Prokletije. Naziv i njegovo poreklo

Pumpaj Dinstanović

Zaslužan član
Poruka
105.503
Inspirisala me je @Сребрена da otvorim potpuno zasebnu temu o ovom planinskom masivu.

Koje je poreklo njegovog imena? Otkud se tako (i zašto) naziva?

5_610795ef9a4f7.jpg

Iako naziv Prokletija upućuje na nešto prokleto, sami park je i više nego raj za sve planinare i avanturiste, koji žele da istraže najizazovnije područje Crne Gore.

“Alpi na jugu Evrope”​

Moćni vrhovi probijaju nebo, divokoza munjevito juriša između nazubljenih litica, a stada koza slobodno lutaju uokolo… To su Prokletije!

Prokletije, kako te sami naziv asocira, upućuju na nepristupačne i izazovne vrhove, misteriozna jezera, ali i na strme litice i neukroćenu, divlju prirodu ovog nacionalnog parka! Smještene na krajnjem jugu Dinarskih Alpa, prirodna su granica Crne Gore sa Albanijom i Kosovom. Sa preko 20 vrhova od preko 2.500 mnv, izazov su i za najiskusnije planinare. Tu je i kanjon rijeke Grlje!

1762782106333.png

Nacionalni park Prokletije - Montenegro

Ja sam rodjen u jednom of prokletijskih katuna na nekih sat vremena pjesice od karaule Zastan. BAs me interesuje kad si bio tamo? I kakvi su ti utisci bili u odnosu sa lokalnim stanovnistvom?
Zastan je letnja karaula od karaule Vusanje. Služio posle obuke u Plavu od marta do decembra 1995. Bio sam tamo na licu mesta ako se sećaš toga kad je poginuo vojnik greškom drugog vojnika kad je stavio metak u cev i zaboravio. Nr znam, nismo imali nekih kontakata sa lokalnim stanovništvom ali mi se činilo da su ok. Sećam se, stražarim na kapiji u Vusanju, prolazi starac na konju i daje mi jabuku. Rekao bih i da su bili sigurniji sa nama tj. sa vojskom. Ja sam bio desetar na Zastanu od maja do oktobra i nisam silazio dole u Vusanje, bili smo prava raspuštena banda a ja sam bio komandant, nekoliko puta su dolazili u kontrolu iz kasarne Plav i to je bilo to. Oni gore iznad Zastana u katunima su nam donosili votku, koliko se sećam neka devojka Sultana se zvala.

Zastan je letnja karaula od karaule Vusanje. Služio posle obuke u Plavu od marta do decembra 1995. Bio sam tamo na licu mesta ako se sećaš toga kad je poginuo vojnik greškom drugog vojnika kad je stavio metak u cev i zaboravio. Nr znam, nismo imali nekih kontakata sa lokalnim stanovništvom ali mi se činilo da su ok. Sećam se, stražarim na kapiji u Vusanju, prolazi starac na konju i daje mi jabuku. Rekao bih i da su bili sigurniji sa nama tj. sa vojskom. Ja sam bio desetar na Zastanu od maja do oktobra i nisam silazio dole u Vusanje, bili smo prava raspuštena banda a ja sam bio komandant, nekoliko puta su dolazili u kontrolu iz kasarne Plav i to je bilo to. Oni gore iznad Zastana u katunima su nam donosili votku, koliko se sećam neka devojka Sultana se zvala.
Pa ja sam davno napustio rodni kraj tako da je meni 95ta totalno nepoznata. Ali svakako za tebe je to Bilo interesantno iskustvo.

Inspirisala me je @Сребрена da otvorim potpuno zasebnu temu o ovom planinskom masivu.

Koje je poreklo njegovog imena? Otkud se tako (i zašto) naziva?

5_610795ef9a4f7.jpg
Ime je simbolično — označava nepristupačne, surove, opasne planine koje je teško savladati. - Zato je dato tako ime ...
Pre toga Trojanske planine.

Ali interesantno ne znamo tačne datume nastanka imena ili približno godine/vekove ...

Ne komandant već komandir. Komandanti su od odreda pa na više.

Ovo dole je Rozafa.

Nema nikakve veze sa Prokletijama.
Poenta priče je da li se na starim kartama vidi Trojanstvo tj Trojanska planina, vidi se ... e sad..druga je priča da li ona ima veze sa antičkom Trojom... Ovaj razlujareni član foruma edi54 priča da nema mapi i da se Prokletije nisu tako zvale... Bogme jesu... ako je do falsifikata...falsifikat su jedino albanski Alpi koji su očigledan copy paste ..

Poenta priče je da li se na starim kartama vidi Trojanstvo tj Trojanska planina, vidi se ... e sad..druga je priča da li ona ima veze sa antičkom Trojom... Ovaj razlujareni član foruma edi54 priča da nema mapi i da se Prokletije nisu tako zvale... Bogme jesu... ako je do falsifikata...falsifikat su jedino albanski Alpi koji su očigledan copy paste ..

И гдје видиш да тако пише?

1000056629.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipe..._Geographicus_-_Montenegro-coronelli-1690.jpg

Ovo na fotografiji uopšte nije to. Ovo brdo je bukvalno jugoistočno od Rozafe. To je pogled ka moru.

brdo.png

Nema to veze nikakve sa Prokletijama.

ovo vode.png

Mislim da je ovo to, severno od sela Mali Hebaj.

Розафа је тврђава.
Kapiram da vi tamo ucite pesmu zidanje Rozafe, ali tvrdjava se zove Skadar
U njoj su zasigurno stolovali Vladimir, Stefan, Mihajlo i Bodin.....a grobovi im se nalaze juzno niz Bojanu u manastiru sv Srdja i Vakha, koji je podigao Justnijan.
1762977359663.png

To je ono veliko kraljevstvo od prva a ne Dukljica, kako ti to kraljevstvo nazivas

Back