Preterano znojenje (hiperhidroza)

Ni kod meme nema kontraidikacija, nema znojenja na rukama ispod pazuha nimalo, a tabani vrlo malo. Jedino 10 dana posle operacije osecam trnjenje i toplinu u rukama i zvala sam doktora. Rekao mi je da je to normalna pojava i da traje 2-3 nedelje i ako ne prodje da ga pozovem zbog terapije. Ja se iskreno nadam da ce proci. Pijem brufen od 400 mg, al doktor je rekao da ne preterujem sa lekovima.
X Blac, koliko je tebi proslo od operacije i gde si se operisao? Pozdrav

Stvarno nisam imao vremena da citam sve postove od pocetka postavljanja teme, ali sam ovlaz primetio da se dosta postuje o operacijama u Kamenici i da ta tema dominira.
Moj problem je druge prirode. Znojim se normalno tokom fizicke aktivnosti, leti vise (valjda je to normalno) u busu gsp-a narocito (isto leti).
Problem je noc, sad je kraj oktobra i hladno je dosta. Sobu izluftiram i ohladim pred spavanje. Pokrivam se sa cebetom koje je u navlaci i ne spavam u pidzami (majica i bokserice). Vec danima se budim mokar, a najgore kad se otkrijem nocu, onda me i stomak zeza izjutra.
Ne koristim lekove. Moguce je da sanjamn\ nesto kriticno vec danima, a da se ne secam toga, pa se onda znojim. Bude neprijatno kad mi dodje cura da prespava kod mene.
Svaki predlog prihvatam.

Htela bih da napisem par recenica o ovoj temi.Od kako znam za sebe bolujem od hiperhidroze.Imam 24 godine.Svakim danom bilo mi je sve gore,niz ruke su mi lili potoci znoja,kao i niz tabane.U poslednje vreme povecano lucenje znoja pocelo je i ispod pazuha.Zivot mi je bio pakao.Bila sam onemogucena da uradim bilo kakav posao.Bilo da je to obicno popunjavanje uplatnice do drzanja u autobusu za sipku.Velike neprijatnosti.Nema sta nisam probala i kod kog doktora nisam isla,ali uzalud.Pre tri godine moj dermatolog mi je predlozio operaciju u Kamenici.Mnogo sam se raspitivala,preko foruma.Bilo je mnogo utisaka,koliko dobris,toliko losih.Stalno sam odlagala odlazak u Kamenicu,imala sam veliki strah.To je bila velika greska.Ovog letra sam presekla.Rekla sam sebi idem,pa sta bude,gore mi ne moze biti.Otisla sam na razgovor,tamo su mi sve objasnili.Rekli su mi sve iskreno,za bol koji me ocekuje kao i za moguce posledice.I pored toga,odlucila sam da se operisem.Bila sam na listi cekanja,cekala sam oko 4 meseca.Operacija je kratka i jednostavna.Nije prijatno biti u bolnici,ali bolje biti 2 dana i za ceo zivot se resiti velikog problema.Kada sam se probudila,osecala sam jak bol u grudima.Moram reci da je bol uzasan,imala sam utisak da se gusim,nisam mogla da disem,ali to je samo takav utisak.Rane su male i nisu me ni bolele.Ne usivaju,nego lepe nekim lepkom koji otpadne za 5 dana.Bolovi su intenzivni 3 dana,ali su izdrzljivi uz analgetike.Posle pet dana imala sam utisak da je sve bio san.Vec pri budjenju,znojenja nije bilo.Ruke mi se vise ne znoje,tabani vrlo malo,a pazusne jame tek pomalo.Kompezatorno znojenje mi se nije javilo.Mnogo sam srecnija,sigurnija u sebe i zadovoljnija.Sada mi je sve lepse.Ovim putem bih porucila svima koji imaju isti problem,da n9i jednog trena ne oklevaju i da urade to za sebe.Znam koliko je to veliki problem,jer samo mi koji smo to preziveli to mozemo i da razumemo.Mislim da i u ovoj dugoj poruci nisam sve napisala.Ako bilo koga zanima neki detalj sa operacije,neka me slobodno pita,sve cu odgovoriti.Znam koliko je to meni bilo bitno.

Ja delim isti problem kao i svi vi. Znojim se 'samo' ispod pazuha. Odlucila sam se za operaciju jer sam cula od drugarice da nije nista strasno i da je i sada, nakon godinu i po dana, ''suva'':D Obavila sam sve preglede, nabavila upute troje specijalista, uput od opsteg lekara i sada idem na komisiju, koja nema zasto da mi ne odobri. Imam pitanje za one koje su imali operaciju: da li trebam da zakazujem pregled tj.ubacivanje na listu cekanja ili samo odem u Kamenicu i predam svu potrebnu dokumentaciju?

