jolemisa
Buduća legenda
- Poruka
- 34.916
Ja uradio apgrejt sa 10-ke na11-icu i radi dobro.Nemam problema.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Na računaru sa win10 igraju se igrice tipa "Zuma" i slične, ulazi se na Fejs i čitaju se neke online novine. I ništa više se ne radi.
Da li je potrebno menjati računar ili..
Problem sa neupdateovanim Windowsom budu virusi, trojanci i ostali malware…Ako te stvari koje se rade na njemu odrađuje ok , nema potrebe, kada krene to da koči.........
Možda bi i @Džudi S mogla da iskoristi pogodnost? Sigurno je zainteresovana i ona.Ja sam otišao na ono Enroll i tako dobio ESU, tako da imam još godinu dana podrške. Nešto je ažurirao i dan posle 14. oktobra, dakle šljaka.
Pogledajte prilog 1800894
Ali ostaje pitanje šta ću posle, pošto moj PC izgleda ne može da podrži Windows 11, iako nije toliko star (sklopljen je u septembru 2019.). Hardver je okej, ali fale mi Secure Boot i TPM 2.0. Zna li neko može li to nekako da se zaobiđe ili ću morati da uzimam, ako ne nov PC, a ono bar novu matičnu da bih mogao da pređem na Jedanaesticu?
Pogledajte prilog 1800895
Možda bi i @Džudi S mogla da iskoristi pogodnost? Sigurno je zainteresovana i ona.
Pre toga možeš lako da proveriš to oko ESU. Odeš u Settings pa u Update & Security. Ako ti tu stoji opcija Enroll, na konju si. Ako ne stoji, onda ništa.Pogledaću, to je mamin računar, mada ona više ide na Fejs preko telefona.
Imam u kraju dobrog servisera i videćemo šta će on predložiti.
@el toro loco
Pogledao sam. Imam jedan SSD (na kome je Windows) i dva standardna hard diska. Za prvi piše MBR, za prvi hard disk piše GPT, a za drugi opet MBR.
Iskreno, bojim se da po tome čeprkam da nešto ne zeznem, jer se ne razumem baš previše u operacije u BIOS-u.Taj gde ti je Window je vazan, ovi drugi nisu bitni za to. posto je MBR mozes da testiras
Window 11 trazi da se u biosu ukljuci UEFI boot mode. Ali ako DISK na kome je Win nije formatiran u GPT neces moci da podignes OS.
Treba da se konvertuje u GPT ali za svaki slucaj prebaci vazne podatke na drugi disk, Posle toga toga se restartuje os i sa DEL ulazis u bios.
U boot mode prebaci se na UEFI
Pogledajte prilog 1802307
Za svaki slucaj prebaci vazne podatke i napravi USB booot win 10 ili 11 ako vec nemas.
Izbacuje mi ovo.Mozes da testiras ovako desni klik na start otvori Windos Powershell admin
ukucaj ili prekopiraj ovaj red ispod
mbr2gpt /validate /disk:0 /allowFullOS
Pod uslovom da je prvi disk Windows 0
Napravice samo simaulaciju nece da ti menja nista na disku. I javi da li moze ili izbacuje neku gresku, iz powershella izlazis sa komandom
exit i enter
Ako nisi siguran da ceprkas po biosu , daj model maticne pa da pogledamo.
U vezi TPM stisni Win i r na tastaturi ili desni klik na start i izaberi run
upisi tpm.msc
I vidis da li je komp spreman za to
Pre 50+ godina i danas. Ovaj od pre 50 godina i dalje radi a ovaj danas do kraja godine

Za to instaliraš virtuelni LINUKS....ili dualBOOT.... Kažu da je Linuks prešao PET procenata zastupljenosti na tržištu.. jer uz sve ostalo, sve MANJE ljudi koristi Windblowse...Bez obzira na odluku, stručnjaci upozoravaju da nastavak korišćenja neosveženog sistema predstavlja visok rizik, posebno ako računar koristite za internet, e-poštu i onlajn plaćanja
https://www.b92.net/tehnopolis/racunari/171957/prestaje-podrska-za-windows-10-sta-dalje/vest
Ништа ради ће исто као и виндовс 7 без досадних месечних ажурирања који су ме масовно ишли на нерве

