Programiranje

Ali,krenuo bih od najlakse oblasti, ili ti od necega sto je najlakse nauciti, gde bih uvideo svoj napredak, ili da li to meni lezi, da se usaglasim sam sa sobom da li ja jesam za to, ako me razumete.

Odaberes bilo koji ali bas bilo koji popularni programski jezik i naucis sintaksu i semantiku tog jezika tako da mozes pisati skolske zadatke u njemu. Krenes od "Zdravo svete" pa preko zadataka za srednju skolu do fakultetskih ispitnih zadataka.

Ok, razumeo sam sustinu.
U principu, znam da je veoma opsirno zanimanje "programiranje".
Dosta informacija ste mi izneli, ali nikako da donesem zakljucak..
Da budem iskren, sve mi deluje malo slozeno sto i jeste.
Ali,krenuo bih od najlakse oblasti, ili ti od necega sto je najlakse nauciti, gde bih uvideo svoj napredak, ili da li to meni lezi, da se usaglasim sam sa sobom da li ja jesam za to, ako me razumete.
Ako savladam neku osnovnu oblast, to ce mi biti viza za dalje.
Sto se tice oblasti, nemam odredjeno sta bih voleo da radim, bitno mi je da ima veze sa racunarima, kucanjem, i provodjenjem vremena pored racunara jer ih istinski volim ceo zivot..
Nadam se da ste me razumeli, ocekujem sad odgovore tipa
" Brale nemoj ni da pocinjes" :) alii spreman sam i na to
Evo ja..mali apdejt

Presla sam neki osnovni kurs pajtona a nakon toga HTML/CSS.

Preporucila bih ti da pocnes sa HTML/CSS poprilicno je jednostavno, na youtube imas masu besplatnih kurseva.....

Ako ti treba vise od 14 dana da naucis sintaksu i semantiku bilo kog jezika onda ne treba da se bavis ovim poslom i to 14 dana onako lagano da radis. Ono sto je tesko u programiranju je nauciti generalne principe, strukture podataka, a potom i algoritme i naravno razne alate koji se koriste i to cini tezinu, a ne sintaksa i semantika jezika. Cim neko odvali da mu treba da nauci sintaksu i semantiku godinu dana ili je tezak neradnik ili lupeta gluposti i to bas jako.
nemas ni jedan jezik iza sebe.... i ako za 14 dana ne naucis sintaksu i osnove jezika ne treba da se bavis ovim poslom?

Pozdrav ljudi!
Imam veliku zelju da pocnem da ucim neki deo ( pocetni ) programiranja.
Da li imate neki savet, kome bih vec mogao da se obratim, nesto privatno, ili sta vec neko zna o tome.
Ovo sto se reklamira, npr. It academy mi ne uliva neko poverenje...
Hvala unapred!

Dobro IT akademija ti ne uliva poverenje...ok...a sta ti uliva poverenje? Sto bas IT akademija sto nisi nekog drugog prozvao?
Svi ti kursevi ti DAJU ZNANJE tj VECINA i ZNANJE NE ULAZI NA VENU. IMA DA SEDIS I LOMIS MOZAK.
Ja sam dao 2015 xxxx evra i naucili su me OSNOVAMA PROGRAMIRANJA mene sa 30 god tada....ja to obrazovanje ili sta god ne mogu da poredim sa RAF-om, ETF-om i ostalima. Ja radim sa tim ljudima i milina je raditi sa pametnim ljudima, njih da bacis u pustinju resice problem, to je ludilo koliko je to bar meni uzivanje. Posle xx godina mi nismo isti oni su na visim vodecim pozicijama, al sam imao mentore dojaja i bile su vecina ZENE...a to mentorstvo tj da neko zeli da se cima oko mene mogu da se zahvalim IT Akademiji....oni daju osnove i znanje...druga je stvar sto neko misli da kad se plati posao te ceka......ne ceka te...IT je naj iskrenija grana zaposljavanja. Dal je fakultet ili kurs u pitanju. Prodjes engleski, neku teoriju o programiranju usmeno i posle toga dobijes zadatak ili ti zahtev za resenjem necega.
U zavisnosti od pozicije na koju konkurises bice i tezina zahteva.
Decko ti ako ne skapiras koji su zahtevi i ne skapiras koji je zeljeni rezultat ili uopste neumes nista da uradis, ti nemas znanje i tada uzmes diplomu koja god da jeste a nadam se da nije ova od 4-5 godina i .....ono.....
Nije bitno dal je IT AKADEMIJA koju svi pljuju a mos se pljune na dosta njih ili neki od REAlno uvazenih fakulteta ti dobijas znanje vise ili manje ,sazeto ili detaljno , u zavisnosti sta si upisao, a to sta ces ti da uradis sa njim (znanjem) to je samo do TEBE....mora se sedi kuci i da se userava od ucenja ponekad i 8 sati i da svi tvoji drugari cirkaju i sprdaju se.
To zvuci sad kao nesto strasno...ako ti to zelis.....uzivas utome i interesujes se nezasito svakim aspektom do sitnih crevaca....SAMO ZATO STO ZELIS.....pare tj zarada i velicina zarade su propratne stvari koje ti se desavaju . Niko nece da radi da radi dzaba naravno, ali u izucavanju/radu ovog tako reci zanata bice mnogo slepih ulica .....na koje ces se trositi u pocetku tj BRDO ZIVACA....mucenje i frustracija ce da prevagnu ako je motiv samo PARE.

