@paramax
As far as IELTS is concerned

... Kad je prag poena spusten na 60 pomislio sam da im zaista nedostaje ljudi, pa nisam smatrao tih 10 poena bitnim. Ovako, sa makar 70 potrebnih, nema mi druge. Za delove testa gde se moze stati i predahnuti, reading i writing, ne brinem da mogu biti mnogo losiji. Cak sam 10 minuta writing-a proveo u prepisivanju, pa bi tu mogla pasti i devetka

. Kod listening-a se plasim gubitka koncentracije na onim vezanim pitanjima, kad se propusti vise odgovora u nizu. To mi se par puta desilo kuci, ali sam na polaganju bio OK. Kod speaking-a znam sta sam gresio. Ne ocenjuju samo koliko pravilno pricas, vec i koliko razumes ono sto pitaju. Mene je zena pitala sta ce po mom misljenju najvise uticati na svet u buducnosti, a ja sam pricao o ekonomskoj krizi. Kad sam zavrsio pricu, ona mene pita: "A da li mislis da ce globalno zagrevanje imati uticaj?" Odmah sam znao da sam tu izgubio pola poena. Znaci, prica mora biti sto opstija, sto sira, nikako o tekucim stvarima, vec o opstim, koje traju vec neko vreme. Minus mi je i sto sam se koristio relativno jednostavnim recnikom, a desilo se na jednom-dva pitanja da na kraju price nisam znao sta me je pitala

- neko je vec napisao nesto slicno na forumu. No mislim da je moja osnovna greska bilo malo vezbe pre toga - nisam imao s kim svakodnevno da pricam.
Moji saveti za vezbu? Metodologiju testa, naravno, iz Cambidge knjiga, dobro ih znas posle par polaganja, pa mozes poceti i dvadesetak dana pred test. Listening vezbaj sa TV-a - slusaj CNN, BBC, Euronews, RT, Sky svakodnevno, to ti je taj nivo i fond reci. Ja sport i vesti na Engleskom pratim svakodnevno vec desetak godina, naravno ne zbog IELTS-a

, vec zbog domacih novinara koji su dno. Reading - citaj sajtove na engleskom o onom sto te interesuje. Sto se mene tice, s obzirom da su domaci sajtovi i losiji i sporiji od stranih, bio sam upucen na te na Engleskom. Writing sam uvezbao raspravljajuci se po stranim forumima i time sto sam poslovno upucen na komunikaciju sa strancima. Naravno, trudim se da mi sve i pravopisno i gramaticki bude tacno. Razumeju svi i Tarzan English, ali ja volim da sve sto napisem bude jasno i 100% tacno. Real time spell check u browser-ima, mail programima i Wordu-u puno pomaze. Speaking? Tu nisam dobar savetnik

. Pokusaj da mesec-dva svakodnevnu komunikaciju u kuci vodis na Engleskom. To to je potrebno na testu - tecna prica o opstim, jednostavnim stvarima. Ja tu nisam bas naisao na razumevanje kod ukucanke, pa cemo dati oko 250 EUR ( zalba + novo polaganje ) vise nego sto je trebalo.
EOI mogu da prijavim i sada, kad imam sigurnih 35 poena

, pa da dodajem, ali sam kao primer stavio Februar 2013. do kad bih mogao da skupim bas 75 poena, kao sto doktorcz rece, i sigurno (?) dobijem invitation. Inace, rok za prijave za decembarski NAATI u Atini istice uskoro (ako vec nije), pa ce vrlo brzo morati da se ceka Jun. Ako dodje do toga da moram na to da idem, pre cu kupiti kartu za Norvesku, pa tamo za iste pare traziti posao par nedelja ili se prijaviti za Kanadu...
Toliko za sada

...