Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I posle kad mi objasnite ovo sto sam malopre postavio, evo zadatka koji mi nije jasan(za vas je to nesto najprostije, ali ja se tek upoznajem s tim ;))
Koliko litara kiseonika se utrosi za sagorevanje 1l oktana? Hemijsku reakciju znam, ali ostalo ne znam odakle da pocnem.
C[SUB]8[/SUB]H[SUB]18[/SUB] + 25/2O[SUB]2[/SUB] --->8CO[SUB]2[/SUB] + 9H[SUB]2[/SUB]O
Pa sad, zadatak je malo glup. Hmm nema gustine nema nicega iz cega bih mogao da nadjem bilo sta sto lici na masu, pa da je gas pa da idem na Ideal gas law al ne ide :lol:
Proveri opet podatke
Evo hemijskog zadatka. Objasnite mi zasto je ime benzina 2,2,4 trimetil pentan, a nije 2,3,4 trimetil pentan, ili da ovako bude jasnije, zbog cega se osnovni niz alkana grana dvaput na drugom C atomu, i jednom na cetvrtom C atomu, a ne npr dvaput na trecem i jednom na cetvrtom, ili jedanput na drugom i 2 puta na trecem itd...? da li me shvatate? ;)

Izvini, nesto mi nije jasno, na kakav benzin to mislis:lol:
Koliko ja znam benzin je smesa vise ugljovodonika a ne samo jedan ugljovodonik neke formule ... Da li si mislio na benzen mozda ?

Dragi matematicari, imam mali problem.. Ustvari ne bash mali... Imam 4 zadatka koje treba da uradim najkasnije do sutra uveche al pojma nemam kako, pokusao sam na sve moguce nacine ali ne ide, pa vas molim za pomoc. Evo zadataka:
1. Тангента хиперболе у некој њеној тачки је симетрала угла који се добија када се та тачка као теме споји са жижама
2. Кроз тачке M(a,0,b) и N(0,0,c) пролази скуп сферних површи које додирују координатну раван Oxy. Показати да је геометријско место тачака додира ових сферних површи и равни Oxy кружница
3. Кружница K: x2 + y2 = r2, z = 0 је директриса конусне површи чији је врх тачка S(0,p,q). Ову конусну површ сече скуп сферних површи које пролазе кроз кружницу K. Показати да су сви ови пресеци паралелни са тангенцијалном равни оне сферне површи која пролази кроз кружницу K и врх S, при чему је тачка S додирна тачка тангенцијалне равни.
4. Под којим је условом пресек равни S: Ax + By + Cz = 0 и конусне површи x2/a2+y2/b2-z2/c2=0 скуп двеју генератриса ове површи

Unapred hvala svakom ko bar pokusha da ih reshi.
Takodje, resenja mozete poslati i na mail ynoble@live.com

Na mejl zadatke ne saljemo a sto se odgovora tice moraces da se strpis :neutral:

C[SUB]8[/SUB]H[SUB]18[/SUB] + 25/2O[SUB]2[/SUB] --->8CO[SUB]2[/SUB] + 9H[SUB]2[/SUB]O
Pa sad, zadatak je malo glup. Hmm nema gustine nema nicega iz cega bih mogao da nadjem bilo sta sto lici na masu, pa da je gas pa da idem na Ideal gas law al ne ide :lol:
Proveri opet podatke

Izvini, nesto mi nije jasno, na kakav benzin to mislis:lol:
Koliko ja znam benzin je smesa vise ugljovodonika a ne samo jedan ugljovodonik neke formule ... Da li si mislio na benzen mozda ?

pa valjda to. vazno mi je samo da ukapiram, zbog cega se onako radi?

Da li mislis na jedinjenje koje ima ovu molekulsku formulu C[SUB]6[/SUB]H[SUB]6[/SUB]
tj ovu strukturnu
benzen1.jpg

Ovaj samo da porazmislimo malo cim je ovo ,, 2,2,4 trimetil pentan,, ime onda benzen nije nikako ono sto ti mislis :lol: Da samo rastumacim sta me pitas u vezi ovog jedinjenja, dakle ovo ,, 2,2,4 trimetil pentan,, je ocigledno izomer oktana koji se zove i izopentan i da koristi se kao sastojak benzina jedan od bitnijih ali ne mozemo reci da je to formula benzina jer je benzin smesa vise razlicitih ugljovodonika a ne samo ,, 2,2,4 trimetil pentan,, -a ... Ajde sad sta ti nije jasno kad smo rastumacili o cemu pricamo :lol:

Ovaj samo da porazmislimo malo cim je ovo ,, 2,2,4 trimetil pentan,, ime onda benzen nije nikako ono sto ti mislis :lol: Da samo rastumacim sta me pitas u vezi ovog jedinjenja, dakle ovo ,, 2,2,4 trimetil pentan,, je ocigledno izomer oktana koji se zove i izopentan i da koristi se kao sastojak benzina jedan od bitnijih ali ne mozemo reci da je to formula benzina jer je benzin smesa vise razlicitih ugljovodonika a ne samo ,, 2,2,4 trimetil pentan,, -a ... Ajde sad sta ti nije jasno kad smo rastumacili o cemu pricamo :lol:

e, evo. Znachi, u pitanju je alkan oktan, (C8H18). Izomer 2,2,4 trimetil pentan.
Nije mi jasno zbog cega se osnovni niz ovog izomera oktana racva dvaput na 2. uglenikovom atomu, i jednom na cetvrtom C atomu, a ne recimo, po jednom na 1., 2., i 3., uglenikovom atomu. Tj, zbog cega je bas 2,2,4, a ne 3,4,4 ili 2,2,3 itd. Shvatas li me sad. Prema cemu mu mi dajemo brojke 2,2,4 a ne ove koje sam naveo ja?

Ajmo ovako :per:

Dakle, tacno je da moze i tako kako ti mislis da treba evo nadjoh podatak o izomerima oktana kojih ima cak 18 :eek:

н-октан
2-Метил хептан
3-Метил хептан
4-Метил хептан
3-Етил хексан
2,2-Диметил хексан
2,3-Диметил хексан
2,4-Диметил хексан
2,5-Диметил хексан
3,3-Диметил хексан
3,4-Диметил хексан
2-Метил, 3-етил пентан
3-Метил, 3-етил пентан
2,2,3-Триметил пентан
2,2,4-Триметил пентан
2,3,3-Триметил пентан
2,3,4-Триметил пентан
2,2,3,3-Тетраметил бутан

I sad svaki od ovih izomera postoji tacno, medjutim po svojim hemijskim osobinama najpovoljniji za korisecenje goriva je ocigledno 2,2,4 trimetil pentan, zbog cega si ti pomislio da je to benzin a nije iz razloga koji sam naveo. Dakle jedno je govoriti o benzinu a drugo o sastojku benzina koji je izomeran oktanu. Da li sam odgovorio na tvoje pitanje ili treba jos nesto? :D

e, evo. Znachi, u pitanju je alkan oktan, (C8H18). Izomer 2,2,4 trimetil pentan.
Nije mi jasno zbog cega se osnovni niz ovog izomera oktana racva dvaput na 2. uglenikovom atomu, i jednom na cetvrtom C atomu, a ne recimo, po jednom na 1., 2., i 3., uglenikovom atomu. Tj, zbog cega je bas 2,2,4, a ne 3,4,4 ili 2,2,3 itd. Shvatas li me sad. Prema cemu mu mi dajemo brojke 2,2,4 a ne ove koje sam naveo ja?

Dakle ponavljam imas 18 izomera i svaki mora imati razlicitu strukturu da bi uopste bio izomer ali je samo ovaj karakteristican kao sastojak benzina, mada mislim da ih ima jos ali nisam siguran koji su :mrgreen:

steeve, evo zadatka za tebe, potrebno mi je objasnjenje. Koliko ima celih brojeva x koji zadovoljavaju nejednacinu: ||x|-1| da je manje ili jednako od 997.
prva nejednacina koju napisem je x - 1 da je manje ili jednako od 997, a druga nejednacina koju napisem je x - 7 da je manje ili jednako od -997. E, sad, prva jednacina mi je ispravna, dok druga nije. Zbog cega?

@spedoo: neka kondenzatori budu C1, C2 i C3. C2 i C3 su vezani paralelno, zato je njihova ukupna kapacitivnost C23=C2+C3. Ukupna ekvivalentna kapacitivnost Ce=C1*C23/(C1+C23). Preko toga ćeš naći količinu naelektrisanja Q=U*Ce. Kako je Q zajedničko za sve redno vezane kondenzatore, možeš da izračunaš napon na C1 i na C23. U1=Q/C1 i U23=Q/C23. Napon na drugom i trećem kondenzatoru je isti jer su paraleno vezani, znači U2=U3=U23.