Ja ne znam nista o moleraju ali ako je kes motiv, to je bolja opcija od programiranja, manje muke pre se pare osete u rukama.

jos jedna zadnja stvar
It je toliko sirok spektar da svako vrv moze nadje nesto za sebe.....ako baaas oce

i

posle tek pocinje zabava kada si sve pregrmeo...i jos malo prodje....toliko postanes dobar da se ne stidis da kazes da si umetnik, kao neki slikar ili muzicar............to je moja percepcija .i.

i

posle tek pocinje zabava kada si sve pregrmeo...i jos malo prodje....toliko postanes dobar da se ne stidis da kazes da si umetnik, kao neki slikar ili muzicar............to je moja percepcija .i.
To ne mozes kao zaposlen u firmi. Umetnik mozes biti samo ako radis za svoju dusu.... Firma samo gleda kako ce da zaradi, sa sto manje resursa.
Tu si potrosna roba...

nemas ni jedan jezik iza sebe.... i ako za 14 dana ne naucis sintaksu i osnove jezika ne treba da se bavis ovim poslom?

Mnogo brbljas i kroz to brbljanje se vidi da nemas radnog iskustva u industriji tako da posto vec trazis prvi posao, dao bih ti dva jako bitna saveta, a to je da manje brbljas narocito jer ne znas sta pricas i uglavnom lupetas gluposti i da pod hitno prestanes da dovodis u pitanje drzavne fakultete jer se na to gleda izuzetno negativno prilikom zaposljavanja i u 99.9999% kompanija predstavlja diskvalifikacioni faktor.

Imam pitanje - krećem na kurs FTN informatika uskoro. Jedan čovek mi nudi da 3 dana nedeljno radim(danima kada se predavanja na kursu ne odvijaju). Moj plan je bio da budem nezaposlen kako bih se sasvim posvetio učenju i kursu, ali mi se čini da bih mogao da radim ta 3 dana nedeljno i da učim danima kada ne radim. Pitanje je, ako neko ima iskustva sa kursevima, može li se raditi i uporedo učiti za kurs?

Imam pitanje - krećem na kurs FTN informatika uskoro. Jedan čovek mi nudi da 3 dana nedeljno radim(danima kada se predavanja na kursu ne odvijaju). Moj plan je bio da budem nezaposlen kako bih se sasvim posvetio učenju i kursu, ali mi se čini da bih mogao da radim ta 3 dana nedeljno i da učim danima kada ne radim. Pitanje je, ako neko ima iskustva sa kursevima, može li se raditi i uporedo učiti za kurs?

Postoje ljudi koji studiraju dva fakulteta paralelno i postizu sjajne rezultate, postoje ljudi koji rade i studiraju i sve postizu ali trebas znati nekoliko stvari. Prvo, firme ne tolerisu kasnjenje tako da ces izmedju obaveza na fakultetu i obaveza u firmi morati uvek da izaberes obaveze u firmi. Drugo, broj ljudi koji ovo uspesno rade odnosno balansiraju izmedju poslova i studija ili paralelnih studija se mere bukvalno u promilima i to je zaista veliki stres.

