Preterano znojenje (hiperhidroza)

Pozdrav
Ja kao i vecina vas imam problem sa prekomernim znojenjem dlanova,pazuha i cela,znojenje dlanova i pazuha je neprestano u svakom periodu godine,a ako napravim neki mali fizicki napor pocinje i znojenje cela,ledja i to traje i traje.Vec od pre par meseci sam se odlucio za operaciju na VMA kod dr Ristanovica,molio bih vas sve koji ste radili ili ste upoznati sa nacinom operacije da mi kazere dali postoji bilo kakva mogucnos od bilo kakvog rizika za neke sutra posledice?Da budem iskren malo mi je frka ali sam skoro resio 100%Isto tako sam hteo da pitam gospodina pod nazivom ''zema24''kako to da opet ima znojenje posle opetacije i dali je razgovarao sa doktorom koji ga je operisao i dali su strasno vidljivi oziljci posle operacije?
Unapred hvala

ja vec godinama patim od ovog poremecaja i samo ja znam kako ga skrivam od drugih. metoda Jontoforeza, koju primenjujem pokazuje rezultate, ali... Vec godinama koristim masinicu sa strujom, 3 puta nedeljno po 20 minuta, i to nekad ume da me nervira, jer mi oduzima vreme...Za dlanove se to pokozalo kao najbolja metoda, ali, za znojenje ispod pazuha, tabana, pa i lica, i ne pomaze. Probala sam i sve kreme, sprejeve i slicno. Vec 2 godine se premisljam da li da idem na operaciju, i pored toga sto me roditelji ne bi podrzali (a niko drugi ne zna o hiperhidrozi). Kada sam na putovanju, ili nedelju, dve, ne koristim masinicu, dlanovi se jako znoje, i treba dosta Jontoforeze da se vrate u normalu. Niko to nije pominjao, vidim, ali ja uz znojenje, kada sam u nekim neprijatnim situacijama i crvenim, i to me uzasno nervira. Zelim operaciju, jer nista drugo nije pomoglo, ali se plasim negativnih efekata, pogotovo onog da krenem jos i vise da se znojim u donjem delu tela (ako je to moguce). I moram jos nesto da dodam, jer nemam sa kim da pricam...U dugoj sam vezi, i posto sa deckom nemam stresa, skoro da se normalno znojim sa njim. Ali sta kada npr dobijem bebu. Prvo, u trudnoci necu smeti da koristim ni masinicu, ni kreme i sprejeve, i onda bih poludela. a uzasna mi je pomisao da drzim bebca sa mokrim dlanovima...joj. Izvinite ako sam dosadna, but I need help! :)

Ineresuje me gde si uspela da nadjes i kupis aparat za Jontoforezu?

Pozdrav, zelim da vam prenesem moje iskustvo, volela bih da je neko meni preneo i da se nisam toliko dugo mucila sa ovim problemom. Naime, ceo zivot sam patila od hiperhidroze, uzas ne treba nista da vam objasnjavam, pazusne jame... perjana jakna zimi je bila potpuno mokra... zimi na -10. uh... a tek leti..... ma ne volim ni da se prisecam tog period. naime, sve zivo sam probala, uloske za pazusne jame, kreme, kristale, dezodoranse ma nema sta nisam. 2007 sam operisana u kamenici na grudnom odeljenju, dr Kuhajda, i Koledin, i mogu svakome da preporucim torakoskopsku simpatektomiju, iako sam citala dosta clanaka protiv istog zahvata. Naime 2 godine mi je trebalo da kompenzatorno znojenje u potpunosti prestane, prv se prebacilo na predeo ispod grudi, ledja i na levu stranu lica-celo... ali je i to nestalo vremenom. mogu reci da se znojenje redukovalo za 80 procenata, tj ostalo je onih 20 procenata kada se znojimo zbog stresa vrucine itd... Osoblje je u kamenici jako ljubazno, klinika je moderna, ali zaista ne mozete isti dan kuci. Meni je trebalo 2 nedelje da se oporavim i jedva sam ustala iz kreveta posto vas kuci pustaju isti dan. Anestezija je bila dosta jaka, s obzirom na intenzivnost samog zahvata i zaista nisam mogla doci sebi jedno 10 ak dana. ali sve to prodje, mozda sam ja njanjava... Ako razmisljate o zahvatu, toplo ga preporucujem ali uzmite bolovanje min 2 nedelje.

