PREPORUKE... knjige koje volite...

• Začetnik teme Začetnik teme DR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Lanfear:
@Karamazov

Pazi, ja ne kritikujem tudji ukus. Samo nekvalitet.

Loshe sam formulisala ovo u vezi Agate... i to sam vec rekla. Ali me u vezi Selindzera niko, ali niko nece ubijediti da je to stvar ukusa.
Sve je to ok,zaista...Ali ako ti mislis tako,neko drugi onako-cemu rasprava? Samo ces da izgubis zivce,zar ne? Neko mi je jednom rekao da se suprotstavljanjem misljenja moze doci do objektivne istine-mozda ali ako su u pitanju tolerantni sagovornici,a toga kod nas nema...

Zvuchi logichno.

Uvijek sam otvorena da chujem svako mishljenje, ma koliko se razlikovalo od mog. I, mozda i uspiju da me ubijede, ukoliko pruze zadovoljavajuce argumente. Ali eto... na stranu moja tolerancija, koju posjedujem, ali ovde zaista znam shta pricham.

Ma, nije ni bitno vishe.

Vratimo se temi.

Preporuke...

Knjige koje su na mene najviše uticale:

Kami - Stranac
Pynchon - The Crying of Lot 49 (niko ne spominje Pinčona - imate i Albaharijev prevod)
Faulkner - Krik i bijes (drugi dio - moja lična Biblija)
T.S. Eliot - Waste Land (ako jer OK da poezija uđe u ovaj izbor)
Peljevin - Čapajev i Praznina

Neka mi sve patriote oproste, ali od naših pisaca teško da mi se osim D. Kiša iko dopada.

Ian McEwan - Amsterdam, etc.
Max Frish - Moje ime je Geintenbain, HomoFaber, etc.
Pol Oster - Knjiga opscena, Meseceva planeta, etc.
Bariko - Svila, etc
Erik Idle - Put za Mars
Douglas Adams - Autostoperski vodic kroz galaksiju
Kahlil Gibran - Prorok i prorokov vrt, etc.
Ljosa - Pohvala pomajci, etc.
E.A.Po - Pad kuce Usera, etc.
Aldous Huxley - Vrli novi svet ili hrabri novi svet, etc.
Saramango - Devet sunca i devet meseca
Leonid Andrejev - Knjiga o sedmoro obesenih
Danil Harms - Slucajevi, A grlo luta britvom, etc.
Anais Nin - Zvezde na mom nebu, dnevnici, etc.

Uh, ovoga sam se setila ovako u jednom dahu, ali ne bih sigurno zaboravila ni nase pisce: Crnjanski, Kis, Ducic, Selimovic, Z.Zivkovic,... kao ni "strance", hehehehe: Man, Tolstoj, Dostojevski, Hese, Vajld, Gete, Remark, Selindzer, Bugalkov,... ipak ste trazili knjige koje volimo...

Zahvaljujem se svima na preporukama, posveticu paznje velikom broju dela koja ste nabrojali...

Pozdrav i prijatno citanje

Kipling - Knjiga o dzungli
Konrad Lorenc - Govorio je sa zivotinjama
E.M.Remark - Crni obelisk
V.Gibson - Virtuelno svetlo
Bukovski - Zene
B.Betelhajm - Znacenje bajki
I.Kalvino - Pod suncem jaguara
From, Suzuki - Zen i psihoanaliza
Kastaneda - Ucenje Don Huana(ovo mu je prva, sve kasnije su tesko njesra)
Jerom K. Jerom - Three men in a boat
Jan Potocki - Rukopis iz Saragose
P.S. zajebite pomodnu knjizevnost, tipa Koelja i sl.sranja,to sto svi citaju nesto ne mora da znaci da je dobro, a sto se "Davincijevog koda" tice,manite me.

DR:
DAKLE MOJE OMILJENE KNJIGE SU
VIKTOR IGO - JADNICI
MAJKL GEJL - MOJA LEGENDARNA DEVOJKA
TREJSI SEVALIJE - DEVOJKA SA BISERNOM MINDJUSOM
ANITA SIV - POSLEDNJI SUSRET
SVA DELA NADE MARINKOVIC,
FROJD - DORA HERMAN HESE - GERTRUDA

KOJA SU VASA OMILJENA DELA?

Zadnje sam procitala od Isidore Bjelice Dama iz Santorinija,i bas je fantasticna knjiga.Mislim da mi je omiljena knjiga Nice - Tako je govorio Zaratustra,mada nisam sigurna.Jos su mi omiljene:Remark - Trijumfalna kapija,Dostojevski - Zlocin i kazna.To sam sve citala davno.Sad vise ne volim da citam takve knjige,samo lake i zabavne,kao sto je ova Dama Isidorina.Seldon - Druga strana ponoci i Seldon I nama ce svanuti sutra te dve se secam da su mi bile fantasticne kad sam ih citala.
Ustvari imam omiljenu knjigu ali je tajna koja je to knjiga zato sto sam iz te knjige pokupila mnogo pametnih stvari.Ako bih rekla i ako bi neko procitao tu knjigu,procitao bi i mene,a niko ne voli da bude procitan.

Back