Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Шта је сад?
Да поновим. У некој књизи наишао сам више пута на реч коктејл, за коју сам после видео да је дошла из енглеског (а и сам роман је преведен са енглеског). На енглеском се пише cocktail, a ово је опет фраза ''петлов реп'', поред алкохолног пића значи још и обичан коњ (за разлику од расног).
Неко је подвукао слово д у речи одштампано. Хелена је мислила да је ту реч исправио у отштампано па је упозорила да то не би било исправно. Међутим, види се да је слово д прецртао и да уместо одштампано треба да стоји оштампано.

Шта је сад?
Да поновим. У некој књизи наишао сам више пута на реч коктејл, за коју сам после видео да је дошла из енглеског (а и сам роман је преведен са енглеског). На енглеском се пише cocktail, a ово је опет фраза ''петлов реп'', поред алкохолног пића значи још и обичан коњ (за разлику од расног).
Неко је подвукао слово д у речи одштампано. Хелена је мислила да је ту реч исправио у отштампано па је упозорила да то не би било исправно. Међутим, види се да је слово д прецртао и да уместо одштампано треба да стоји оштампано.

Nije rec o koktejlu, vec o "ostampano". Nisam iz struke, ali mislim da ce se vec naci neko ko ce da razjasni. Misllim da je Hellen potpuno u pravu.

Али нико ми није одговорио да ли је исправна реч коктејл (за алкохолно пиће), јер је сличнија изворној.

to što je bliža orginalu, izvorniku ne znači da je "pravilnija". Reči iz stranog jezika pri pozajmljivanju uvek pretrpe neki vid adaptacije, prilagođavanja našem jeziku. Dakle, engl. reč koktejl (coctail) je u srpskom adaptirana u koktel.

то што је ближа оргиналу, изворнику не значи да је "правилнија". Речи из страног језика при позајмљивању увек претрпе неки вид адаптације, прилагођавања нашем језику. Дакле, енгл. реч коктејл ([И]cocktail[/И]) је у српском адаптирана у коктел.

Коначно један коректан одговор. Хвала.
Само ми се чини да се на форуму помало подвлачи модератору, у овом случају Хелени.
;)

Eво ја ћу да разјасним:

Извињавам се свим поштованим учесницими форума на забуни коју сам направио.:cry: Правилно је оДштампати, када сам исправио онај пост мислио сам да је правилно оТштампати. Извините још једном.

Коначно један коректан одговор. Хвала.
Само ми се чини да се на форуму помало подвлачи модератору, у овом случају Хелени.
;)

Neke stvari su tacne ili nisu ;)

Nebitno je da li je Hellen moderator ili ne, ako je u pravu, kao sto rece Harmony.

Eво ја ћу да разјасним:

Извињавам се свим поштованим учесницими форума на забуни коју сам направио.:cry: Правилно је оДштампати, када сам исправио онај пост мислио сам да је правилно оТштампати. Извините још једном.
:think:[size=-2]ne znam da li da mu oprostimo...[/size]:think:

Прецртано је слово д, треба оштампано.
Али нико ми није одговорио да ли је исправна реч коктејл (за алкохолно пиће), јер је сличнија изворној.

Pise OSTAMPANO, bez D ili T. Ne znam ko je tu sta brisao ili nije, ali dobro vidim sta pise.

Стрелице, шта је сад опет?
Молим лепо, врати се на пост бр.413. Ову исправку: одштампано:cross: ја сам схватио тако, да треба слово д изоставити, односно да је правилно оштампано. Међутим, дискутант који ме је исправио сад каже да је том приликом мислио да реч треба да гласи отштампано(?!) и да је после увидео своју грешку. У сваком случају, ја прихватам извињење.
Погледао сам у речник: тамо уз реч оштампано стоји једно в.(види) одштампано. Кад сам окренуо упуство за употребу, прочитам да се тиме ''упућује на другу, правилнију и бољу' (реч), што ме и даље збуњује, јер тако речено излази да би реч, ипак могла и да се прихвати. Да у речнику стоји: упућује на правилну било би јасније.
Једна примедба:
Теби много више замерам, као и другима, што се не служиш стандардним српским писмом, већ пишеш енглеском латиницом! Додуше, како сама кажеш, ниси из струке (нисам ни ја), али ипак пишеш на потфоруму књижевности и барем овде би требало на то да се гледа.

Back