Prestaje podrška za Windows 10: Šta dalje?

• Začetnik teme Začetnik teme acabg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na računaru sa win10 igraju se igrice tipa "Zuma" i slične, ulazi se na Fejs i čitaju se neke online novine. I ništa više se ne radi.

Da li je potrebno menjati računar ili..
Ako te stvari koje se rade na njemu odrađuje ok , nema potrebe, kada krene to da koči.........
Problem sa neupdateovanim Windowsom budu virusi, trojanci i ostali malware…

Ja sam otišao na ono Enroll i tako dobio ESU, tako da imam još godinu dana podrške. Nešto je ažurirao i dan posle 14. oktobra, dakle šljaka.
1760565526850.png

Ali ostaje pitanje šta ću posle, pošto moj PC izgleda ne može da podrži Windows 11, iako nije toliko star (sklopljen je u septembru 2019.). Hardver je okej, ali fale mi Secure Boot i TPM 2.0. Zna li neko može li to nekako da se zaobiđe ili ću morati da uzimam, ako ne nov PC, a ono bar novu matičnu da bih mogao da pređem na Jedanaesticu?
1760565578854.png

Ja sam otišao na ono Enroll i tako dobio ESU, tako da imam još godinu dana podrške. Nešto je ažurirao i dan posle 14. oktobra, dakle šljaka.
Pogledajte prilog 1800894

Ali ostaje pitanje šta ću posle, pošto moj PC izgleda ne može da podrži Windows 11, iako nije toliko star (sklopljen je u septembru 2019.). Hardver je okej, ali fale mi Secure Boot i TPM 2.0. Zna li neko može li to nekako da se zaobiđe ili ću morati da uzimam, ako ne nov PC, a ono bar novu matičnu da bih mogao da pređem na Jedanaesticu?
Pogledajte prilog 1800895
Možda bi i @Džudi S mogla da iskoristi pogodnost? Sigurno je zainteresovana i ona.

Pogledaću, to je mamin računar, mada ona više ide na Fejs preko telefona.

Imam u kraju dobrog servisera i videćemo šta će on predložiti.
Pre toga možeš lako da proveriš to oko ESU. Odeš u Settings pa u Update & Security. Ako ti tu stoji opcija Enroll, na konju si. Ako ne stoji, onda ništa.
4223752267.png

Od čega zavisi kome će se to pojaviti a kome ne, nemam pojma. Svašta sam čuo: te važiće samo za Evropljane (ne znam je li to važi samo za EU ili ne), te moraćeš da platiš 30 dolara za to, te nećeš morati... Meni najpre nije izlazila ta opcija (kad je drugima počela da izlazi), da bi se u drugoj polovini septembra pojavila.

@dakyorlando

Ovo za "Enroll" zavisi da li koristis microsoft konto ili si na lokalnom. Ovde je covek objasnio kako se to radi

Podrska vazi jos godinu dana ako se isprate uputstva iz videa i pod uslovom da je win legalni.

Ja mislim da ti imas podrsku za UEFI u biosu, moze to lako da se proveri. Moguce da ti je disk(HDD) formatiran na MBR.
Win 11 i uefi zahtevaju GPT particiju, moguce da ti zbog toga prijavljuje da ne podrzava Win 11.
Bar je to kod mene slicaj, za podrsku je islo postepeno prvo US of A pa ostali.
Nemoj da prebacujes na UEFI u biosu dok ne porveris da li je disk odgovarajuce fomratiran.

@dakyorlando

Zaboravih ovo

You can check if your Windows disk is MBR or GPT by opening Disk Management, right-clicking the disk, and checking the "Partition style" on the "Volumes" tab in its properties
Alternatively, you can use PowerShell by running Get-Disk and looking at the PartitionStyle column, or use the command line with diskpart and list disk to see an asterisk under Gpt for GPT disks.
Using Disk Management
Right-click the Start menu and select "Disk Management" or search for "Create and format hard disk partitions".
In the Disk Management window, find the disk you want to check (e.g., "Disk 0," "Disk 1").
Right-click the disk (not the volume, the actual disk on the left side) and select "Properties".
Go to the "Volumes" tab.
Look at the "Partition style" field to see if it says "Master Boot Record (MBR)" or "GUID Partition Table (GPT)".

Ima vise nacina da se proveri najednstavnije preko "Disk Management". Ukoliko je na MBR moze lako da se konvertuje u GPT
ne moras da formatiras DISK. A posle toga mozes da ukljcis "UEFI" u biosu.
Ako ne znas kako, daj ime maticne i model pa cemo da pogledamo na netu u vezi biosa.

@el toro loco

Pogledao sam. Imam jedan SSD (na kome je Windows) i dva standardna hard diska. Za prvi piše MBR, za prvi hard disk piše GPT, a za drugi opet MBR.

Taj gde ti je Window je vazan, ovi drugi nisu bitni za to. posto je MBR mozes da testiras
Window 11 trazi da se u biosu ukljuci UEFI boot mode. Ali ako DISK na kome je Win nije formatiran u GPT neces moci da podignes OS.
Treba da se konvertuje u GPT ali za svaki slucaj prebaci vazne podatke na drugi disk, Posle toga toga se restartuje os i sa DEL ulazis u bios.
U boot mode prebaci se na UEFI

bootImage.jpg

Za svaki slucaj prebaci vazne podatke i napravi USB booot win 10 ili 11 ako vec nemas.

Mozes da testiras ovako desni klik na start otvori Windos Powershell admin
ukucaj ili prekopiraj ovaj red ispod

mbr2gpt /validate /disk:0 /allowFullOS

Pod uslovom da je prvi disk Windows 0

Napravice samo simaulaciju nece da ti menja nista na disku. I javi da li moze ili izbacuje neku gresku, iz powershella izlazis sa komandom
exit i enter

Ako nisi siguran da ceprkas po biosu , daj model maticne pa da pogledamo.

Taj gde ti je Window je vazan, ovi drugi nisu bitni za to. posto je MBR mozes da testiras
Window 11 trazi da se u biosu ukljuci UEFI boot mode. Ali ako DISK na kome je Win nije formatiran u GPT neces moci da podignes OS.
Treba da se konvertuje u GPT ali za svaki slucaj prebaci vazne podatke na drugi disk, Posle toga toga se restartuje os i sa DEL ulazis u bios.
U boot mode prebaci se na UEFI

Pogledajte prilog 1802307

Za svaki slucaj prebaci vazne podatke i napravi USB booot win 10 ili 11 ako vec nemas.
Iskreno, bojim se da po tome čeprkam da nešto ne zeznem, jer se ne razumem baš previše u operacije u BIOS-u.

Mozes da testiras ovako desni klik na start otvori Windos Powershell admin
ukucaj ili prekopiraj ovaj red ispod

mbr2gpt /validate /disk:0 /allowFullOS

Pod uslovom da je prvi disk Windows 0

Napravice samo simaulaciju nece da ti menja nista na disku. I javi da li moze ili izbacuje neku gresku, iz powershella izlazis sa komandom
exit i enter

Ako nisi siguran da ceprkas po biosu , daj model maticne pa da pogledamo.
Izbacuje mi ovo.
1760805218791.png

U vezi TPM stisni Win i r na tastaturi ili desni klik na start i izaberi run
upisi tpm.msc

I vidis da li je komp spreman za to
1760805307588.png

@dakyorlando

Ma ne teram ta je nista, vidi mozda nadjes nekog ko se bolje razume da ti pomogne. Ne moze puno da se zezne, jednostavno snimis mobilnim to sto si promenio. Ukoliko ne ide vratis nazad na stare "postavke" po slikama iz mobilnog.
Moguce da ti TPM nije ukljucen u biosu ili mozda treba da se "apdejtuje" bios. Nagadjam malo posto ne znam koja maticna je u pitanju.

Meni se cini da je TPM potreban za neke zahtevnije igre. Mada nisam sto posto siguran.
Za disk je u redu nema greske , mozes da konvertujes u GPT ali ti ne treba za desetku. Ako zelis da probas komanda je

mbr2gpt /convert /disk:0 /allowFullOS

Mada sad imas podrsku za desteku jos godinu dana. Imas vremena da resis u vezi Win11 itd.
Imas i ovde dobra uputsva za sve ovo sto si pitao. Mislim za kasnije ako ne ne zelis da ides u servis.
https://support.activision.com/articles/trusted-platform-module-and-secure-boot

Step by Step on How I Setup TPM 2.0 and Secure Boot - you can too!

Bez obzira na odluku, stručnjaci upozoravaju da nastavak korišćenja neosveženog sistema predstavlja visok rizik, posebno ako računar koristite za internet, e-poštu i onlajn plaćanja
https://www.b92.net/tehnopolis/racunari/171957/prestaje-podrska-za-windows-10-sta-dalje/vest

Ништа ради ће исто као и виндовс 7 без досадних месечних ажурирања који су ме масовно ишли на нерве
Za to instaliraš virtuelni LINUKS....ili dualBOOT.... Kažu da je Linuks prešao PET procenata zastupljenosti na tržištu.. jer uz sve ostalo, sve MANJE ljudi koristi Windblowse...
Danas svaki balavac sanja da kupi najnoviji Android, Iphone.. a ne neku kantu od PC-Windowsa.. koju bi trebao da nosi na ramenima kao oni pankeri stereo radio prijemnike!!! :rotf: :rotf:

@dakyorlando

Ma ne teram ta je nista, vidi mozda nadjes nekog ko se bolje razume da ti pomogne. Ne moze puno da se zezne, jednostavno snimis mobilnim to sto si promenio. Ukoliko ne ide vratis nazad na stare "postavke" po slikama iz mobilnog.
Moguce da ti TPM nije ukljucen u biosu ili mozda treba da se "apdejtuje" bios. Nagadjam malo posto ne znam koja maticna je u pitanju.

Meni se cini da je TPM potreban za neke zahtevnije igre. Mada nisam sto posto siguran.
Za disk je u redu nema greske , mozes da konvertujes u GPT ali ti ne treba za desetku. Ako zelis da probas komanda je

mbr2gpt /convert /disk:0 /allowFullOS

Mada sad imas podrsku za desteku jos godinu dana. Imas vremena da resis u vezi Win11 itd.
Imas i ovde dobra uputsva za sve ovo sto si pitao. Mislim za kasnije ako ne ne zelis da ides u servis.
https://support.activision.com/articles/trusted-platform-module-and-secure-boot

Step by Step on How I Setup TPM 2.0 and Secure Boot - you can too!

Loše ti se čini! Ako nemaš TPM 2.0 na kanti, NE možeš ni da instaliraš debilni Windblows11....

Windows 11 jeste hardverski zahtevniji od Windowsa 10. Microsoft je postavio strože hardverske zahteve za instalaciju Windowsa 11, što znači da mnogi stariji računari koji bez problema rade
  • Windows 11 je optimizovan za sigurnost i moderne tehnologije, ali to znači da traži i noviji hardver.
  • Iako je hardverski zahtevniji, Windows 11 je dosta efikasno optimizovan i može raditi veoma brzo na kompatibilnim uređajima.
Ali to NE znači da je noviji hardver potreban radi bla, bla, bla!!! :rotf: :rotf: :rotf:
E da.. Win 11 radi dovoljno brzo na NOVIJIM, BRŽIM kantama jer ih DeBill Gejts NIJE znao više usporiti!!! :rotf: :rotf:

Pogledajte prilog 1800894

Pogledajte prilog 1800895
Nova matična, novi procesor, novi hladnjak, nova memorija... Cena? Prava sitnica!!! :rotf: :rotf:

Back