PROANA??????

Sve je to stvar licnosti-eto ja sam se izgladnjivala 3 meseca, bila sam u fazi da za 3 dana popijem 1 casu jogurta, a ne smirujem se.Smanjio mi se zeludac i sve super, ali ja i dalje volim da jedem i jedem i nisam dobila anoreksiju.Kako?!?- volim hranu!Mogu da iskontrolisem sebe da ne jedem kada necu, ali to ne znaci da nikada necu da se najedem onako pravo kao prase!

pored pro ana postoji i pro mia, za bulimiju. pre nekoliko meseci je bila na tv-u emisija o njima. gostovala je majka jedne devojke koja je umrla. bulimija ja iscrpela organizam, i srce je otkazalo a dijetu je pocela zato sto su joj prijatelji govorili da ima obraze kao hrcak. druga devojka je na 1.65 visine imala 38 kg, ali je pocela lecenje. treca je aktivista pro ane, i sva ponosna je kao najvece dostignuce navela da je njena velicina pantalona 34. kaze da se odlicno oseca jer ima potpunu kontrolu nad svojim telom. nosila je periku i naocare da je ne prepoznaju a gostovala je kao osnivac udruzenja koje daje podrsku pro ana i pro mia devojkama. kada se skinu covek samo sazaljenje moze da oseti prema njima, a one su ubedjene da su prelepe.

етотако:
pa svi znaju da ne mozes smrsati ako jedes
mozes da vezbas pola dana, ali bez restriktivne dijete ne mozes izgubiti masu

osim toga, normalno gubljenje mase zahteva mnogo vise discipline i traje dugo
one hoce preko noci

instant (ne)kultura
tretiraju sebe kao predmete
Ovo boldovano nije istina! Ja sam smršala za 4 meseca 7 kg BEZ ikakve dijete, a ponajmanje restriktivne! Vežbala sam 5-6 puta nedeljno, ubrzo se organizam sam dovede u red, u smislu da se izgubi velika želja za slatkišima. Nisam sebe mučila u smislu izgladnjivanja, odlično sam se osećala, a tako sam i izgledala.

Blackwitch:
Sve je to stvar licnosti-eto ja sam se izgladnjivala 3 meseca, bila sam u fazi da za 3 dana popijem 1 casu jogurta, a ne smirujem se.Smanjio mi se zeludac i sve super, ali ja i dalje volim da jedem i jedem i nisam dobila anoreksiju.Kako?!?- volim hranu!Mogu da iskontrolisem sebe da ne jedem kada necu, ali to ne znaci da nikada necu da se najedem onako pravo kao prase!

Pa ti nisi dobila anoreksiju iz prostog razloga jer je anoreksija psihicki poremecaj i spada u poremecaje ponasanja... I logicno da se razlikuju zelja da smrsas i izgladnjivanje zbog iskrivljene slike sebe u ogledalu....

Ma ne razumem ja te devojke nikako, toliko potpadnu pod uticaj okoline da dozvole sebi da uniste i zdravlje i psihu, a sto je najgore, ponosno pricaju o tome. To se vezuje i za modnu industriju, gde se vec godinama provlace i pojavljuju devojke smesno malih dimenzija

devojka koja je umrla je pocela sa nekom sasvim naivnom dijetom, i nekako upadala sve dublje i dublje, da bi nakon nekog vremena odmah nakon vecere isla u wc, da povrati sve sto je pojela. lekari su je upozoravali vise puta, ali nije htela da slusa bilo koga. izdrzala je dve godine tako. majka se vratila sa posla jedne veceri i nasla je mrtvu u krevetu. imala je devetnaest godina

