Prijemni za srednju,bruka i sramota!!!

Potpuno se slažem sa prethodnim postom.
Naravno da ta deca koja idu u privatne škole ne padaju i da im je gradivo potpuno rasterećeno od gluposti. I logično je što su bolji djaci od dece iz državnih škola samim tim jer imaju manje gradiva i sve im je sažvakano.
I da sećam se i ja svog druga sa megatrenda koji baci skripticu od 80 strana i kaže pu j*bem ti život moram ovo da naučim. A ja gulim srpski 3 meseca pa ga opet padnem jer je previše ljudi već položilo u ovom roku pa da je ne kritikuju na veću.
Uvek bilo i ostalo para vrti....

A ja baš vidim privatnu školu kao spas. Dete nije loš đak čak naprotiv. Upisala sam je u privatnu školu iz razloga što kada smo došli ovde u Srbiju nije znala dovoljno dobro jezik da bi pohađala nastavu na srpskom u državnoj školi. Drugi razlog je bio taj što sam dobila posao u privatnoj školi pa mi je bilo nekako lakše da je po ceo dan uz mene nego da se brinem. U početku sam bila skeptična ali sam se na kraju oduševila sa metodima rada. Pre svega deca su rasterećena, ne uče gomilu nepotrebnih stvari, raspon ocena je od 0-10 tako da se bolje pravi razlika među đacima a i dosta toga vide i nauče u praksi. Ne znam dovoljno dobro kako je stanje po državnim školama pa neću da komentarišem ali ova deca kod mene su zaista prepametna, stvarno nemamo loših đaka niti se upisuje svako ko ponudi pare.

Који систем образовања се форсира у тим средњим школама?
Амерички, германски, скандинавски, руски...?
Да ли деца обавезно морају да носе одело и кравату?

мало оффтопикујем ал нема везе.

Који систем образовања се форсира у тим средњим школама?
Амерички, германски, скандинавски, руски...?
Да ли деца обавезно морају да носе одело и кравату?

мало оффтопикујем ал нема везе.

Ima raznih. Ja konkretno radim u internacionalnoj školi koja radi po britanskom principu. U okviru te obrazovne institucije ima vrtić, predškolsko, osnovna, srednja a imaju i neke visoke studije, ne znam puno o njima. Ja sam zaposlena u osnovnoj školi, nastava se odvija na engleskom jeziku i celodnevnog tipa je, do pola pet popodne. Ukoliko žele deca mogu da uzmu srpski kao strani jezik. Oblačenje je neformalnog tipa, kako ko želi.
Znam da ima u Beogradu i neka francuska škola, oni rade na sasvim drugačijem principu, veći je raspon ocena i svi pričaju francuski. Ima i neka ruska škola ali se za nju nisam raspitala mada moža pređem tamo od septembra.

Dok su u pojedinim odeljenjima profesori koji kontrolisu djake koji polazu prijemni za srednju skolu trenirali gestapovsku strogocu u drugima su dozvoljavali cak i da drze zbirke iz matematike na klupama.
Da li ce ikom u ministarstvu biti sumnjivo kad pojedini djaci osvoje veci broj bodova na prijemnom nego sto imaju uspeh kroz celokupno skolovanje.
Sta reci sem :dash: :dash: :dash:

aj gospodine ne lupaj :thumbdown: .....
u kojoj shkoli su zbirke bila na stolovima ???
btw. ja priznajem da dve noci nisam spavao ( i jos + sam samo 1 presho zbirke ) ...
al zato sam poslednjih nekoliko dana zagrejao stolicu i matish sam uradio 17/17 ...
a srpski 18/20 ...
( nadam se da cu izvuci oko 30-35 bodova ) .....

DACE BOG , VERUJEM U NJEGA :D !!!

Math
English
History
Science
Ovo su im predmeti u srednjoj.Skinuto sa sajta jedne americke skole.Da se ne pretrgnu od ucenja :rotf:. E sada da uporedimo ovo sa predmetima jedne nase srednje skole.
Ima kod nas jedna privatna osnovna i srednja skola gde je nastava na nasem jeziku. Samo su cene astronomske.

Otvorene privatne osnovne škole
Izvor: Večernje novosti
Beograd -- Cene nedostižne za većinu stanovništva. Rad se u njima strogo kontroliše, ali prevare su česte.

