Promene od 1. jula 2012. godine

kratko pitanjce - da li iko zna sta podrazumeva syllabus description i ko to treba da uradi (opise predmet po predmet kako sam ja to shvatila) kada se podnose diploma i ostala dokumenta za skill assesment? u stvari, sta sve obicno traze? hvala unapred. (ako ima negde napisano, izvinjavam se, kasno je i buljim u komp vec satima).

ACS:

Syllabys ti je uverenje o polozenim ispitima (ili dodatak diplome, pretpostavljam da moze i to) + opis svih ispita. Potrebno je da iskopiras, overis i prevedes predmete (njihov opis) iz informatora koji su na tom spisku polozenih ispita koji saljes.

Nemoj da se zeznes kao ja pa ceo informator da saljes ;)

Pozdrav

i jos jedno mozda glupo pitanje:

ukoliko imam dokument na srpskom, fotokopiram ga i overim fotokopiju
a zatim prevedem tako da prevod overi ovlasceni prevodilac?
vidim da su neki ljudi eksplicitno trazili na srpskom pa overavali pa onda prevodili, nisam uspela da nadjem instrukcije te prirode nigde, mozda je stvar shvatanja?

skilled independant. muz + ja. ja revizor (externi), on takodje ali za IT sisteme, oboje smo na SOL. ja sam u procesu dobijanja ACCA sertifikata, on CISA, oba su medjunarodno priznata (ACCA - velika britanija, njegov je "svetski" :) ) oboje zavrsili ekonomiju, privatni fakulteti, ja imam i master of business admin sa svajcarskog fakulteta. engleski moj odlican, njegov vrlo dobar uz vezbu. pokolebali me neki postovi vezani za zivot u oz jer ne bih mogla da kazem da mi ovde zivimo lose (nismo egzistencijalno ugrozeni - imamo stan (od roditelja doduse) i pristojne plate) ali me strasno ubija nemanje ikakve perspektive i ova opsta sprdnja od drzave. a i sta fali da malo idemo da radimo napolju? :) dobro je za CV mada ne vidim da bismo se vratili u srbiju cak iako odlucimo da se ne skucimo u oz. IELTS polazemo u januaru, ja ocekujem max bodova (zivela sam u inostranstvu, gimnaziju i deo osnovne skole zavrsila u americkim i engleskim skolama u UAE), on malo mora da se pomuci za 7.5. tek smo poceli, gledam sta mi sve treba za skill assesment, znaci nismo ni EOI popunili a i za sve nam treba taj IELTS pogani :) ti? vidim da ti za lokaciju pise "beograd". planiras da ides? dokle si stigao? koliko uopste traje approval procedura? nikako da mi udje u glavu zasto ljudi govore da je jako mukotrpan proces ali jos uvek nisam dobila invitation pa samim tim ni nemam predstavu sta mi treba od dokumenata za njihov imm office. ako vec predam sve vezano za skolui zaposlenje za skill assesment, cini mi se da mi za imm office ostaje lekarski pregled i te potvrde da nisam osudjivana? ne znam sta bi jos mogli da traze? za sada imam neki preliminarni spisak:

IELTS
diploma = bachelor (prevod, overa prevoda)
opis predmeta = bachelor (prevod, overa prevoda)
diploma = MBA (nema prevod, nastava i uverenje na engleskom)
opis predmeta = MBA (nema prevod, nastava i uverenje na engleskom)
potvrda o ACCA o polozenim ispitima do sada (nema prevod, nastava i uverenje na engleskom)
dva reff letter-a - prethodna firma + sadasnja
pay slips od oba poslodavca (to ne znam samo koliko daleko unazad, ako dobijem potvrdu o uplatama od banke, po jedan pay slip za svaku promenu plate?)

posle toga lekarski pregled i formulari vezano za to.
potvrda da nisam osudjivana
izvod iz maticne knjige
vencani list

nista mi jos ne pada na pamet osim kopije pasosa i to?

mozda lupam, verovatno traze jos nesto samo se ja bavim time svega 3-4 dana a ni ne zurim pa sam mozda nesto propustila. rekla bih da, u zavisnosti od toga kako prodjem na skill assesment-u, imam oko 80 bodova posto trazim bodove i na partnera a na IELTSu planiram max bodova.

eto, to sam ja / tj mi :)

ti?