Ma bi njima savetovala da idu malo u Afriku, pa nek provedu tamo 6 meseci i nek srecno umiru od gladi na normalan nacin, pa da ih vidim posle kako ce da budu srecne i zadovoljne svojim izgledom.
Ja sam inace vrlo mrsava (ali ne zato sto hocu nego se iziuzetno nerviram i onda mi od toga em fali apetita em kiselina sve satre sto pojedem, cak me je tetka pitala jel ja to patim od anoreksije, ja reko daleko bilo), i mogu reci da to uopste nije prijatno jer mi je dovoljno da propustim jedan obrok pa da budem sva slomljena i malaksala. Evo vec godinama pokusavam da se ugojim ali nista.

gigule:
ja nisam povraćala samo zato što mi se gadi a razmišljala sam ozbiljno o tome.
pa sam želela da se razbolim, svejedno od čega, samo da postanem mršava...
posle sam neko vreme bila ovisna o čajevima za čišćenje... to je bilo kada sam imala 15,16,17 godina.
to nije normalno ali... objasnite to nekom ko je nesrećan što je ružan jer nije kao cice iz časopisa.
kako je to glupo.

jadna glupa giga šmrc šmrc :lol: :razz:
Aj mi samo objasni zasto te je takvi raspolozenje obuzimalo?Ne kapiram uopste taj trip u glavi...Samo mi kazi da li ti mislis da ljudima ,koji imaju ideju da budu mrsavi,zivot ima da se okrene za 360 stepeni na bolje?Ne moj da me shvatis pogresno,ne napadam te,nego mi samo nije jasno kako ljudi koji su opsednuti svojom kilazom ne kapiraju da ta ista kilaza ne utice ama bas ni na sta u zivotu.....Znaci ako si mrsava i udjes u auto salon,ne verujem da ce neko da te voli zbog toga sto si mrsava i da ce ti poklonoto kola zbog toga....KILAZA JE POSLEDNJA STVAR NA OVOM SVETU KOJA BI TREBALA DA OPTERECUJE BILO KOGA.Ne znam...ja sam mala,ali nikada u zivotu nisam imala problem zbog toga ,ali bas nikada....niti je tako nesto ikada opterecivalo moj mozak....Ja SAM ZA ONO DA TREBA BRE SEBE DA VOLIS NAJVISE NA SVETU

ugadnubaburastem:
...Obzirom da se radi o psiholoskom poremecaju koji se vidno manifestuje kao drastican poremecaj u ishrani - sa sve ucestalijim letalnim ishodima, pri cemu odredjenom procentu obolelih nije moguce pomoci zbog ozbiljnosti problema/stadijuma bolesti, odnosno stanja organizma - pristup tretmanu anoreksicarki je izuzetno slozen i zahteva poseban pristup i angazovanje razlicitih specijalnosti (pre svih psihijatra/psihoterapeuta, endokrinologa, sociologa), kao i ucesce porodice, ukoliko je moguce...

...Prirodan, prvi impuls svakoga od nas je da, u susretu sa osobom koja ima ovaj problem (a koji se cesto kasno otkriva usled zamene teza i pogresnog tumacenja simptomatike, kao i lakonskog/olakog shvatanja bolesti), da pokusa sa 'urazumljivanjem', racionalnim objasnjavanjem i pokusajem da se osoba navede na racionalizaciju i osvescivanje sopstvene situacije i uvidjanje realnosti...Stvari su, nazalost, daleko slozenije - anoreksicarka ne vidi sebe ocima drugih ljudi, odraz u ogledalu nema dodirnih tacaka sa realnim stanjem stvari - cak i kada se pretvori u kostur (i kod nas su zabelezeni slucajevi devojaka teskih ispod 35kg), ona i dalje sebe dozivljava kao 'debelu'...Osoba, jednom recju nema realnu predstavu o sebi i ne prihvata sebe kao takvu ...

