Programiranje

Moj do sada, najveci achivement u web programiranju je kreirana forma iz koje se uzimaju podaci o knjizi, autoru i zanru. Koristi ste funkcija konstruktor i objekat knjige se skladisti u listu. Iz liste se knjige prikazuju u karticama na stranici i dodaje se dugme da mozes svaku od kartica da obrises i da obrises objekat iz liste. Objekti se mogu brisati i dodavati po zelji.

Mora lista jer tako ovi u tutorijalima traze, za sada ne znam nista bolje od toga. Next stage je verovatno neka baza podataka, ali to tek ide kasnije. :)
Pa kako sacuvas podatke ako ne koristis neki vid baze?

Moj do sada, najveci achivement u web programiranju je kreirana forma iz koje se uzimaju podaci o knjizi, autoru i zanru. Koristi ste funkcija konstruktor i objekat knjige se skladisti u listu. Iz liste se knjige prikazuju u karticama na stranici i dodaje se dugme da mozes svaku od kartica da obrises i da obrises objekat iz liste. Objekti se mogu brisati i dodavati po zelji.

Mora lista jer tako ovi u tutorijalima traze, za sada ne znam nista bolje od toga. Next stage je verovatno neka baza podataka, ali to tek ide kasnije. :)
Odlicno!
Pretpostavka: sve je to do sada u JS/ES. Naravno objekti su u memoriji (i gube se svi kad zatvoris stranicu). I sve radi u okviru jedne stranice.

Ako je pretpostavka tacna, probaj sledece (bez izlaska van okvira JS i te jedne strane) - da sacuvas podatke koje imas u local storage. Kad kasnije (zatvoris stranu) pa pozoves istu stranu na istoj adresi trebalo bi da dobijes podatke koji su sacuvani u local storage.

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/Window/localStorage
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/Storage

Odlicno!
Pretpostavka: sve je to do sada u JS/ES. Naravno objekti su u memoriji (i gube se svi kad zatvoris stranicu). I sve radi u okviru jedne stranice.

Ako je pretpostavka tacna, probaj sledece (bez izlaska van okvira JS i te jedne strane) - da sacuvas podatke koje imas u local storage. Kad kasnije (zatvoris stranu) pa pozoves istu stranu na istoj adresi trebalo bi da dobijes podatke koji su sacuvani u local storage.

Sta ako browser nije firefox?
Moze da koristi i kukije, sto ce da radi na svim browserima...
20 kukija po 4kb, moze da smesti i lepo kriptuje :P

Odlicno!

Da mozes da vidis sta je browser zapamtio, da brises i manipulises, otvori 'Inspect Element' (bilo sta na strani) i dobices 'unutrasnji' pogled na stranu (inspect).

tu naravno mozes da gledas stranu, gledas skriptove, debagujes skriptove itd. Pretpostavljam da to sve znas do sada.

Local Storage ti je ovde (primer uzet sa stranice krstarice, ali nema veze ti imas svoju stranu - sve je isto samo su drugi podaci):

1670625346763.png

Najvise sam radio sa dev toolsima sa consolom, elements i css overview tabovima. Ostalo mi za sada nije ni bilo potrebno.
Pogledacu sutra sve, procitao sve sto si zakacio o storageu ali nisam bas najbolje razumeo koja je uloga toga? Hoces da kazes da ako bih tu sve ovo skladistio, da bi sledeci put kad otvorim moj html fajl kartice sa knjigama koje sam uneo bile tu?

Za sada je ovo dovoljno, posle se uci MongoDb i Express. Mislim, ovo je smesno za nekog ko se ovime bavi, ali u moru ovih sto uce web dev i odustanu, ja sam za njih dogurao daleko. :lol:

Bice i to, tako ide kurs.
Ma naucis SQL i znas sve baze. Batali no sql sranja, to je povampireni koncept 90ih, koji sad hype-uju. MySQL je kralj za Web :P
imas i postgre ako hoces ozbiljnije ili cak sql server ms-ov, tu je i Oracle ;p

Za sada je ovo dovoljno, posle se uci MongoDb i Express. Mislim, ovo je smesno za nekog ko se ovime bavi, ali u moru ovih sto uce web dev i odustanu, ja sam za njih dogurao daleko. :lol:

Bice i to, tako ide kurs.
ovo sto sam ti ja predlozio da uradis bi moglo da se zove 'client side data persistence'. Moze cak cela SQL baza da se ubaci (ima doduse tu nekih ogranicenja)

Web development za razliku od generalnog aplikativnog razvoja je zasnovan na takozvanom 'client-server' konceptu. Sa jedne strane imas browser (client) sa druge strane imas web server (server) - klijent kontaktira server preko protokola (HTTP), salje ili prima podatke u nekom od dozvoljenih oblika.