Mnogo brbljas i kroz to brbljanje se vidi da nemas radnog iskustva u industriji tako da posto vec trazis prvi posao, dao bih ti dva jako bitna saveta, a to je da manje brbljas narocito jer ne znas sta pricas i uglavnom lupetas gluposti i da pod hitno prestanes da dovodis u pitanje drzavne fakultete jer se na to gleda izuzetno negativno prilikom zaposljavanja i u 99.9999% kompanija predstavlja diskvalifikacioni faktor.
izvinjavam se sto tek sada odgovavaram.....
radnog iskustva imam dovoljno... tacnije od 12 godina...za nekoga je to puno ali za programere careve p. dim....moguce je da se drzavni fakulteti ne cene ali mislim da su jako jako detaljniji i bolji od kursa.
Ja sam zavrsio kurs it i kao i ostali kursevi znam !00% da nijedan koliko god se plati nije bolji pa i od tih drzavnih, zato sto traje 9 meseci + -.....to predstavlja faktor za diskvalifikaciju ...mozda...a mozda je nebitno...al sigurno nije gori ETF ili RAF od kursa ....ako se 4 godine studija gleda kao nista..meni to smesno...slazem se da samo diploma nista ne garantuje u ovom poslu ako si samo zavrsio....ja ne brbljam to je moje iskustvo moguce da sam omanuo drzavni ili ne...savet ti meni ne treba da dajes , zato sto si nadmeno govece koje je htelo da isproziva.
Moja iskustva su drugacija ja cu kazem da ti seres ti ces kazes da ja serem....necu se svadjam....pitanje teme je IT-akademija...MENI JESTE promenila zivot al nisam bio tamo ucen algoritmimam i strukturama podataka i ostalim bitnim stvarima koje se uce na ovim fakultetima i drugim za koje kazes da su diskvalifikacioni faktor.
Zabole me da se svadjam...moja iskustva su drugacija, bilo koja diploma ne osigurava posao u IT-u...nego STA POKAZES DA ZNAS.
I Jos jedna stvar ko krene u IT ZBOG PARA...PISI PROPALO

postoje vinderkindi...al od 0 i bez predhodnog znanja bilo kog jezika.....14 dana je proseravanje...ajde ok reko je sintaksa samo.....al 14 dana .....ae bre mici se laz blud i nemoral...boljke sa posla se lece negde drugde a ne , ti si kao moodo i izdrkas se ovde ili negde de ce svi da zinu i klimaju glavom....uostalom ako si moodo obicno nisi zadrt i nadrkan zato sto znas ko si i sta si i ladno mos se desi da ne znas....a ne ti sad svoju moc dokazujes na nekom "slabijem" i kurebecas se nesto i punis svoj kompleks i ego....ako si moodo, moodo si u svakom obliku i zato si moodo
pre isto tako na stackowerflow .....kad je poceo to je bio uzas...pitas nesto nov si...dodje cobanin izdrka se po tebi, smuci ti se sto si pitao...al kolko vidim toga vise nema............14 dana jezik ...pa i sintaksa mos ti nesto promakne....nadmenost i bezobrazluk od kolega nekih koje su "seniori" ili oni misle da su taj razred ...nema kraja

izvinjavam se sto tek sada odgovavaram.....
radnog iskustva imam dovoljno... tacnije od 12 godina...za nekoga je to puno ali za programere careve p. dim....moguce je da se drzavni fakulteti ne cene ali mislim da su jako

Nemas ti ni 12 dana radnog iskustva, srecno sa nalazenjem prvog posla, a laprdanje bi trebalo da smanjis na minimum ako zelis da prodjes probni period na tom prvom poslu. Ostalo nisam ni citao jer vidim da je opet neko prazno trtljanje.

Nemas ti ni 12 dana radnog iskustva, srecno sa nalazenjem prvog posla, a laprdanje bi trebalo da smanjis na minimum ako zelis da prodjes probni period na tom prvom poslu. Ostalo nisam ni citao jer vidim da je opet neko prazno trtljanje.
sta god...za tebe sam tata...a da TEBI nesto dokazujem ne pada mi napamet..srecno tebi sa takvi mozgom

Programiranje, odnosno kodiranje, zahteva dosta logičnog razmišljanja.
Ako neko prvi put pokrene nešto samostalno i shvati da ga to uzbuđuje, to je možda posao za njega.
Nije nešto što se uči iz fazona.
Što se tiče akademija, ljudi kažu da uglavnom služe kao smernice, mora dosta samostalno da se radi i uči.
Ako se uči potpuno samostalno, treba surfati ciljano i direktno, ne razmišljati mnogo u napred, sve to vremenom dolazi na svoje.

Programiranje, odnosno kodiranje, zahteva dosta logičnog razmišljanja.
Ako neko prvi put pokrene nešto samostalno i shvati da ga to uzbuđuje, to je možda posao za njega.
Nije nešto što se uči iz fazona.
Što se tiče akademija, ljudi kažu da uglavnom služe kao smernice, mora dosta samostalno da se radi i uči.
Ako se uči potpuno samostalno, treba surfati ciljano i direktno, ne razmišljati mnogo u napred, sve to vremenom dolazi na svoje.
Mislim da pre svega treba dovoljno uzivati u programiranju pre nego sto to pocnes da radis za pare...

Back