znatizeljni mislilac
Poznat
- Poruka
- 9.009
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Međutgim Kant ima ,itekako zasluge za ćistije i jasnije mišljenje,te za razvoj logike i tautologije!
Njegova kategorizacija sudova je pokazala da smo bili u pogledu mnogih naših mišljenja u krivu,
jer smo mešali apriorne i aposteriorne sudove...
Naravno i kategorički moralni imperativ čini Kanta i dalje misliocem zaslužnim za razvoj mudrosti ljudske!
To sam bas hteo da kazem kad si spomenuo Kanta... bas u onom citiranom postoji ozbiljna protivrecnost al ne vredi pricati!
)...Babe i žabe...

Tvoje rečenice upućuju da si jedan nadmen i umišljen čovek!
Ko je kada i gde tvrdio da da su osećaji na predmetima?!
Ovo je ,naprosto,bezobrazluk i nametanje gluposti!
A glupost je preispoljna i Berlkijeva i Kantova i Šopenhauerova i drugih idealista
koji na osnovu toga što čovek doživljava svet subjektivno i nikako drukčije (refleksivno!),
zaključuju KARDINALNO da je svet sazdan od ideja uma
Jasno mi da misliš na Kopernikanski obrt koji je i omogućio takvu kategorizaciju...
No ja ne mislim da je Kant u duši odustao od realnog sveta,tek shvatio je koliko toga
imamo kao izmišljene nazive za komparacije ili asocijacije ,a koristimo ih kao reči za
objekte (pojave-fenomene objekata u svesti)...Babe i žabe...
Bilo bi najčistije razmišljanje bez apriorija!
A samo razmišljanje apriorijama-dobiješ Parergu ili Fenomenologiju duha!
Pazi,kad i ja, i te kako, mogu da gombam i to nepogrešivo, s ovim znanjem strukture reči,
apriorne reči-misli! To je glupa misaona igra koja nije ničemu! Dovoljan je IQ nešto iznad
proseka da bi aproksimativno kontemplirao dijalošku introspekciju...Velika muda...![]()
Nista gore od gordog uma koji misli da kroz odnos apstraktnog i konkretnog dolazi do nekakve istine.
Tako da su Fihte i Hegel spravom kritikovali Kanta ali to se ne dopada ovim mudroserima koji sve znaju jer niko ne zeli svet koji potrebuje odgovornost nego se stvara obicna fikcija pri cemu cak ispada kao jedina odgovornost mrzeti svet. Nice je to odlicno primetio..."njam,njam,prc,prc,đonj,đonj,opet njam,njam..." je ono sto se zeli a ukoliko se ne moze imati prelazi u patnju a onda u osvetu pri cemu se ne moze naci adekvatno oruzje u okviru realnosti pa se pribegava fiktivnom svetu odakle ces da gadjas protivnika kamenom.
Патња само једног живог бића на овом свету потире целокупну вредност истог. Целе те "дивне креације" вашег милостивог фушера.
Однос конкретног и апстрактног је однос представе ( или слика које те окружују и које се мењају обликом и величном како се помериш а што зовемо јелте "конкретно") и апстракција изведених из тих слика рефлектовањем њихових сличности и апстраховањем њихових разлика при чему добијамо појмове. или ткз. представе из представа.
Дакле, бавио се конкретним или апстрактним и даље си у појави, у представи и ничим ниси додирнуо ствар по себи.
То ваше поседовање "njam,njam,prc,prc,đonj,đonj," можете окачити мачку о реп јер:
" Говориш: »Богат сам; обогатио сам се и не треба ми ништа«, а не видиш да си бедан, кукаван, сиромашан, слеп и го"
Откровење 3. 17
Овај свет у коме смо је мизерија, мочварна каљуга јада која заслужује једино негацију и презрење. Као и презрење метафизичке воље која се на тај начин објективише .
Jel ti to sebe nazivas fuserom? Posto si ti taj fuser u sustini kako kazes. Ti si stvar po sebi...i gle cuda, kada se vratis samom sebi..onako maestralno.. odjednom taj fuser nije nikakav fuser nego ono sto nazivas "apsolutnim dobrom". Jos uz sve to ti kao fuser jesi bozanstven sam po sebi a zlo otud sto te obmanjuju slike pa ne mozes da ispoljis svoju bozanstvenost. Jel tako?
Kao sto je svako potajni pozorisni direktor svojih snova, da isto tako i ona sudbina koja vlada nasim stvarnim zivotom u krajnjoj liniji polazi od volje koja je nasa sopstvena , ali koja je medjutim ipak ovde gde nastupa kao sudbina , delovala iz jednog regiona koji lezi visoko iznad nase predstavljacke svesti." Sopenhauer
Parerga i paralipomena 1
Aли ма шта то ми били у својој суштини , то није "добро беше веома" (1.Мој.1,31) како се каже у Библији него је нешто што не би требало да буде и да постоји на овја начин и да се објективише уопште. Нешто што треба да се негира и самим тим ПРОМЕНИ.
Zaboravih da ti oprostim tvoje tvrdoglavo srljanje ka idejama sveta u tvom umu zbog tvog, opravdanog.Tvoje rečenice upućuju da si jedan nadmen i umišljen čovek!
Ko je kada i gde tvrdio da da su osećaji na predmetima?!
Ovo je ,naprosto,bezobrazluk i nametanje gluposti!
A glupost je preispoljna i Berlkijeva i Kantova i Šopenhauerova i drugih idealista
koji na osnovu toga što čovek doživljava svet subjektivno i nikako drukčije (refleksivno!),
zaključuju KARDINALNO da je svet sazdan od ideja uma!
Ko god to zaključi treba mu uskratiti sva dobra ovog sveta pa nek jede svoje ideje i nek uživa u njima!
Dok se ne opameti!
Ne ,nego licemerno pljuje na objektivni svet,a onamo "njam,njam,prc,prc,đonj,đonj,opet njam,njam..." i
kao da to nema veze...
Otkriću ovde tajnu idealista (i nisam prvi i nije prvi put!)o razlogu koji ih motiviše da se drže kao
pijan plota tog solipsizma o svetu kao proizvodu njihovog uma:Misle da su time otkrili "živu vodu"
poput Gilgameša i da će večno postojati!
Hoće,ali malo morgen!
Jer metafizika treba da se traži u misteriji materije koja i nije materija i koja ko zna šta je!
I nema većnosti jer ni vreme ne postoji-tek to je izmišljotina ljudska! I to treba shvatiti,a tek kakav
"filozofski razbor" za tu surovu istinu treba...A šta reči na pamćenje i najmanje čestice svih
poziocija svemira?! Ko će to shvatiti...
Dakle,ta "filozofija" osamnajstog veka je takav trip da je to ne za smejanje već za plakanje od smeha!
Najgore od svega je što reč "trancedencija" i dalje čujemo i čitamo od poznatijih "intelektualaca" sveta
jer je ta zakukuljena reč koju "razumeju" samo oni koji poseduju "filozofski razbor" () i koja
upućuje na "stvari po sebi" tj.na mistićno nesaznajno-nemoguće spoznatljivo ljudskom umu tek Ozimanima
ovog sveta dostupno kao "maglovita resa" i to slutnjom tj.intuicijom...
Ajd s milim bogom...
Zaboravih da ti oprostim tvoje tvrdoglavo srljanje ka idejama sveta u tvom umu zbog tvog, opravdanog.
straha od večitog mraka koji te prinuđuje,kao i sve ostale idealiste,da se opijaš tim iluzijama o "oslobođenju
duha" negacijom volje te spoznajom bležene sopstvene "stvari po sebi"!
Ne zameram ti,mnogi i zaplaču pred dolaskom Dame u crnom...

Oduzmeš atribute? Kako se to oduzima? Obrišeš gumicom zvuk ili crvenu boju s autobusa?
Objasni postupak oduzimanja osobina objektima!
I šta su to "osobine",atributi,pridevi,ideje,forme...?
Грешка! Јер су и примарни квалитети производ наше свести и не постоје изван свести како је то Баркли доказао.
primarni kvaliteti nisu proizvod nase svesti vec postoje izvan svesti a u svesti je aktualizacija tih kvaliteta, .
tako da Barkli nista nije dokazao
Примарни квалитети јесу производ наше свести јер облик и просторност, могу постојати само у свести као представа корелативно везана за сазнајући субјекат. То је аподиктички доказ да изван свести нема примарних квалитета, облика и просторности.
Оно што се тако као облик и просторност у свести указује, само по себи не познаје облик и просторност , који настаје тек у сазнајућој свести.
Так да је Баркли све доказао.
И ко се уопште плаши нестанака ове драге нам егзистенције у којој смо. То је запправо наш највећи благослов и обећање јер да смо осуђени на вечну езистенцију на овакав начин у којој смо били бисмо у невољи неупоредивој са иједним паклом.

Ovde nema ni d od dokaza, ako ti u boldovanom ne mozes da vidis da nikakav dokaz nisi izneo ja ti u tome ne mogu pomoci.
]Ako je sam nacin postojanja ono sto se karakterise kao pakao onda nema potrebe da se navodi Hjum, nema potrebe da se navode lose strane sveta jer ti i svet bez mana predstavlja takodje pakao, naravno u tvojoj zamisli.
Претпоставимо да је људска раса премештена у Утопију где би све аутоматски расло из земље а печени голубови летели около;,где би свако истог трена нашао своју драгу и не би имао потешкоћа да је задржи; онда би људи умирали од досаде или обесили сами себе, или би се борили, давили и убијали једни друге и тако себи изазвали више патње него што су им сада намењене по природи. Тако да за овакву расу, ниједна другачија егзистенција није погодна.
Шопенхауер Парегра и палипомена
Koje su to fatalnosti sa one strane svakog moguceg iskustva a koje su ucinile da se volja po sebi objektivise na ovakav jadan nacin, kao svet u kome vlada patnja i smrt "
Sopenhauer Epifilozofija

Bravo momče-to zovemo fenomenom!zagrizem jabuku i javi se osećaj slatkog.
taj osećaj se javlja kao deo mog saznanja jabuke.
dakle, osećaji, iako nastaju u nama, služe saznavanju objekata, njihova funkcija je opstanak jedinke.
taj moj oset slatkog vrednuje jabuku da bih je pojeo. ja nemam kontrolu nad svojim osetom, on nastaje kao interakcija objekta sa mojim čulnim aparatom.
jabuka se kroz evoluciju potrudila da mi se svidi, i njena korist je što ću se posle posrati u nekom žbunju, a semenke (čija je zaštitna ljuspa nesvariva) biće lepo nađubrene i niknuće drvo.
vidimo kako je volja kroz proces evolucije sve to ukomponovala.
volja je u meni, volja je u jabuci, odnosno ta životna sila. gledano iz ugla jabuke, i ona pravi neku sliku o meni. dakle, subjekat i objekat su relativni pojmovi, postoje samo subjekti. čak i iz kamenja vire subjekti...
)...zagrizem jabuku i javi se osećaj slatkog.
taj osećaj se javlja kao deo mog saznanja jabuke.
dakle, osećaji, iako nastaju u nama, služe saznavanju objekata, njihova funkcija je opstanak jedinke.
Bravo momče-to zovemo fenomenom!