Privatni fakulteti i nivo obrazovanja studenata istih

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A koliko si ispita položio na državnoj stomatologiji za te tri godine? Jesi li uspeo da upišeš drugu godinu?
Nije mi samo jasno kako si upisao državni stomatološki fakultet sa tako slabim uspehom iz srednje? Jesi li bio samofinansirajući?

Iskreno, čitajući tvoje postove na ovoj i ostalim temama, ne deluješ mi kao neko ko je završio gimnaziju, naročito pančevačku koja ima glas dobre gimnazije. Tvoja (ne)kultura izražavanja i loša gramatika ne odaju utisak jednog gimnazijalca.

Dakle, pošto si '82 godište, fakultet si upisao 2001 godine, ispisao se 2004 i tada upisao na taj tvoj "fakultet". Pošto je sada 2008 godina, sada bi trebalo da si četvrta godina? Još ako su ti priznali neke ispite sa državne stomatologije, trebalo bi da si na konju. Koja si sada godina na tom vašem "fakultetu"?

Ubi Boga u sirotom Aci. Iskreno, na kapiram čemu to? :roll:

I taj GLAS gimnazije koji spominješ mi je vrlo bezvezan kriterijum kvaliteta... Jer, znam recimo mnogo ljudi koji su u NS završili Jovinu gimnaziju (koja ima taj, što ti kažeš, glas) i neke druge gimnazije i srednje škole, pa su u toj Jovinoj deca naučila 10 puta manje od ovih drugih. Manje je traženo... profesore na korak od penzije (koji su tada činili većinu kadra) mrzelo je da traže više... "Glas" i slični razlozi mi vuku na snobizam. A on mi je uvek antipatičan. Državne fakultete vrednujem više od privatnih, ali ih ne smatram boljim zbog glasa niti kakvog srodnog razloga, već zbog toga što je činjenica da su (aktuelno) bolji... Kakvi će biti kroz 10 godina, i gde će tada biti privatni, pokazaće vreme.

Ne slažem se sa Acinom logikom (očito ni većina drugih na ovoj temi), ali ne mislim da je potrebno da ga neslaganjima "sistematski uništavamo".

Poslednja izmena:
Ubi Boga u sirotom Aci. Iskreno, na kapiram čemu to? :roll:

U pravu si, možda sam malo preterao. Izvinjavam se Aci. :rumenko:

Kada sam spomenuo gimnaziju i njenu "jačinu", akcenat sam bacio na Acin način izražavanja. Ako je bio kadar da položi prijemni ispit za tu istu gimnaziju (koja uključuje i srpski jezik i dobar prosek iz osnovne škole) i ako je kadar da tu gimnaziju završi sa prosekom koji je naveo, najmanje što od njega mogu da očekujem je da bar malkice vodi računa o gramatici i pristojnosti izražavanja, što ovde nije slučaj. Dakle, negde smrdi. Nema tu nikakvog elitizma i snobizma, mislio sam iskljucivo na opštu kulturu, koja je uostalom i jedan od glavnih zadataka gimnazije.

Ako je pak onako kao što ti napominješ, da je to gimnazija koja samo ima dobar "glas", a u realnosti je lošija, onda i ne čudi što je Aca rešio da napusti državnu stomatologiju: rupe u gradivu i manjak radnih navika je nešto najgore što čoveka može da snađe pri upisu na fakultet. Viđao sam ljude koji su manijačkim radom uspeli to da nadoknade. Ali to ovde nije slučaj. Takođe sam se nagledao ljudi koji su napustili fakultete jer nisu hteli da rade tim tempom, ali su zato priznali sebi da su bili lenji i da su imali manjak motivacije. Nisu oni glupi, mahom su to izuzetno lenji a inteligentni ljudi, ali neke stvari se ne mogu nadomestiti inteligencijom, naročito obimne materije koje zahtevaju da se usvoje a ne samo prelete zdravom logikom. Ali zato oni nisu odjurili na privatni fakultet i odatle pljuvali po svojim dojučerašnjim kolegama. A privatni fakulteti (za sada) upravo pucaju na takve slučajeve "emigranata". Uzmite na primer rečenicu sa sajta dotičnog fakulteta iz Pančeva: - novom metodologijom organizacije nastave i ispitivanja izbegavaju se stresne situacije tokom studija Dakle, oni unapred anticipiraju na "razočaranu klijentelu", i to nije u redu sa moralnog aspekta. Laž je reći da tokom studiranja ne postoje stresne situacije, i to važi i za bilo koje druge stvari. Da li violinista nekada ne doživi stres jer ne može da odsvira neku partituru? Da li je za to kriv on sam, ili kompozitor koji je to napisao? Profesor koji mu je to zadao za ispit? Studiranje kao takvo predstavlja i borbu sa samim sobom, odnosom sposobnosti i mogućnosti naspram zahteva i zadataka. Svako ko tvrdi drugačije, onda laže sebe. Ili je mnogo inteligentan/pametan pa mu sve ide lako od ruke. A takvih je malo.

