Promene od 1. jula 2012. godine

Poprilično loša vest. Nisam očekivao da će da zovu ljude sa 60 bodova jer za to treba dobar engleski,faks i 0 godina radnog staža što je lako odraditi, ali ovo je već malo preterano. Ako je 75 neki minimum sa kojim zovu ljude to znači da mora da se ima 5 godina u struci, fakultet i što je najteže za nas van engleskog govornog područja mora da se položi engleski sa osmicom. Ako su zvali ljude samo sa 75+ poena ja ne verujem da tu ima ljudi van SAD-a i Britanije. Mada, i ja da sam na njihovom mestu ovako bih postupio, ceo svet je pukao a i kod njih iako su i dalje puno jači od ostatka sveta nije toliko dobro kao pre par godina tako da idu na kvalitet a ne na kvantitet.
Jedino što malo ohrabruje je početak teksta gde se priča o ogromnom broju programera i ljudi iz medicine što možda znači da za neke druge struke gde imaju jako malo prijavljenih spuštaju kriterijum odnosno broj poena.

Moj cale je pricao sa prijateljem koji radi u Australiji i on mu je rekao da tamo daju neke kredite ako zelis da ostanes,radis i primis drzavljanstvo... navodno ima manjka radnika i stanovnistva. Kad sam ga pitao za vizu i sta mi treba za vizu on je rekao "ma to su samo formalne gluposti, oni samo sto ne krenu da daju oglase i da placaju da se odselis tamo".
Ajde recite mi na Srpskom(a ne u semama i skracenicama) sta mi treba da bih otisao u Australiju i odmah krenuo da radim. Nemam nikog tamo ali sam cuo da su uslovi i plate extra pa ostavljam sve iza sebe i pocinjem novi zivot. Mozete mi odgovoriti i preko PP.

Poprilično loša vest. Nisam očekivao da će da zovu ljude sa 60 bodova jer za to treba dobar engleski,faks i 0 godina radnog staža što je lako odraditi, ali ovo je već malo preterano. Ako je 75 neki minimum sa kojim zovu ljude to znači da mora da se ima 5 godina u struci, fakultet i što je najteže za nas van engleskog govornog područja mora da se položi engleski sa osmicom. Ako su zvali ljude samo sa 75+ poena ja ne verujem da tu ima ljudi van SAD-a i Britanije. Mada, i ja da sam na njihovom mestu ovako bih postupio, ceo svet je pukao a i kod njih iako su i dalje puno jači od ostatka sveta nije toliko dobro kao pre par godina tako da idu na kvalitet a ne na kvantitet.
Jedino što malo ohrabruje je početak teksta gde se priča o ogromnom broju programera i ljudi iz medicine što možda znači da za neke druge struke gde imaju jako malo prijavljenih spuštaju kriterijum odnosno broj poena.

Upravo tako :) Definitivno najveca konkurencija je u IT sektoru, tako da broj poena onih koje pozivaju da apliciraju tesko da je 60. Za ostala zanimanja, koja nisu tako brojna, bice verovatno nizi prag.

Moj cale je pricao sa prijateljem koji radi u Australiji i on mu je rekao da tamo daju neke kredite ako zelis da ostanes,radis i primis drzavljanstvo... navodno ima manjka radnika i stanovnistva. Kad sam ga pitao za vizu i sta mi treba za vizu on je rekao "ma to su samo formalne gluposti, oni samo sto ne krenu da daju oglase i da placaju da se odselis tamo".
Ajde recite mi na Srpskom(a ne u semama i skracenicama) sta mi treba da bih otisao u Australiju i odmah krenuo da radim. Nemam nikog tamo ali sam cuo da su uslovi i plate extra pa ostavljam sve iza sebe i pocinjem novi zivot. Mozete mi odgovoriti i preko PP.