@Nikola:
IIxI-1I<=997

IxI-1=
1) x-1, x>=0
2) -x-1, x<0

Ix-1I=
1) x-1, x>=1_________x-1<=997, odakle sledi da je x<=998
2) -x+1, x<1________-x+1<=997, odakle sledi da je x>=-996

I-x-1I=
1) -x-1, x<=-1_______-x-1<=997, odakle sledi da je x>=-998
2) x+1, x>-1_________x+1<=997, odakle sledi da je x<=996

Znači kada ukombinuješ rešenja, rešenje je svako x iz intervala [-998,998]

Koliko vidim, tebi je netačno to što si za drugu nejednačinu napisao MANJE ILI JEDNAKO, a treba VEĆE ILI JEDNAKO (pretpostavljam da je ova 7 koju si napisao slučajna greška).

@spedoo: neka kondenzatori budu C1, C2 i C3. C2 i C3 su vezani paralelno, zato je njihova ukupna kapacitivnost C23=C2+C3. Ukupna ekvivalentna kapacitivnost Ce=C1*C23/(C1+C23). Preko toga ćeš naći količinu naelektrisanja Q=U*Ce. Kako je Q zajedničko za sve redno vezane kondenzatore, možeš da izračunaš napon na C1 i na C23. U1=Q/C1 i U23=Q/C23. Napon na drugom i trećem kondenzatoru je isti jer su paraleno vezani, znači U2=U3=U23.

@Nikola:
IIxI-1I<=997

IxI-1=
1) x-1, x>=0
2) -x-1, x<0

Ix-1I=

I-x-1I=

Koliko vidim, tebi je netačno to što si za drugu nejednačinu napisao MANJE ILI JEDNAKO, a treba VEĆE ILI JEDNAKO (pretpostavljam da je ova 7 koju si napisao slučajna greška).

Super resen zadatak......cestitam! :manikir:

@Nikola:
IIxI-1I<=997

IxI-1=
1) x-1, x>=0
2) -x-1, x<0

Ix-1I=

I-x-1I=

Hvala....

Bolje bi bilo da je to uradio kao kvadrat binoma i onda se to lepo sredi. (x-2)[SUP]2[/SUP]= x[SUP]2[/SUP]-4x+4 i onda sabere to sve i vidi na sta se svodi

treba kao razlika kvadrata....a nemam pojma ja sam gledao u njegovoj svesci razliku kvadrata i pise da je ona proizvod zbira i razlike...dobro poslusace jukie-a za mnozenje pa sta bude bude....a takodje ima i jednachina on je reshio a juche mu rekla nastavnica da nije dobro...pa ako nije problem posto danas ima kontrolni...

(3x-1)²-x(9x+4)=-19 e sad on misli da ide dalje ovako
(3x-1)(3x+1)-9x²+4x=19 da li opet treba da se mnozi razlika kvadrata kao sto je jukie rekao ili treba nesto drugo?? nije stigao da uzme privatne casove pa ja ovde smaram ljude -.-'

treba kao razlika kvadrata....a nemam pojma ja sam gledao u njegovoj svesci razliku kvadrata i pise da je ona proizvod zbira i razlike...dobro poslusace jukie-a za mnozenje pa sta bude bude....a takodje ima i jednachina on je reshio a juche mu rekla nastavnica da nije dobro...pa ako nije problem posto danas ima kontrolni...

(3x-1)²-x(9x+4)=-19 e sad on misli da ide dalje ovako
(3x-1)(3x+1)-9x²+4x=19 da li opet treba da se mnozi razlika kvadrata kao sto je jukie rekao ili treba nesto drugo?? nije stigao da uzme privatne casove pa ja ovde smaram ljude -.-'

E evo samo da se vratimo na ovo jer bez toga ne može ništa da se radi:
(3x-1)² nije (3x-1)(3x+1)
Ova mala dvojka gore (kvadrat) znači da se to u zagradi množi sa još jednim istim tim u zagradi.

npr.
(2-1)² = (2-1)(2-1)=1*1=1
A da je (2-1)(2+1) to bi bilo 1*3=3
1 i 3 nisu isto

Dakle u ovom slučaju:
(3x-1)²= (3x-1)(3x-1)
množi se svaki sa svakim
prvi sa prvim: 3x*3x=9x²
prvi sa drugim: 3x*(-1)= -3x
drugi sa prvim: -1*3x=-3x
drugi sa drugim: -1 * -1 = 1 (minus puta minus daju plus)
9x² + (-3x) + (-3x) + 1 = 9x² - 6x + 1

Dakle, kada stoji kvadrat, ono ispred kvadrata se množi sa samim sobom
to je definicija kvadrata
ne menjaju se znaci iz plusa u minus
to je osnovna matematička logika
dokle god bude menjao znake plus i minus rešenja mu neće biti tačna

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back