U pravu si, možda sam malo preterao. Izvinjavam se Aci. :rumenko:

Kada sam spomenuo gimnaziju i njenu "jačinu", akcenat sam bacio na Acin način izražavanja. Ako je bio kadar da položi prijemni ispit za tu istu gimnaziju (koja uključuje i srpski jezik i dobar prosek iz osnovne škole) i ako je kadar da tu gimnaziju završi sa prosekom koji je naveo, najmanje što od njega mogu da očekujem je da bar malkice vodi računa o gramatici i pristojnosti izražavanja, što ovde nije slučaj. Dakle, negde smrdi. Nema tu nikakvog elitizma i snobizma, mislio sam iskljucivo na opštu kulturu, koja je uostalom i jedan od glavnih zadataka gimnazije.

Ako je pak onako kao što ti napominješ, da je to gimnazija koja samo ima dobar "glas", a u realnosti je lošija, onda i ne čudi što je Aca rešio da napusti državnu stomatologiju: rupe u gradivu i manjak radnih navika je nešto najgore što čoveka može da snađe pri upisu na fakultet. Viđao sam ljude koji su manijačkim radom uspeli to da nadoknade. Ali to ovde nije slučaj. Takođe sam se nagledao ljudi koji su napustili fakultete jer nisu hteli da rade tim tempom, ali su zato priznali sebi da su bili lenji i da su imali manjak motivacije. Nisu oni glupi, mahom su to izuzetno lenji a inteligentni ljudi, ali neke stvari se ne mogu nadomestiti inteligencijom, naročito obimne materije koje zahtevaju da se usvoje a ne samo prelete zdravom logikom. Ali zato oni nisu odjurili na privatni fakultet i odatle pljuvali po svojim dojučerašnjim kolegama. A privatni fakulteti (za sada) upravo pucaju na takve slučajeve "emigranata". Uzmite na primer rečenicu sa sajta dotičnog fakulteta iz Pančeva: - novom metodologijom organizacije nastave i ispitivanja izbegavaju se stresne situacije tokom studija Dakle, oni unapred anticipiraju na "razočaranu klijentelu", i to nije u redu sa moralnog aspekta. Laž je reći da tokom studiranja ne postoje stresne situacije, i to važi i za bilo koje druge stvari. Da li violinista nekada ne doživi stres jer ne može da odsvira neku partituru? Da li je za to kriv on sam, ili kompozitor koji je to napisao? Profesor koji mu je to zadao za ispit? Studiranje kao takvo predstavlja i borbu sa samim sobom, odnosom sposobnosti i mogućnosti naspram zahteva i zadataka. Svako ko tvrdi drugačije, onda laže sebe. Ili je mnogo inteligentan/pametan pa mu sve ide lako od ruke. A takvih je malo.

Sa svim ovim se u potpunosti slažem! :ok:

@Aco, izdejstvovah ti izvinjenje! ;)

"Nenormalno je da na matematici budu predavanja iz oralne hirurgije"

A normalno je da je ucim kao stomatolog da lecim psihijatrijske bolesti i prepisujem psiho terapiju?

Ja kad sam rekao da bi izbacio gluposti i nepotrebne stvari nisam rekao da nista ne bi ubacio, pobacao bi sve studente na kliniku , ukljucujuci i dezurstva po 48 sati i dao nalog da im maksimalno skacu po kicmi i mozgu. Dril, dril i dril da nauce da primene ono sto su ucili.

" novom metodologijom organizacije nastave i ispitivanja izbegavaju se stresne situacije tokom studija"

Tu novu metodu preko testova je usvojio i stomatoloski fakultet u Beogradu. Ne vidim sta je tu lose. Fakultet ne treba da bude nesto gde ces ti da poludes, ili dobijes tikove. Pogresna ti je logika u ovom slucaju, nema nista lose da se stres svede na minimum. Ono sto je daleko opustenije na privatnom faksu je rok svakog meseca, to apsolutno. Mnogo je laske kad spremas 1-2 ispit za rok nego kad spremas 3 i vise ispita.