I sa klijent strane imas bazu podataka (local storage) - ovo spada u takozvano front-end programiranje
i sa server strane takodje imas baze podataka ali se povezujes sa nekakvim database sistemom (sta god da je: SQL/NOSQL) cak ni ne mora da bude baza u klasicnom smislu mozes da cuvas podatke i u fajlu - i to je takozvano back-end programiranje.

To su u najkracim crtama koncepti.

Najvise sam radio sa dev toolsima sa consolom, elements i css overview tabovima. Ostalo mi za sada nije ni bilo potrebno.
Pogledacu sutra sve, procitao sve sto si zakacio o storageu ali nisam bas najbolje razumeo koja je uloga toga? Hoces da kazes da ako bih tu sve ovo skladistio, da bi sledeci put kad otvorim moj html fajl kartice sa knjigama koje sam uneo bile tu?
tako je (bez web servera) samo ta web strana - ali mora da bude na istoj adresi (lokalnoj ili web)

Za sada je ovo dovoljno, posle se uci MongoDb i Express.

Mongo DB je key-value store NOSQL baza. Forsiraju je zato sto mozes lako da cuvas json dokumente. Problem je pretrazivanje takvih podataka kasnije - ali to je neka druga prica PROS/CONS.
Express je web server back-end framework. Seti se price sa NodeJs ranije - e pa express je node modul i radi u NodeJS. Sa node pokrenes mali web server, ciji kod isto pises u JS samo sto je back-end strana. Ali necu da te pozurujem.

Samo za Maxu :)

WebAssembly
WebAssembly allows programs written in C, C++, Rust, Swift, C#, Go, and more to run on the Web.

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/WebAssembly

pregled jos api-ja...

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web#web_technology_references
kad sam kod toga jos mnogo pre ovog sistema napisao lik u Javascriptu emulator za x86 a onda pustio linux na tome i sve radi u browseru. Ja pao u nesvest kad sam video. A tome ima barem 10 godina.

Vidi ovo: https://bellard.org/jslinux/
neverovatno

Samo za Maxu :)

WebAssembly
WebAssembly allows programs written in C, C++, Rust, Swift, C#, Go, and more to run on the Web.

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/WebAssembly

pregled jos api-ja...

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web#web_technology_references
Znam to, al mi se ne svidja, puklo je sa Java servletima i apletima, i pre toga sa ActiveX, ne znam sto je ovo bolje od toga :p
Ok, sad imas sve zivo generise taj byte code, ali ne vidim, da ce to proci zbog sigurnosti, kao i ovo pre iz istih razloga...

kad sam kod toga jos mnogo pre ovog sistema napisao lik u Javascriptu emulator za x86 a onda pustio linux na tome i sve radi u browseru. Ja pao u nesvest kad sam video. A tome ima barem 10 godina.

Vidi ovo: https://bellard.org/jslinux/
neverovatno
Mene vise interesuju emulatori masina iz 80ih :P
Da mi vrate nostalgiju ;p
Eh imam sad Amigu emulator sa svim programima za nju, al posto je bila neostvareni san,
nemam tu nostalgiju kao za Amstradom recimo :p