Nije poenta dokazivanja da li si imao staz ili redovnu platu, poenta je da dokazujes jesi li stvarno imao full-time placen posao - svaka od ovih reci je vazna. Ovde uz svaki rad ide payslip, zato je njima to jedan dokaz, referenca od poslodavca takodje validan dokaz, ako je nesto od toga neprimenjivo (non-applicable) tu su izjave (statements). Vise dokaza - izbegavas provere, nedovoljno dokaza - padas, ako si na granici, hoce da zovu u firmu ili da navrate. Ne u socijalno, nego na mesto gde si radio, direktno. Bitno je da si primao platu, ali iz razloga sto se samo PLACEN rad racuna u zaposlenje za ove svrhe - ne volontiranje staziranje i slicno, ne iz razloga sto ih zanima jesi li imao uplacen staz. Ako nema payslipova, mogu i da ti napisu da su te placali, kako i koliko, ionako ti treba opis posla od njih, zar ne?
Bio sam odsutan pa...Ali ja onda iako imam svega oko godinu dana radnog staža upisanog u socijalnom/penzionom mogu da kažem da imam pet godina jer mi je otprilike toliko vremena poslodavac uplaćivao pare na račun(toliko radim kod njega)?Jesam dobro shvatio?Ja sam mislio da oni obavezno proveravaju socijalno/penziono.

Poslednja izmena:
Bio sam odsutan pa...Ali ja onda iako imam svega oko godinu dana radnog staža upisanog u socijalnom/penzionom mogu da kažem da imam pet godina jer mi je otprilike toliko vremena poslodavac uplaćivao pare na račun(toliko radim kod njega)?Jesam dobro shvatio?Ja sam mislio da oni obavezno proveravaju socijalno/penziono.
Ako je tako onda ja mogu da dokažem 10 godina radnog iskustva preko bankovnih računa ali ako nemam izjavu od bivšeg poslodavca ko će mi povjerovati da sam radio u struci ? ? ? i šta sam konkretno radio.
Da li u socijalnom/penzionom postoje podatci na koje radno mjesto si primljen ili ih samo zanimaju doprinosi?

Ja imam i izjavu i dokaze da mi je uplaćivano na račun, doduše ne za sve vreme rada ali za većinu...Ja sam vadio u socijalnom listing i tamo samo piše koja firma mi je uplaćivala doprinose. Ja imam samo oko godinu dana uplaćenog staža zato i pitam dali zovu socijalno da provere pa ako neko zna...Brat mi kaže da u Melburnu se prethodno radno iskustvo dokazuje putem preporuke prethodnog poslodavca. Oni nemaju radnu knjižicu, socijalno penziono i ostale idiotske sisteme nama poznate.
Neće ti niko poverovati jer je njima to najbitnije, kao što rekoh u Melburnu kad kažeš ja sam radio to i to tu i tu oni ti kažu ok ajd nam daj broj prethodnog poslodavca, oni ga zovu pitaju jesi ok ako ovaj kaže jeste ok je radio posao dobiješ posao. Imaš na dosta tema upravo priču o prvom poslu koji je veća prepreka od same vize jer u ozilendu čak i za pranje posuđa neće da te zaposle bez prethodnog iskustva.

Poslednja izmena:
Da li u socijalnom/penzionom postoje podatci na koje radno mjesto si primljen ili ih samo zanimaju doprinosi?

Imaš na posebnom obrascu stepen stručne spreme i kvalifikaciju radnog mesta na kome radiš. M obrazac ovde u Srbiji.

Oni nemaju radnu knjižicu, socijalno penziono i ostale idiotske sisteme nama poznate.

Naravno da imaju i davanja za zdravstvenu zaštitu i penzione fondove. I uopšte nisu idiotski sistemi, jer služe građanima. Ako se u Srbiji nešto što bi trebalo tebi da služi loše sprovodi, to ne znači da je loše. Zato i svi sa ovog foruma hoće da odu u uređenije zemlje. A ako to nije potrebno, onda možeš i ilegalno preko granice, pa da radiš na crno... Ili u brod sa crncima iz Afrike, pa u Italiju ili Španiju u azil :).

Evo šta kaže Booklet 6 o dokazivanju radnog iskustva:

"Evidence to support your application
1. Obtain evidence such as employment references and detailed duty statements covering the
required period. Employment references must:
• be written on the official letterhead of the company or government department providing
the reference;
• the letterhead should indicate clearly the full address of the company and any telephone,
fax numbers, e-mail and website addresses;
• the name and position of the person authorised to sign the employment reference should
be typed or stamped below that person’s signature;
• the contact telephone number of the person writing the reference should be included in
the letter;
• the letter should indicate the exact period of employment (including whether permanent or
temporary, full or part-time), position(s) held, main duties undertaken and the salary earned
– positions should not be described by generic titles (eg. research officer, public servant)
but according to the nature of the duties undertaken (eg. research chemist, accounts
clerk); and
• a payslip from your current employment should also be included – this is especially
important from applicants working in government departments.
2. For you to receive these points, documentary evidence should be included with your
application.
3. Your relevant Assessing Authority may also be able to provide an opinion on your employment
claims."

Znači, potreban ti je payslip od firme u kojoj trenutno radiš.

A evo šta su tražili ljudima koji su otišli:

http://forum.krstarica.com/showthre...ovori?p=21809073&highlight=banke#post21809073

Imaš i u post-ovima pre toga raspravu na ovu istu temu ( na mestu koje nije baš za to :) ). Sve se svodi na ono što NewAussie i Tree govore: što više papira, to bolje po tebe, veća verovatnoća da ćeš proći i da će se postupak brzo završiti.

