Problem ZLA

Racionalnost nije precenja. Da je nema jela bi antilope po savani sada, i plasila se da te pojede neki lav. Takođe, racionalnost nije nužno matematika :) obnovi gradivo
Agnostizam se odnosi na stanje a ne na veru
Naj racionalniji je agnotički ateista
Jbt, ne vredi. Govoriš o prednostima razuma kojih smo svi svesni
to što imamo razum i što nam koristi ne znači i da je savršen
matemtika je skraćeni iskaz za logiku na koju se stano pozivaš, logičlo prosudjivanje sa pravilima
agnostički ateista , ali on misli da Boga nema. nije ti to kontradikcija sama po sebi?

jbt pišeš trista na sat, kakva strast tebe vodi?

Jbt, ne vredi. Govoriš o prednostima razuma kojih smo svi svesni
to što imamo razum i što nam koristi ne znači i da je savršen
matemtika je skraćeni iskaz za logiku na koju se stano pozivaš, logičlo prosudjivanje sa pravilima
agnostički ateista , ali on misli da Boga nema. nije ti to kontradikcija sama po sebi?

jbt pišeš trista na sat, kakva strast tebe vodi?
Ajme isuse. Ateista misli da boga nema?
Agnostik - bez znanja
Ateista - bez vere

Gde kvde vide da misli da nema boga?

Je, gledam snove. Evolutivna posledica nastala da nas zastiti nocu od predatora. Sve ostalo sto povezujes sa snovima su baised gluposti.
Upamti, nauka je do te mere izucila ljudski mozak da znamo tacno koji neutroni i koja hemijska reakcija se desi pri kognitivnim procesima, pri stvaranju secanja.
Ovo što pričaš su čista naklapanja i budalaštine. Odgovorno tvrdim.
Nauka uopšte nema objašnjenje za vezu materijalnog i duševnog, jbt naučni časopisi se time bave i to ozbiljni. Ti si neki žešći vernik u nauku

Ovo što pričaš su čista naklapanja i budalaštine. Odgovorno tvrdim.
Nauka uopšte nema objašnjenje za vezu materijalnog i duševnog, jbt naučni časopisi se time bave i to ozbiljni. Ti si neki žešći vernik u nauku
Jesi ti čitala bilo koji naučni časopis u poslednje 40 godine?
Sam Harris-a pogledaj npr. Mada svakako, odgovorno tvrdiš a grešiš. Bukvalno znamo svaki detalj koji se i kako dešava u mozgu. Nema duhovnosti nikakve. Ne postoji

Ma da, nego on tvrdi da Bog treba da spreči zlo. Jedinu mogućnost koju vidim je da nas sve potamani
ček...stani,zašto vre svi vernici odmah pomisle na istrebljenje kad se kaže da bog ukloni zlo? Nije li to vrhovno,svemoguće i sveznajuće biće? Može bukvalno da resetuje celu našu vrstu na "fabrička podešavanja" ako ga stvarno ima i jednostavno ukloni nekako mogućnost za zle namere a da ne poremeti koncept slobodne volje...Zašto ne bi mogao to da izvede ako ga ima i stvarno mu smeta zlo.

Prvo - ne moze se reci da ako je nesto zlo jedini nacin je potaminiti ga.
To je toliko povrsno i iracionalno. Pogotovo kada je u pitanju svemoguce, sveznajuce bice.
pa kako kada je zlo naša SVESNA odluka, odluka našeg bića. Jedino da ga spreči jeste da nas robotizuje ili prosto potamani. nisi dao neko razumnije objašnjenje

pa kako kada je zlo naša SVESNA odluka, odluka našeg bića. Jedino da ga spreči jeste da nas robotizuje ili prosto potamani. nisi dao neko razumnije objašnjenje
Rekao sam ti. Nije stvar u robotizovanju. Mozemo imati nedostatak zla u sebi i necemo pomisliti zlo. Nije robotizovank, i dalje mozes da radis sta TI ZELIS samo ti nikad ne padaju na pamet lose stvari

ti mora da si ovaj filozof logičar kakvih je sad pun fakultet kod nas... )
Filozof je nuzno biti.
Potrebno je 9 meseci da od biljke
18 godina od zivotinje i citava vecnost da od coveka postanemo mudri. Vecina protrace nepokušavajući(kao ti, izvini na uvredi ali iz svega rečenog nisi baš bacila na epistemološka usavršavanja u razumevanju sveta, već si selektivno birala bajke koje ti odgovaraju)