Znam to, al mi se ne svidja, puklo je sa Java servletima i apletima, i pre toga sa ActiveX, ne znam sto je ovo bolje od toga :p
Ok, sad imas sve zivo generise taj byte code, ali ne vidim, da ce to proci zbog sigurnosti, kao i ovo pre iz istih razloga...
vidi, veliki je problem to sto browser programming sistem je SAMO JavaScript. To jako smeta. I taj iskorak ka webassembly otvara mogucnost da se pise neki kompleksniji kod na front endu.
Javascript ima uzasno losu reputaciju kao nikad ne-ofiksani bagovit sistem koji je "technical debt" i koji ne mozes da menjas u logici inace bi se web raspao. Tako da umesto imamo jezicke plug-in ove za razne jezike oni su zakljucili da je bolje da ima zajednicki bytecode a da kompajleri prave izlaz na native ili na ovo ili kros-compile itd.
Za razliku od ActiveX i JavaAppleta koji su navrtali na svoju vodenicu i pokusavali da se na svoj nacin ubace na web, webassembly postuje sandbox rezim. Verovatno, ne, sigurno je da ne mozes bas sve da napises u tome, ali mozes verovatno da prebacis neki legacy kod na web (koliko god takvog koda moze da se portuje) uglavnom algoritme za nesto.

vidi, veliki je problem to sto browser programming sistem je SAMO JavaScript. To jako smeta. I taj iskorak ka webassembly otvara mogucnost da se pise neki kompleksniji kod na front endu.
Javascript ima uzasno losu reputaciju kao nikad ne-ofiksani bagovit sistem koji je "technical debt" i koji ne mozes da menjas u logici inace bi se web raspao. Tako da umesto imamo jezicke plug-in ove za razne jezike oni su zakljucili da je bolje da ima zajednicki bytecode a da kompajleri prave izlaz na native ili na ovo ili kros-compile itd.
Za razliku od ActiveX i JavaAppleta koji su navrtali na svoju vodenicu i pokusavali da se na svoj nacin ubace na web, webassembly postuje sandbox rezim. Verovatno, ne, sigurno je da ne mozes bas sve da napises u tome, ali mozes verovatno da prebacis neki legacy kod na web (koliko god takvog koda moze da se portuje) uglavnom algoritme za nesto.
Ma pusti, Windows je rupa na kvadrat, sa time bi postao crna rupa, a i Linux i macOS zajedno sa njim... JS je najlakse kontrolisati, zato sada
on jedino postoji, pa cak i preko njega ima rupa ;p
Necu ni da guglam, al sigurno ima bruka linkova o tome na google search, ja ovo govorim iz iskusva ;p

Ma pusti, Windows je rupa na kvadrat, sa time bi postao crna rupa, a i Linux i macOS zajedno sa njim... JS je najlakse kontrolisati, zato sada
on jedino postoji, pa cak i preko njega ima rupa ;p
Necu ni da guglam, al sigurno ima bruka linkova o tome na google search, ja ovo govorim iz iskusva ;p
ne bih da idem u neku dublju raspravu - naravno da svuda postoje bagovi, da mnogo sto sta nije sigurno, ali ni JavaScript engine ne odrzava bas puno ekipa. I tu postoji JIT. Mislim ko su igraci? Google, mozilla, MS mozda malo jos po ko, i oni koji koriste JS za druge namene (na primer Adobe). Mislim da tu ide lagana konvergencija. I verovatno ce se zavrsiti na nekom bytecode. Sve ce da se pretvara na kraju u to.

razni 'script' jezici tipa typescript, coffeescript, dart ... => JS
JS => JIT
kompileri za XX => WA => JIT
ima gomila nekih drugih egzoticnih jezika koji izvoze u JS takode (spiderbasic, nim, red...) pa i to moze da ide u browser.
al kako god okrenes to ce na kraju da bude neki 'kvazi procesor' na kome ce da radi sve.

ne bih da idem u neku dublju raspravu - naravno da svuda postoje bagovi, da mnogo sto sta nije sigurno, ali ni JavaScript engine ne odrzava bas puno ekipa. I tu postoji JIT. Mislim ko su igraci? Google, mozilla, MS mozda malo jos po ko, i oni koji koriste JS za druge namene (na primer Adobe). Mislim da tu ide lagana konvergencija. I verovatno ce se zavrsiti na nekom bytecode. Sve ce da se pretvara na kraju u to.

razni 'script' jezici tipa typescript, coffeescript, dart ... => JS
JS => JIT
kompileri za XX => WA => JIT
ima gomila nekih drugih egzoticnih jezika koji izvoze u JS takode (spiderbasic, nim, red...) pa i to moze da ide u browser.
al kako god okrenes to ce na kraju da bude neki 'kvazi procesor' na kome ce da radi sve.
Pa i za Java applete je bio JIT, pa su bili sigurnosna bezbednost. JS ima prednost sto odmah vidis source, mada pokusavaju
da zamaskiraju, lako se moze videti...

