PREPORUKE... knjige koje volite...

• Začetnik teme Začetnik teme DR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Svratila sam na forum u nadi da ću dobiti ideju za čitanje neke dobre knjige (i zaista je bilo više dobrih predloga), ali sad vidim da je ova tema bila otvorena davno tako da ne znam koliko ima smisla da se samo oko jedne male stvari uvučem u diskusiju, ali volela bih kada bi učesnici diskusije ovo ipak pročitali, iako znam da ako i pročitaju neće napisati nista povodom toga.
Čitala sam raspravu, pa sam malo podstaknuta da objasnim sledeće:
Na Šumarskom fakultetu ima nekoliko smerova (šumarstvo, prerada drveta, zaštita od erozije i bujica, pejzažna arhitektura i hortikultura).Šumarski fakultet je tehnički fakultet, i danas među 5 najtežih u Srbiji, ali nije samo tehnički već se jednim delom bavi i umetnošću, naročito pejzažna arhitektura. U ovoj vrsti umetnosti, spaja se lepo sa korisnim, dakle jedno autorovo delo koje je izašlo iz njegovog osećanja za prostor, za lepotu, za sklad, za boje i jednu višu dimenziju koju samo on ili njemu slični razumeju, uspeva preneti na prirodno okruženje, ili samo jedan komad zemlje (što je u vašem slučaju parče hartije), a potom SVI ljudi (i oni koji razumeju i oni koji ne razumeju umetnika i njegovo delo), mogu uspešno koristiti umetnički izraz umetnika, čak i ako ne umeju da čitaju ili ako nikad nisu pročitali knjigu. Tako, od strane pejzažnog arhitekte uređen prstor, biva jedno blago na zemlji, koje sa zrelošću biva sve vrednije (slično se dešava i sa književnim delima), koje ima svoju simboliku i skriveno značenje i koje dugo u sebi može da nosi poruku i prenosi je naraštajima. Nažalost, ovaj fakultet u našoj zemlji nije dovoljno razvijen, kao ni svest o tome šta sve možemo i šta sve postoji. Nije sramota NEZNATI.
Sramota je krasti, biti pokvaren, vređati, uništavati nešto što je stvoreno...Čudi me što imate nešto protiv i one radnice u butiku, jer biste vi bar trebali znati da nije sve u životu crno i belo. A Ivo Andrić je rekao : "Poznavo sam čoveka koji je za svaku stvar koju ne zna ili ne poznaje uspeo da nađe i neku zlu reč".
Tako da vam ja toplo preporučujem, da ukoliko imate bar malo smisla za umetnost, svi upišete Šumarski fakultet, smerovi su različiti, za svakog će se nešto naći, jer će tada neko od vas dati neki doprinos, sigurno više nego što to čine filozovske diskusije u kojima se raspravlja o nečijem ukusu.
(ovo je komentar na vređanje fakulteta ili drugih zanimanja na prvim stranicama ove teme)

Poslednja izmena:
Za sve koji nisu pročitali, neka pročitaju Mi deca sta stanice Zoo.......

Slazem se! Odlicna knjiga. Preporucujem "Ognjena kapija" od Stivena Presfilda. Stiven Presfild je proglasen pocasnim gradjaninom grada Sparte. Knjiga je ok. Medjutim ko krene dublje da se upoznaje sa istorijom Anticke Sparte. Doci ce do zakljucka da su istiniti dogadjaji. Ono sto se zna. Mnogo interesantniji od knjige. Bar je kod mene to bio slucaj. U knjizi su neke stvari izmisljene. Posto je roman "Ognjena kapija" istorijska fikcija. :malav:

Nekoliko predloga :
Majstor i Margarita, i Bela Garda ( Mihail Bulgakov ). Dostojevski je mala maca za njega. Čovek je ( po mom mišljenju ) najbolji pisac
svih vremena.
It-Stiven King. 1000 strana koje čitate bez predaha. Kapitalno delo horora, ali i knjiga o odrastanju i kraju detinjstva.
Kuća listova-Mark Z.Danijelevski... ovo je nešto... ne znam kako da opišem. Ni horor, ni lična drama, ni droge, ovo je čista, uvrnuta psihodelija, negde duboko uznemirujuća-jako, jako čudna knjiga. Fenomenalno.
U šumi-Tana Frenč i Tajna istorija-Dona Trent. Nisam veliki fan krimića i trilera, s vremena na vreme koji pročitam, ali ova dva su vrh vrhova. Sjajno napisani, dobar zaplet, intelektualne igre, duboki osećaji, ljubav, mržnja, seta, tuga, sreća koja nam klizi niz ruke... misterija, tajna.

Htedoh da vas pitam,odgledao sam juce film "Basketball diaries",radjen je po istinitoj prici,a postoji i knjiga na osnovu koje je napravljen film.Knjiga je autobiografska i napisao ju je Jim Carroll...Da li neko zna da li te knjige uopste ima kod nas,ili je cak neko od vas ima,s obzirom da sam trazio po netu,ali bezuspesno...Hvala unapred.

Htedoh da vas pitam,odgledao sam juce film "Basketball diaries",radjen je po istinitoj prici,a postoji i knjiga na osnovu koje je napravljen film.Knjiga je autobiografska i napisao ju je Jim Carroll...Da li neko zna da li te knjige uopste ima kod nas,ili je cak neko od vas ima,s obzirom da sam trazio po netu,ali bezuspesno...Hvala unapred.

Svrati do biblioteke ili bar do Alnarija ili Lagune .Verujem da ce ti pomoci,a mozda knjiga nije ni prevodjena na srpski,sto cisto sumnjam . :D

tekst5217.jpg

57466-l.jpg

2020-l.jpg

68624-l.jpg

66660-l.jpg

get_slika_varijacija.php

-Lesek-Kolakovski-Glavni-tokovi-marksizma-III-_slika_L_693077.jpg

get_slika_varijacija.php

interpreter-of-maladies.jpg

http://1.***************/_vNrV6YLt5xw/S9RpmpgUmBI/AAAAAAAAAME/ZUSRamOcMWc/s1600/unaccustomedearth.jpg

http://4.***************/_xZLZEszNcwU/S_kvWFvYxQI/AAAAAAAAAhE/QfE2fy5APqs/s1600/the-namesake.jpg

http://3.***************/-RNG8ccd1Jpk/Ti3YT0GGQ8I/AAAAAAAACP8/Cai9rwnOwns/s1600/mockingbird.jpg

Harlan Kobejn - Iskrena preporuka se odnosi na ovoga pisca. Ne bih mogla samo jednu knjigu da odvojim i naglasim.
Kejleb Kar - Alijenista (Odlican triler)
i nikada prevazidjeni:
Milovan Vitezovic - Lajanje na zvezde (knjiga koja me uz Orlovi rano lete, Slavno vojevanje i Autobiografiju Branislava Nusica uvek od srca nasmeje)
Dzejn Ostin - Gordost i predrasude

Poslednja izmena:

Back