Problem ZLA

Pa premisa 1 nije tačna.
P1a. Bog postoji.
P1b. Bog je svemogući, sveznajući, svedobar.
P1c. Svemoćno biće ima moć da spreči da to zlo nastane.
P1d. Svedobro biće bi želelo da spreči svako zlo.
P1e. Sveznajuće biće zna svaki način na koji mogu nastati zlo i zna svaki način na koji bi se ta zla mogla sprečiti.
P1f. Biće koje zna svaki način na koji zlo može nastati, koje je u stanju da spreči to zlo da postoji i koje to želi, sprečilo bi postojanje tog zla.
P1. Ako postoji svemogući, sveznajući, svedobar Bog, onda ne postoji zlo.
P2. Zlo postoji (logička kontradikcija).

Premisa 1 je da bog postoji, j on je svemoguc, svedobar i sveznajuci. To je prva premisa a ne
Ako postoji predobar Bog da nema zla.

Pa premisa 1 nije tačna.
Ako postoji predobar Bog da nema zla.
Ja kako vidim Stvoritelj svega je imao mogućnost da napravi robote koji nemaju svoju slobodnu volju i koji čine sve programirano dobro. A druga je da stvori stovrenja sa slobofnom voljom koja će sve da odlučuju u vezi sa svojom egzistencijom: koliko će i šta da čine drugim ljudima, životinjama, da li će i koga će da vole, sa kim će da prave potomstvo, šta če da rade, to ide toliko daleko da imaju slobodno volju da ugrožavaju druge itd. Zapravo ta sloboda ide dotle da oduzmeš i život samom sebi. To su neke "boogovske" moći, daleko od robota. Šta je tačno zlo i zašto se među ljudima tako širi, to mi je nepoznanica, kao i mnogo šta na svetu, ali eto premisa 1 ovog argumenta ne mora uopšte biti tačna. I onda konkluzija pada u vodu.
Da, nije tačna premisa ako uzmeš da bog nije svedobar. To nema veze sada ni sa slodbodnom voljom. Da li je bog koji svesno vidi zlo ali ga ne sprecava svedobar, nije.

ti ni to ne razumes pa sta treba da ti crt5am i obojim :lol:

itekako su dobre analogije
automobil nije zivo bice :fdlan:
hajde ne blamiraj se
kako ne mozes da shvats sta je losa upotreba ili zloupotreba necega
proizvodjac nije odgovoran ako neko zloupotrebi njegov prozivod
PA TI SI KORISTILA PRVA AUTOMOBIL. SAD GOVORIS NIJE ZIVO BICE.

Znaci, da li je mene neko zloupotrebio pa da bog nije kriv zato sto sam se pokvario? Nije. Sam sam se pokvario. Ne srljaj, izvukla si glupu analogiju, jos si je iznela pogresno.

Poslednja izmena od moderatora:
Uz sve to, ako ispravno postavimo analogiju auto-čovek.
Da li je proizvođač koji namerno napravi auto takav da može da se pokvari, kriv?
Auto se odma pokvari - i onda nije proizvođač kriv a znao je kako će se i zašto pokvariti?

samo covek moze sam sebe uciniti zlim
Ako se pokvari sam od sebe, kriviću proizvođača. A u našem slučaju ti kažeš da se sami od sebe pokavrimo
Analogija onog što si rekla.

Sledeće na dole potiru tvoju prvobitno konstantaciju jer onda nije sam sebe pokvario nego ima element X koji ti fali.
kako ne mozes da shvats sta je losa upotreba ili zloupotreba necega
proizvodjac nije odgovoran ako neko zloupotrebi njegov prozivod
To sto se ljudi pokvare Bog nema veze sa time.
Kako kada bi krivio proizvodjaca automobila da automobil nije dobro napravljen jer ga neko slupa.
dakle nije ti dobra psihologija niti logika
Znači. Odluču se.
Jel mi sami sebe pokvarimo ili postoji neki treći element koji nas pokvari?

Da, nije tačna premisa ako uzmeš da bog nije svedobar. To nema veze sada ni sa slodbodnom voljom. Da li je bog koji svesno vidi zlo ali ga ne sprecava svedobar, nije.
kako sprečiti zlo ako ne uništavanjem ljudi koji su zli? kako drugačije?
P1a. Bog postoji.
P1b. Bog je svemogući, sveznajući, svedobar.
P1c. Svemoćno biće ima moć da spreči da to zlo nastane.
P1d. Svedobro biće bi želelo da spreči svako zlo.
P1e. Sveznajuće biće zna svaki način na koji mogu nastati zlo i zna svaki način na koji bi se ta zla mogla sprečiti.
P1f. Biće koje zna svaki način na koji zlo može nastati, koje je u stanju da spreči to zlo da postoji i koje to želi, sprečilo bi postojanje tog zla.
P1. Ako postoji svemogući, sveznajući, svedobar Bog, onda ne postoji zlo.
P2. Zlo postoji (logička kontradikcija).