Mentorska nastava, rad u malim grupama, izleti, posete i ekskurzije u zemlji i inostranstvu, rekreativna nastava, samo su neke od pogodnosti kojima se hvale privatne škole i ono po čemu se one razlikuju od državnih. I dok direktori državnih škola muku muče s manjkom đaka i zatvaranjem odeljenja, u Beogradu se otvaraju nove privatne škole.

Za čiju decu? Ko danas u Srbiji može svom detetu da priušti školovanje po ceni od 12.000 evra po godini, u najskupljoj gimnaziji "Crnjanski"? Naravno, ni u jednoj privatnoj školi na teritoriji Beograda ne može da se dobije odgovor na ovo pitanje. Kažu, to je privatna stvar svakog roditelja, a sve što vredi ima i svoju cenu.

"Maksimalna bezbednost dece i podsticanje u otkrivanju talenata, kao i njihovo negovanje za dalje školovanje, osnovni su ciljevi rada u školama privatnog sektora. Ono što nudimo u potpunosti opravdava cenu. Za 400 evra mesečno ili 4.500 evra za školsku godinu, naši učenici dobijaju prevoz od kuće do škole i nazad, izlete, obroke, odlazak u pozorišta i bioskope, plus, naravno, nastavu i učenje", kažu u OŠ "Crnjanski".

Ako se prostom računicom saberu cene kompleta udžbenika za prvi razred od oko 2.500 dinara, pribora (sveske, olovke, pernice, bojice, ranac...), rekreativne nastave (oko 10.000 dinara za sedam dana), povremeni izleti i sve ono što očekuje đaka prvaka, dobija se cifra od oko 400 evra ili jednomesečna školarina u privatnoj školi. U ovu računicu namerno nije uračunat prevoz od kuće do škole i nazad, s obzirom na to da većina roditelja upisuje decu u najbližu školu do koje oni mogu da odu i peške.

Mame i tate kojima je ponos i dika da se prijateljima i rodbini hvale kakve škole pohađaju njihova deca, moraće da izdvoje još veću sumu ukoliko žele da im deca nastave školovanje u privatnom sektoru. Ako na 40.000 evra, koliko košta osam školskih godina u OŠ "Vladimir Petković Dis", dodamo i 48.000 četvorogodišnjeg obrazovanja u Gimnaziji "Crnjanski", pa još 25.000 evra za diplomu Medicinske akademije, dobija se fantastičnih 113.000 evra za potpuno obrazovanje deteta!

Poređenja radi, školovanje u osnovnim i srednjim školama mnogo je skuplje nego na privatnim fakultetima. Na primer, najjeftinije studije su na nekim visokoškolskim ustanovama "Megatrenda" - po hiljadu evra godišnje, dok u osnovnim školama mesečno školovanje košta 400 evra. U "Crnjanskom" školarinu od 12.000 evra pravdaju objašnjenjem da za tu sumu učenici stiču međunarodno priznatu diplomu i da jedini iz Srbije mogu da konkurišu na bilo koji univerzitet u inostranstvu. Doduše, za istu cifru mogu da se školuju i u Americi.

Vlasnici privatnih škola trude se da sa nastavnim programima pariraju onima u inostranstvu, ali i po cenama. Godišnje školarine u evropskim zemljama slične su kao i kod nas. Tako na primer, za školu "Holborn" u Londonu treba izdvojiti 10.000 evra, u Irskoj su cene od 13.000 do 20.000 evra, a na Malti 15.000. Naravno, i njihove diplome su međunarodno priznate.

Clanak je iz 2006 godine.Ko moze ovo da priusti svom detetu..:klap:

Najbolje bi bilo da toga nema, deca se lako spetljaju za tih par sati i ne mogu da pokazu sta znaju. Bolje bi bilo da im racunaju prosek za tih 8 godina.

a) Sa mnom je u osnovnu skolu isla cerka nastavnika fizickog. Tokom cele godine dvojke i trojke, na kraju godine odlicna. U nekim skolama su nastavnici daleko stroziji nego u drugim bas iz razloga da ih spreme za buduce obrazovanje, ali deca donose manje poena. - razlozi ZA prijemni.

b) Deca od 15 godina se unervoze i onda osam godina ucenja pesmica napamet, slatkovodnih riba, rezervi bakra, neorganskih jedinjenja, srpskih vladara i ruskih kompozitora padne u vodu zbog jednog predikata ili minusa koji je u brzini preskocen - razlozi PROTIV prijemnog.

Savet za roditelje koji razmisljaju o privatnim skolama - ako je to zavrsni stepen obrazovanja gde ljudi ne zele da proliju mnogo znoja onda neka upisuju privatne fakultete, srednje i osnovne skole. Ali ako neko zeli da mu dete u privatnoj srednjoj skoli stekne znanje potrebno da zavrsi drzavni fakultet ili da posle privatne osnovne krene u drzavnu srednju bojim se da ce zestoko hendikepirati svoje dete.

Cene su zaista nenormalne za naše uslove, u pitanju je čisto iživljavanje. Ja plaćam za dvoje dece i nastaviću kad sam već počela ali zaista mislim da preteruju sa tim školarinama ... neki ljudi za te pare rade godinu dana a njima samo školarina toliko košta :(

Pa ti nisi obavestena da po novome samo ce bogati moci da se skoluju a ostali cisto osnovna skola da znaju da se potpisu i to je to.

aj gospodine ne lupaj :thumbdown: .....
u kojoj shkoli su zbirke bila na stolovima ???
btw. ja priznajem da dve noci nisam spavao ( i jos + sam samo 1 presho zbirke ) ...
al zato sam poslednjih nekoliko dana zagrejao stolicu i matish sam uradio 17/17 ...
a srpski 18/20 ...
( nadam se da cu izvuci oko 30-35 bodova ) .....

DACE BOG , VERUJEM U NJEGA :D !!!

J.J.Zmaj
Banovic Strahinja
Vuk Karadzic

(Кад неко прође лошије од других, онда му увек неко други крив...:roll:...а клинци су склони да избегавају сопствену одговорност пребацујући кривицу на неког другог.)

Ako ste aludirali na moje dete,ono je proslo odlicno(35bodova).Nemam nekih posebno gorkih osecanja prema temi koju sam otvorio,samo sam eto hteo da podelim sa vama bedu naseg drustva koja se reflektuje tamo gde je najopasnije.Pozdrav svima- ponosni tata gumnazijalca pete ili trinaeste gimnazije :bye:

volela bih da vidim da neko od vas uradi tri pitanja sa jednog od tih testova...
Test iz matematike bih uradila ceo bez problema, iz srpskog oko pola. Znam tri zaista odlična đaka koji kažu da test iz matematike nije bio težak, samo oni su osnovnu završili isključivo svojim trudom. A znam i vukovca kome je bilo teško, ali njemu je mama preko veza dvojku-trojku iz biologije popravljala na peticu i tako još po koju ocenu.

ja sam uvek bio vrlo dobar i odlichan ...
srpski ... pa .. imo sam par pitanja kod kojih sam se JEDVA setio odgovora ... al ok ....
al zato matish sam RAZVALIO :D:D:D:D:D:D ....
nego ... jel mozhe neko da mi da adresu gde mogu da nadjem listu bodova sa prijemnog ...
mislim spisak uchenika i ko je kolko odneo bodova ... ?

a po chemu ti to znash ????
mislim ne razumem odakle tebi te informacije :think::think::think: ...

J.J.Zmaj -kolegin sin nam je ispricao,trazio od oca da ga casti jer je razbio prijemni.Zbirka iz matematike mu je bila na stolu.

Banovic Strahinja -moje dete je polagalo ispit tamo.Drug koji je dobio na poklon tri dvojke da bi zavrsio razred,razbio prijemni i pohvalio se da im je bilo dozvoljeno da prepisuju.(Moje dete je bilo u drugoj ucionici gde nije bilo dozvoljeno prepisivanje)

Vuk Karadzic-sestric mi ide u tu skolu ..........

