Svratila sam na forum u nadi da ću dobiti ideju za čitanje neke dobre knjige (i zaista je bilo više dobrih predloga), ali sad vidim da je ova tema bila otvorena davno tako da ne znam koliko ima smisla da se samo oko jedne male stvari uvučem u diskusiju, ali volela bih kada bi učesnici diskusije ovo ipak pročitali, iako znam da ako i pročitaju neće napisati nista povodom toga.
Čitala sam raspravu, pa sam malo podstaknuta da objasnim sledeće:
Na Šumarskom fakultetu ima nekoliko smerova (šumarstvo, prerada drveta, zaštita od erozije i bujica, pejzažna arhitektura i hortikultura).Šumarski fakultet je tehnički fakultet, i danas među 5 najtežih u Srbiji, ali nije samo tehnički već se jednim delom bavi i umetnošću, naročito pejzažna arhitektura. U ovoj vrsti umetnosti, spaja se lepo sa korisnim, dakle jedno autorovo delo koje je izašlo iz njegovog osećanja za prostor, za lepotu, za sklad, za boje i jednu višu dimenziju koju samo on ili njemu slični razumeju, uspeva preneti na prirodno okruženje, ili samo jedan komad zemlje (što je u vašem slučaju parče hartije), a potom SVI ljudi (i oni koji razumeju i oni koji ne razumeju umetnika i njegovo delo), mogu uspešno koristiti umetnički izraz umetnika, čak i ako ne umeju da čitaju ili ako nikad nisu pročitali knjigu. Tako, od strane pejzažnog arhitekte uređen prstor, biva jedno blago na zemlji, koje sa zrelošću biva sve vrednije (slično se dešava i sa književnim delima), koje ima svoju simboliku i skriveno značenje i koje dugo u sebi može da nosi poruku i prenosi je naraštajima. Nažalost, ovaj fakultet u našoj zemlji nije dovoljno razvijen, kao ni svest o tome šta sve možemo i šta sve postoji. Nije sramota NEZNATI.
Sramota je krasti, biti pokvaren, vređati, uništavati nešto što je stvoreno...Čudi me što imate nešto protiv i one radnice u butiku, jer biste vi bar trebali znati da nije sve u životu crno i belo. A Ivo Andrić je rekao : "Poznavo sam čoveka koji je za svaku stvar koju ne zna ili ne poznaje uspeo da nađe i neku zlu reč".
Tako da vam ja toplo preporučujem, da ukoliko imate bar malo smisla za umetnost, svi upišete Šumarski fakultet, smerovi su različiti, za svakog će se nešto naći, jer će tada neko od vas dati neki doprinos, sigurno više nego što to čine filozovske diskusije u kojima se raspravlja o nečijem ukusu.
(ovo je komentar na vređanje fakulteta ili drugih zanimanja na prvim stranicama ove teme)