...Mislim da, kao i kod vecine bolesti, genetska predisponiranost u kombinaciji sa spoljnim podrazajima i okolnostima u kojima osoba zivi predstavljaju 'okidac' za njen razvoj - cinjenica je da ogroman broj ljudi jednostavno nije genetski predisponiran na ekstremnu ili cak umerenu vitkost - pri cemu uspeju da se formiraju kao zrele, stabilne, izgradjene licnosti - dok drugi postaju zrtve poremecaja cijem suzbijanju svakako ne doprinosi savremena globalna opsesija mladoscu i vitkoscu i konstatnto 'bombardovanje' mladih, neformiranih umova 'savrsenim' telima air-brushed 'lepotica' sa naslovnih strana i televizijskih ekrana...(da li ste primetili da na komercijalnim televizijama novinarsko/voditejske poslove sve vise rade bivsi manekeni/ke)...O estetici ruznog i da ne govorimo...

...Mislim da je od presudne vaznosti da roditelji, uz ulaganje ljubavi i kvalitetnog vremena u vaspitavanju deteta i formiranju stabilnog sistema vrednosti i izgradnji samopostovanja (nauciti dete da sebe voli i prihvata - kao preduslov za mentalnu stabilnost), zaista upoznaju svoje dete i prate ga sa razumevanjem i podrskom kroz promene koje mu se desvaju tokom odrastanja, te da na vreme uoce eventualnu alarmantnu promenu u ponasanju, ne ignorisu i ne minorizuju postojanje problema i blagovremeno odreaguju...
DRUGARICE...SVAKA CAST!!!

Blackaquarius:
:shock: ne mogu da verujem. Koji to idioti propagiraju anoreksiju. Bolesni zapadnjaci!!! :lol:

Sta devojke nebi sve uradile da se dopadnu muskarcu, mada mene anoreksicne ne privlace !

Ona to sigurno ne rade da bi se dopale muskarcu!
To je bolest i nema nikakve veze sa dopadanjem drugima.

Takvi sajtovi se redovno zatvaraju(bar strani),kada ih otkriju,
ali svaki dan nicu novi i o njima se saznaje "ispod ruke".
Zasto to neko radi? Pa zato sto je bolestan.

mojra:
devojka koja je umrla je pocela sa nekom sasvim naivnom dijetom, i nekako upadala sve dublje i dublje, da bi nakon nekog vremena odmah nakon vecere isla u wc, da povrati sve sto je pojela. lekari su je upozoravali vise puta, ali nije htela da slusa bilo koga. izdrzala je dve godine tako. majka se vratila sa posla jedne veceri i nasla je mrtvu u krevetu. imala je devetnaest godina

Mislim da se ta devojka zove Maja.
Jednom sam slucajno nabasala na komemoratvni sajt koji je napravila njena
majka.
Pocinje recenicom
"Ovo je moje jedino dete"
Redjaju se njene slike od rodjenja.
Umrla je 1986 god.u 19-oj godini.

Ona to sigurno ne rade da bi se dopale muskarcu!
To je bolest i nema nikakve veze sa dopadanjem drugima.

Па има везе са допадањем другима и са допадањем себи, тачније са прихватањем себе.....
Мислим да има и везе са (не)прихватањем сопствене сексуалности....

i ovo sam nasla na netu, preko google

Ne znam jeste li prije mjesec, dva gledali emisiju na RTL-u...
'Neobični ljudi'...Tako se zove...

Jedna nutricioniskinja ( hello, žena koja zna sve o pravilnoj prehrani) izabrala je anoreksiju jer mrzi svoje tijelo! Nazivala se kravom, pogrdnim imenima...
Čak si je jednom prilikom pokušala sama izvršiti liposukciju, te zbog toga ima doživotne ožiljke po tijelu... Pokušala si je i odrezati dojke ( !!!! ) kako bi bila što lakša!
NEVJEROJATNO!

U Engleskoj postoji institucija koja se brine o djeci anoreksičarima...Među njima ima i dječaka...( U malim postocima, ali ipak...) Oni su tinejđeri, a ima ih i mlađih...
Jedna djevojčica od 10-ak godina govorila je kako je mislila da će se, ako samo pogleda hranu, udebljati! 16-godišnjakinja izgleda kao dijete od 7 godina i priča da je mogla umrijeti da je došla prekasno u taj dom...

Back