Ako ste aludirali na moje dete,ono je proslo odlicno(35bodova).Nemam nekih posebno gorkih osecanja prema temi koju sam otvorio,samo sam eto hteo da podelim sa vama bedu naseg drustva koja se reflektuje tamo gde je najopasnije.Pozdrav svima- ponosni tata gumnazijalca pete ili trinaeste gimnazije :bye:

Čestitam na uspehu. Čestitke i za temu. Pa ovo me muči godinu dana a ja nemam reči da to iskažem. I nije mi jasno u šta su se ljudi to pretvorili. Samo da postignu trenutni cilj i to po svaku cenu. Sve smo degradirali i uništili. Sa jednim se slažem, 14-15 godina je malo da bi znali definitivno šta žele da upišu i malo da bi podneli opterećenje.

ja sam uvek bio vrlo dobar i odlichan ...
srpski ... pa .. imo sam par pitanja kod kojih sam se JEDVA setio odgovora ... al ok ....
al zato matish sam RAZVALIO :D:D:D:D:D:D ....
nego ... jel mozhe neko da mi da adresu gde mogu da nadjem listu bodova sa prijemnog ...
mislim spisak uchenika i ko je kolko odneo bodova ... ?

http://www.upis.mps.sr.gov.yu/

Mislim da rezultati još nisu obrađeni i ubačeni u bazu. Verovatno sutra ujutru će biti gotovi.

eo kažu sva..ali baš sva deca..ovde kod nas sa pdf politika.... da su svi profani po srednjim školama koroompirani...ne znam ša da vam kažem..čoovajte se...deco i roditelji....moram da veroojem ša klinci pričaju....pa veroojem im....

u roođeru...gim. roođer bošković... je oko 60 soma evra srednja škola...........tamo sam išao nešto poslom....i sooper je škola.....i profani i đaci.......ja bih tamo decu......izm ostalog...imaju mđn priznatu matooru......odlična škola..

Poslednja izmena:
J.J.Zmaj -kolegin sin nam je ispricao,trazio od oca da ga casti jer je razbio prijemni.Zbirka iz matematike mu je bila na stolu.

Banovic Strahinja -moje dete je polagalo ispit tamo.Drug koji je dobio na poklon tri dvojke da bi zavrsio razred,razbio prijemni i pohvalio se da im je bilo dozvoljeno da prepisuju.(Moje dete je bilo u drugoj ucionici gde nije bilo dozvoljeno prepisivanje)

Vuk Karadzic-sestric mi ide u tu skolu ..........

Naravno...:roll::roll::roll::thumbdown:

eo kažu sva..ali baš sva deca..ovde kod nas sa pdf politika.... da su svi profani po srednjim školama koroompirani...ne znam ša da vam kažem..čoovajte se...deco i roditelji....moram da veroojem ša klinci pričaju....pa veroojem im....

u roođeru...gim. roođer bošković... je oko 60 soma evra srednja škola...........tamo sam išao nešto poslom....i sooper je škola.....i profani i đaci.......ja bih tamo decu......izm ostalog...imaju mđn priznatu matooru......odlična škola..

Pogotovo u fensi skolama, ne mislim na privatne...
U mojoj srednjoj je to bilo toliko ocigledno, fujjj... dodjemi da tim prof. sad pljunem u lice... deca njihovih kucnih prijatelja ili oni sa kesom su obavezno imali prodju dok smo mi obicni smrtnici, morali da znamo u sitna crevca...

Jao sad se setih, u 2 ili 3 srednje, krenem ja na italijanski-privatno.... kod prof. koji mi predaje filozofiju... i sve extra, redjam ja 5 iz filozofije ko od sale, a kad je odgovaranje on me pita pre casa da li sam spremna(jer mu ja(mustra:whistling:) donesem kao pare za casove ital. bas pred cas odgovaranja), ako nisam preskoci me u dnevniku a SVIMA ostalima podeli keceve-neverovatno ali istinito!
I posle polugodista ja odustanem od italijanskog... kad odjednom, lik me proziva skoro svaki cas i deli keceve... jedva na kraju izvukla 4... e to ti je ***** od coveka...:thumbdown::thumbdown::thumbdown:

zašto mi deluje da ovu temu otvorio neki roditelj u moje dete je divno i za ponos, aj sad malo da glumim drvenog advokata i ispravljam krive drine... sa sve informacijama iz prve ruke od šire familije... a niste se raspitali za ostale škole na teritoriji grada kad imate tako puno vremena za istraživanja gde se prepisuje na prijemnim ispitima... :roll:

Back