Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.357
Ovo što si napisao, skoro da potvrđuje moju tezu da čovek uopšte nije zaslužio da bude svetac, o ocu Nemanji da ne govorim. Ima i kod tebe dovoljnio kontraverzi za takav zaključak. Ali, pošto je sveti Sava izuzetno značajna ličnost u zbilji ili mitu, to ćemo dalje da razvijamo, nećemo stati ni na tvojoj ni na mojoj konstataciji.
Ne bih to tek tako direktno napisao kao ti, jer kriterijumi za kanonizaciju u hrišćanskim Crkvama uopšte nisu nešto pretjerano visoki. Dobili smo i formalne potvrde ranijih glasina iz Rima da će tokom iduće godine Alojzije Stepinac biti proglašen za sveca RKC. U skorije vrijeme SPC je kanonizovala Nikolaja Velimirovića,...
Tako da, ne možemo reći Sveti Sava nije zaslužio da bude svetac, jer to isključivo zavisi od kriterijuma koje je koristio crkveni sabor koji je izvršio ispitivanje i poslije donio odluku da ga kanonizuje. Ne možemo stvari posmatrati na neki idealistički način, čitati Sveto pismo ili pokušavati da iskoristimo moralna načela današnjice, pa utvrdimo da je nemoralno to što je bio kanonizovan. On je bio utemeljitelj, otac i arhipastir dotične autokefalne Crkve, a i jedan od Srba i uopšteno pravoslavaca koji su obilježili prvu polovinu XIII stoljeća. Savina kanonizacija predstavlja sasvim logični slijed događaja, razumljiv u vidu okolnosti epohe u kojoj je živio. Tako, jeste, 'zaslužio' da bude posvećen.
E sada, kakav je on čovjek? To je neko drugo pitanje. On jeste bio jedan od najučenijih ljudi svog vremena, ali ne treba praviti od njega natčovjeka, niti ikakvu sliku sem jednog smrtnika koji je tokom svog života bio grešnik kao i svi drugi, koji je morao da jede i pije, imao seksualni nagon, osjećao obične ljudske porive, znao biti ljubomoran, ljut, itd...svetosavizam pokušava napraviti neku izvitoperenu sliku, u kojoj on uzima poziciju nekakvog poluboga, ličnosti koja je deifikovana, a što je naravno i u suprotnosti sa najosnovnijim hrišćanskim načelima (Sava postaje daleko više od idola). No za to ne treba kriviti samoga Savu, koliko one koji ga u nebesa kuju i tako doživljavaju (posebno tokom posljednjih stoljeća..).
Meni je posebno smiješno što među velikim kritičarima Save kao ličnosti, bilo da su u pitanju bošnjački, hrvatski ili crnogorski nacionalisti, ili srpski ateisti, uglavnom se pominju nekakve gluposti kao što je takvo jednostrano viđenje pitanja autokefalnosti (prilikom čega se doslovno usvaja Homatijanovo viđenje, nekritički) ili se ne pokazuje koliko je Sava bio mutna ličnost koliko puko nerazumijevanje istorije i vremena o kojem se govori (to je uglavnom gledište koje si naveo, prenoseći sa hrvatskih i bosanskih sajtova), a niko ni riječi nema o nemilom događaju koji možda predstavlja najcrnji segment Savinog života, teški grijeh, među najgorima - ubistvo čovjeka, i to drugog pravoslavnog hrišćanina. Naime, dobar dio istoričara smatra da je Sava bio ako ne najdirektniji organizator, onda barem da je bio prilično umiješan u taj događaj. Mislim, naravno, na misteriozni atentat na Streza 1214. godine. Ja lično smatram da je u zavjeru bilo više ljudi uključeno i da je Sava jedan od onih koju su bili dobro obavješteni, odnosno da je bio upućen u plan i na kraju u neki vid dao zeleno svjetlo. Sa stanovišta pragmatičnog i realnog sagledavanja, atentat na Streza bio je politički opravdano i isplativo ubistvo, ali ipak stravični grijeh na temelju ljudskih načela. I rekao bih da je Sava ipak pokušavao Strezu očajnički spasiti život sa mučkim pregovorima i pokušajima da se postigne neki sporazum, ali ga na kraju zasigurno nije upozorio da mu se smiješi mač u srce. Ostaju, ipak, u određenoj mjeri, otvorene mogućnosti da je Sava prnje pokupio u strahu da ga ne optuže za ubistvo, a da sam nije bio upućen u plan (mada je meni vjerovatnija opcija ta da je on na kraju dao zeleno svjetlo, kada su sve preostale opcije bile iscrpljene).
Ali sada, prije nego što upitaš, zaslužuje li (po ne idealnim principa svetih spisa, već realnim standardima Crkve) čovjek koji je odgovoran za atentat na drugoga, politički ubistvo, (ma koliki gad taj čovjek bio, kako ga izvori, očito iz razloga opravdanja čina ubistva, prikazuju) biti svetac? Moj je odgovor - da...svako ko zna dobro istoriju, zna i da je svijet jedno vrlo mračno i surovo mjesto, sa kontradikcijama na svakom koraku i užasima na svakom drugom...
A o onome što si posljednje napisao...
"Rastko Nemanjić je centralna figura mitova, legendi i mitomanije koja više od dvadeset godina pokušava da na svaki način prebriše istorijske istine i nametne se kao jedina istina koju treba pratiti i kojoj se treba povinovati. “Koliko je Rastko Nemanjić iz tih i takvih mitova sličan ili različit čoveku o kom postoji mnoštvo zapisa savremenika? Da li je u pitanju učitelj ili veroučitelj? Da li je u pitanju humanista ili oportunista? Da li je u pitanju tvorac države ili pragmatični političar? Da li je u pitanju simbol ljubavi i tolerancije ili surovi istrebitelj verskih i političkih protivnika?", pitaju se Ateisti".
Odgovor je, zapravo, vrlo jednostavan - na sva ta pitanja, on je da.
Poslednja izmena: