Priprema Tela

• Začetnik teme Začetnik teme herrr
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam skoro pa bivsi. I nisam nesto preterivao, jer sam se bavio borilackom vestinom i sportom koja je zahtevala specificnu snagu. Moj prijatelj, drzavni prvak u karateu, nije mogao da uradi 10 skleka. Takva mu je konstitucija. Ali je imao kondiciju da svi oko njega pomru od sparinga, a on ide dalje i smeska se. ne oseca zamor ni najmanje.

Stoga: vezbe snage (a i kondicije) su individualna stvar, podesava se prema sportisti, a VEOMA JE BITNO o kom sportu je rec.

Nekad davno na seminarima na kojima su me mucili, a u borilackom sportu kojim sam se tad bavio, znalo se - ne ides kuci dok ne istrcis 6 kilometra i ne uradis 100 sklekova "u cugu". Tada su srednje pruge i sklekovi bili zakon - ko moze i jedno i drugo, i pride, ima snagu da odradi par meceva jedan za drugim - taj je dasa. Nije bilo "koliko izbacujes na benchu?", niko nije pitao koliko uzmaka mozes da uradis, cak nismo ni ruke obarali. U tom sportu bilo je prosto - izdrzljivost kao polumaratonac (srednjeprugas), 100 sklekova, i borbe, borbe, borbe...

Svjevremeno sam se zareko da cu da se ubijem ako bilo kad u zivotu i u bilo koje doba dana i noci ne budem mogao da uradim 30 sklekova. I mogao sam i mogu, a moja matora generacija, moji debeli ispisnici uglavnom ne mogu ni 15... ALI - ima ljudi, zaista, koji ne mogu ni 15, a pobedjuju me i pobedjivali su me kadgod su imali priliku (u sportu kojim se bavim i koji ne zelim da opisujem radi zastite identiteta).

Rekao bih da je donekle besmisleno da se postavljaju bilo kakva opsta pravila, jer nisu svrsishodna. Ali, ako bas hocemo - imate na Fakultetu fizicke kulture ("DIF") norme, a imate ih i na obuci za pripadnike zandarmerije ili za druge "law enforcment" sluzbe - pa eto, valjda je neko pametan to smislio (mada, sto rece srpski seljak: "moz' da bude, al ne mora da znaci!")

Ja sam skoro pa bivsi. I nisam nesto preterivao, jer sam se bavio borilackom vestinom i sportom koja je zahtevala specificnu snagu. Moj prijatelj, drzavni prvak u karateu, nije mogao da uradi 10 skleka. Takva mu je konstitucija. Ali je imao kondiciju da svi oko njega pomru od sparinga, a on ide dalje i smeska se. ne oseca zamor ni najmanje.

Stoga: vezbe snage (a i kondicije) su individualna stvar, podesava se prema sportisti, a VEOMA JE BITNO o kom sportu je rec.

Nekad davno na seminarima na kojima su me mucili, a u borilackom sportu kojim sam se tad bavio, znalo se - ne ides kuci dok ne istrcis 6 kilometra i ne uradis 100 sklekova "u cugu". Tada su srednje pruge i sklekovi bili zakon - ko moze i jedno i drugo, i pride, ima snagu da odradi par meceva jedan za drugim - taj je dasa. Nije bilo "koliko izbacujes na benchu?", niko nije pitao koliko uzmaka mozes da uradis, cak nismo ni ruke obarali. U tom sportu bilo je prosto - izdrzljivost kao polumaratonac (srednjeprugas), 100 sklekova, i borbe, borbe, borbe...

Svjevremeno sam se zareko da cu da se ubijem ako bilo kad u zivotu i u bilo koje doba dana i noci ne budem mogao da uradim 30 sklekova. I mogao sam i mogu, a moja matora generacija, moji debeli ispisnici uglavnom ne mogu ni 15... ALI - ima ljudi, zaista, koji ne mogu ni 15, a pobedjuju me i pobedjivali su me kadgod su imali priliku (u sportu kojim se bavim i koji ne zelim da opisujem radi zastite identiteta).

Rekao bih da je donekle besmisleno da se postavljaju bilo kakva opsta pravila, jer nisu svrsishodna. Ali, ako bas hocemo - imate na Fakultetu fizicke kulture ("DIF") norme, a imate ih i na obuci za pripadnike zandarmerije ili za druge "law enforcment" sluzbe - pa eto, valjda je neko pametan to smislio (mada, sto rece srpski seljak: "moz' da bude, al ne mora da znaci!")

...i eto....sad znamo da si judista!!!

Sve je u genetskim predpozicijama, iako to neznaci da se netreba truditi ako nesto neide. Po meni je bitno raditi samo u granicama, znaci nesiliti telo, jer to onda nije vezba nego povreda. Ici sa vezbanjem do granica, ali granica normale. pozz

Da li koristite tegove u treningu? Ja sam se nekada takmicio i vrlo ograniceno sam koristio teretanu...trcao sam,radio mnogo treninga nedeljno,na kraju treninga-sklekovi,cucnjevi.trbusnjaci...Danas me sportska takmicenja vise ne zanimaju,pa treniram znatno drugacije...pre svega,nekoliko puta nedeljno radim sa tegovima i to,uglavnom, vucenja i potiske sa maksimalnim tezinama i malim brojem ponavljanja...kratke,ali teske treninge...Tehniku ,isto tako-radim krace treninge nekoliko puta nedeljno...izdrzljivost ( kondicija ) mi je,naravno,znatno losija nego nekad,ali zato jace udaram.Brzina mi je,manje-vise, ista...

Ja koristim tegove samo zbog brzine... tj koristim buchice dok radim shado na boxu...A inace ne volim teretanu...Znam puno ljudi koji su se povredili vezbajuci u teretani... Inace ja licno radim jako puno na snazi,radim klasicne vezbe snage,znaci sklekove,zgibove,propadanja,trbusnjake i cucnjeve...I nikada se nisam povredio radeci vezbe snage,a radim ih extremno puno.... Jel neko zna koji je rekord u broju sklekova na jednoj ruci u cugu?

koje су вежбе од највеће користи за брзину руку?
јел се она развија из нормалних вежби снаге као што су склекови или има нешто посебно?
хвала.

Zgibovi su najjaca stvar ljudi,i za brzinu i snagu,sirovu,...inace ne moras da izgledas napucano,ali ramena toliko ojacaju,pa da ceo zivot nista ne radis ostaju,evo nisam radio skoro godinu dana,a danas na fizickom odradim 15,na 80 kila....i ramena,i biceps i podlaktice....
A od vezbi najvise volim zgibove i sklekove...trbusnjaci me smaraju.....jedino sklopke volim da radim...30-35 u svakoj seriji, i bar znas sta si uradio:)
Za noge trcanje je nezamenljivo....a za explozivnost kratki sprintevi,znaci klasican dzoging,pa nagla promena ritma,sprint do otkaza,i tako,naizmenicno,meni je bar jako pomoglo za kretnju:)

Poslednja izmena:
Zgibovi su najjaca stvar ljudi,i za brzinu i snagu,sirovu,...inace ne moras da izgledas napucano,ali ramena toliko ojacaju,pa da ceo zivot nista ne radis ostaju,evo nisam radio skoro godinu dana,a danas na fizickom odradim 15,na 80 kila....i ramena,i biceps i podlaktice....
A od vezbi najvise volim zgibove i sklekove...trbusnjaci me smaraju.....jedino sklopke volim da radim...30-35 u svakoj seriji, i bar znas sta si uradio:)
Za noge trcanje je nezamenljivo....a za explozivnost kratki sprintevi,znaci klasican dzoging,pa nagla promena ritma,sprint do otkaza,i tako,naizmenicno,meni je bar jako pomoglo za kretnju:)

Istina. Sve si rekao! Ja idem na teren sa drustvom i radimo sve to. Za ramena si potpuno u pravu. Radim jedno mesecak dana i posle prestanem, ali ramena i dalje ostaju k'o kamen.:D

A i isto me trbusnjaci smaraju...:p

Generalno gledano,body weight vezbe dobro sluze za rekreativno vezbanje i odrzavanje neke forme.Ali,kad povecas intenzitet treninga,kad udjes u dobru formu,jednostavno moras da povecavas broj ponavljanja ( jer ne mozes tezinu ) i onda ti mnogo vremena ode na taj aspekt treninga.Ako ti to nije primarni cilj treninga ( povecanje snage ) nego ,pre svega,radis borilacki trening ( gde snaga dobro dodje,ali nije u prvom planu ) onda ti tegovi daju mnogo bolje rezultate za manje utrosenog vremena.Moje iskustvo...A,trbusnjaci su strasno vazni,bez obzira sto smaraju...

Najbolje sam se osećala kad sam mogla da trčim uveče od 11h do 1h pa u krevet na odmor. Bilo je perioda kada sam išla na trčanje od 3h-5h ali sam kasnije saznala da je bolje trčati uveče i leći da organizam odmori a pogotovu srce. Iskreno u poslednje vreme slabo vežbam zbog posla i drugih obaveza, tako da često imam osećaj umora i ako se fizički nisam umarala. Izašla sam iz svog ritma i osećam da mi to smeta. Vežbe volim da radim napolju, u toku trčanja ili na terasi. Gde god da idem, idem pešice. Stanujem na 11 spratu ali lift ne koristim ako nisam u mogućnosti da popodne ili uveče izadjem. Tako nadoknadjujem fizičku aktivnost jer 8 sati sedim na poslu.
Od gaziranih pića pijem jedino kiselu vodu, od sokova volim domaće ili običnu limunadu. Bez mleka nikad nisam, sa čokoladom ili bez, ono mi prija i leti i zimi. Uveče mi prija čaša domaćeg crnog vina.Od povrća najviše jedem kupus bez ikakvih dodataka, kao da jedem jabuku. Svakodnevno jedem voće. Ribu i krompir jedem načešče. Pojedem onoliko koliko osetim da mi je dovoljno da utolim glad ali nikad ne preskačem obroke, doručak, ručak, večera i nikad nisam imala problema ni sa težinom a ni sa zdravljem. Mislim da sam organizam ojačala u ranom detinjstvu jer sam od tada počela da praktikujem trčanje pored starijeg brata. I tada i sada zimi trčim samo u dzemperu i prsluku. Oduvek su mi prognozirali bronhitis ali ja sam retko kad imala i nazeb.

