Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
(3x-1)²-x(9x+4)=-19 e sad on misli da ide dalje ovako
(3x-1)(3x+1)-9x²+4x=19 da li opet treba da se mnozi razlika kvadrata kao sto je jukie rekao ili treba nesto drugo?? nije stigao da uzme privatne casove pa ja ovde smaram ljude -.-'

A i ovo mi nije jasno
piše -x(9x+4)

dakle -x * 9x, plus - x * +4
ovo prvo je -9x², a ovo drugo je -4x
kako je dobio +4x to mi nije jasno
samo treba množiti svaki sa svakim i ne menjati znake plus i minus nasumično nego ih ostavljati kakvi jesu

A i ovo mi nije jasno
piše -x(9x+4)

dakle -x * 9x, plus - x * +4
ovo prvo je -9x², a ovo drugo je -4x
kako je dobio +4x to mi nije jasno
samo treba množiti svaki sa svakim i ne menjati znake plus i minus nasumično nego ih ostavljati kakvi jesu

hvala na svemu jukie....a ja sam lose prepisao za -4x....za to izvini :/ .....hvala ti jos jednom na svemu (: .....

Evo pitanja i iz geografije. Posto sam prosao na okruzno, vec pocinjem malo da se spremam.
Crveno more ima najveci salanitet od 41 promila. Izracunaj koliko se grama kuhinjske soli (NaCl) moze dobiti iz 1 litra vode ovog mora?
Ja mislim da je odgovor 41g, nisam siguran. Ako jeste, da li postoji postupak ili neko objasnjenje zbog cega?

Ako je 1l = 1dm[sup]3[/sup], 41 promil od toga je 41cm[sup]3[/sup]. E sad ne znam kolika je gustina soli, ali iz nje bi trebao da nađeš gramažu (m=ro*V)

hmmm, a ja sam mislio da postoji neko pravilo, npr, pretpostavimo da je celi svetski okean istog salaniteta (35 promila), i sada, npr, u svakom litru morske vode posto je salanitet 35 promila, u svakom njenom litru ima 35 grama soli. Malo sam ovo ispetljao, ali snaci ces se valjda.

Razumem šta kažeš, ali ti si količinu u litrima nekako transformisao u grame. Dakle data ti je zapremina nečega, i 41 promil od toga bi takođe trebao biti iste merne jedinice. Pošto za čistu vodu važi da je 1l=1kg, to bi mogao da radiš u slučaju vode, ali kako je 1l soli = nešto više od 2kg, to ne možeš da uradiš i za slanu.

Razumem šta kažeš, ali ti si količinu u litrima nekako transformisao u grame. Dakle data ti je zapremina nečega, i 41 promil od toga bi takođe trebao biti iste merne jedinice. Pošto za čistu vodu važi da je 1l=1kg, to bi mogao da radiš u slučaju vode, ali kako je 1l soli = nešto više od 2kg, to ne možeš da uradiš i za slanu.

jooooj, evo sad sam procitao u knjizi (za 5.raz), pise da se u jednom kg morske vode nalazi 35g soli. :)

Много верујеш књизи, а шта ако је грешка? Уради овако:
Сипај у суд литар воде, па додај 35 грама соли, у други суд са водом додај 76 грама соли.
Промешај добро па лизни једну и другу – која ти више личи на морску та је.

Много верујеш књизи, а шта ако је грешка? Уради овако:
Сипај у суд литар воде, па додај 35 грама соли, у други суд са водом додај 76 грама соли.
Промешај добро па лизни једну и другу – која ти више личи на морску та је.

nemam ja vremena da se backam sa solju i vodom. ;) ali hvala na savetu. ;)

Tj ispravniji postupak bi bio da prvo sipa so, pa onda dolije vodu do jednog litra (ako već hoćemo da budemo precizni hehe).

nish od toga... :whistling:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back