Šaban
Aktivan član
- Poruka
- 1.805
Bliznakinje je pravilno. Proveri pre nego što počneš da misliš.
A ti pročitaj sve postove pre nego što počneš da komentarišeš.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Bliznakinje je pravilno. Proveri pre nego što počneš da misliš.
alat sa kojim radi svoj posao
E, da - kolegenica ili koleginica?
Прецртано је слово д, треба оштампано.
Али нико ми није одговорио да ли је исправна реч коктејл (за алкохолно пиће), јер је сличнија изворној.
Шта је сад?
Да поновим. У некој књизи наишао сам више пута на реч коктејл, за коју сам после видео да је дошла из енглеског (а и сам роман је преведен са енглеског). На енглеском се пише cocktail, a ово је опет фраза ''петлов реп'', поред алкохолног пића значи још и обичан коњ (за разлику од расног).
Неко је подвукао слово д у речи одштампано. Хелена је мислила да је ту реч исправио у отштампано па је упозорила да то не би било исправно. Међутим, види се да је слово д прецртао и да уместо одштампано треба да стоји оштампано.
Али нико ми није одговорио да ли је исправна реч коктејл (за алкохолно пиће), јер је сличнија изворној.
то што је ближа оргиналу, изворнику не значи да је "правилнија". Речи из страног језика при позајмљивању увек претрпе неки вид адаптације, прилагођавања нашем језику. Дакле, енгл. реч коктејл ([И]cocktail[/И]) је у српском адаптирана у коктел.
Коначно један коректан одговор. Хвала.
Само ми се чини да се на форуму помало подвлачи модератору, у овом случају Хелени.
![]()
Neke stvari su tacne ili nisu![]()
Eво ја ћу да разјасним:
Извињавам се свим поштованим учесницими форума на забуни коју сам направио.Правилно је оДштампати, када сам исправио онај пост мислио сам да је правилно оТштампати. Извините још једном.
поДфоруму.....али ипак пишеш на потфоруму књижевности и барем овде би требало на то да се гледа.
Теби много више замерам, као и другима, што се не служиш стандардним српским писмом, већ пишеш енглеском латиницом!