"Laž je reći da tokom studiranja ne postoje stresne situacije"
To niko ne kazes, ali stres treba da se svede na minimum.

"Da li violinista nekada ne doživi stres jer ne može da odsvira neku partituru?"
Da ali taj stres je pozitivan stres, ja se isto iznerviram kada ne mogu da postignem cilj na nekom zubu. Ali to su pozitivni stresovi koji te teraju da napredujes u poslu. Ali da se nervitam sto ne znam da postavim tacnu dijagnozu psiho bolesniku i prepisem mu psiho tabletice je isto kao kad bi se violinista nervirao zato sto ne ume fenomenalno da svira trubu.

Ljudi,ja sam upravo dao uslov za drugu godinu ,na fakultetu za pravne i poslovne studije,smer :"Carina".Ceo zivot sam bio propalitet TESHKI sto se skole tice i sada me prvi put u zivotu nesto interesuje,ne mrzi me da ucim.Od nas dvesta u prvom roku iz teorije drzave i prava polozilo nas je 12,sto osamdeset i nesto mnogo boljih ucenika i studenata od mene je palo,zato kazem da se ovde ne radi o tome koji fakultet je bolji i kvalitetniji,nego koji ti vise pruza,sta mene boli uvo sto cu ja na drzavnom nauciti sve pod bogom kad sam posle opet samo covek sa diplomom,a sta je sa praksom?E kod nas se tokom cele trece godine ide na praksu.Na carinu.Bukvalno radis tamo,i kad sve savladas taman dobijas diplomu i oni te ostave da radis.E to je posao.Moj fax je jedini privatni fax u Srbiji koji je dobio akreditaciju.Znate li da je samo 12 drzavnih fakulteta dobilo akreditaciju u prvom krugu,i trinaesti je USEE(Fakultet za pravne i poslovne studije.Nemogu vise ....

Poslednja izmena:
Ljudi,ja sam upravo dao uslov za drugu godinu ,na fakultetu za pravne i poslovne studije,smer :"Carina".Ceo zivot sam bio propalitet TESHKI sto se skole tice i sada me prvi put u zivotu nesto interesuje,ne mrzi me da ucim.Od nas dvesta u prvom roku iz teorije drzave i prava polozilo nas je 12,sto osamdeset i nesto mnogo boljih ucenika i studenata od mene je palo,zato kazem da se ovde ne radi o tome koji fakultet je bolji i kvalitetniji,nego koji ti vise pruza,sta mene boli uvo sto cu ja na drzavnom nauciti sve pod bogom kad sam posle opet samo covek sa diplomom,a sta je sa praksom?E kod nas se tokom cele trece godine ide na praksu.Na carinu.Bukvalno radis tamo,i kad sve savladas taman dobijas diplomu i oni te ostave da radis.E to je posao.Moj fax je jedini privatni fax u Srbiji koji je dobio akreditaciju.Znate li da je samo 12 drzavnih fakulteta dobilo akreditaciju u prvom krugu,i trinaesti je USEE(Fakultet za pravne i poslovne studije.Nemogu vise ....

eeeee nek sam proklet ali ovo je napisano kao da je pisao ucenik osnovne skole koji je tek krenuo u 5 razred......

Moje postovane kolege sa drzavne stomatologije za svaki ispit moraju da uzmu knjigu, pa da procitaju knjigu, pa da sami izvuku sta je bitno za ispit, pa da idu na konsultacije da se savetuju sa profesorom da bi bili sigurni da je to to. Znaci to je citav proces. I onda tek kad izvuku sta je bitno, mnogo uvate pa sebi sve otkucaju da ih ostale nebine stvari ne bi zbunjivale , sednu i uce. Za to treba minimum 2 nedelje da se kvalitetno odradi.

Ja sve to nemam. Na privatnom fakultetu ti sve to odrade profesori ili asistenti. Tvoje je samo da ucis. Znaci ono sto oni moraju sami da izvuku, sami na prepisu ili otkucaju, ja dobijem gotovo.

To jeste veliko olaksanje. Cinjenica. Veliko veliko olaksanje.