Premisa 1 je da bog postoji, j on je svemoguc, svedobar i sveznajuci. To je prva premisa a ne
Očigledno ovo svemoćno biće o kojem govorimo ne sprečava zlo, ima moć, želi da nema zla, ali to ne radi. Ti iz toga zaključuješ da ga nema, ja iz toga zaključujem da postoji nešto dublje što ne razumemo. Mi se svi krećemo unutar aristotelovske logike, zakon isključenja trećeg, ili je ovako ili onako...racionalistički pristup tim stvarima nije dovoljan. Mi ne znamo ni šta je zlo, niti zašto postoji niti koja je njegova funkcija. Da stvorenje, tj običan čovek svojim ograničenim razumom dođe do zaključka da ne postoji neko više biće, koristeći se pritom isključivo svojom logikom i razumevanjem šta je predobar, svemoćan itd, je meni malko čudno, nategnuto... Tražeći argumente isklučivo razumno neće se doći ni do čega, niti u životu niti u duhovnosti. Svet baš ne funkcioniše tako. Znam da ti nisam pojasnila tvoje argumente, ali meni to previše ograničavajuće...1to radimo u nauci, ali kod metafizičkih pitanja uvek može da se shvati da je jedno stvar po sebi, a drugo stvar za nas. Bog o kome ti pričaš je stvar za nas, ali ne i po sebi. Naša gnoseologija i nije baš tako solidna... možeš ti da nadvladaš argumentima, ali opet to su sve ljudski argumenti. Stvari ostaju nejasne.

kako sprečiti zlo ako ne uništavanjem ljudi koji su zli? kako drugačije?
Prvo. On je stvorio ljude - a sveznajući, znao je da će biti zlih.
Očigledno ovo svemoćno biće o kojem govorimo ne sprečava zlo, ima moć, želi da nema zla, ali to ne radi. Ti iz toga zaključuješ da ga nema, ja iz toga zaključujem da postoji nešto dublje što ne razumemo.
Ako ne sprečava zlo a moze, nije svedobar. Nema sta da razumes ili ne razumes.
Mi se svi krećemo unutar aristotelovske logike, zakon isključenja trećeg, ili je ovako ili onako...racionalistički pristup tim stvarima nije dovoljan.
Bog je defacto u logici.
Mi ne znamo ni šta je zlo,
Nedostatak dobra. Napisak sam medju prvim komentarima sve lepo. Znamo.

Da stvorenje, tj običan čovek svojim ograničenim razumom dođe do zaključka da ne postoji neko više biće, koristeći se pritom isključivo svojom logikom i razumevanjem šta je predobar, svemoćan itd, je meni malko čudno, nategnuto... T
Ovo se zove logičja greška. Apply to ignorance, adhominem

Tražeći argumente isklučivo razumno neće se doći ni do čega, niti u životu niti u duhovnosti. Svet baš ne funkcioniše tako
Svet funkcioniše samo i samo na racionalnošću. To će ti svaki filozof reći. Razlog zašto ti i ja ovde pišemo preko nekih uređaja i ne brinemo da nas ne pojede neka životinja je jer smo viđeni racionalnošću.
možeš ti da nadvladaš argumentima, ali opet to su sve ljudski argumenti. Stvari ostaju nejasne.
Ljudski argumenti? 😂

Prvo. On je stvorio ljude - a sveznajući, znao je da će biti zlih.

Ako ne sprečava zlo a moze, nije svedobar. Nema sta da razumes ili ne razumes.

Bog je defacto u logici.

Nedostatak dobra. Napisak sam medju prvim komentarima sve lepo. Znamo.

Ovo se zove logičja greška. Apply to ignorance, adhominem

Svet funkcioniše samo i samo na racionalnošću. To će ti svaki filozof reći. Razlog zašto ti i ja ovde pišemo preko nekih uređaja i ne brinemo da nas ne pojede neka životinja je jer smo viđeni racionalnošću.
Ljudski argumenti? 😂
Pa da, mislila sam da će ti odgovori biti otrilike takvi ))
Opiši mi molim te kako bi prema tebi Bog trebalo da sprečava zlo? Konkretno, evo u ovoj situaciji danas na svetu.
Ehehe, Bog uopšte nije u logici, posebno ne ljudskoj ), onda ne bi bio Bog valjda
A zašto se ne bi pozivala na slabost ljudskog razuma? Prema tebi on je savršen?
Racionalnost je precenjena. Mi nismo matematička bića, iako obožavam matiš.
Naravno, podrazumevaš da ljudi savršeno misle.
Racionalistički baš kada se gleda, najpoštenije je biti skeptik, agnostik. Sve drugo su opcije odabira, onako kkoa se ljudima čini. Čovek je mnogo dublje od samo racionalnog ega, o tome ima toliko napisanog... pogledaj samo svoje snove, svoje ponašanje... jedva to možeš da razumeš.

Racionalnost je precenjena. Mi nismo matematička bića, iako obožavam matiš.
Racionalnost nije precenja. Da je nema jela bi antilope po savani sada, i plasila se da te pojede neki lav. Takođe, racionalnost nije nužno matematika :) obnovi gradivo
Racionalistički baš kada se gleda, najpoštenije je biti skeptik, agnostik
Agnostizam se odnosi na stanje a ne na veru
Naj racionalniji je agnotički ateista

Čovek je mnogo dublje od samo racionalnog ega, o tome ima toliko napisanog... pogledaj samo svoje snove, svoje ponašanje... jedva to možeš da razumeš.
Je, gledam snove. Evolutivna posledica nastala da nas zastiti nocu od predatora. Sve ostalo sto povezujes sa snovima su baised gluposti.
Upamti, nauka je do te mere izucila ljudski mozak da znamo tacno koji neutroni i koja hemijska reakcija se desi pri kognitivnim procesima, pri stvaranju secanja.

Pa i nije nas tako stvorio, potencija za zlo nije isto što i zlo.
ti sad si izbubačio, da oprostiš, napamet da se nešto zove logička greška. To jeste unutar logike, ali ovo je metafizika, momče ili čoveče )
Logička greška je stvar dijalektike. Tvog izražavanja. Nema veze s onim što pričaš. Preporučujem nekad da pročitaš šopenhauera na primer. :)

Back