Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma znam ja zasto ih nema, zato sto ne moze C atom biti vezan i sa OH grupom, i sa 4 C atoma, vec je maksimum OH grupa i 3 C atoma. Mislio sam da u hemiji za sve postoji nacin, ma nzm. :hahaha::hahaha: A sad mi ti objasni kakav je primarni, kakav sekundarni C atom? :rumenko:

Pa lepo si mi odgovoriJo :rumenka:

Ti be ne znas sta je primarni, sekundarni, tercijalni C atom :azdaja:

Primarni C-atom je onaj atom ugljenika koji je laicki receno u nekom molekulu okruzen samo jos jednim C atomom. Primer za to bio bi:

etanol-formula.jpg

Oba C atoma su primarna kao sto vidis. I jedan i drugi imaju samo jedan C atom oko sebe ;)

Sekundarni je okruzen sa dva C atoma oko sebe, a tercijalni pogodi sam :per:

Evo probaj da iz ovog jedinjenja uocis kakav je koji C atom :per:

:bye:

Zanimala bi me jedna stvar sto se tice foto elektricnog efekta ukoliko neko zna da mi pomogne, dakle upoznat sam sa gore navedenim efektom ali mi nije nikako jasna jedan deo ove aplikacije http://phet.colorado.edu/simulations/sims.php?sim=Photoelectric_Effect

Za pokrenuti aplikaciju kliknuti run now! Zasto kada menjam voltazu baterije se menja smer elektrona koji se izbacuju sa povrsine metala? :think: Kada je napon jednak 8v tada se elektroni maximalnom brzinom krecu kroz kolo kako ga smanjujem do vrednosti -8v elektroni polako usporavaju da bi na nesto manje od nule poceli svi elektroni da se vracaju (od 0v se samo neznatan broj vraca nazad na povrsinu metala). I sta se desava sa ovim elektronima kada se vrate na povrsinu metala?

Pa lepo si mi odgovoriJo :rumenka:

Ti be ne znas sta je primarni, sekundarni, tercijalni C atom :azdaja:

Primarni C-atom je onaj atom ugljenika koji je laicki receno u nekom molekulu okruzen samo jos jednim C atomom. Primer za to bio bi:

etanol-formula.jpg

Oba C atoma su primarna kao sto vidis. I jedan i drugi imaju samo jedan C atom oko sebe ;)

Sekundarni je okruzen sa dva C atoma oko sebe, a tercijalni pogodi sam :per:

Evo probaj da iz ovog jedinjenja uocis kakav je koji C atom :per:

:bye:

Hvala punoOo!!!! Svaka cast! :hvala:

a) 10^log[SUB]10[/SUB]100 = 100 Čim imaš broj na logaritam od iste osnove (u ovom slučaju je to 10), rezultat je broj od kojeg se traži logaritam.

b) log[SUB]a[/SUB]32/log[SUB]a[/SUB]4= 5/2. 32 možeš da napišeš kao 4[SUP]5/2[/SUP], pa je log[SUB]a[/SUB]4[SUP]5/2[/SUP]=5/2 log[SUB]a[/SUB]4, pa se ovi logaritmi od 4 za osnovu a skrate i ostane ti 5/2.

c) 10^log[SUB]10[/SUB]2 = 2 (kao prvi zadatak)

d) log[SUB]27[/SUB]243 = 5/3 243 = 3[SUP]5[/SUP] 27=3[SUP]3[/SUP], odakle sledi da je 243=27[SUP]5/3[/SUP]

e) log[SUB]2[/SUB]4[SUP]p[/SUP] = 2p Kako je 4=2[SUP]2[/SUP], to je 4[SUP]p[/SUP]=2[SUP]2p[/SUP]

f) log[SUB]4[/SUB]2[SUP]p[/SUP] = p/2 2 možeš da napišeš kao koren iz 4, tj 4[SUP]1/2[/SUP], pa će 2[SUP]p[/SUP] biti 4[SUP]p/2[/SUP]

Mnogo hvala UltimaN.

