Predrasude prema odredjenim grupama ljudi

A mi se skupimo i bijemo ove druge jer oni nisu u našem društvu i mi smo jači. A onda se oni skupe pa biju nas kad se ne nadamo i kad nas je manje.
Tako je i u filmovima. Nema dobrog filma bez dobre tuče. Nisu to predrasude. Mi samo volimo da smo bolji od njih, a oni od nas.
Jedva čekam da dobijem dozvolu za oružje. Onda neće smeti niko ništa da mi kaže. Imam neke drugare koji kažu da mogu da mi nabave oružje. Ne plaćam dok ne vidim, a moram da skupim pare.

fer trol idd

Predrasude kao sto je neko rekao nastaju kao posledica losih iskustava, licnih, ili necijih drugih koji nam je ta iskustva preneo. Kao sto sam vec napomenuo, strah od necega nepoznatog, nepoverenje prema necemu nepoznatom, ili lose misljenje o necemu ili nekome sto ne poznajemo dovoljno je prihvatljivo, ali ako neko zbog tog straha se lati oruzja, verbalnog ili fizickog nasilja, a uplaseni ljudi se obicno brane nasiljem, to nikada nece izaci na dobro.

Ja recimo imam predrasude prema odredjenoj grupi, uglavnom zbog negativnog konteksta i reputacije, losih iskustava nekih netolerantnih ljudi, i uspeo sam da se poprilicno zblizim sa nekim ljudima iz te grupe i da pomocu tih pojedinaca razbijem te negativne predrasude o toj grupi, i ako prihvatam te pojedince, jer me zaista ne uogrozavaju trenutno, i dalje imam negativno misljenje prema toj grupi kao celini, i ne znam da li ce to ikada potpuno prestati.

Predrarsude se fino uzgajaju u glavama, kada recimo čovek apriori prihvata nečije tvrdnje, a da se i sam nije uverio u istinitost pomenutih, ili bar posmatrao tvrdnju iz dva ugla.. To je samo jedan od puteva, rekla bih -najčešći.
Kada mi neko priča o crncima da imaju specifičan vonj, pitam ga: ,, Sa koliko crnaca do sada si bio u kontaktu?" Nepotrebno je prepričavati dalje gestikulacije ili mimike upitane osobe. ( Ovo je samo jedan egzampl, najbanalniji).

Nazalost u svakoj predrasudi ima makar malo istine.

Navijaci = divljaci, nasilnici.
Politicari = lazovi.

Uvek na srecu ima izuzetaka, ali zbog straha retko ko se trudi da upozna taj mali procenat ljudi koji spada u izuzetak.

Kao sto sam rekao, predrasuda sama po sebi mozda nije korektna i dobra osobina, ali ukoliko zbog te predrasude neko ne nastrada, ili nije izlozen nekoj vrsti maltetiranje sve je manje-vise podnosljivo.

Predrarsude se fino uzgajaju u glavama, kada recimo čovek apriori prihvata nečije tvrdnje, a da se i sam nije uverio u istinitost pomenutih, ili bar posmatrao tvrdnju iz dva ugla.. To je samo jedan od puteva, rekla bih -najčešći.
Kada mi neko priča o crncima da imaju specifičan vonj, pitam ga: ,, Sa koliko crnaca do sada si bio u kontaktu?" Nepotrebno je prepričavati dalje gestikulacije ili mimike upitane osobe. ( Ovo je samo jedan egzampl, najbanalniji).

Pa da, činjenica je da ljudi najviše predrasuda imaju prema grupama sa kojima imaju najmanje kontakta pa posledično i najmanje o tome znaju.
Sama riječ predrasuda znači da donosiš zaključke prije nego imaš adekvatne informacije.

opsta tolerancija koja vlada(i koja uzima sve vise i vise maha) je mnogo opasnija od predrasuda.

to nije stvarna tolerancija vec nasilno suzdrzavanje i onda izbija nasilje kao odgovor??? :I
ljudi su verovatno tolerantni kad im je zivot ok, imaju d ajedu, kre.su se kako oce, gaje decu idu na more... ili posle nekih velikih shokova mozda kao kraj svetskog rata. ali valjda mora nekad i crn period da naidje

Predrasude imamo svi, i oni što priznaju i oni što ne priznaju, bolje rečeno nisu svesni toga.
Razmislite da li je iko potpuno oslobodjen svih predrasuda po rasnom, nacionalnom, verskom ili čak polnom pitanju.
To mije nenormalno, samo je nas komunizam zatucao.
Engleski nacionalista=dobar englez, francuski nacionalista=dobar francuz, srpski nacionalista=četnik
A nacionalizam je po definiciji VOLETI SVOJ NAROD. Druge pošrovati koliko ti očekuješ da oni poštuju sebe.

dobro svako od nas ponekad divlja nasilno i laze. a laze sigurno.
valjda je problem ako ti se predrasuda sukobi sa "srcem" npr zaljubish se u navijacicu

To što laže mogao bih da podnesem ako a zameni sa i. Makar bilo i nasilno.
Pa šta da radim ako je navijačica? Pustiću je da mi navija loknice. Ima da izgledam kao da me je mikrotalasna udarila.
Skratim kosu i nemam problema.
Pa već mi je kratka!
Moraću da je pustim.
Da bih imao šta da skratim.

uvek lazes bre, to su mikro lazi ali ako bas obratis lepo paznju videces... ne mogu da se setim :I
sta znam, ako si recimo jako nadrndan i sretne te neka koleginica i pita Kako si :) ti ces reci, evo dobro, dobro, neces reci "bas sam jako nadrndan"
i takvih primera ima mnogo. mada je nekad istina relativna. jer mozda ti jesi dobro, na neki nacin, mozes da budes i mnogo gore
ovo me nervira jer me lupas odmah po tome da sam imbecil, a ovde kao se ipak razgovara, nisu oni podforumi drugi

Predrasude imamo svi, i oni što priznaju i oni što ne priznaju, bolje rečeno nisu svesni toga.
Razmislite da li je iko potpuno oslobodjen svih predrasuda po rasnom, nacionalnom, verskom ili čak polnom pitanju.
To mije nenormalno, samo je nas komunizam zatucao..

kako nas zatucao, kad je komunizam bio u cvetu, srbi i hrvati se nisu makljali, ljudi se 80tih slobodno kre.sali nije to bas tako s neke strane
a evo meni ti cetnici nisu nikako simpaticni, jer gledam sa tog nivoa, ako bih razmisljala onda niko nije simpatican iloi nesimpatican. a neko iz nekog razloga, porodicnog ili kakvog voli ovo ili ono, a argumenti ... mada istorija se pise i u skladu sa trenutnim potrebama nekoga

za navijacicu... ajd da uzmemo recimo rasnu netrpeljivost ili ako neko recimo navija za zvezdu i mrzi grobare i zaljubi se u grobarku (ok ovo je glupo ali jasno) onda ima problem, nije ni znao sta moze da mu se desi.

U pm kakvo sranje.
Pa ili će da menja tim ili devojku. Ne može i jedno i drugo da ima. :mrgreen:
Mada... možda i može. Čak, možda to i nije tako loše. Tako bi mogao da tuče grobara svaki dan.

Kakva džukela ovaj muzjak. :zelenko3:

Back