Moje postovane kolege sa drzavne stomatologije za svaki ispit moraju da uzmu knjigu, pa da procitaju knjigu, pa da sami izvuku sta je bitno za ispit, pa da idu na konsultacije da se savetuju sa profesorom da bi bili sigurni da je to to. Znaci to je citav proces. I onda tek kad izvuku sta je bitno, mnogo uvate pa sebi sve otkucaju da ih ostale nebine stvari ne bi zbunjivale , sednu i uce. Za to treba minimum 2 nedelje da se kvalitetno odradi.

Znaš, u svetu imaju ime za to što si opisao. Uglavnom ga zovu studiranje.
Ako ne veruješ, pitaj čika Vikija http://en.wikipedia.org/wiki/Studying
Kao što kaže jedan moj profesor, treba uvesti ceo jedan predmet koji će predstavljati jednim delom repetitorijum srednjoškolskog gradiva (šansa da se nadoknadi propušteno), a drugim delom kurs "Kako koristiti stručnu i naučnu literaturu".
Jer to je najveći problem: treba naučiti nekoga sa rupama u znanju i elementarnom nepismenošću da sa što manje trauma savlada koncept stručne literature. A to je:
a) Osnovne stvari se podrazumevaju. Nisu autori krivi zato što vi nemate potrebna predznanja za konsultovanje literature,
b) Stručna terminologija je neophodna. Nisu autori pisali knjigu da bi ona bila što nerazumljivija, već da bi sa što manje reči opisali predmet izučavanja. Kada bi se stručna literatura pisala običnim jezikom, onda bi bila bar duplo većeg obima, a samim tim i teža za snalaženje i konsultovanje.

Ja sve to nemam. Na privatnom fakultetu ti sve to odrade profesori ili asistenti. Tvoje je samo da ucis. Znaci ono sto oni moraju sami da izvuku, sami na prepisu ili otkucaju, ja dobijem gotovo.

To jeste veliko olaksanje. Cinjenica. Veliko veliko olaksanje.

Toga nema ni u srednjim i osnovnim školama. Čak i u njima se podrazumeva da se iz svake lekcije trebaju izvući najbitnije stvari. To je osnovni didaktički koncept.
To što ti navodiš kao prednost vašeg fakulteta, prema svim didaktičkim principima predstavlja ogromnu manu. Negde se to zove i bubanje (učenje napamet neproverenih činjenica koje je neko pre toga sažvakao).

Uglavnom, svi bi diplomu sa malo rada... I svi kukaju "šta će mi to u životu" Realno, ako misliš da budeš školovan, moraš da budeš načitan i da znaš sve i svašta, u suprotnom, kada učiš samo ono što ti treba ti si zanatlija...
He he he, 100% koji su jedva i jedva završili moju gimnaziju (njih 20tak), sada su na privatnima (MT, Singidunum) sve ispite očistili, a nikad se nikome nije desilo da znam da nije položio prijemni...

Cek malo jel vi mislite da je normalno da studenti stomatologije sudsku medicinu koja im u zivotu nece trebati padaju po 10 puta u poslednje vreme. Od kad je otisla profesorka u penziju a vodjstvo preuzela do tadasnja asistentkinja i neki profan sa medicine to je saca knezova na tom ispitu. Sta sad ta bivsa profesorka je bila debil a ovi sada su normalni jer ruse za sitnice?

U bre ala odoste u neke krajnosti. Ja mislim da osoba koja se bavi medicinom pa samim tim i stomatologijom treba da zna barem za 7. sve oblasti medicine. Jeste da su sanse da im nece trebati neke, ali je ipak veoma vazno da zna sve te procese, jer organizam je kao svajcarski sat, dovoljno je da jedan mali zupcanik izvadish i sistem pada.

Kada sam bio u Americi pre nekoliko godina, oni su problem prenatrpanog gradiva resili uvodenjem prakse u istom, tj. ono sto nauce odmah se i u praksi primeni, npr. simpaticno je to sto su cak i anatomiju i histologiju, i higijenu i ostalo ucenici morali da sami diseciraju, cupkaju itd.

Elem, poenta je da pravi medicinar ne treba da se ogranici na neku oblast. Npr. u SAD- u imate veliki broj eksperata ali za samo jednu oblast, npr. uklanjanje apendixa. Po meni to je cista glupost jer ne podrazumeva neku mastovitost i mobilnost hirurga.

Mislim da osoba koja se bavi medicinom treba da je voli citavu u celosti, da joj se preda, a ne da razdvaja medicinu na oblasti tipa sudske medicine, interne, biohemije itd. koje joj mozda nece trebati.