Pa i za Java applete je bio JIT, pa su bili sigurnosna bezbednost. JS ima prednost sto odmah vidis source, mada pokusavaju
slazem se... mislim da su oni odustali posto sama java nije bila mature.

Ali generalno govoreci mislim da je java radila bolje od activex koji je bio deo OS-a i totalno binarni mount na tadasnji exploder - raj za hakere - rupicanstveno na sve strane.

Naravno, intenzivno se hakovalo i jedno i drugo - i posle mnogo vremena odustali su jer zapravo i nisu postovali web dogovore - davno proslo vreme ratovanja browsera. Ne ponovilo se. Web se jako standardizovao i i dalje se hakuje, ali i sve je vise zastite, da je postalo malo zametno sto ne mozes da uradis neke stvari bas iz razloga zastite.

Mozda veci argument je bilo da su java appleti bili 'teski' (sa danasnje tacke gledista to je smesno) t.j, da ti pises desktop aplikaciju u browseru totalno van web standarda - drugaciji UI itd itd. Ima software-a (profesionalnog) koji sam gledao i koristio koji je sav napisan u tome - uzasno tesko za odrzavanje i sve naravno drugacije. Klesh filozofija.

iz potpuno istog razloga je takodje nestao Mutlimedia Flash. Sad ga niko ni ne pominje. I on je pokusavao da se sakrije iza nekog binarnog formata. Dizajneri su imali wet dream. Svi oni su hteli su da zamene web sa necim svojim, ali web je ostao nad koncept i vremenom otisao korak dalje.

Uzimi primer ovog sto sam ti pre pisao onaj link na linux u browseru. Pomislio bi, u jbt pa ja bih mogao tako da kraftujem neki linux i da napisem sto sta u njemu i da posaljem nekom takvu web stranicu. Ali to ne ide bas tako - kad pokusas nesto na to da uradis tipa pokupi mi lokalni fajl sa diska - nece da moze - jer i ne moze zato sto ti siri sistem (JS) to ne dozvoljava.

Mislim da taj WebAssembly i nije tako lose resenje, ako konzorcijum JS proizvodjaca ima interese u tome oni ce medjusobno da razresavaju probleme. Java script se isto tako odlucuje - sta moze sta ne moze. Standardizovan, velikim delom debagovan.

U medjuvremenu mi je palo na pamet na primer kako bi bilo lepo da moze da se koristi python ili ruby ili neki novi perl u browseru - ali ne moze generalno - ima nesto sto sam video za python ali mi je malo neubedljivo.

https://testdriven.io/blog/python-webassembly/

slazem se... mislim da su oni odustali posto sama java nije bila mature.

Ali generalno govoreci mislim da je java radila bolje od activex koji je bio deo OS-a i totalno binarni mount na tadasnji exploder - raj za hakere - rupicanstveno na sve strane.

Naravno, intenzivno se hakovalo i jedno i drugo - i posle mnogo vremena odustali su jer zapravo i nisu postovali web dogovore - davno proslo vreme ratovanja browsera. Ne ponovilo se. Web se jako standardizovao i i dalje se hakuje, ali i sve je vise zastite, da je postalo malo zametno sto ne mozes da uradis neke stvari bas iz razloga zastite.

Mozda veci argument je bilo da su java appleti bili 'teski' (sa danasnje tacke gledista to je smesno) t.j, da ti pises desktop aplikaciju u browseru totalno van web standarda - drugaciji UI itd itd. Ima software-a (profesionalnog) koji sam gledao i koristio koji je sav napisan u tome - uzasno tesko za odrzavanje i sve naravno drugacije. Klesh filozofija.

iz potpuno istog razloga je takodje nestao Mutlimedia Flash. Sad ga niko ni ne pominje. I on je pokusavao da se sakrije iza nekog binarnog formata. Dizajneri su imali wet dream. Svi oni su hteli su da zamene web sa necim svojim, ali web je ostao nad koncept i vremenom otisao korak dalje.