nadam se da cete se izboriti sa vasim problemom, meni je Hvala Bogu operacija pomogla

Juce sam operisana zbog hiperhidroze na VMA. Ramisljala sam o tome od kad sam saznala za ovu operaciju, skoro 2 god. S obzirom da sam se znojila ispod pazuha, na rukama i nogama i to je bilo strasno jer su mi se graske znoja slivale bez obzira da je leto ili zima skroz sam zadovoljna operacijom barem za sada. Ruke i pazuh su mi suvi od juce sto mi je prosto nemoguce, dok su mi noge malo samo mokre ali mnogo manje, cak hodam bosa po kuci. Sinoc u bolnici dok sam spavala oznojila su mi se ledja i stomak i smatram da ako tako ostane nece biti strasno jer cu lakse to da podnesem nego stalno mokre ruke i pazuh jer sam bila ogranicena sa izborom garderobe i sl.Bolove u grudima imam dok disem i ne mogu da se nakasljem a puna sam slajma od tubusa al sve je podnosljivo. Rezovi su mali i malo me zatezu dok pokrecem ruke. Juce smo nas 4 devojke bile operisane i sve smo zadovoljne ishodom. Ako neko ima pitanja moze da me kontaktira jer je i meni znacilo ono sta sam citala od drugih ljudi na raznim forumima

Zamolio bih nekoga ko je radio operaciju u Sr. Kamenici, ali SAMO zbog hiperhidroze DLANOVA, da mi kaže koji nerv ili nervi su mu isečeni? T2, T3, T4, T5? Takođe, ako može da mi odgovori na pitanje na kom delu tela je, usled toga, izgubio znojenje? Vrat? Glava? Grudi? Cele ruke? Samo šake?

Poštovani,

Nije mi jasno zašto niko ne pominje jontoforezu (elektroforezu). Godinama sam imao problem sa prekomernim znojenjem dlanova i stopala. Prikupio sam dosta informacija o svim mogućim metodama i rešio da pokušam sa jontoforezom. Zašto ? Na sajtu wikipedie sam pročitao da je jontoforeza prva terapija koju će vam lekari predložiti u SAD. Primenjuje se više decenija i nema nikakvog kompezantornog znojenja. U Srbiji se jontoforeza radi između ostalog radi na klinici Dr Bojiić u Beogradu. Mislim da postoji i klinika u Subotici koja radi ove tretmane. Tretmani su vrlo jednostavni i mogu se raditi kod kuće.Informacije o jontoforezi sam našao na sajtu stop-znojenje.com. Autorka sajta je Marijana Mihajlović kojoj dugujem veliku zahvalnost iako je nikad nisam upoznao. Nekoliko tretmana sam odradio na klinici Dr Bojić kod doktorke Svetlane Minić. Doktorka Svetlana je dermatolog (radila je na VMA). Aparat za jontoforezu možete kupiti u Srbiji i u inostranstvu. Doktorka u svojoj ordinaciji koristi aparat firme Vecom iz Niša. Odlučio sam se za isti aparat i odmah ga naručio. Tretmane radim kod kuće i prezadovoljan sam. Nakon odrađenih 10-12 tretmana i postizanja optimalne suvoće dlanova sledi period održavanja. Tretman traje 30 minuta. Radi se o propuštanju jednosmerne struje niskog intenziteta. Nakon 15 minuta promeni se polaritet. Bez promene polariteta nema efekta. Nakon tretmana se na koži može pojaviti crvenilo koje nestaje nakon 90 minuta. Ako ste blizu BG-a obavezno posetite kliniku Dr Bojić (ulica Račkog 7). Potrebno je da vam neko detaljno objasni kako se radi tretman. Procedura se mora ispoštovati. Mene možete kontaktirati na e-mail: ciky1976@gmail.com

