Sokolica_M
Domaćin
- Poruka
- 4.428
Ja pišem i nekako mi bolje zvuči bez jednačenja - podforum.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
tu se ne može primeniti analogija zato što u imenici "podlistak" nisu ispunjeni uslovi za jednačenje suglasnika po zvučnosti a u drugom slučaju jesu - ipak...Ako je po nekoj analogiji: podlistak, onda podforum.
Cirilica i latinica su ravnopravna pisma kod nas.
Po pravopisu koji se danas koristi u Srbiji, ćirilica i latinica su ravnopravna pisma u upotrebi. Po ustavu iz ОД 2006. u službenoj upotrebi u Republici Srbiji je srpski jezik i ćirilično pismo, a isto je i u Republici Srpskoj, dok su u Crnoj Gori u zvaničnoj upotrebi i ćirilica i latinica. Što se tiče dileme da li je nov ustav Republike Srbije propisao da je jedino pismo srpskog jezika ćirilica - nije. Ustav, i uopšte država može svojim aktom da odredi koji će jezik biti u službenoj upotrebi i razume se, ako taj jezik ima više pisama, koje će pismo biti u službenoj upotrebi. To znači da država određuje pismo zvanične korespondencije. Tako je i nov ustav odredio koje se pismo može u zvaničnim stvarima koristiti, a ne koje pismo je pismo srpskog jezika. Aktualna pisma srpskog jezika su, kao i do sada, ćirilica i latinica.
[size=-2]ne znam da li da mu oprostimo...[/size]
![]()
Latinica nije englesko pismo.
Diskusija da li treba da se piše na ovom podforumu latinicom ili ćirilicom je krajnje glupa i nepotrebna, jer ja, evo (mada ja nisam neko ko postavlja standarde ponašanja), pišem uvek ćirilicom, a kompjuter sam podesila na ''Serbian latin'' i navikla sam tako, sad ne mogu da ispravljam (navika)... a i ne vidim smisao ispravke...
Zagovornik sam ćirilice i njene veće upotrebe najpre u svim sredstvima javnog informisanja, ali ne smatram da zaslužuje osudu to što većina ovde piše latinicom...
To je stvar izbora... Sebi sam obećala pre nego da se latim ovog moderatorskog posla da neću nikog da prekorevam zbog pisma koje upotrebljava i greškama koje pravi u gramatici (najpre sam uočila da nisu svi naslovi tema lepo ukucani, pa sam htela da to ispravljam, zbog čega bih izmamila drvlje i kamenje), a koje su izvan same rasprave o jeziku... to je sve vrlo škatljivo i treba izbegavati bilo koji oblik ''napada'' na nečiji stil, ma kakav bio...
Za ćirilicu se možemo i moramo boriti na druge načine!
Joca verovatno zamera što je ova latinica koju je strelica upotrebila bez kvržica, ali... kako god je navikao u ovoj virtuelnoj komunikaciji, time nek' se služi...
Mislim da je, posto ovde ne pisemo zvanicnu korespondenciju, stvar licnog izbora koje pismo ce ko upotrebljavati.
Украли су је Латини од старих Хpвата прије сто тисућа милијуна стољећа.![]()
Pa dooooooobro, aaaajde, al nemoj da se ponovi...МОЛИМ ВАС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![]()
Зна се сасвим јасно шта је службена употреба (писма), а шта јавна. Службена је употреба свих државних органа, при чему је врло важно да су и све врсте школа службене установе, те да се на све њих у потпуности односи ова одредба. (Р. Лукић)
Ustav, i uopšte država može svojim aktom da odredi koji će jezik biti u službenoj upotrebi
i razume se, ako taj jezik ima više pisama, koje će pismo biti u službenoj upotrebi.
To znači da država određuje pismo zvanične korespondencije. Tako je i nov ustav odredio
koje se pismo može u zvaničnim stvarima koristiti, a ne koje pismo je pismo srpskog jezika.
Aktuelna pisma srpskog jezika su, kao i do sada, ćirilica i latinica.
Mislim da je, posto ovde ne pisemo zvanicnu korespondenciju, stvar licnog izbora koje pismo ce ko upotrebljavati.
Tako je!
Nadam se da će ovo staviti tačku na ovu bizarnu raspravu.