Nisi u pravu!!!:nono: Bioloshki fakultet krece sa punom akreditacijom od sledece godine. Filozofski fakultet je isto sproveo najbrze akreditaciju u Beogradskom Univerzitetu.:bye:

Ti Aco kao da se praviš lud.
Ubih se ovde od objašnjavanja, a imam utisak da ti svaki post letimično pročitaš i onda nanovo kreneš sa starom "šta će to meni u životu" pričom.
Čak se ne trudiš da diskutuješ.

Ne ja samo kazem, da ispada da je nekadasnja profesorka bila debil. Kod nje se sudska polagala iz eventualno drugog puta sada od kad je ona u penziji ljudi gube celu godinu zbog tog predmeta. Koji realno nema sta da trazi na stomatologiji. Ali ajde. Sada ispada da je ta bisa profesorka bila debi? Po toj logici. A ovi sada novi su dobri po toj logici. Po toj logici ispada da su svi studenti koji su kod bivse profesorke polagali mediokriteti a ovi sto sad polazu kod ovih novih i padaju 10 puta pravi studenti. Ispada da sto vise puta obaras student to si bolji profesor.

U bre ala odoste u neke krajnosti. Ja mislim da osoba koja se bavi medicinom pa samim tim i stomatologijom treba da zna barem za 7. sve oblasti medicine. Jeste da su sanse da im nece trebati neke, ali je ipak veoma vazno da zna sve te procese, jer organizam je kao svajcarski sat, dovoljno je da jedan mali zupcanik izvadish i sistem pada.

Kada sam bio u Americi pre nekoliko godina, oni su problem prenatrpanog gradiva resili uvodenjem prakse u istom, tj. ono sto nauce odmah se i u praksi primeni, npr. simpaticno je to sto su cak i anatomiju i histologiju, i higijenu i ostalo ucenici morali da sami diseciraju, cupkaju itd.

Elem, poenta je da pravi medicinar ne treba da se ogranici na neku oblast. Npr. u SAD- u imate veliki broj eksperata ali za samo jednu oblast, npr. uklanjanje apendixa. Po meni to je cista glupost jer ne podrazumeva neku mastovitost i mobilnost hirurga.

Mislim da osoba koja se bavi medicinom treba da je voli citavu u celosti, da joj se preda, a ne da razdvaja medicinu na oblasti tipa sudske medicine, interne, biohemije itd. koje joj mozda nece trebati.

Znas li koliko nasih lekara zna da sagleda medicinu u celni. Nije stvar oce li ili nece trebati nego je stvar sta se iz cega radi. Ja obozavam klinicku bio hemiju, sta na sta utice, da znam da procitam analize, da protumacim na sta uticu, a mi smo preko toga na fakultetu presli ofrlje i ucili nekakve formule koje smo posle svi za 3 dana zaboravili. Ja pokusavam da kazem da se masa KORISNIH STVARI PRESKACE.

Medicina je vrlo laka i povezana stvar. I sve dobre doktore koje ja znam karakterise uzasna logicnost i povezivanje cinjenica. Oni znaju mnogo manja stvari napamet o svojih kolega ali siju svoje kolege u rezultatima rada jer vrlo lako povezuju stvari. Dok imas mediokriteta(velika vecima) koji sve rade napamet, i mozes samo da molis boga da mu je upao slucaj koji je nabubao, jer ako mu upadne nesto gde treba da se razmislja, onda treba da molis boga da nije nesto mnogo gadno inace ode pacijent u majcinu.

Kako objsnjavas da svi oni koji su za sada zavrsili "uzasni fakultet za pravljenje mesara a ne doktora" u Pancevu imaju posao stomatologa i rade u struci a ljudi iz Beograda zavrsavaju kao stomatoloske sestre i prodaju lekove???