Ja bas i nisam stekla utisak kakv ima tvoj prijatelj :)
Za stalnu vizu ti treba poprilicno da se potrudis oko prikupljanja dokumentacije, kako bi se prijavio na listu cekanja. Sa te liste, najbolje u okviru konkretnog zanimanja (znaci ne sve), pozivaju da apliciraju za vizu.
Na ovom forumu je dobro sve objasnjeno gde, sta, kako, zasto... samo treba izdvojiti vremena da procitas. Predkoraci su ti svakako assessment i IELTS. Recimo mozes da krenes odavde

http://forum.krstarica.com/showthread.php/321054-Australia-tutorial!-ODAVDE-POČETI
http://forum.krstarica.com/showthread.php/474352-Vodič-kroz-Skill-Assessment
http://forum.krstarica.com/showthread.php/250038-IELTS-pitanja-i-odgovori
http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/

U svakom slucaju da se sve zavrsiti :D Ukoliko nesto nije jasno, tu smo da pomognemo ;)

wtf? jel ima neki nacin da se izbegnu te gluposti? :) tolike komplikacije... kao prvo ne mogu da nadjem svoj smer-pravni tehnicar. Kao drugo-sta ako bih zeleo da radim nesto izvan svoje struke(npr okopavanje vinograda,izbo sam) ? Kao trece- postoji li mogucnost da se izbodujem pre nego sto polozim taj test poznavanja engleskog? Voleo bih da znam unapred da li imam uslov,a ne da bacim pare i vidim da ga nemam... neki shortcut za bodovanje(dajte da prepisem)?

Kao trece- postoji li mogucnost da se izbodujem pre nego sto polozim taj test poznavanja engleskog? Voleo bih da znam unapred da li imam uslov,a ne da bacim pare i vidim da ga nemam... neki shortcut za bodovanje(dajte da prepisem)?

Poslala sam ti gde mozes to da nadjes samo trebas da citas :D http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/

Odaberes neku od viza koja ti se cini odgovarajuca za tebe... npr Skilled Independent (subclass 189) visa i tamo imas karticu sa nazivom Points i objasnjenje koliko poena nosi svaka stavka...
http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/visas/subclass-189/

Izboduj se i vidi da li imas 60 poena ili ne

Evo ovako... na godinama sam izvukao 30 poena. Da kazemo english proficient 10 poena. Nemam radnog iskustva,odnosno manje od 3 godine... to je 0? Educational qualifications... to je verovatno 10 poena za cetvorogodisnju srednju skolu ako sam ukapirao. Ovo ostalo pojma nemam sta je sta i kako se racuna... Ako sam razumeo sponzor daje jos 10 poena. Bez toga bih trebao da imam 50 bodova.

Pod jedan ljudi sa elementarnim znanjem engleskog spremaju godinu i više da bi izvukli sedmicu, nije to neko elementarno znanje engleskog. Pod dva ne znam kako misliš da dobiješ 10 bodova na srednju školu. Moraš da imaš višu ili faks i obrazovanje mora da ti se podudara sa zanimanjem koje mora da ti bude na SOL listi. Jedino ako imaš neku jaču srednju tipa matematička gimnazija ali i ta diploma mora da ti se poklapa sa zanimanjem koje prijavljujes i koje mora da bude na SOL listi.

doktorocz Imam i godinu fakulteta, ali neznam koliko bi se to racunalo...

marija.www Znaci ne moze niko ko mi nije rodjak da garantuje za mene? Cuo sam da ima nekih koji naplacuju za to...

Razumem da si nov u svemu ovome i da ima puno nejasnoca, ali bilo bi ok da makar malo proucis sajt, pa tek onda pitas ono sto stvarno ne razumes i ne mozes da nadjes...
Gubi smisao da odgovaramo na hiljadu tvojih podpitanja, uz svu dobru volju...

Who can be a sponsor?

A sponsor must be at least 18 years of age who resides in Australia as one of the following:
  • an Australian citizen
  • an Australian permanent resident
  • an Eligible New Zealand citizen.

You or your partner must be related to your sponsor as:
  • a child – including a stepchild, or
  • a parent – including a step-parent, or
  • a brother or sister – including adoptive or step-sibling, or
  • a niece or nephew – including adoptive or step-niece or nephew, or
  • an aunt or uncle – including adoptive or step-aunt or uncle, or
  • a grandparent or first cousin.

Your sponsor should provide certain documents as listed in the document checklist.

Where must your sponsor live in Australia?
If you are being sponsored by an eligible relative, your sponsor must be a resident in a designated area of Australia at the time of the sponsorship.