Inače, payslip izdaje poslodavac, a ne banka: http://en.wikipedia.org/wiki/Paycheck .

Poslednja izmena:
Pa da ali njihov sistem nije ni nalik našem u kome političari mogu da uzimaju pare iz PIO kako hoće. Npr. kod njih je penzija zapravo socijalna pomoć koju dobijaju ljudi preko određenih broja godina. I ako čovek ima čini mi se više od dve nekretnine nema pravo na penziju tj. tu socijalnu pomoć. No nebitno je to....Puno vam hvala na odgovorima obojci, sad mi je slika kompletna što se tiče dokazivanja radnog iskustva i znam šta mi je činiti.

I tako sad opet sve u krug i sad ni meni vise nije jasno sta vama tu nije jos uvek jasno :)
Ajmo ispocetka:
Jesmo li radili? Mora da jesmo, bez toga nista.
Jesmo bili placeni? Koliko toliko valjda jesmo.
Ima li ko to da napise? Ako ima nek napise potpise i pecatira. Ako nece, ne moze ili firma ne postoji vise - ******, pisi onda sam. Da si radio, sta si radio, da si imao platu. Pisi sta god ti treba. Fifti-fifti su sanse: da ce neko da nazove na telefon koji je stavljen kao kontakt osobe iz firme koja je sve to napisala - i taj treba da potvrdi sve napisano. A ima i male sanse da ce da dosetaju do te firme i malo pitaju za tebe. A moze i sve da bude jasno pa da niko nista ne proverava. I kad dodjes ovde, opet ce te stalno neko nesto proveravati. Ovi obozavaju da telefoniraju i nista ih nije sramota da pitaju o bilo kome ko nesto hoce od njih.
Naa kraju kontam da nije losa ideja ako vec nemas payslips, da izvadis to sto mozes da izvadis, bolji je ikakav dokaz nego nikakav. Znaci, gde god u zivotu otkad se ***** s ovim nisam mogao da podnesem bas 100% trazeni dokaz, prosao je i svojerucni, uz objasnjenje zasto i kako je tako. Cak i izvod iz bankovnog racuna sa neta, na kome se vidi ime firme i uplacen novac periodicno nije los dokaz. Onako, prekopiran u jpg ako nista drugo... Emigrirati na ovaj nacin zahteva prilicno kreativnosti, nikog bre nikad nisam sreo da je na pocetku imao ni blizu svih dokaza sto se traze.

ako ne mogu dobiti iz bivše firme izjavu tj. referencu (firma propala) mogu za taj period izvaditi M obrazac i to bi mi moglo biti prihvaćeno kao validan dokaz???

Ja nisam još predao ni papirić, pa mogu samo da logički dam savet šta bi sve mogao da pošalješ:

1. M obrazac
2. potvrde iz socijalnog o uplaćivanim doprinosima
3. izvode iz banke
4. ugovor o radu ili makar deo gde se navode tvoje dužnosti
5. potvrdu iz neke državne agencije da je firma propala
6. "iskopaj" nekog bivšeg pretpostavljenog i zamoli ga da ti napiše neki opis radnog mesta
7. tvoje lično objašnjenje cele situacije

Što više papira to bolje.

Na kraju svega, pogledajte i njihovu logiku: na tom radnom iskustvu se dobija 5-15 poena. Oni verovatno i računaju sa tim da je makar 5 poena od tih moooožda lažirano i to im nije previše bitno, jer se na druge stvari ( godine, IELTS, obrazovanje ) dobija mnogo više. Bilo kakva provera im je mnogo veće cimanje u odnosu na proveru drugih dokumenata. Znači, snalazite se kako znate i umete, eto šanse da se namakne poneki poen više...

Citat Original postavio qwerty2 Pogledaj poruku
2- If you have 65 points, it will be almost impossible for you to get
selected in your occupation (Developer Programmer) because so many people
will be applying for the same occupation with higher points.
Mnogo mi smetaju ljudi koji sire negativnu energiju i koji misle da imaju moc da gledaju u buducnost (da ne kazem gatare). Evo ja cu dokazati da NIJE impossible da se dobije viza za developer programmer...i to sa 60 poena.

Mark my words! :)

Obećanje ispunjeno :) :worth: :klap:

Jel se neko u skorije vreme prijavljivao a da je imao radno iskustvo pre završetka studija? Zanima me jel su mu samo odbili te godine ili automatski celu aplikaciju? Pričali smo o tome da ne priznaju radno iskustvo za vreme studija pa me zanima jel mogu da odbiju celu aplikaciju ili samo ne dodele bodove. Na stranim forumima sam dosta čitao i otprilike svakom desetom priznaju radno iskustvo za vreme studija...

Back