Programiranje

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.255
pitam koliko efektivno?

Koliko sati dnevno si samo ucio programiranje?
Ne gleda se to u satima. Recimo znam lika koji je tek sa 40 cuo za siftovanje i maskiranje :P
Zavisi kako je ko napredan, nekom treba manje, nekom vise, ali ako bas hoces da naucis, minimum 5 godina treba.
Pa mislim ono treba samo za C++ bar jedno 5 godina da se nauci :P

gost 41782

Elita
Poruka
19.643
Znas kako, satima u proseku mozes da znas samo ako meris. No ako ne ucis kako treba mozes i 16 sati dnevno i da posle 30 godina
postavljas pocetnicka pitanja... kao jedan lik sada mene ...
o boze

Prvo si rekao da si ucio da programiras 9 godina...a onda da ne mozes da racunas u satima....kako si onda izracunao 9 godina?

Pitam te koliko si TI DNEVNO SATI UCIO U PROSEKU?

Je l' u to racunas i fax i srednju ili si SAMO ucio programiranje kao nezaposleno lice?

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.760
Imamo ovde još jednog programera. @UnixUser . Samo što nije više online. :D
Meni je pomagao nešto da napravim program za izračunavanje matematičkog izraza sa operacijama sabiranja, oduzimanja, množenja, deljenja i korišćenje zagrada. Čovek izdvojio vreme da mi napiše u C sve uredno :D

Uraghan

Domaćin
Poruka
3.622
Ako ti treba vise od 14 dana da naucis sintaksu i semantiku bilo kog jezika onda ne treba da se bavis ovim poslom i to 14 dana onako lagano da radis. Ono sto je tesko u programiranju je nauciti generalne principe, strukture podataka, a potom i algoritme i naravno razne alate koji se koriste i to cini tezinu, a ne sintaksa i semantika jezika. Cim neko odvali da mu treba da nauci sintaksu i semantiku godinu dana ili je tezak neradnik ili lupeta gluposti i to bas jako.

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.760
Imam iskustva za podučavanjem studenata programiranju i odmah se prepozna ko jeste za tu profesiju, a ko nije. Tačno se vidi kada nekome sto puta kažem šta je argument, a šta parametar funkcije, a on / ona nikako da zapamti. Ili prosto kad ne može doći do rešenja za jednostavne zadatke. Ne ume pronaći način kako da reši nešto, nije mu logično i to je to.

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.255
o boze

Prvo si rekao da si ucio da programiras 9 godina...a onda da ne mozes da racunas u satima....kako si onda izracunao 9 godina?

Pitam te koliko si TI DNEVNO SATI UCIO U PROSEKU?

Je l' u to racunas i fax i srednju ili si SAMO ucio programiranje kao nezaposleno lice?
Srednja i faks ali vecinom sam ucio dodatno. A to koliko dnevno sati u proseku, ne mozes izgleda da shvatis da nisam imao sat pored sebe...

HYPE

Domaćin
Poruka
4.611
Kreni onda da ucis iz pocetka. Algoritmi prvo, strukture podataka, teorija, Fon Nojmanova masina.
Bulova alebra, binarni sistem itd... za jedno 5 godina ces stici negde...
Preterujes zaista, jezici koji su danas najvise u upotrebi su toliko high level da nema potrebe da zna kako rade tranzistori u procesoru itd i kako to pretvara nule i jedinice u sliku na ekranu. Za pocetak mislim da treba krenuti od neceg jednostavnijeg, pa kasnije ako nekoga zainteresuje i nauka iza svega, moze pogledati.

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.255
Preterujes zaista, jezici koji su danas najvise u upotrebi su toliko high level da nema potrebe da zna kako rade tranzistori u procesoru itd i kako to pretvara nule i jedinice u sliku na ekranu. Za pocetak mislim da treba krenuti od neceg jednostavnijeg, pa kasnije ako nekoga zainteresuje i nauka iza svega, moze pogledati.
Ko ce mene da zameni :P
Treba da odem jednom u penziju :P

miki208

Domaćin
Poruka
3.757
Sve je to individualno koliko vremena treba. Koliko si posvećen nečemu, koliko te interesuje, kako ti leži... Kao i to koji te nivo zanima. Ko iole želi da bude kompetentan i da parira jačim programerima, a samim tim i da ima bolju platu, mora znati i osnove na kojima se sve zasniva, mora posedovati i dubinu, i širinu.

Savladati jezik i krenuti sa pisanjem aplikacija nije neka mudrost, i efektivno ne treba mnogo vremena. Najkrupniji korak je navići se na takav način razmišljanja, posle je kriva učenja drugih jezika strmija, odnosno, ide brže.

Programski jezik je samo alat, a čitava nauka je kako pisati kod koji je održiv, bezbedan, arhitektura, dizajn...

Ko želi da krene od nečega konkretnog što pre, ne treba mu isuviše mnogo vremena. Idealno za programiranje kao hobi, ili za neku poziciju praktikanta, juniora. Ali ko želi da se kompanije otimaju oko njega, ko želi da napreduje, taj već ozbiljno mora da zagreje stolicu, i da uči i stvari koje su dalje od same sintakse programskog jezika, fundamentalne stvari.

Što ne znači da se ne može brzo doći do love, nekad je sama ideja bitnija od kvaliteta softvera, posebno mobilne aplikacije.