Uzimi primer ovog sto sam ti pre pisao onaj link na linux u browseru. Pomislio bi, u jbt pa ja bih mogao tako da kraftujem neki linux i da napisem sto sta u njemu i da posaljem nekom takvu web stranicu. Ali to ne ide bas tako - kad pokusas nesto na to da uradis tipa pokupi mi lokalni fajl sa diska - nece da moze - jer i ne moze zato sto ti siri sistem (JS) to ne dozvoljava.

Mislim da taj WebAssembly i nije tako lose resenje, ako konzorcijum JS proizvodjaca ima interese u tome oni ce medjusobno da razresavaju probleme. Java script se isto tako odlucuje - sta moze sta ne moze. Standardizovan, velikim delom debagovan.

U medjuvremenu mi je palo na pamet na primer kako bi bilo lepo da moze da se koristi python ili ruby ili neki novi perl u browseru - ali ne moze generalno - ima nesto sto sam video za python ali mi je malo neubedljivo.

https://testdriven.io/blog/python-webassembly/
Znas kako, ovaj covek misli kao ja. Prouci sta kaze da sad ne ulazimo zasto je webassembly bad idea ;
https://www.forcepoint.com/fr/blog/x-labs/webassembly-potentials-and-pitfalls

btw izraz je: transpile
u ovom slucaju transpile iz js u js

to 'odmah vidis source code' danas je malo uvrnuto, kad ti JS prodje kroz webpack, minifikatore, obfuskatore dobijes nesto nalik na ovo