Pozdrav svima
Operisao sam se pocetkom marta ove godine,rezultati su izvanredni sto se tice pazusnih jama i dlanova ali od pocetka toplog vremena imam preterano znojenje ledja ,prepona,stolaka i nogu,dali neko zna dali ce se nesto promeniti i ce to tako da ostane??I druga stvar,dali je normalno da mi se desna strana tela znoji vise od leve??S'jedne stane je dobro a s'druge isto neprijatno jer mi je majica skoro uvek mokra pogotovo u kolima kada vozim.
Molim za odgovor ako neko zna nesto vise??

Poslednja izmena od moderatora:
@dera dera ,

Ja sam se operisao krajem 2010. Kompezatorno znojenje je jos uvek tu. Ne smanjuje se. Sada ni sam ne znam da li bih ponovo otišao na tu intervenciju. Takodje imam pojačano znojenje desne polovine tela. Inace je u Švedskoj operacija zabranjena usled velikog broja žalbi. Meni sada ta intervencija izgleda kao eksperiment na ljudima, na žalost.

Pozdrav drugari...
Evo moje misljenje o operaciji. Operisan sam pre 20 dana u Sremskoj Kamenici, operacija je prosla super. Inace imao sam prekomerno znojenje pazuha, posle operacije vise nema znojenja, a sto se tice kompezatornog znojenja kod mene se javilo na stopalima. Iz dana u dan sve je bilo manje i manje znojenja, sada je znojenje minimalno. Svaciji organizam je razlicit tako da kod nekog ne mora da bude procedura kao kod mene, zato se neki i zale da operacija pravi jos gore posledice, nismo svi isti! Sto se tice mene i ja sam kao i svi vi citao ove komentare i nije ni meni bilo lako kad sam citao takve komentare, medjutim odlucio sam se za operaciju i prihvatio sve ove komentare koje ste vi pisali, ali sada posle operacije sve je ok zadovoljan sam. Da sam znao da ce operacija biti uspesna u mom slucaju ni minut ne bi razmisljao, platio bi novac da nisam dobio uput. Zato, zahvalan sam svima na klinici. Puno srece ko se bude odlucio za operaciju....

Pozdrav drugari...
Evo moje misljenje o operaciji. Operisan sam pre 20 dana u Sremskoj Kamenici, operacija je prosla super. Inace imao sam prekomerno znojenje pazuha, posle operacije vise nema znojenja, a sto se tice kompezatornog znojenja kod mene se javilo na stopalima. Iz dana u dan sve je bilo manje i manje znojenja, sada je znojenje minimalno. Svaciji organizam je razlicit tako da kod nekog ne mora da bude procedura kao kod mene, zato se neki i zale da operacija pravi jos gore posledice, nismo svi isti! Sto se tice mene i ja sam kao i svi vi citao ove komentare i nije ni meni bilo lako kad sam citao takve komentare, medjutim odlucio sam se za operaciju i prihvatio sve ove komentare koje ste vi pisali, ali sada posle operacije sve je ok zadovoljan sam. Da sam znao da ce operacija biti uspesna u mom slucaju ni minut ne bi razmisljao, platio bi novac da nisam dobio uput. Zato, zahvalan sam svima na klinici. Puno srece ko se bude odlucio za operaciju....

Ja imam 17 godina, preterano se znojim ispod pazuha, da li je to zato sto sam mozda jos uvek u pubertetu?Znojim se samo kada izadjem iz kuce, i stvarno me nervira, nekad nosim maramice pa se brisem pod pazuhom, i posle jedno sat vremena, znojenje prestaj. Zanima me da li je nekome ovo prestalo bez koriscenja raznih antiperspiranata?

