Banshee
Buduća legenda
- Poruka
- 25.746
meni para usi visociji/najvisocijiNajvise mi para usi kad cujem da neko kaze vislji![]()

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
meni para usi visociji/najvisocijiNajvise mi para usi kad cujem da neko kaze vislji![]()
Pa, zapravo, pravilno je konjunkcija![]()
Ta reč postoji, što ne znači da je pravilna. Kao što postoje mnoge druge reči koje su u upotrebi a nisu pravilne. E sad, verujem da neka nepravilna reč može vremenom da se "progura" u jezik kao sastavni deo istog, na kraju krajeva tako i nastaju i razvijaju se jezici. Ali iritira na silu forsirati sociološkinja i psihološkinja, ukoliko se već ljudi ne koriste time u svakodnevnom govoru.Ali sad tvrditi kako reč profesorka ne postoji je malo već..... pretenciozno![]()
Da li je ovo gramatiĆke u naslovu namerno ili slučajno![]()
To što su supruge ministara bile zvane tom TITULOM, ne znači da je PRAVILNO reći - ministarka, nekoj ženi koja to očigledno nijenego je njen muž to. Nije to popadija, izvini
![]()
Dakle, prosto je debilno izmišljati sad neku novu reč da bismo "održali pravilo" koje i ne postoji. Ministarka, u smislu supruge ministra, mi pre deluje kao neki žargon nego kao ozbiljna klasifikacija.
Inače, bar 50% reči našeg, a i većine ostalih jezika, su tako nekad bile..... "čudne"..... i "nepravilne". Skoro svakog dana novi pametnjaković se pojavi sa tvrdnjom kako je nešto nepravilno, a važi za pravilno i obrnuto.
Nepravilna reč ne može da postoji. Nslkfjjer nije reč.
A ako se zove Vanja? Deni? Sanja?Transseksualac je ono što mu/joj ide uz ime. Mislim, ako se zove Pufna, biće advokatica (mada ovu reč baš i ne preferiram ali primera radi), ako se zove Džo biće advokat.
Zar nije lakše izbaciti "gospođica", pa da svi budemo gospoda i gospođeionako se trudimo da reči g-din i g-đa izbacimo iz upotrebe po ugledu na Zapad, što je jedan od retkih detalja koji mi se zapravo dopada... a g-đa me i dodatno nervira jer postoji i ono, sećaš se, g-đica, pa sad neko treba javnosti da saopštava njeno bračno stanjei tako...
Pa izbaciZar nije lakše izbaciti "gospođica", pa da svi budemo gospoda i gospođe![]()
Hoću samo da dokažem posledice prisilnog i ubrzanog menjanja gramatike naspram spontanog , kakav je uglavnom bio do sada. Zato i navodim apsurdne primere koji se mogu desiti nametanjem političke korektnosti na rogobatan način. Razumem da su sve to preporuke EU, ali ne vidim da je kod njih bolja situacija. Znaš li, recimo, da postoje istraživanja koja pokazuju da je u zemljama bivšeg istočnog bloka postojala veća rodna ravnopravnost (učešće žena u institucijama) nego u tadašnjoj, pa i sadačnjoj, zapadnoj Evropi? Tako je bilo (više nije) i kod nas, a to se nije postiglo menjanjem jezika i političkim floskulama, već samim sistemom. Ne cenim socijalizam, ali za prava žena je učinio više od najdemokratskijih sistema. Zato je smešno forsirati jezičko nasilje samo da bi se žena advokat bolje osećala kao advokatica, a pritom je ugroženija nego ikad.Jao dokle više?Šta pokušavaš da dokažeš?
Ne znam, uzeo sam ime tipično za englesko govorno područje.Deni je... šta je to? Nadimak od nekog muslimanskog imena?![]()
Pa već postoji izraz koji se koristi i koji nije rogobatan - stjuard.Znam, i svesna sam, što se soc. tiče. Samo me zanima kako bi ti podneo da te neko mrtav ozbiljan opiše kao gospodina stjuardesu? Da si to, kojim slučajem? Ili da insistira da to staviš u CV...
Isto tako se koristi i sobar.Gospodin sobarica? Gospodin dadilja? Neeee sad je bejbisiter
Gospodin švalja?
Samo ako nisi Crnjanski.јел'. Апостроф је обавезан.