JavaScript:
/*! jQuery v3.6.1 -ajax,-ajax/jsonp,-ajax/load,-ajax/script,-ajax/var/location,-ajax/var/nonce,-ajax/var/rquery,-ajax/xhr,-manipulation/_evalUrl,-deprecated/ajax-event-alias,-effects,-effects/Tween,-effects/animatedSelector | (c) OpenJS Foundation and other contributors | jquery.org/license */
!function(e,t){"use strict";"object"==typeof module&&"object"==typeof module.exports?module.exports=e.document?t(e,!0):function(e){if(!e.document)throw new Error("jQuery requires a window with a document");return t(e)}:t(e)}("undefined"!=typeof window?window:this,function(g,e){"use strict";var t=[],r=Object.getPrototypeOf,s=t.slice,v=t.flat?function(e){return t.flat.call(e)}:function(e){return t.concat.apply([],e)},u=t.push,i=t.indexOf,n={},o=n.toString,y=n.hasOwnProperty,a=y.toString,l=a.call(Object),m={},b=function(e){return"function"==typeof e&&"number"!=typeof e.nodeType&&"function"!=typeof e.item},x=function(e){return null!=e&&e===e.window},w=g.document,c={type:!0,src:!0,nonce:!0,noModule:!0};function C(e,t,n){var r,i,o=(n=n||w).createElement("script");if(o.text=e,t)for(r in c)(i=t[r]||t.getAttribute&&t.getAttribute(r))&&o.setAttribute(r,i);n.head.appendChild(o).parentNode.removeChild(o)}function T(e){return null==e?e+"":"object"==typeof e||"function"==typeof e?n[o.call(e)]||"object":typeof e}var f="3.6.1 -ajax,-ajax/jsonp,-ajax/load,-ajax/script,-ajax/var/location,-ajax/var/nonce,-ajax/var/rquery,-ajax/xhr,-manipulation/_evalUrl,-deprecated/ajax-event-alias,-effects,-effects/Tween,-effects/animatedSelector",E=function(e,t){return new E.fn.init(e,t)};function d(e){var t=!!e&&"length"in e&&e.length,n=T(e);return!b(e)&&!x(e)&&("array"===n||0===t||"number"==typeof t&&0<t&&t-1 in e)}E.fn=E.prototype={jquery:f,constructor:E,length:0,toArray:function(){return s.call(this)},get:function(e){return null==e?s.call(this):e<0?this[e+this.length]:this[e]},pushStack:function(e){var t=E.merge(this.constructor(),e);return t.prevObject=this,t},each:function(e){return E.each(this,e)},map:function(n){return this.pushStack(E.map(this,function(e,t){return n.call(e,t,e)}))},slice:function(){return this.pushStack(s.apply(this,arguments))},first:function(){return this.eq(0)},last:function(){return this.eq(-1)},even:function(){return this.pushStack(E.grep(this,function(e,t){return(t+1)%2}))},odd:function(){return this.pushStack(E.grep(this,function(e,t){return t%2}))},eq:function(e){var t=this.length,n=+e+(e<0?t:0);return this.pushStack(0<=n&&n<t?[this[n]]:[])},end:function(){return this.prevObject||this.constructor()},push:u,sort:t.sort,splice:t.splice},E.extend=E.fn.extend=function(){var e,t,n,r,i,o,a=arguments[0]||{},s=1,u=arguments.length,l=!1;for("boolean"==typeof a&&(l=a,a=arguments[s]||{},s++),"object"==typeof a||b(a)||(a={}),s===u&&(a=this,s--);s<u;s++)if(null!=(e=arguments[s]))for(t in e)r=e[t],"__proto__"!==t&&a!==r&&(l&&r&&(E.isPlainObject(r)||(i=Array.isArray(r)))?(n=a[t],o=i&&!Array.isArray(n)?[]:i||E.isPlainObject(n)?n:{},i=!1,a[t]=E.extend(l,o,r)):void 0!==r&&(a[t]=r));return a},E.extend({expando:"jQuery"+(f+Math.random()).replace(/\D/g,""),isReady:!0,error:function(e){throw new Error(e)},noop:function(){},isPlainObject:function(e){var t,n;return!(!e||"[object Object]"!==o.call(e))&&(!(t=r(e))||"function"==typeof(n=y.call(t,"constructor")&&t.constructor)&&a.call(n)===l)},isEmptyObject:function(e){var t;for(t in e)return!1;return!0},globalEval:function(e,t,n){C(e,{nonce:t&&t.nonce},n)},each:function(e,t){var n,r=0;if(d(e)){for(n=e.length;r<n;r++)if(!1===t.call(e[r],r,e[r]))break}else for(r in e)if(!1===t.call(e[r],r,e[r]))break;return e},makeArray:function(e,t){var n=t||[];return null!=e&&(d(Object(e))?E.merge(n,"string"==typeof e?[e]:e):u.call(n,e)),n},inArray:function(e,t,n){return null==t?-1:i.call(t,e,n)},merge:function(e,t){for(var n=+t.length,r=0,i=e.length;r<n;r++)e[i++]=t[r];return e.length=i,e},grep:function(e,t,n){for(var r=[],i=0,o=e.length,a=!n;i<o;i++)!t(e[i],i)!==a&&r.push(e[i]);return r},map:function(e,t,n){var r,i,o=0,a=[];if(d(e))for(r=e.length;o<r;o++)null!=(i=t(e[o],o,n))&&a.push(i);else for(o in e)null!=(i=t(e[o],o,n))&&a.push(i);return v(a)},guid:1,support:m}),"function"==typeof Symbol&&(E.fn[Symbol.iterator]=t[Symbol.iterator]),E.each("Boolean Number String Function Array Date RegExp Object Error Symbol".split(" "),function(e,t){n["[object "+t+"]"]=t.toLowerCase()});var p=function(n){var e,p,x,o,i,h,f,g,w,u,l,C,T,a,E,v,s,c,y,A="sizzle"+1*new Date,d=n.document,N=0,r=0,m=ue(),b=ue(),S=ue(),k=ue(),D=function(e,t){return e===t&&(l=!0),0},L={}.hasOwnProperty,t=[],j=t.pop,q=t.push,O=t.push,P=t.slice,H=function(e,t){for(var n=0,r=e.length;n<r;n++)if(e[n]===t)return n;return-

pa ajd sad ti rascivijaj sta je sta.
koja razlika izmedju ovog i neke liste asembly mnemonika....
ni html vise ne postoji... uzmi neku tipicnu facebook stranu - tu prakticno ni ne vidis ni HTML samo konglomerat sabijenog javascripta.

Back