Loše ti se čini! Ako nemaš TPM 2.0 na kanti, NE možeš ni da instaliraš debilni Windblows11....@dakyorlando
Ma ne teram ta je nista, vidi mozda nadjes nekog ko se bolje razume da ti pomogne. Ne moze puno da se zezne, jednostavno snimis mobilnim to sto si promenio. Ukoliko ne ide vratis nazad na stare "postavke" po slikama iz mobilnog.
Moguce da ti TPM nije ukljucen u biosu ili mozda treba da se "apdejtuje" bios. Nagadjam malo posto ne znam koja maticna je u pitanju.
Meni se cini da je TPM potreban za neke zahtevnije igre. Mada nisam sto posto siguran.
Za disk je u redu nema greske , mozes da konvertujes u GPT ali ti ne treba za desetku. Ako zelis da probas komanda je
mbr2gpt /convert /disk:0 /allowFullOS
Mada sad imas podrsku za desteku jos godinu dana. Imas vremena da resis u vezi Win11 itd.
Imas i ovde dobra uputsva za sve ovo sto si pitao. Mislim za kasnije ako ne ne zelis da ides u servis.
https://support.activision.com/articles/trusted-platform-module-and-secure-boot
Step by Step on How I Setup TPM 2.0 and Secure Boot - you can too!
I TPM 2.0....bez toga ni ne možeš da instaliraš Win11Zna se......... win XP je najbolji vindous
Nije win11 nešto mnogo zahtevniji od desetke, mada minimum 2 jezgra.
Opušteno može da se pređe.
Ali to NE znači da je noviji hardver potreban radi bla, bla, bla!!!Windows 11 jeste hardverski zahtevniji od Windowsa 10. Microsoft je postavio strože hardverske zahteve za instalaciju Windowsa 11, što znači da mnogi stariji računari koji bez problema rade
- Windows 11 je optimizovan za sigurnost i moderne tehnologije, ali to znači da traži i noviji hardver.
- Iako je hardverski zahtevniji, Windows 11 je dosta efikasno optimizovan i može raditi veoma brzo na kompatibilnim uređajima.

Komesarske bajke za pionire malene!!!pa jel oćete kapitalizam?
u socijalizmu su svi imali ista prava
u kapitalizmu svi imaju iste šanse
izmedju prava i šansi ja bih ipak pravo
šansa nije sigurna
mada ni pravo nije zagarantovano, zavisi ko ga deli

Imaš Win10?? Jesi testirao da li ti kanta omogućuje instalaciju W11??? Za početak....Na računaru sa win10 igraju se igrice tipa "Zuma" i slične, ulazi se na Fejs i čitaju se neke online novine. I ništa više se ne radi.
Da li je potrebno menjati računar ili..
Nova matična, novi procesor, novi hladnjak, nova memorija... Cena? Prava sitnica!!!Ja sam otišao na ono Enroll i tako dobio ESU, tako da imam još godinu dana podrške. Nešto je ažurirao i dan posle 14. oktobra, dakle šljaka.
Pogledajte prilog 1800894
Ali ostaje pitanje šta ću posle, pošto moj PC izgleda ne može da podrži Windows 11, iako nije toliko star (sklopljen je u septembru 2019.). Hardver je okej, ali fale mi Secure Boot i TPM 2.0. Zna li neko može li to nekako da se zaobiđe ili ću morati da uzimam, ako ne nov PC, a ono bar novu matičnu da bih mogao da pređem na Jedanaesticu?
Pogledajte prilog 1800895

sad imate iste šanse, a komesari se zovu menidjeriKomesarske bajke za pionire malene!!!![]()
![]()
pa jel si eneblovao u BIOSu, proveri, nije ti toliko matora matična ploča ?Iskreno, bojim se da po tome čeprkam da nešto ne zeznem, jer se ne razumem baš previše u operacije u BIOS-u.
Izbacuje mi ovo.
Pogledajte prilog 1802409
Pogledajte prilog 1802412