Okej. Šta će to drvo tu?
To je dobro pitanje. Za to odgovor ne znam. Da bi se opravdao ljudski faktor izbora da zgresi, i guess. Da bi se stvorila dualnost dobra i zla. Kako znati sta je dobro ako ne postoji njegova suprotnost.

Koncept dobra i zla postoji i pre biblije. Ljudi samo projektuju realnost kroz neku pricu da bi sve imalo smisla, posto ne mogu objasniti.

Ali sam ti samo skrenuo paznju na detalj da nismo stvoreni zli. Jer ako smo po liku njegovom stvoreni zli, i on je zao.

Metafizika inače pada pod logiku i dalje.
Metafiziku u celini treba shvatiti kao rezultat preplitanja primena logike, matematičke logike i filozofije logike
Ne, metafizika je originalno IZA fizike. hej, ja nemam baš celu noć sa tobom da čavrljam, ali ne znam ni čemu to vodi... pravo da ti kažem.
Ja nisam školovani filozof, bavim se prirodnim naukama. Nego znaš šta ti radiš, ti se krećeš unutar jednog zatvorenog sistema, to je ok za neku filozofiju, ali na polju toga šta se nalazi IZA sveta koji mi vidimo nije baš primenljiva. Ako ti to ne vidiš, nema sile koja će da te ubedi u to

@Paula stavila si emojy na definiciju metafizike sa wikipedije.
A što se toga tiče, zabole me šta piše na wikipediji... Ionako je savremena filozofija odstupila od originalne metafizike... Koliko sam slušala neke odbrane doktorata na te teme, to su sve neka više matematička iliti logička naklapanja nego ona mudrost kojom su se originalno Stari bavili... to ti ja eto kao laik kažem. Ali to što sam laik u tim pitanjima ne mora da značim da ih nisam uhvatila za slabo mesto... ioanko pogled iz ptičije perspektive ume da bude koristan.. = Hoće prosto od filozofije da naprave nauku što ona nije.
I što e više bavim naukom vidim sve više manjkavosti iznutra.

Pa evo možda si ti čitao Hajzenbergovu knjigu Um i materija i umeš sad da mi kažeš šta su novo ljudi istinski ukapirali u poslednjih 50 god o tom odnosu, osim što su našli sve žive hemiklaje i hemijske reakcije, no na tom putu svih tih molekulskih sistema gde su naišli na dušu? Nema je ili je ima? Doživljaj boje? Boja? Aha, ima taj neuron, ima ta sinapsa itd, ali gde je crveno?? moj doživljaj crvenog? Crveno nije hemijska reakcija ili jeste? )) msm kako ..Elektromagnetno zračenje nije crveno, tek u mom mozgu se stvara doživljaj crvenog.. i čak i da znamocentar u mozgu odgovoran za to, i dalje ne namo šta je taj oset? I kako i zašto iz mnoštva ljudskih ćelija nastaje jedna svest? Šta je to svest? Sve su to otvorena pitanja...

Analogija onog što si rekla.

Sledeće na dole potiru tvoju prvobitno konstantaciju jer onda nije sam sebe pokvario nego ima element X koji ti fali.

Znači. Odluču se.
Jel mi sami sebe pokvarimo ili postoji neki treći element koji nas pokvari?
Mi smo ljudska bica pa mozemo da se sami iskvarimo.
I kada neko utice na tebe da se iskvaris opet si sam kriv sto to dzovoljavas.

Back