Драгане, не мрачи. :lol:
Људи пишу овде своја искуства и ако прелисташ ову тему видећеш да има доста позитивних искустава са операцијом. ;)
Драго ми је што си овде, а пошто си лекар могао би и да помогнеш мојој маленкости да заједно одговарамо људима на питања, ако имаш воље и времена. :)

Ja delim isti problem kao i svi vi. Znojim se 'samo' ispod pazuha. Odlucila sam se za operaciju jer sam cula od drugarice da nije nista strasno i da je i sada, nakon godinu i po dana, ''suva'':D Obavila sam sve preglede, nabavila upute troje specijalista, uput od opsteg lekara i sada idem na komisiju, koja nema zasto da mi ne odobri. Imam pitanje za one koje su imali operaciju: da li trebam da zakazujem pregled tj.ubacivanje na listu cekanja ili samo odem u Kamenicu i predam svu potrebnu dokumentaciju?

Нађи број телефона клинике у Каменици на њиховом сајту, односно оделења за грудну хирургију, позови их и закажи преглед за неки дан, након тога одеш у договорено време код њих, попричаш са лекаром, он ти да један папир са дијагнозом, и стави те на листу чекања (чека се око шест месеци). Посло ће они да те позову и да ти детаљно објасне шта и како даље.

Ja želim sa svima onima koji imaju problem sa prekomernim znojenjem da podelim svoje iskstvo. Od puberteta sam imao problem sa prekomernim znojenjem dlanova i pazušnih jama(nekih 17 god.). Čuo sam za operaciju, saznao da se izvodi na klinici za grudnu hiturgiju na VMA, zakazao pregled gde mi je konstatovana hiperhidroza, zakazana operacija i rečeno šta konkretno od analiza terba da uradim. Čekao sam na operaciju ukupno 4 meseca. Pozvali su me 18.11.2011.god. da dodjem na operaciju 21.11.2011. god. Odmah po završetku operacije su mi dlanovi i pazuh bili suvi, ja iako sam hipersenzibilan, po budjenju sam osetio male bolove u grudnom košu, tražio nešto za bolove i oni su prestali. jedno 7 dana posle operacije sam pio po jedan diklofenak ujutru i nikakvi bolovi me nisu mučili. kompenzacijsko znojenje po ledjima i preponama se jeste pojavilo ali već se smanjilo i proredilo i nije mi predstavljalo probleme. svi oni kojima hiperhidroza predstavlja veliki problem u životu neka znaju da postoje ljudi koji su isti taj problem na efikasan način rešili.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,
javljam se 6 meseci nakon operacije.. Imao sam jedan post 07. avgusta 2011...

Situacija nakon 6 meseci je takva da, u jesenjim i zimskim danima se osecam sjajno. Utoplim se, šetam i ne znojim se. Pre operacije sam se u istim okolnostima, znojio dosta ispod pazuha. Napolju blizu 0 stepeni ali pazušne jame mokre.. To je sada nestalo i super se osecam povodom toga.

Ali hteo bih da napomenem, da iako u hladnijim danima, bilo je situacija kada sam morao nešto užurbano da uradim ili sl. gde se opet pojavilo znojenje glave, ledja i stomaka, a i osetio sam znoj i po nogama..
Takav opis mozete videti u postu iz avgusta, ubrzo nakon operacije..

Ubedjen sam da ce mi opet leto biti pakleno, da me ceka velika psiholoska borba :/
Ukoliko neko od doktora koji operišu torakoskopijom, čita ovaj post, molim da mi kažete da li postoji korektivna operacija u smislu, da li je živac pravilno 'presečen' ? Jednostavno, i dalje mi se, nakon toliko vremena, javlja kompezatorno znojenje na mestima gde se pre operacije, nisam znojio..
Hvala puno!

Ja sam 9-og decembra bila do Kamenice, stavili me na listu cekanja i sada 9-og januara imam operaciju. Vise se ne ceka toliko dugo, a i sigurno bih pre stigla na red nego nisu radili za vreme praznika. Inace odusevljena sam klinikom, osobljem i doktorom. Razgovor sa doktorom mi je mnogo toga razjasnio. Sasvim je normalno znojati se, privremeno, na nekim drugim mestima jer ipak je to sok za organizam, taj nagli prestanak znojenja, i normalno je da ce izbijati na nekom drugom mestu. Ali to je samo privremeno. I kasnije ce biti znojenja, pri fizickim radovima, visokim temperaturama, ali sve u granicama normale, ne onako obilno kao pre. Ne znam kako neko ocekuje da se nigde i ni malo ne znoji, svaka normlna osoba zna da je to nemoguce. Sve u granicama normale. Sve u svemu, javljam utiske nakon operacije :)