Imam problema sa prekomernim znojenjem ali je moj problem da se tako izrazim suprotan od ovih koji se ovde (ili negde druge) navode. Ja sa jedino na dlanovima ne znojim, najviše se znojim na glavi i leđima. Čitao sam da hiperhidrozu mogu izazvati anksioznost, problemi sa srcem i hormonima, nizak pritisak ... međutim niti sam anksiozan, bio sam kod endokrinologa - hormoni su u redu, bavim se fizičkom aktivnošću maltene svaki dan tako da ni sa srcem nemam problema a pritisak mi je ili 110-70 ili 12-80. Bio sam i na alergotestu - nisam alergičan ni na šta. Takođe se pominje da hiperhidroza uglavnom počinje u pubetetu i postepeno opada vremenom ili se smanjuje od tamo negde 25-e godine, međutim, ja sam prvi put primetio ovaj problem sa 20 god. i od tada je sve gore i gore. Mislio sam da bi mi možda pomogla operacija koja se ovde pominje (Torakoskopska simpatektomija) međutim pročitao sam da se posle nje javlja neko kompenzaciono znojenje po leđima a ja se tamo baš najviše znojim. Ne znam šta mi je činiti.

Pozdrav svima!
E onako da vam i ja prenesem utiske nakon operacije. Operisam sam pre 5 dana, imao sam problem sa prekomernim znojenjem dlanova i tabana. Zelo bih da pohvalim osoblje na Institutu u Sremskoj Kamenici, posebno dr Ivana Kuhajdu za kojeg imam samo reci hvale. Operacija mi je prosla u najboljem mogucem redu, za sada mi se nije javilo kompezatorno znojenje. Doktor mi je naglasio da sto se tice dlanova operacija je uspesna 99%, a da za tabane ne moze da mi garantuje. Tako da su meni odmah nakon operacije dlanovi bili suvi, a tabani mi se i dalje znoje ali dosta menje nego pre operacije. Takodje sada nakon 5 dana od operacije su poceli naglo da mi se znoje dlanovi ponovo, ali i za to mi je rekao doktor da je normalna pojava posle operacije. Sve u svemu ja sam zadovoljan sa ishodom operacije. Ukoliko ima neko bilo kakvo pitanje u vezi sa procesom operacije ili bilo cega neka slobodno pita. Moze me pitati i na mail za bilo koju informaciju: justone.ue@gmail.com Poz

Zdravo,vec godinama se borim sa problemom hiperhidroze i vremenom je to naravno dosta napredovalo..usput mi je unishtilo vecinu svera zivota,poslovnu,socijalnu,privatnu..bila sam u Kamenici na razgovoru pre izvesnog vremena,ali se nisam usudila josh uvek da to i uradim..interesuje me,da li u nashoj zemlji postoji uopshte neko savetovalishte vezano za ovu situaciju ili bar neka grupa za podrshku ili razmenu iskustava? Jasno je da u svom inache okruzenju ima jako malo ljudi sa kojima mogu o tome porazgovarati i koji uopshte razumeju o chemu govorim. Hvala

