Problem ZLA

ja sam rekla da covek ispravno objasnjava
nisi ti ništa rekla nego na njegov post da ja lupam bila si radosna što ste oboje mislili da zaista lupam jer da ste čitali bibliju ne bi bilo lupanje kad bog otvrdnu srce čoveku. ovako ste oboje proplivali (a namerno nisam rekao faraon, nego čovek da vidim jel upoznat u to što veruje)
nije sramota ne znati već je sramota lagati da znaš nešto što ne znaš. a ti si N°1 u tom polju

Logički problem​

P1. Ako postoji svemogući, sveznajući, svedobar bog, onda zlo ne postoji.P2. Na svetu ima zla.C1. Prema tome, svemogući, sveznajući, svedobar bog ne postoji.
Mislim da si razumevanje Boga citao od ovih nasih 'strucnjaka' na Krstarici, ne od pravih vernika ili duhovnika...
Bog jeste skup dobrote, znanja i moci,ali nikoga ne tera da veruje u njega ili ne trpa dobro svakome u ruke nasilu.Samo onima koji se okrenu njemu i veruju u njega. Na svetu naravno ima zla,kako bi znali sta je dobro a sta ne kada bi imali samo jednu stranu medalje- ne bi znao sta je slano da nema neslanog?
Zakljucak je da onaj ko u SEBI nadje Boga, taj ce osetiti blagodeti dobrote, cinjenica je da zli i pokvareni ljudi nemaju ni empatiju,niti znaju i osecaju kada su zli ili losi prema okolini.
Ucenja vecine religija i jesu u osnovi takva, da covek sam sa sobom raskrsti i otkrije dobro u sebi, i sto vise ljudi to uradi,okolina je manje zatrovana mrznjom ili zlom. Ovde o tome neces cuti,zato sto su ljudi previse indooktrinisani i / ili imaju zadatak da pisu agresivno da bi sto vise ljudi privukli sebi, uglavnom kroz zastrasivanje (razni Armagedoni, konacni obracuni, krugovi pakla, demoni, djavoli,...),dok pravi duhovnici propovedaju dobro kao glavni i jedini cilj prihvatanja Vere.
Nisu bez razloga glavni postulati ili Bozje zapovesti vecine vera ustvari osnovni moralni principi ponasanja.

Mislim da si razumevanje Boga citao od ovih nasih 'strucnjaka' na Krstarici, ne od pravih vernika ili duhovnika...
Bog jeste skup dobrote, znanja i moci,ali nikoga ne tera da veruje u njega ili ne trpa dobro svakome u ruke nasilu.Samo onima koji se okrenu njemu i veruju u njega. Na svetu naravno ima zla,kako bi znali sta je dobro a sta ne kada bi imali samo jednu stranu medalje- ne bi znao sta je slano da nema neslanog?
Zakljucak je da onaj ko u SEBI nadje Boga, taj ce osetiti blagodeti dobrote, cinjenica je da zli i pokvareni ljudi nemaju ni empatiju,niti znaju i osecaju kada su zli ili losi prema okolini.
Ucenja vecine religija i jesu u osnovi takva, da covek sam sa sobom raskrsti i otkrije dobro u sebi, i sto vise ljudi to uradi,okolina je manje zatrovana mrznjom ili zlom. Ovde o tome neces cuti,zato sto su ljudi previse indooktrinisani i / ili imaju zadatak da pisu agresivno da bi sto vise ljudi privukli sebi, uglavnom kroz zastrasivanje (razni Armagedoni, konacni obracuni, krugovi pakla, demoni, djavoli,...),dok pravi duhovnici propovedaju dobro kao glavni i jedini cilj prihvatanja Vere.
Nisu bez razloga glavni postulati ili Bozje zapovesti vecine vera ustvari osnovni moralni principi ponasanja.
Nisam ovaj argument ja postavio. Postavljene su više verzija. Prva bila i pre hrišćanskog boga. Neke pre 300 godina a poslednja je od pre par godina. I uzet je u obzir bog koji je svedobar. Nije bitno čiji je god, radi se o atributu svedobar, sveznajuci i svemocan. Argument pokazuje da takav bog ne postoji

Nisam ovaj argument ja postavio. Postavljene su više verzija. Prva bila i pre hrišćanskog boga. Neke pre 300 godina a poslednja je od pre par godina. I uzet je u obzir bog koji je svedobar. Nije bitno čiji je god, radi se o atributu svedobar, sveznajuci i svemocan. Argument pokazuje da takav bog ne postoji
Da,ja sam samo deo citirao,da bi bilo preglednije. O tome i ja govorim, ne postoji kao sveopste bice ili svedobar za svakoga, samo za one koji su ga otkrili u sebi.

