razmišljanje od mene... Sa smanjivanjem pass mark-a na 60 poena i ako zaista nije potrebno imati radno iskustvo, da li mogu da dobijem i 5 poena na partner skills ako moja supruga ima zanimanje na CSOL ( a nije na SOL ) ? Ona teorijski može da skupi 60 poena AKO je zahtev za potrebnim radnim iskustvom izbačen iz opštih uslova.

Ako hoces 5 poena na partner skills, tvoja supruga ne mora da ima 60 poena u zbiru. Dovoljno je da zadovoljava osnovne uslove:
  • a suitable skills assessment in a nominated occupation on the same Skilled Occupation List used for your application.
Sto znaci, mora da bude mladja od 50 godina, ima polozen IELTS i odradi celu proceduru oko skills assessment-a, kao sto si i ti radio.

Ukoliko konkurisete za neku vizu koja je sponzorisana od strane drzave (by a state or territory), vase zanimanje treba da bude na CSOL listi. Ukoliko je u pitanju Independent viza, onda je potrebno da zanimanje bude na SOL listi. CSOL lista je prosirena SOL lista.

Tako sam ja razumela.

... Ona teorijski može da skupi 60 poena AKO je zahtev za potrebnim radnim iskustvom izbačen iz opštih uslova.

Nisam sigurna oko ovog za radno iskustvo, evo sta pise za Other factors

http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/visas/subclass-189/#other-factors

You must provide evidence that your partner meets the requirements. This evidence must be:

• documents that prove your partner is 50 years of age or younger
  • documents that prove your partner has at least competent English
  • a positive skills assessment from the relevant assessing authority for your partner’s nominated occupation (your partner’s nominated occupation must be on the same Skilled Occupation List as your nominated occupation).

You must also provide one of the following:

• documents that prove your partner met the Australian study requirement in the six months before applying
  • documents that prove your partner was employed, for at least 12 of the 24 months before applying, in a skilled occupation that is on the same Skilled Occupation List as your nominated occupation.

You must submit this evidence with your application.

Hvala svima na razjašnjenju, verovatno ćemo odustati od tih 5 poena, ionako bi trebalo da imamo dovoljno.

Moje zanimanje je i na SOL i na CSOL listi, dok je njeno samo na CSOL, no ne znam koja ga država traži ( WA ne ). Nema 12 od poslednjih 24 meseca radnog iskustva, tako da to ne možemo da ispunimo... No, sad me još više buni ono "Australian study or recent work experience requirements removed: The recent work experience and Australian study requirements will be removed as eligibility requirements, though will remain as factors for receiving points under the points test." Što reče imjudit, kako to da ne traže radno iskustvo za nosioca, a za partnera traže? Čini se da ni oni nisu načisto sami sa sobom. Čekamo novi Booklet 6...

Druze sto cekas novi booklet, vec je izasao, to je onaj 1119.pdf koji sam spominjao? Datum je 7/12

http://www.immi.gov.au/allforms/booklets/books6.htm

Imas dole link:

See: Booklet 6 ( 22KB PDF file)

:)

Da, ali pogledaj šta piše u njemu:

"Booklet 6, Points Based skilled Migration (subclasses 189, 190 and 489) visa is currently being updated. It will be available on the 30 July 2012."

i to je sve. No, ne žurim se, taman ću dotle da pošaljem papire za assessment. Ubiše me eseji o karijeri...

Povrh svega, ako se 250 dolara za procenu radnog iskustva uplati odmah, sa onih 600 za diplomu, onda mogu da propadnu ako ne priznaju diplomu iz nekog razloga. Ali, ako se naknadno zatrazi procena radnog iskustva ( ako to npr. DIAC zahteva ), onda se placa 300 dolara!

Back