Izgleda da ja bolujem od ove bolesti a da to nisam ni znao sve ove godine,sve je krenulo u 5 razredu osnovne skole sada imam 27god.Bilo je to na casu Francuskog jezika koji nisam bas voleo trebao je svako da izadje na tablu i procita neki text,ja sam dosao na red i poceo da citam odjednom su kapi znoja poceli da padaju na udzbenik svi su me gledali cudno,vratio sam se na mesto i znoj je prestao tako je pocelo.Prvo pocne da mi se dize temperatura tela koju ne mogu da zaustavim pa pocne celo da orosi i krenu kapi pa onda grudi ledja noge ruke pazuh , dlan nikada ni tabani.Desavalo mi se samo jedna polovina lica da se oznoji.Znojenje mi se desavalo nekada iz cistog razloga nebitno 10 ili 30 stepeni i na minusu bez fizickog zamora,samo kada treba da se pojavim sa jednom osobom ili grupom na primer,ulazak u autobus postu ucionicu kafic pekara sva javna mesta,mislio sam da imam neki strah od javnosti i da sam lud jer se niko drugi ne preznojava,stalno sam nosio kackete i kape da se znoj nebi video na celu.Zavrsio sam srednju skolu sada studiram fali mi jos po koj ispit da zavrsim ni sam smeo da odem na konsultacije sa profesorom jer cu izbaciti 3 l znoja za samo 10 sekundi ko erupcija.Mada sam zavrsio 75 posto fakulteta boreci se sa ovim .Znojenje me prati godinama u intervalima neki period se smirim i nema znojenja u opste mogu da stanem pred 1000 ljudi i drzim govor 10 sati,a neki period pricam sa osobom 1 minut i tu je kraj pocnem da se znojim i odmah nalazim resenje da se udaljim navodno zurim ili moram naglo u wc tamo se umijem spustim temparaturu vratim se i sve je normalno,na pocetku sam mislio da je to strah od drustva pa sam se nekada udaljavao ,ali sam po prirodi druzeljubiv i omiljen u drustvu pa nisam ni mogao biti sam.Desavalo mi se da gledam tv neku emisiju ili politicku gde se vidi kako politicar prica i od treme mu se brkovi znoje ja se uporedim snjim i ja pocnem ispred tv da se znojim i pored toga sto nema nigde nikoga samo ja i tv,ili se nesto u emisiji ili filmu neprijatno desi ja se preznojim a samo gledam tv mislio sam da sam lud.Odlazak kod lekara i stomatologa, oni su me malo razumeli pa su moje preznojavanje stavljali sa strane,zubarka mi uvek kaze ponesi peskir od kuce a posle intervencije se smeje i kaze da sam joj usvinjio stolicu jer moraju da je ciste od znoja,ma ljudi to je sve mokro majca gace farmerke, bukvalo znoj sam ide ne mogu da ga zaustavim.Nikada nisam bio kod lekara ni strucnog lica,a nikada i necu da odem jer je to deo mene i tako sam naucio da zivim,to mi je unistilo mozda 20% zivota,ne bunim se to mi je sto mi je.Mogu da kazem pored svog siromastva i loseg zivota koji sam imao u detinjstvu roditelja alkoholicara nemastine teskih bolesti ostalih clanova nisam imao para ni za uzinu,eskurzije i mislim da su to posledice koje su ovoj mojoj bolesti za koju nisam ni znao do danas da postoji ucinile.Sada je druga prica skorijih godina sam se probio u jednom poslu na nasem trzistu koji samo njih pet radi u srbiji moze se reci da sam ja medju prvima 5,nisam ovde da se hvalim ali to mi je pomoglo sa znojenjem poceo sam da radim sa ljudima i znojenje je u opadanju valjda zbog neke sigurnosti koju zidam oko sebe,ali cim se dogodi stresna situacija evo znoja.Nisam imao problema sa neprijatnim mirisima od znoja jel je to bukvalo voda izlazila pa ispari bez neprijatnih mirisa pa me to nije blizinski udaljavalo od osoba,vec taj prokleti znoj na celu i licu koju vide ostali ljudi i misle da sam bolestan ili sam se uplasio,na primer udjem u bus sedim na stolici i mislim da su sve oci prema meni i pocnem da se znojim izadjem na stanicu na niskoj temeraturi glava mi se pusi izlazi para iz koze ljudi me gledaju cudno na stanici,mislio sam da debljina slojeva odece utice, usao sam u majci i trenerci u bus a svi bunde jakne ja se opet preznojim video sam da nije do odece kad se prisetim place mi se.Po prirodi sam jak ko zemlja radio sam ono vreme na gradjevini da prezivim, zdrav ko dren stalno u sportu ali to znojenje nije isto, ne mogu sada da sudim o sebi ali nisam ni ruzan mnoge devojke koje mi pridju pogotovo sada kada zaradjujem zivim raskosno to ih privlaci samo se upoznamo a za nesto vise ne bih se usudio jer bih neka od njih pomislila da sam lud ili bolestan cim se znojim bez nekog napora ili velikih vrucina,to mi je unistilo emotivni zivot ali ne bunim se mozda ce jednog dana ova bolest za koju do skoro nisam ni znao da postoji prestati ili se smanjiti na neki manji nivo bar se nadam da cu pronaci neku osobu koja ce ovo da razume malo je ovo sve smesno za nekoga ko nema ovaj problem, tek sam sada sam saznao da ovakvi slucajevi postoje kod oba pola ali to mi je bog dao i zivim sa tim evo sada me upravo udara rosa po celu bez ikakvog razloga,kazem sa godinama se smanjuje idemo dalje preznojavacemo se i to mu je to pozdrav od Bugarina.