Poslednja izmena:
Ja sam se najbolje osecao kada sam ucio max 1 sat dnevno ,kad nista nisam radio,da potrcim ne daj Bozze,do prodavnice preko puta idem kolima,najvise mi prija da se najedem ko stoka pre spavanja. :)
Inace volim sarmu,sataras,pijem samo koka kolu vec 10 godina,jedem sto masnije,po mogustvu brzu hranu.Mnogo se bolje osecam jer sada sam bolestan na svaka dva meseca umesto na 4 ranije :)

za sumece tablete..dobre su za nadoknadjivanje vitamina i minerala, ali samo povremeno..ako se koristi cesto, vise nego sto je dozvoljeno i kontinuirano, dolaze do izrazaja oni dodatci..
a i glupost je unositi sve to previse jer ni organizam ne moze da primi svega beskonacno..posle nekog vremena vecina toga ce samo prolaziti kroz telo bez ikakvog efekta..
mada sam i ja uvek za sveze voce i povrce, i u tecnom i cvrstom stanju..i ne samo da moze da spreci nastanak bolesti nego cak i regenerise..
i sto se tice sokovnika..nije losa stvar ali treba stvarno izabrati jer ima nekih koji jednostavno uniste voce a proizvedu vrlo malo soka..

i sto se tice treninga..mislim da treba menjati trening..par nedelja brzina, par nedelja snaga, itd..podrzavam vezbe bez tegova i mislim da vise jacaju telo od teretane, mada sam i u teretanu isao..
i mislim da je preskakanje konopca bolje od trcanja, postize se i kondicija i jacanje misica nogu a manje se optercuju kolena i skocni zglobovi..i predlazem da, ako se trci, da se ide na zemljane staze..

pozdrav svima i izvinjavam se na nekim pravopisnim greskama :)

previse ljudi brine samo o pripremi tela,dok pripremi uma se ne poklanja nikakva paznja...
sta cete raditi kada vas stigne bolest,godine ili nesto slicno?Mislim da je vaznije jacati volju nego telo,telo kad tad oslabi a um ne mora nikada

evo ti jedan primer:
decko vezba svaki dan bar po 3 sata,sat vremena vezbe snage,sat vremena trcanje,sat vremena neku od vestina...Ojaca telo,razbija cigle rukama i glavom,moze da trci do sutra,vest je u onome sto radi...Ali posle nekog vremena,zbog nervozne naravi pocne da gubi zivce,dozivljava stres,padne mu imunitet i postaje bolestan na svaka 2-3 meseca.Od pauza zbog bolesti vise ne moze da vezba,jer ce imunitet jos vise oslabiti.
Znaci,na kratko (relativno kratko-par godina) dobije snagu u telu,ali ne jaca um i to ga lisi mogucnosti da i dalje radi na prpiremi tela..Rad na telu tada postaje uzaludan jer um prednjaci i on je temelj snage u coveku.

pa sad malo je teze objasniti ali svako moze da nadje pogodan nacin za sebe...jednostavno testiras volju,koncentraciju,strahove,predrasude itd itd. , a zavisi od coveka do coveka sta su mu predrasude strahovi i ostalo.Tipa - suocavas se sto cesce sa strahovima,meditacijom jacas koncentraciju (vezba sa culima) , izucis sebe i svoju sujetu,voljom utices na sve te elemente.

Mislim da je jacanje uma zaista vazno, ali ni slucajno ne treba zanemariti treninge. Na kraju krajeva moguce je to ukombinovati i raditi sve odjednom, odnosno nakon treninga raditi tkzv. "situacione vezbe/treninge". O takvom nacinu treniranja napisani su brojni clanci, ali se uglavnom svode na jacanje uma neprestanim stavljanjem u razlicite teske situacije. Npr. vratite se sa dvocasovnog treninga gde ste se maksimalno iznojili i umorili, sipate casu hladne vode, sednete i gledate u nju pola sata, a nakon toga pocnete da radite nesto drugo jos pola sata. Posle toga odete na tusiranje, pa tek onda pijete tu vodu, uzivajuci u tome...
Naravno to je samo jedan primer

Back