huh namucih se oko ovog prvog
Ne znam odakle ti zadatak ali je zadatak tipican sljakarski

Samo radis nesto radis i radis i nista ti ne lici na poznato da se dobije i sve ides dublje i dublje i na kraju ni od kud eto ga resenje, dakle idemo ovako:
Za zadatak ti ne treba nikakva posebna fora dakle nista posebno od formula samo neko osnovno znanje iz geometrije i srednji nivo algebre i muvanja po izrazima
Neka je dati trapez cetvorougao ABCD. I EF duz koja spaja krake ovog trapeza i pritom je paralelna sa osnovicama i jos deli odsecke na dve jednake povrsi i a kao veca osnovica i b kao manja osnovica trapeza, tada mozemo zakljuciti sledece dve stvari:
Pt -povrsina trapeza
Pt=P[SUB]ABEF[/SUB]+P[SUB]EFCD[/SUB] i takodje P[SUB]ABEF[/SUB]=P[SUB]EFCD[/SUB]
Ako visinu "donjeg" novonastalog trapeza obelezimo sa y a visinu gornjeg sa x tada je ht-visina velikog trapeza
ht=x+y logicno
E sad krecu zavrzlame. Iz uslova jednakosti povrsina mozemo reci sledece:
(Radi lakseg kucanja obelezicu duzinu EF sa nekom nepoznatom recimo "m")
(a+m)/2 * y = (b+m)/2 * x / *2 {'Mnozim sa dva kako bih se oslobodio imenioca'}
(a+m)*y=(b+m)*x odnosno x= ((a+m)*y)/(b+m) ... (1)
Iz zbira porsina manjih trapeza znam sledece stvari
(a+b)*(x+y)/2 = (a+m)/2 * y + (m+b)/2 * x /*2
(a+b)*(x+y)=(a+m)*y + (m+b)*x
Sada menjamo x koje smo dobili u jednacini (1), odnosno:
(a+m)*y + ((m+b)*(a+m)*y)/(b+m)= (a+b)[((a+m)/(b+m))*y + y) / * 1/y {'Kako nam se y javlja svuda po zagradama red je da ga se oslobodimo mnozenjem celog izraza sa 1/y'}
(a+m) + ((m+b)*(a+m))/(m+b)=(a+b)[ (a+m)/(b+m) + (b+m)/(b+m)] {1 sam zapisao kao (b+m)/(b+m)}
(a+m)(b+m) + (m+b)(a+m)=(a+b)((a+m)+(b+m))
2(a+m)(b+m)=(a+b)((a+b)+2m)
2(ab + am + bm + b[SUP]2[/SUP])=(a+b)[SUP]2[/SUP]+(a+b)*2m {'Odavde nam je cilj da sve sa m prebacimo na jednu a sve sa a i b na drugu stranu'}
2m(a+b) + 2m[SUP]2[/SUP] + 2ab=(a+b)[SUP]2[/SUP] + 2m(a+b)
2m[SUP]2[/SUP]=a[SUP]2[/SUP]+b[SUP]2[/SUP]+2ab-2ab
m[SUP]2[/SUP]=(a[SUP]2[/SUP]+b[SUP]2[/SUP])/2
m=sqrt((a[SUP]2[/SUP]+b[SUP]2[/SUP])/2)
Koj deo ti nije jasan
Generalno gledano ceo zadatak se svodi na ovo premestanje i uklapanje kako gde i sta, zadatak nema trunke geometrije u sebi osim ovog osnovnog poznavanja povrsina
Sad cu videti i drugi ali mislim da cu ti ga tek sutra odraditi