Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme Kurt2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kako glasi prvo lice jednine prezenta glagola BITI

• bi

• budem

• bih

• bejah

• bicu

• jesam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Да ли неко зна који су наводници у новом Правопису исправни. Да ли „овакви“ или „овакви” ? Различити су иако не знам како вам изгледа ово на форуму. Да ли је за горње наводнике Alt+0147 или Alt+0148? Или у преводу да ли иду 9 па 6 или 9 па 9?

Ispravno je koristiti i jedne i druge, samo je potrebno da budeš dosledan u tekstu.
Znači, možeš koristiti dvostruki apostrof, ili izvrnuti dvostruki apostrof na kraju, ali, na početku moraš koristiti dvostruku zapetu, a ne apostrof.

„Tekst“... može
“Tekst“... ne može

Megi, nije ti baš dobro poređenje.
Ovo je primjer jednačenja suglasnika po zvučnosti... gdje se zvučno d nalazi ispred bezvučnog f... pa bi možda trebalo da se d pretvara u t, međutim, ovo je složenica, a postoji ono pravilo da ukoliko složenica nije stopljena u izgovoru, već postoji jasan prelaz ili pauza među tim riječima da se izostavlja ovo jednačenje.
Ja bih rekla podforum

Ovo je primjer jednačenja suglasnika po zvučnosti... gdje se zvučno d nalazi ispred bezvučnog f... pa bi možda trebalo da se d pretvara u t, međutim, ovo je složenica, a postoji ono pravilo da ukoliko složenica nije stopljena u izgovoru, već postoji jasan prelaz ili pauza među tim riječima da se izostavlja ovo jednačenje.
Ja bih rekla podforum

И я бих рекао подфорум, као што бих рекао и србски. До ђавола са претѣраном употрѣбом йедначења по звучности.

Ispravno je koristiti i jedne i druge, samo je potrebno da budeš dosledan u tekstu.
Znači, možeš koristiti dvostruki apostrof, ili izvrnuti dvostruki apostrof na kraju, ali, na početku moraš koristiti dvostruku zapetu, a ne apostrof.

„Tekst“... može
“Tekst“... ne može

Ово није тачно. На основу чега то тврдиш?

Ово није тачно. На основу чега то тврдиш?

Šta nije tačno?

Nisam čitala novi pravopis, moguće da je promijenjeno, pa da sam se istrčala sa nečim zastarjelim.

Što se grafičkih varijanti navodnika tiče, oni mogu biti resišasti ili uglasti.
Resičaste navodnike čine dvojna zapeta na početku i dvojni apostrof ili izvrnuti dvojni apostrof na kraju navoda.
Negdje je moguće koristiti i polunavodnike, koji se pišu kao apostrof i na početku i na kraju navoda. To se najčešće koristi pri pusanju navoda unutar navoda.

Moguće da je tvoja zamjerka za dvostruke apostrofe na početku- tu sam napisala da nije dopušteno.
U pravopisu(starom) piše da je pisanje dvojnog apostrofa na početku navoda dopušteno samo u daktilografiji.
To sam zanemarila:/

Не може да се занемари.
Али, у новом правопису стоји само двојна запета испред и двојни апостроф позади. За полунаводнике, подигнута запета на почетку и на крају. Међутим, у примерима за полунаводнике употребљава, углавном, изврнути апостроф (подигнута изврнута запета) на почетку а обичан апостроф (подигнута запета) на крају. Мислим да је то штампарска грешка која се провлачи кроз целу књигу.

Poslednja izmena:
Подфорум или потфорум ?

Ja bih rekla podforum

Ok, izgleda da ovo moje opet nije tačno... potražila sam na forumu, postoji tema koja se bavi ovom nedoumicom...http://forum.krstarica.com/showthread.php/324397-Podforum-ili-potforum
Jako lijepo objašnjeno, možeš pročitati.

Није требало да ти поверујем да "он има лопту".

"Шта се догађа, где је лопта?" - "Он има лопту."

Не знам да ли осећаш резлику. Суштина је да ако је цитат део опширнијег исказа, онда је тачка после наводника. Ако цитат стоји самостално, онда су наводници после тачке.

Није требало да ти поверујем да "он има лопту".

"Шта се догађа, где је лопта?" - "Он има лопту."

Не знам да ли осећаш резлику. Суштина је да ако је цитат део опширнијег исказа, онда је тачка после наводника. Ако цитат стоји самостално, онда су наводници после тачке.
Hvala! :)

Пижурицу и Клајна на стуб срама...

Затирање ћирилице у Србији је добило такве размере да се она налази готово пред истребљењем. Ја сам у почетку сматрао да је главни разлог потискивања ћирилице – малограђански комплекс новокомпонованих „шетача асфалтом“ који су се стидели сами себе и својих предака, и који су желели да „раскрсте са селом до краја“...

http://www.vaseljenska.com/drustvo/pizuricu-i-klajna-na-stub-srama/

Back