Moje misljenje o ovom zahvatu se jako promjenilo nakon istrazivanja i citanja brojnih iskustava ljudi koji su prosli kroz sve to i koji su se mnogo pokajali. Ne samo da su poceli jos vise da se znoje nego su dobili razne probleme sto sa srcem, sa plucima sa osjecajem za toplo/hladno, depresijom itd. Molim vas da dobro razmislite prije nego sto se odlucite za tako nesto. Moguce je da cete mnogo vise izgubiti nego dobiti. Evo jedan koristan link, na engleskom je ali procitacete sve ono sto vam ni jedan doktor reci a zapravo je to realnost. Pozdrav

http://truthaboutets.com/Pages/FXBottom.html

Operisan sam 21.1.2014
I jedino mi je zao sto to nisam pre uradio!Imao sam extremno znojenje dlanova,tabana i pazuha sada su mi dlanovi skroz suvi:-) hvala Bogu.Ispod pazuha isto,dok tabani se blago znoje,ali mi je i receno da tabani i nece skroz prestati!
Jedino sto mogu da kazem polu negativno je da operacija i nije tako naivna,ali nije ni strasna,spremiti se na dva do tri dana bolovanja i to je to,ipak ste pod totalnom anestezijo i pluca po povratku iz anestezije funkcionisu kao da vas je udario kamion,ponavljam nije nista sto se ne moze preziveti:-)
Operisao me je Dr. Kuhajda (pozdrav za doktora) i od prvog razgovora sa njim do operacije je proslo sedam dana (stvarno za svaku pohvalu)
Zelim da ohrabrim sve koji se dvoume,jer problem je stvarno veliki,ko zna taj i razume!

Pozdrav svima!
Evo mene opet da se javim na ovu temu, ali nazalost sa negativnim komentarima. Pisao sam vec kako sam prezadovoljan ishodom operacije, ali ne treba zuriti sa recima hvale. Naime, sada nakom 3 meseca od operacije, ja sam poceo da se znojim opet. Dakle ista prica, dlanovi, tabani, i sad jos i grudi. Prvih mesec dana nakon operacje ni kapi znoja na dlanovima, bio sam presrecan. Ali sada kao da mi se hiperhidroza vratila nakon 3 meseca. Sve sam se nadao da je to privremeno kako je doktor rekao, reakcija na operaciju. Ali ovo vec traje duzi period, sve se vise i vise znojim, strahujem da ce mi se hiperhidroza vratiti u potpunosti. Ja se i dalje nadam da je ovo privremeno i da ce opet prestati. Prosto ne znam da li je ova operacija trajno resenje. Da li se ovo vec nekome vec desavalo? Da li je moguce da se hiperhidroza povrati?

Back