Da,ja sam samo deo citirao,da bi bilo preglednije. O tome i ja govorim, ne postoji kao sveopste bice ili svedobar za svakoga, samo za one koji su ga otkrili u sebi.
Pa vidi. Realno pričano - boga su stvorili ljudi. Najviše iz egzistencijalnih razloga.
Tako da ako ti paše kao neka definicija i daje ti svrhu to je okej. Tvoje je.
E sad, ako pogledamo religije, na dalje lični bog, odnosno neko biće koje gleda s kim spavam i u kojoj poziciji, taj sigurno ne postoji. Njima je u definiciji da su svemoguci(paradoks), sveznajuci(paradoks + slobodna volja), svedobar(paradoks).
E a ako uzmemo deističkog, volterovog boga, to je vec moguce, ali u takvog boga nema svrhe verovati

Pa vidi. Realno pričano - boga su stvorili ljudi. Najviše iz egzistencijalnih razloga.
Tako da ako ti paše kao neka definicija i daje ti svrhu to je okej. Tvoje je.
Da, upravo tako. To ce ti reci naprimer monasi sa Hilandara ili neki zaista pravi i cisti vernici da je vera ustvari u coveku,a ne covek u veri.
Vecina 'vernika' sa kojima ovde polemisemo misle da treba silom da se coveku usadi vera, plasenjem kojekakvim karakondzulama i mogucim scenarijima, koji su bili aktuelni pre 2000godina, kad ljudi nisu imali ova znanja kao danas,i da bi se vera sto vise primila u drustvo. Realno-da nije bilo sirenja vere u nekim periodima anarhija i haos bi se produzili beskonacno. Sve rade pogresno,drze se napisanog kao pijan plota, a ne vide sustinu svega.
Nauka i vera jedno drugo ne potiru ustvari, problem je preterivanje i nekriticko razmisljanje...

Pa neko je morao da ga napravi tako da je moguce postati zao. U principu taj sto ga je stvorio mu je urodio da postane zao
Nije . Ocigledno ne razumes psihologiju coveka.
Bog je stvorio coveka da bude dobar po njegovoj slici - osobinama
a to su ljubav dobrota i sve vrline...
zlo je devijacija
samo covek moze sam sebe uciniti zlim

Jel čuješ sebe?
Ako je bog stvorio čoveka dobrim onda je mnogo loše stvorio čoveka jer se odma prva generacija pokvarila. Ni kinezi ne prave tolko loše proizvode
Da li ti sebe razumes?
Pogresno rezonujes bez poznavanja psihologije.
To sto se ljudi pokvare Bog nema veze sa time.
Kako kada bi krivio proizvodjaca automobila da automobil nije dobro napravljen jer ga neko slupa.
dakle nije ti dobra psihologija niti logika

Lažna analogija.
Ako se pokvari sam od sebe, kriviću proizvođača. A u našem slučaju ti kažeš da se sami od sebe pokavrimo
Bas je tacna.
Bog je stvorio coveka da dobro funkcioniste prema zakonima koje je on postavio

da covek moze da se pokvari sam od sebe kada cini lose stvari otvrdne mu savest i postaje los zao

ako covek skoci sa mosta i pogine ne znaci da je lose stvoren - napravljen

tako i automobil zavisi kako se koristi - da li postujes zakone kada ga vozis
sve je stvoreno za svoju svrhu tako i covek

Bas je tacna.
Bog je stvorio coveka da dobro funkcioniste prema zakonima koje je on postavio

da covek moze da se pokvari sam od sebe kada cini lose stvari otvrdne mu savest i postaje los zao

ako covek skoci sa mosta i pogine ne znaci da je lose stvoren - napravljen

tako i automobil zavisi kako se koristi - da li postujes zakone kada ga vozis
sve je stvoreno za svoju svrhu tako i covek
Ponovo loša analogija.
Sama kažeš - bog nas je stvorio dobre ali smo ss sami pokvarili.

To znači - auto je naprsvljen dobar al sam od sebe se pokvario, kako to?

Ponovo loša analogija.
Sama kažeš - bog nas je stvorio dobre ali smo ss sami pokvarili.

To znači - auto je naprsvljen dobar al sam od sebe se pokvario, kako to?
ti ni to ne razumes pa sta treba da ti crt5am i obojim :lol:

itekako su dobre analogije
automobil nije zivo bice :fdlan:
hajde ne blamiraj se
kako ne mozes da shvats sta je losa upotreba ili zloupotreba necega
proizvodjac nije odgovoran ako neko zloupotrebi njegov prozivod

Pa premisa 1 nije tačna.
Ako postoji predobar Bog da nema zla.
Ja kako vidim Stvoritelj svega je imao mogućnost da napravi robote koji nemaju svoju slobodnu volju i koji čine sve programirano dobro. A druga je da stvori stovrenja sa slobofnom voljom koja će sve da odlučuju u vezi sa svojom egzistencijom: koliko će i šta da čine drugim ljudima, životinjama, da li će i koga će da vole, sa kim će da prave potomstvo, šta če da rade, to ide toliko daleko da imaju slobodno volju da ugrožavaju druge itd. Zapravo ta sloboda ide dotle da oduzmeš i život samom sebi. To su neke "boogovske" moći, daleko od robota. Šta je tačno zlo i zašto se među ljudima tako širi, to mi je nepoznanica, kao i mnogo šta na svetu, ali eto premisa 1 ovog argumenta ne mora uopšte biti tačna. I onda konkluzija pada u vodu.

Back