Programiranje

Da. Ljudi se uglavnom zaleću i izražavaju želju za tim poslom a nisu ni površinu zagrebali. A i kad krenu, brzo progore.
Ja koliko vidim najcesci razlog sto mladi ljudi menjaju posao je dosada, traze zanimljivije projekte... ali kad radis
za nekoga nema tu puno mesta za manevar, posao ili je rutinski ili prenaporan...

Učim polako iz hobija što bi se reklo, čekam da me malo obaveze rasterete, u drugoj polovini godine bih mogao da odvajam do 3 sata dnevno.
Ono što mi do sad fali je neki konkretan mini projekat, ali otom potom.
Pričao sam sa čovekom koji ima svoju firmu, po njegovoj proceni kaže da bi se brzo uklopio jer razmišljam "outside the box", vidim mnogo načina da se neki problem reši. Kod njega mogu da počnem da radim kad god poželim ali trebaće dosta vremena dok ne postanem samostalan da mogu da radim od kuće. To mi trenutno ne odgovara.

Učim polako iz hobija što bi se reklo, čekam da me malo obaveze rasterete, u drugoj polovini godine bih mogao da odvajam do 3 sata dnevno.
Pričao sam sa čovekom koji ima svoju firmu, po njegovoj proceni kaže da bi se brzo uklopio jer razmišljam "outside the box", vidim mnogo načina da se neki problem reši. Kod njega mogu da počnem da radim kad god poželim ali trebaće dosta vremena dok ne postanem samostalan da mogu da radim od kuće. To mi trenutno ne odgovara.
"Strpljen Spasen".Tako kaze nas narod.Polako i budi uporan i postici ces mnogo.Kada dobijes posao,onda mozes i u skolu za diplomu.Neka je neka stoji.

"Strpljen Spasen".Tako kaze nas narod.Polako i budi uporan i postici ces mnogo.Kada dobijes posao,onda mozes i u skolu za diplomu.Neka je neka stoji.
Ne žurim nigde, imam stabilan posao ali mi jednostavno ne odgovara mentalitet ovog podneblja.
Svestan sam da ne može ništa preko noći, još uvek otkrivam koji mi jezik najviše leži.
Čovek mi kaže da sa mojim razmišljanjem, ako budem uporan i istrajan, mogu da budem junior za manje od dve godine.

Kakve su šanse za pronalaženje posla bez diplome? Uz adekvatno znanje naravno. Da li se gleda portfolio?

Ne, portfolio sa licnim projektima ima jako malo uticaja jer jednostavno niko nema vremena da to proverava. Gleda se gde si radio i sta si konkretno tamo radio u okviru kompanije, a cesto u korporacijama postoje i stroge procedure o otvaranju linkova koje stizu u CV-jevima.
Tako da se licni projekti i freelancing se uglavnom posmatraju kao nula dana iskustva ali mogu da te izdvoje u odnosu na drugog kandidata koga takodje vide kao nekog sa nula dana iskustva.

Nauci prvo da programiras, pa onda misli o firmi. Generalno neopterecen tim mislima jos mozes da zavolis posao, pre nego
sto se upustis u promenu posla. Ako su ti pare na pameti, gledaj da naucis ono sto vecina radi i sto je najlakse.

Dobro je sto imas jaku volju. Ja sam malo vise zasao u godine ali i dalje programiram u c# pritom koristim VS2015 i MySQL bazu. Prvo sto sam na faksu polagao bili su algoritmi. I danas mislim da je to najbitnije da se nauci da bi postao dobra programer. Zatim sam ucio asembler, mislim daa vecina nije ni cula za asembler i kako se programira. To su vrhunski programeri koji ga savladaju jer svi sada poznati jezici baza im je asembler. Hvala Bogu da postoje ovako dobri alati da se brzo i jednostavno programira. Programirao sam u fortranu, cobolu, paskalu i kliperu.
Savet prvo savladaj algoritme, pa pascal ili bejzik.

Orjentaciju sam bazirao ka front end devolpu, poceo sam da ucim html, css... Skapirao sam ih cini mi se dobro, naravno svaki dan se trudim da pravim neke stranice, ne bi li prste i mozak sinhronizovao, i kodove popamtio, odnosno elemente.
Sada krecem sa JS. Btw, usput sam krenuo kod prijatelja na casove, koji prati moj napredak, i upucuje me za naredne korake... Od online videa, pratim Danila Vesovic, odlicno ga kapiram, odlicno covek predaje.
Naravno, zelim da cujem i vase komentare.

Ovo mi nikada nece biti jasno kad citam postove ljudi koji pocinju da uce, kako vi sebe naterate da sedite svaki boziji dan po 3 sata i ucite?
Meni ovo deluje totalno nerealno. Mogu da razumem da se uci tako na pocetku kad si jos izlozen i kad ide mekano, kad udaris kurcem od ledinu i pocne da bude zajebano, kad razmisljas da si debil i da to nikada neces nauciti, kako se ti motivises tada da sedis i ucis 3 sata.
Meni paznju ne drzi nista duze od 15 minuta, evo od 15h se ***** sa ovim JS. 15 minuta gledam klip, jos toliko vezbam to sto sam video i posle 30 minuta zevam po netu i opet ciklus u krug.
Ko spoji sat dnevno taj treba da se sutira nogom u dupe od srece. Jos ako uzme malo da vezba to sto je sve gledao/citao to je prava stvar.

ovaj kurs sto sam skinuo za vanila JS ima 120 sati materijala, da gledas svaki dan po sat treba ti 4 meseca da predjes sve. Ako gledas po 3 sto je nemoguce, treba ti mesec i po dana. Nema jebene sanse da neko ovo moze da nauci za 14 dana. A gde je tu da napravis neki web sajt, da odradis malo codewars, leetcode i sl. A ovo je samo vanila JS bez algoritama i fremworka. Znaci, pojedinci samo seru i daju nerealne price i rokove.

ovaj kurs sto sam skinuo za vanila JS ima 120 sati materijala, da gledas svaki dan po sat treba ti 4 meseca da predjes sve. Ako gledas po 3 sto je nemoguce, treba ti mesec i po dana. Nema jebene sanse da neko ovo moze da nauci za 14 dana. A gde je tu da napravis neki web sajt, da odradis malo codewars, leetcode i sl. A ovo je samo vanila JS bez algoritama i fremworka. Znaci, pojedinci samo seru i daju nerealne price i rokove.
E da mi je znati sta ima o JS da se raspreda 120 sati :P

od tad do danas, kako ide?

Moj do sada, najveci achivement u web programiranju je kreirana forma iz koje se uzimaju podaci o knjizi, autoru i zanru. Koristi ste funkcija konstruktor i objekat knjige se skladisti u listu. Iz liste se knjige prikazuju u karticama na stranici i dodaje se dugme da mozes svaku od kartica da obrises i da obrises objekat iz liste. Objekti se mogu brisati i dodavati po zelji.

Mora lista jer tako ovi u tutorijalima traze, za sada ne znam nista bolje od toga. Next stage je verovatno neka baza podataka, ali to tek ide kasnije. :)

Back