Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Погледај овај линк:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integral+x^x+dx

Не може се добит стандардним мат.поступком...

to sam bas i hteo da nadjem. samo ovde nemam instaliran wolfram mathematica. definitivno nema analiticko resenje. mozes resiti problem numericki pomocu racunara, matlab, mathematica, mapple, ali ne i analiticki.

usput, od x^x postoji izvod.

Moze li neko da mi pokaze kako se rade ovi zadaci:

a) 10^log_10(100) =
b) log_a(32) / log_a(4) =
c) 10^log_10(2) =
d) log_27(243) =
e) log_2(4^p) =
f) log_4(2^p) =

Unapred hvala

Vlada

a) 10^log[SUB]10[/SUB]100 = 100 Čim imaš broj na logaritam od iste osnove (u ovom slučaju je to 10), rezultat je broj od kojeg se traži logaritam.

b) log[SUB]a[/SUB]32/log[SUB]a[/SUB]4= 5/2. 32 možeš da napišeš kao 4[SUP]5/2[/SUP], pa je log[SUB]a[/SUB]4[SUP]5/2[/SUP]=5/2 log[SUB]a[/SUB]4, pa se ovi logaritmi od 4 za osnovu a skrate i ostane ti 5/2.

c) 10^log[SUB]10[/SUB]2 = 2 (kao prvi zadatak)

d) log[SUB]27[/SUB]243 = 5/3 243 = 3[SUP]5[/SUP] 27=3[SUP]3[/SUP], odakle sledi da je 243=27[SUP]5/3[/SUP]

e) log[SUB]2[/SUB]4[SUP]p[/SUP] = 2p Kako je 4=2[SUP]2[/SUP], to je 4[SUP]p[/SUP]=2[SUP]2p[/SUP]

f) log[SUB]4[/SUB]2[SUP]p[/SUP] = p/2 2 možeš da napišeš kao koren iz 4, tj 4[SUP]1/2[/SUP], pa će 2[SUP]p[/SUP] biti 4[SUP]p/2[/SUP]

ee, sad mi nesto pade na pamet, da li alkoholi mogu biti kvartarni, i kako je to moguce? I da, ovde u knjizi pise nesh, primarni, sekundarni, tercijani i kvartarni C atomi...? sha je to? :per:
Pa kao C atom postoji ali alkohol kvarterni ne postoji ali ti ces mi reci zasto :per:
Zavisi od broja osoba sa kojima pijes :lol:

:lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back