Pozdrav

Ово још нисам учио, али читућкајући књигу, ево шта ми није јасно. Да ли постоји метенска киселина, пошто етенска постоји (СН3СООН) и да ли постоји метен, пошто етен постоји (С2Н2)? ;)

Ово још нисам учио, али читућкајући књигу, ево шта ми није јасно. Да ли постоји метенска киселина, пошто етенска постоји (СН3СООН) и да ли постоји метен, пошто етен постоји (С2Н2)? ;)

Ne, mada postoji metanska CH[SUB]2[/SUB]O[SUB]2[/SUB] poznata i kao mravlja kiselina posto je mravi izlucuju pri ugrizu.

Naravno da meten ne postoji.Sam nastavak EN ukazuje na dvostruku vezu.Kako ti u molekulu metena imas samo jedan C atom postavlja se pitanje kako formirati dvostruku vezu-za vezu su potrebna dva atoma, u ovom slucaju ugljenika.Tako da je potpuno jasno da meten ne moze da postoji.
Pozdrav

Hvala, a da li postoji meten i ako postoji, koja je njegova formula? Malo je nelogicno jer bi formula bila samo C ( tj. C1H0) hehe :D

Ne, mada postoji metanska CH[SUB]2[/SUB]O[SUB]2[/SUB] poznata i kao mravlja kiselina posto je mravi izlucuju pri ugrizu.

Naravno da meten ne postoji.Sam nastavak EN ukazuje na dvostruku vezu.Kako ti u molekulu metena imas samo jedan C atom postavlja se pitanje kako formirati dvostruku vezu-za vezu su potrebna dva atoma, u ovom slucaju ugljenika.Tako da je potpuno jasno da meten ne moze da postoji.
Pozdrav

Ne postoji, kao sto ne postoji ni metin

Ako se ne varujem mislio je na metansku kiselinu samo je malo permutovao :lol:

Postoji

H-COOH :per:

Ovo je etanska ne etenska kiselina. Sva karboksilne kiseline dobijaju svoj naziv po jupaku prema alkanu od koga su nastale samo im dodas -ska + kiselina
metanska kiselina H-COOH
etanska kiselina CH[SUB]3[/SUB]COOH ....

Inace etanska se jos zove i sircetna ili acetatna kiselina u sva tri oblika se vrlo cesto srece ;)

Ovo je etanska ne etenska kiselina. Sva karboksilne kiseline dobijaju svoj naziv po jupaku prema alkanu od koga su nastale samo im dodas -ska + kiselina
metanska kiselina H-COOH
etanska kiselina CH[SUB]3[/SUB]COOH ....

Inace etanska se jos zove i sircetna ili acetatna kiselina u sva tri oblika se vrlo cesto srece ;)

ех, да, значи, све киселине добијају назив по броју угљеникових атома које имају у себи, ако има 3 атома С онда је то пропанска киселина, ако има 4, онда је бутанска...итд, јел тако?

pozdrav! iz licnih razloga koji se mogu naslutiti (gubim vreme ovde umesto da radim nesto korisno) odlucio sam da u potpunosti prestanem da posecujem ovaj forum. to ujedno znaci i da je ovo moj poslednji post ovde. Nadam se da sam svojim prisustvom bar nekom obogatio znanje i prosirio vidike. Tada moje postovanje ovde ipak ne bi bilo cisto tracenje vremena.

Takodje, moj email (naci cete ga na profilu) je uvek otvoren za sve koji bi zeleli da ostanu nekom kontaktu samnom.

Pozdrav i hvala na saradnji.

Paganko

pozdrav! iz licnih razloga koji se mogu naslutiti (gubim vreme ovde umesto da radim nesto korisno) odlucio sam da u potpunosti prestanem da posecujem ovaj forum. to ujedno znaci i da je ovo moj poslednji post ovde. Nadam se da sam svojim prisustvom bar nekom obogatio znanje i prosirio vidike. Tada moje postovanje ovde ipak ne bi bilo cisto tracenje vremena.

Takodje, moj email (naci cete ga na profilu) je uvek otvoren za sve koji bi zeleli da ostanu nekom kontaktu samnom.

Pozdrav i hvala na saradnji.

Paganko

Pih bar si postavio dobru pesmu i dao mi inspiraciju da je slusam :mrgreen: Pa dobro podrzavam te u potpunosti. Cujemo se, i vidimo uskoro nadam se ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back