Hvala na tabeli, sad kapiram da treba da smrsam nekih 17 kilograma. A ja se zanosila da treba da smrsam samo 3...
Salu na stranu, ispada da veliki broj mladih devojaka maltene svuda oko nas boluje od anoreksije. Ok, mozda nije tako strasno, ali gotovo svako od nas poznaje ili je cuo za neku tinejdzerku koja je bolesna od anoreksije.
Cinjenica je da je to ozbiljna bolest i poremecaj, i da, u neku ruku, te zene ne mogu sebe da sagledaju realno. I da na rakju krajeva mrsavost za njih nema cilj da pronadju momka ili da im drugarice kazu da su lepe. Ipak, treba se zapitati kako je sve pocelo. Da li je, na primer, u periodima kada su u modi bile obline i punije zene bilo ovoliko anoreksicara? Kladim se da nije. Moja bliska drugarica jedva je prezivela, bolovala je od anoreksije. A nije bila debela pre bolesti, imala je fine obline. Naravno, ako se kao uzor uzme Kira Najtli, bila je "debela", ali ko kaze da Kiru treba uzeti kao uzor? Moja drugarica je bila blize idealnoj tezini od ekstra mrsavica, manekenki i gorepomenute Kire. Ipak, kada su je u drustvu prozivali da je debela, pocela je da drzi dijetu. Smrsala je oko 5 kg. Ok. Tada su poceli da joj govore da super izgleda, i da treba da smrsa jos samo kilogram-dva i da ce biti idealne kilaze. Smrsa ona jos nekih 4-5 kg za kratko vreme. Tada je vec postajala premrsava. Pomislio bi covek da su je sa svih strana upozoravali. Ne!- i dalje su se divili njenoj figuri i govorili da je ranije bila predebela. I devojka ponovo smrsa, valjda iz straha da se ne ugoji. I tako... Spadne na nekih 39 kilograma. Izgubi menstruaciju i svo salo iz tela, tako da nije mogla udobno ni da sedi ni da koraca jer je izgubila masno tkivo i na stopalima (oni mali jastucici na stopalima koji sluze da te ne zuljaju kosti dok hodas). Kosa joj se istanjila a koza perutala. Najjace od svega- niko joj nije rekao da lose izgleda. Neke bolesnice (u glavu, ocigledno) su joj govorile da ima sjajnu figuru. Devojka se jedva izvukla.
Kada prestane kult mrsavosti i proglasavanje celulita i strija gorim bolestima od anoreksije, smanjice se i broj tinejdzerki koje upadaju u ovaj kosmar.