ja vec godinama patim od ovog poremecaja i samo ja znam kako ga skrivam od drugih. metoda Jontoforeza, koju primenjujem pokazuje rezultate, ali... Vec godinama koristim masinicu sa strujom, 3 puta nedeljno po 20 minuta, i to nekad ume da me nervira, jer mi oduzima vreme...Za dlanove se to pokozalo kao najbolja metoda, ali, za znojenje ispod pazuha, tabana, pa i lica, i ne pomaze. Probala sam i sve kreme, sprejeve i slicno. Vec 2 godine se premisljam da li da idem na operaciju, i pored toga sto me roditelji ne bi podrzali (a niko drugi ne zna o hiperhidrozi). Kada sam na putovanju, ili nedelju, dve, ne koristim masinicu, dlanovi se jako znoje, i treba dosta Jontoforeze da se vrate u normalu. Niko to nije pominjao, vidim, ali ja uz znojenje, kada sam u nekim neprijatnim situacijama i crvenim, i to me uzasno nervira. Zelim operaciju, jer nista drugo nije pomoglo, ali se plasim negativnih efekata, pogotovo onog da krenem jos i vise da se znojim u donjem delu tela (ako je to moguce). I moram jos nesto da dodam, jer nemam sa kim da pricam...U dugoj sam vezi, i posto sa deckom nemam stresa, skoro da se normalno znojim sa njim. Ali sta kada npr dobijem bebu. Prvo, u trudnoci necu smeti da koristim ni masinicu, ni kreme i sprejeve, i onda bih poludela. a uzasna mi je pomisao da drzim bebca sa mokrim dlanovima...joj. Izvinite ako sam dosadna, but I need help! :)

Jučer sam obavio operaciju u Sremskoj Kamenici i mogu vam reći da sam za sada oduševljen i prezadovoljan. Preporučam svima koji imaju problem s hiperhidrozom neka se podvrgnu operaciji, pogotovo onima koje muči pretjerano znojenje dlanova i pazuha. Za sada se osjećam odlično, bolovi su minimalni, a ono famozno kompenzacijsko znojenje nije se "da kucnem o drvo" još uvijek pojavilo. Svaki organizam je jedinstven i reagira na svoj način, a tako je naravno i kad je u pitanju ova operacija. S obzirom da znam kako je vama koji tražite nadu i spas na raznim forumima u želji da što više saznate o samoj operaciji i o razdoblju nakon opreracije, odlučio sam se registrirati na ovaj forum i pomoći vam svojim savjetima i iskustvima.

Svakodnevno ću vas obavještavati o svom stanju nakon operacije i odgovarati na vaša pitanja. Ovo je, složit ćete se sa mnom, jedan od najgorih poremećaja koji mogu zahvatiti čovjeka i teško je i gotovo nemoguće je nositi se s njim. Hiperhidroza razara i uništava čovjeka, ali spasa ima.

hvalati drze sta si ovo objavio jas sam iz makedonije neznam sta sve nisam probao i nista sad kad sam ovo procitao odma sam se uxvatio za tel ali danas e subota i niko ne dize jas sam dosao u beogradu za da idem u kamenicu ali odma odustajem i cekam da dodze ponedelak odma ovo da narcim ako mozis mi reci kako cu da stigne do ovog preparata i gde kako treba da ga uzmem i koja je cena hvalaaa ti puno :)

OPERISANA SAM 21.MARTA 2011 U INSTITUTU SREMSKA KAMENICA,OPERACIJA JE PROSLA ODLICNO,NISAM IMALA VELIKE TEGOBE,ISHOD OPERACIJE JE ODLICAN,DLANO VI MI SE VISE NE ZNOJE A PRAVILI SU MI VELIKI PROBLEM OD SEDME GODINE.OPERACIJU JE IZVRSIO DR.IVAN KUHAJDA KOME SAM VEOMA ZAHVALNA ZA MOJE IZLECENJE.CELO OSOBLJE GRUDNE HIRURGIJE JE VEOMA LJUBAZNO.ZAO MI JE STO ZA OVU OPERACIJU NISAM ZNALA MNOGO RANIJE,I PREPORUCILA BI JE SVIMA KOJI IMAJU PROBLEM SA HIPRHIDROZOM,DA SE OPERISU JEL JE TO JEDINI NACIN ZA IZLECENJE.

Zadovoljna sam i srecna sam jer 6 meseci posle operacije nema znojenja na rukama i ispod pazuha a na dlanovima malo. Svima bih prepoucila operaciju u S. Kamenici i da rese ovaj problem jer znam koliko je tesko ziveti sa tim. Samo napred i hrabro jer zivot je jedan a mi se moramo potroditi da poboljsamo kvalitet naseg zivota.

Back