Godina na fakultetu se nikako ne racuna, dakle, potrebna je diploma.

http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/report-2012-08/
Jedna ohrabrujuća vest, koliko vidim ovoliko veliki broj poena i ovoliko mali broj ljudi je posledica njihove kontrole dali skill select radi ok. Napisali su da je ovoliko mali broj ljudi dobio vizu samo zato što je ovo prva runda i da će u svim narednim rundama broj ljudi koji će biti pozivani biti značajno veći. I još jedna stvar, po svakom njihovom tekstu stekao sam osećaj da ne nameravaju da menjanju skill select već samo broj poena potreban za odlazak što je lepo jer će se unapred znati pravila po kojima se igra.
Inače da malo proučimo šta i kako je bilo u ovoj prvoj rundi, pod jedan 75-80 poena je bio neki prosek sa kojim su oni pozivali, pod dva izgleda da se ljudi gledaju samo kroz broj bodova a ne kako je neko ranije naveo kakav utisak ostavljaju, pod tri ako više ljudi ima isti broj bodova ide onaj koji je prvi naduvao taj broj bodova (pošto se kako svi znamo u skill select-u podaci dodaju kad god se to želi), pod četiri puštali su skoro samo 189 vize i pod pet od ovih što su pustili najviše ih ima iz Kine, Britanije i Indije.

Poslednja izmena:
Da, da, njihovo celo društvo se zasniva na bratstvu i jedinstvu celog sveta da ga tako nazovem. Oni gledaju da svake godine ili na svakih nekoliko godina u njihovu zemlju uđe određeni broj ljudi iz svake zemlje sveta. Naravno nije taj broj isti za sve zemlje. Tako mi rekao brat koji živi u Melburnu. E sad, problem su ovi koji odu tamo preko ženidbe pa automatski smanjuju broj nama normalnima. Ali i pored takvih to je dobro za nas jer realno mi nemamo šta da tražimo pored nekog iz Britanije ili SAD-a jer oni samo na engleski nas prešišaju za 10-20 poena što je mnogo. I još jedna pozitivna za nas a tužna činjenica za Srbiju je da svako ko iole vredi a malo je stariji je već otišao odavde tako da veoma mali broj ljudi i može i hoće da konkuriše pod ovakvim uslovima, barem ja takav utisak imam o Beogradu...

Poslednja izmena:
http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/report-2012-08/
Jedna ohrabrujuća vest, koliko vidim ovoliko veliki broj poena i ovoliko mali broj ljudi je posledica njihove kontrole dali skill select radi ok. Napisali su da je ovoliko mali broj ljudi dobio vizu samo zato što je ovo prva runda i da će u svim narednim rundama broj ljudi koji će biti pozivani biti značajno veći. I još jedna stvar, po svakom njihovom tekstu stekao sam osećaj da ne nameravaju da menjanju skill select već samo broj poena potreban za odlazak što je lepo jer će se unapred znati pravila po kojima se igra.
Inače da malo proučimo šta i kako je bilo u ovoj prvoj rundi, pod jedan 75-80 poena je bio neki prosek sa kojim su oni pozivali, pod dva izgleda da se ljudi gledaju samo kroz broj bodova a ne kako je neko ranije naveo kakav utisak ostavljaju, pod tri ako više ljudi ima isti broj bodova ide onaj koji je prvi naduvao taj broj bodova (pošto se kako svi znamo u skill select-u podaci dodaju kad god se to želi), pod četiri puštali su skoro samo 189 vize i pod pet od ovih što su pustili najviše ih ima iz Kine, Britanije i Indije.

Uglavnom se slažem sa ovim - navedeno je test uzorak, premali je broj poziva bio u Julu, jer ako na godišnjem nivou daju oko 180000 viza ( ispravite me ako grešim ), onda je 400 poziva mesečno premalo, mora da bude makar 1500. Za očekivati je da prag padne na 70 poena, naročito jer je verovatno jedan broj ljudi, pre svega oni koji su znali da imaju dosta poena, čekao početak Skillselect-a da bi podneo prijavu. Što se mene tiče, 75 poena bih mogao da skupim sa malo poboljšanim IELTS-om i položenim NAATI testom, no pitam se da li je sve to preveliko cimanje. Ipak ima i zemalja gde se može lakše otići. Ova statistika nama ovde treba da kaže i da treba da zaboravimo na 189 vizu, već da se preorijentišemo na regionalne, jer se sa sponzorstvom države automatski dobija poziv. A države su malo subjektivnije, pa meni npr. ne bi prepolovili IELTS skor zato što mi nedostaje 0.5 poena na speaking-u.

