Problem za osnovnu skolu

• Začetnik teme Začetnik teme 069
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo ilustracija:

Prilozi

• 2222.jpg
    2222.jpg
    3,6 KB · Pregleda: 124
Hajde, krecemo!

Plovite, plovite nizvodno Amazonom. Slon je tezak pa camac ide brze ( !@#$%^&*() ?? zakon Veljka Milkovica) i vi ste vec stigli u deltu Amazona. Kad tamo delta ogromna, stotine rukavaca. Ha, dilema!!! Kojim krenuti da stignete u Atlantik?

Dok vi resavate idem da odtipujem nesto u kladionici da imam malo para da vam posaljem. [ ako usput prvo svratite negde u neku luku (recimo Makapa) da se osvezite. :D]

Cuvajte slona!! Tamo trguju i varaju na slonovima :D

Joj, ne idite u Makapu!!! Cuo sam da Kuku-Lele tamo ima kancelariju za posredovanje kod prodaje slonova. A vi mu niste slona vratili. Bezite na desnu stranu obale i pronadjite neku manje poznatu luku pa mi javite gde ste.

Vracam se iz kladionice, lovu imam !!!! uhvatio sam 5 eura (u Srbiji se kaze evra a jednoga sam cuo da kaze jevreja ! :D ). Poslacu vam to za Koka-kolu, posto je voda u Amazonu prljava pa ne mozete da ugasite zedj! :D Ali, javite mi u koju ste luku stigli. Bez toga lova ce da luta. Ne bih voleo da je posalju Kuku-Leleu za slona! :D

dobro, skrenucemo desno... i da bi izbegli bliske susrete skrenucemo u rechcu drugo-desno...pokupimo zalihe u Brevesu...nastavimo i stignemo u Belem gde cemo camac zameniti za brod...i izaci na atlantik...s tim sto cemo brod zasedom da preuzmemo sa nasim vrlim sposobnostima :D

Eto ti malera!!! Dok sam cekao da mi se javite, ja zaspao! Sinoc sam dezurao oko camca cekajuci tebe da se pojavis ni ne sluteci da si kleptoman. To vas je i spasilo jer ce vam slon biti potreban vrlo. :D

Zasto kazem maler? Pa nisam stigao da vas upozorim da oko Velikih Antila, izbegavate Barbados jer se pojavio gusarski brod kapetana Secekitu i njegovog brata Parapicu. Od kuda japanci oko Barbadosa nauka jos nije uspela da objasni, ali ekonomija jeste. Napadaju brodove u potraznji za protivpravno stecenom imovinom. A vi imate slona za koga nemate papire o vlasnistvu.Kada su njih dvojica shvatila da ste iz njihove branse a na malo visem intelektualnom nivou od njih zamolise vas da im resite mali problem koji ih muci pa ce za uzvrat da vas bogato nagrade i opreme vas brod.
Parapicu vas odvede do jedne odaje u kojoj se nalazi, zamislite, opet VAGA!!!

Cudna vaga, najnoviji japanski izum. Meri samo jedanputa.

Izvinite ma ze cas, dobih goste. Javicu vam se :D

Dakle tako:

Vaga koja moze samo jedanputa da meri! Elektronska :D
U prostoriji 10 (deset) sanduka.
U svakom po 10 (deset) zlatnih cigala. (cigala od zlata)
Svaka cigla je teska 1 (jedan) kilogram.

Samo sto u jednom sanduku postoje 10 zlatnih cigala ali svaka cigla ima samo po 900 grama. Dakle ukupno je sanduk tezak 9 kg. Ove cigle je pravio gore pomenuti Veso Malbasic, zlatar iz Banja Luke! [Intra mi jos nije javio da li ga poznaje! ] ( :lol: )

Parapicu i Secekitu bi hteli da naruce od Vese da im pravi ove zlatne cigle. Hoce gusari na crnom trzistu da, sta drugo nego varaju. Treba im uzorak za narudzbinu.

Dakle: IZ SAMO JEDNOG MERENJA USTANOVITE KOJI SANDUK JE PRAVIO Veso Malbasic.
Hajde, merite, nemojte da se ova dvojica naljute na vas i da vrse radnje u skladu sa svojim imenima!! :lol:

Nisam bio tu. Vodio sam zenu u Kutnu Horu na veceru, kod nasih srba. Imaju kafanu!
Ja znam da je vama tesko, zatvoreni ste u sobi, gladni i zedni ali avantura je to. Idemo dalje. Sta ste hteli da pitate?

Oko sanduka necu nista da pricam. Samo sto se tice zlata! :D

To zbog toga da nebi ste sada radili sve drugo (kao sa slonom) samo ne merenje ciglica.

Sta si to radio, crni Obere? Ides po brodu i sa gusarima nazdravljas rumom? Ono troje sede u sobi i placu.
Sada cu tebi da dam mali, interni zadatak: Kako ces da pokupis tih 10 sanduka i da odneses kad je to ukljucujuci sa sanducima preko 100 kg. a ti mozes da nosis samo 50? :D

Uzmemo iz prvog sanduka jednu ciglu, iz drugog dve,... iz devetog 9. Deseti ostavimo na miru da ne teglimo sve te cigle bezveze. Izvadjene cigle (njih 1+2+3+4+5+6+7+8+9=45 valjda) stavimo na vagu i izmerimo.
Ako je tezina 45kg onda su u desetom sanduku lakse cigle, ako fali 900gr onda su lakse one iz kog smo uzeli 9 cigala, ako fali 800r onda iz osmog,... ako ima samo 100gr manje od 45kg onda su lakse one iz sanduka gde smo uzeli samo jednu.

lightm:
Uzmemo iz prvog sanduka jednu ciglu, iz drugog dve,... iz devetog 9. Deseti ostavimo na miru da ne teglimo sve te cigle bezveze. Izvadjene cigle (njih 1+2+3+4+5+6+7+8+9=45 valjda) stavimo na vagu i izmerimo.
Ako je tezina 45kg onda su u desetom sanduku lakse cigle, ako fali 900gr onda su lakse one iz kog smo uzeli 9 cigala, ako fali 800r onda iz osmog,... ako ima samo 100gr manje od 45kg onda su lakse one iz sanduka gde smo uzeli samo jednu.

Deseti sanduk ne mozete da dirate i da hocete, posto vaga moze da meri samo 50 kg. A taj deseti sanduk ce kao znak zahvalnosti da vam pokloni Parapicu.

Samo i pored uspesno resenog zadatka ne idete dalje dok Ober ne resi zadatak koji je dobio. Kako moze da preti da ce odneti sve sanduke, kad moze da nosi samo 50 kg.?Neka objasni a ako se ne javi u dogledno vreme shvaticemo gorku istinu! Ober lezi negde pod palubom zatrovan rumom i spava umoran od veselja! :D

Zadatak cete morati da resite vi.
PS. Ja sam znao da se jedan infiltrirao medju gusare i da ce se javiti. Primljen si u nasu avanturisticku, lovacku grupu. :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back