Šta ti kenjkaš?! Poznajem bar desetinu stomatologa koji rade u struci kao stomatolozi, a ne kao stomatološke sestre. Čak imam i brata koji je na fakultetu imao prosek preko 9.50, gomilu seminara i konferencija iza sebe i radi u jednoj jakoj ordinaciji (sada već kao ortak). Nisam čuo od njega niti jednu reč zamerke na rad fakulteta. Ali hebi ga, dečko je bio vukovac i đak generacije, imao je fantastično predznanje i veliku ljubav prema stomatologiju. Zato je i bio student generacije.
Drugo, nije tvoje da određuješ da li sudska medicina ima šta da traži na stomatologiji ili ne. To su smislili mnogo pametniji ljudi od nas. Svako dalje insistiranje na priči "da li to meni treba ili ne" samo odražava tvoju neozbiljnost. Nisi ti ni stigao do sudske medicine da bi uopšte imao pravo da diskutuješ o svrsishodnosti iste. Što se tiče profesorke, iskustvo mi kaže da su te priče "profesorka obara po 10 puta" isključivo smišljene za opravdavanje vlastite nesposobnosti za polaganje ispita. Takav sam i ja bio, stalno sam se žalio na profesore, ali sam zato udario glavom u zid i shvatio da je to zato što nisam dovoljno učio. Naravno da ima i kretena koji treniraju strogoću, ali na sreću njih ima izuzetno malo. I mogu se prevazići uz malo više rada.
Treće, ako neki stomatolog hoće da prodaje lekove, to je isključivo njegova lična stvar. Postoje ljudi kojima više odgovara taj način rada (kao zastupnik neke kompanije, rad na terenu i mogućnost za napredovanje, veća plata). To ne znači da niko neće da ih primi jer su završili državnu stomatologiju, a u međuvremenu se pojavila fantastična privatna stomatologija ispred koje poslodavci u redu čekaju svršene studente.

""profesorka obara po 10 puta" isključivo smišljene za opravdavanje vlastite nesposobnosti za polaganje ispita. "

Pa znas kako treba onda da objasnis kako se to ispit prolazio kad je tu bilas tara profesorka a sad se pada lakse nego ikad. Jel ta stara profesorka slala neke super talase pa su studenti znali? Ili se ispostavilo da su se bas kad je ona otisla u penziju pojavili mediokriteti od studenata? To su neke vise kosmicke sile? Ona je terala svojim zracenjam male zelene koji su uticali na studentske mozgove, a ovi novi sada nemaju ta zracenja pa ne teraju male zelene i onad studenti padaju.

Znas sta je zanimljivo. Kod jednog profesora jedna izvuces 6 a kod kod drugo na istom tom predmetu dobijes 9. Sad ti probaj da ukapiras ko je od ta dva profesora u pravu?

""profesorka obara po 10 puta" isključivo smišljene za opravdavanje vlastite nesposobnosti za polaganje ispita. "

Pa znas kako treba onda da objasnis kako se to ispit prolazio kad je tu bilas tara profesorka a sad se pada lakse nego ikad. Jel ta stara profesorka slala neke super talase pa su studenti znali? Ili se ispostavilo da su se bas kad je ona otisla u penziju pojavili mediokriteti od studenata? To su neke vise kosmicke sile? Ona je terala svojim zracenjam male zelene koji su uticali na studentske mozgove, a ovi novi sada nemaju ta zracenja pa ne teraju male zelene i onad studenti padaju.

Znas sta je zanimljivo. Kod jednog profesora jedna izvuces 6 a kod kod drugo na istom tom predmetu dobijes 9. Sad ti probaj da ukapiras ko je od ta dva profesora u pravu?

Prosto. Ta starija profesorka je imala niži kriterijum.

Problem u nashem shkolstvu je shto smo puno orijentisani na teoriju i filozofiju. U Americi npr. biohemija je predmet gde se uci sta bude ako necega fali ili ga ima puno, u kojim kolicinama, pa se to onda povezuje sa farmakologijom i fiziologijom. To je super stvar kada imate slicne predmete jer na taj nacin bolje se sve povezuje u totalu i znanje ostaje duze. Znate i sami da kada je neshto povezano bolje se nauci. Kod nas biohemija se dobrim delom zasniva na ucenju ogromnih lanaca, uglova, nacina povezivanja itd. Sve je to u redu ali nije korisno u prakticnoj primeni medicinara.

Eto mislim da je to problem u nashem medicinskom obrazovanju, jer je gradivo napravljeno tako da ljudi budu devojke za sve. Tako da prepirke oko drzavnog ili privatnog su besmislene, jer je poenta da sam sistem ne valja pocev od toga da predmeti na fakultetu cesto nisu grupisani po tematici, tako da imate dosta stvari na jednoj godini koje bi ja ubacio na sledecu, pa onda neke iz sledece na ovu itd.

Ipak hteo bih i da pohvalim drzavni fakultet u Beogradu. Moj prijatelj studira medicinu u Italiji u Rimu, na privatnom fakultetu, i kaze da oni imaju jedanput u mesecu jednodnevni izlet u bolnicu, dok na medicinskom odmah pocinju sa obilazenjem pacijenata, davanjem injekcija.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back