I da, ljudi iz računarske struke ima ubedljivo najviše pozvanih. Ako sam dobro izbrojao, mašinstvo i građevina zajedno nemaju ni 15 poziva od 200, dok samo par grana IT-a ima sigurno 50. Tako da se, sem u kvote za zemlje, valja uzdati i u kvote za zanimanja.

My 2 AU¢ ;) .

Što se tiče cimanja, dali je preveliko cimanje, kako za koga, ja da nemam nekog tamo ko će me AKO uspem da odem sačekati i uputiti u život u Australiji mislim da bih davno odustao, ovako... Šta ću u zemljama gde ne znam nikog ili gde imam nekog ali ne znam ni reč jezika u toj zemlji....
E a jel možeš ovde da mi napišeš sve vezano za NAATI test, znam da bi to bilo možda prigladnije negde drugde ali da ne pišem na drugoj temi, ko zna da li bi i video. Mnogo bi mi značilo, 5 bodova nije za baciti, posebno kad se dodje do 65 pa fali još 5 :)

Što se tiče cimanja, dali je preveliko cimanje, kako za koga, ja da nemam nekog tamo ko će me AKO uspem da odem sačekati i uputiti u život u Australiji mislim da bih davno odustao, ovako... Šta ću u zemljama gde ne znam nikog ili gde imam nekog ali ne znam ni reč jezika u toj zemlji....
E a jel možeš ovde da mi napišeš sve vezano za NAATI test, znam da bi to bilo možda prigladnije negde drugde ali da ne pišem na drugoj temi, ko zna da li bi i video. Mnogo bi mi značilo, 5 bodova nije za baciti, posebno kad se dodje do 65 pa fali još 5 :)

Nisam upućen u strukturu NAATI testa, mada cenim da nekom ko dobro prođe na IELTS-u i ko dobro poznaje Srpski ne bi trebalo da bude previše težak. Ono što znam je da je najbliže mesto za polaganje Atina i da se tamo održava dva puta godišnje, a da se mora prijaviti tri-četiri meseca ranije. Od "bližih" lokacija tu je i Moskva, dok su u Londonu testiranja mnogo češća, otprilike slično IELTS-u kod nas.

Oko cimanja - ako baš hoću da izvučem najviše poena što mogu, moram opet na IELTS (~150 EUR + čekanje rezultata), NAATI (put do Atine ~100 EUR + smeštaj + NAATI troškovi + najranije polaganje u Decembru + čekanje rezultata ), skill assessment u EA (~850 AUD + čekanje oko 3 meseca ), što znači da se u Skillselect mogu prijaviti tek početkom 2013. Tu je onda opet čekanje za poziv + 3000 AUD za vizu + godinu dana procesa, što znači da bi mogao da odem na (naše) leto 2014! U poređenju sa slanjem CV-jeva i ostale dokumentacije mail-om evropskim firmama i mogućim odlaskom za mesec-dva, Australija mi izgleda sve manje privlačno. A povrh svega, tokom celog procesa moram da ostanem u istoj firmi ovde... Ja ću preskočiti NAATI, poslaću papire u EA i polagati još jednom IELTS, prijaviti se za sponzorstva kod Australijskih država, pa ako im takav nisam dobar, šta mogu. Opet, ja ne znam lično nikog ni u Australiji ni u Evropi, pa ne mogu da kažem da bi me negde neko mogao uputiti. Položen NAATI je, s druge strane, još jedan način da se u Australiji lakše nađe posao. Brzi odlazak u Evropu bez državljanstva, a sa obezbeđenim poslom protiv sporog dobijanja državljanstva u Australiji bez sigurnog posla, na tebi je da izvagaš šta ti više odgovara...

@Miroslav

Opet ides na ielts?

Hmm...razmisljam i ja o tome, ali imajuci u vidu prethodno iskustvo, ne znam bas da li ima smisla. Ajde ubedi me, molim te :)

Ja polagao 3x i ne znam vise sta i odakle da ucim. Video si ocene, uglavnom su slicne, a nikako sve osmice.

Kada se spoje najvise, imam 8.5, 7.5, 7.5, 8. Mada opet ti si imao mnogo vise od mene, a zajebali su te na speaking-u za 0.5 poena. Sta znam...

Sta ti mislis o svemu tome? Could you please elaborate :)

Back