Pravo ime Boga

Ne znam koji ,,mi", ja sam jedan, nema ,,nas". :D
Drugo, Statler jako te cenim kao diskutanta na forumu i ne bih voleo da se zameramo.
извињавам се, не замерај.

просто, постоји један став у јавном дискурсу, који многи усвајају а да уопште не промисле о томе. људи живе и мисле по инерцији. једна од тих инерција јесте и схватање ислама као “треће гране” “абрамовске религије”, колико год тај појам био бесмислен.

шта је Каба? који је њен смисао, значење, улога?
Sveto mesto koje je Avram (Ibrahim) sagradio, ali su je tokom vremena pagani oskrnavili, postavili tu svoje idole i onda je došao Muhamed, pobacao idole i vratio joj ,,svetost" koju je imala pre.
Tako to oni objašnjavaju. Sad ćeš ti reći ,,to je besmislica". Pa mogu se i složiti (i složiću se), ali to isto oni mogu da kažu kad im mi hrišćani damo objašnjenje za poštovanje Ikona da je to naše ,,besmislica". I još mogu reći ,,vi nemate za to upošrište u Bibliji".

Kako rekoh, svako ima svoj ugao gledanja u zavisnosti od svog verovanja. Ako Islam sagledavamo kao vernici, pravoslavni hrišćani, ja i ti ćemo se složiti da je on neispravno učenje, pogrešno i loše koje može da odvede u pogibelj. Ali ako hoćemo da ga sagledamo na naučni način (znači objektivno) besmisleno je da tvrdimo da nema nikakvih dodirnih tačaka ili uticaja između Hrišćanstva (tj. najviše određenih hrišćanskih sekti, Judeizma i Islama.

Sveto mesto koje je Avram (Ibrahim) sagradio, ali su je tokom vremena pagani oskrnavili, postavili tu svoje idole i onda je došao Muhamed, pobacao idole i vratio joj ,,svetost" koju je imala pre.
Tako to oni objašnjavaju. Sad ćeš ti reći ,,to je besmislica". Pa mogu se i složiti (i složiću se), ali to isto oni mogu da kažu kad im mi hrišćani damo objašnjenje za poštovanje Ikona da je to naše ,,besmislica". I još mogu reći ,,vi nemate za to upošrište u Bibliji".

Kako rekoh, svako ima svoj ugao gledanja u zavisnosti od svog verovanja. Ako Islam sagledavamo kao vernici, pravoslavni hrišćani, ja i ti ćemo se složiti da je on neispravno učenje, pogrešno i loše koje može da odvede u pogibelj. Ali ako hoćemo da ga sagledamo na naučni način (znači objektivno) besmisleno je da tvrdimo da nema nikakvih dodirnih tačaka ili uticaja između Hrišćanstva (tj. najviše određenih hrišćanskih sekti, Judeizma i Islama.
шта неко место чини светим? мислим, генерално, у било којој религији.

U Bibliji imamo mnogo Bozjih imena.
Imena su ujefno i titule.
Bozja imena nam takodje i otkrivaju Boga.
Njegov karakter, osobine, karakteristike itd.

Jedno od imena je JHVH i danas niko tacno ne zna kako se izgovara.

Zazvati Bozje ime da bi se spasili nikako ne znaci vikati: boze, boze.
Vec zazvati Bozje ime znaci u Bibliji cinitu Bozju volju.
Postovati njegov zakon.
Jer kako neko moze zazvati Boga a onda ciniti nesto suprotno?

IMENA I TITULE BOGA OCA

(JHVH)-«Ja jesam «Ja sam koji jesam:
ABBA-« Otac» na Aramejskom, Rim 8,15 Gal4,6 Mt, 6,9
ADONAI- «Moj gospodin»(gospodar ) vlasnik, post, 15,2 izl 4, 10, 13 još7,7 2 Sam7, 18 ,20
EL OHIM-Bog stvoritelj, moćan, snažan, nadmoćan.» 2500 puta ustarom zavjetu
EL ŠADAJ svemogući Bog u svemu dovoljan ,više nego dovoljan za mene. 48 puta ustarom zavjetu
EL ELION –Najviši Bog, Višnji ili svevišnji Ps91,1 7,18 47,3 97.9
EL ROI-Svevid Bog. Bog,koji sve vidi, Post.16, 13
EL OLAM–Bog vječni post.21,33- pnz23 ,37
JAHVE CIDKENU- Gospodin naša pavednost Jer.23, 6
JAHVE MEKADEŠ – Gospodin koji nas posvećuje Izl 31, 13 Lev 20 . 7,8 21, 8 2, 9,32
JAHVE ŠALOM – Gospodin naš mir Suci 6. 24
JAHVE ŠAMA – Gospodin je uvijek prisutan,Gospodin je blizu EZ 48. 35
JAHVE RAFA –Gospodin koji iscjeljuje, gospodin naš iscjelitelj. Izl. 15,25
JAHVE JIRA—Gospodin koji proviđa, Gospodin koji me opsrbljuje, brine seza mene, Gospodin Će se pobrinuti za to .Izl 17. 15
JAHVE NISI-Gospodin stijeg naše pobjede, naša pobjednička Zastava.Izl.17.15
JAHVE ELOHENU- Gospodin Bog naš Ps.99, 8,9
JAHVE ROI- Gospodin moj pastir-ili blizak prijatelj s kojim dijeliš sve. Ps.23,1 izl. 33,11
JAHVE CEVAOT (SEBAOT). Gospodin nad vojskama, zapovjednik vojskovođa Ps.24.101Sam.1,3
ADONAI KANA-Bog ljubomorni(želizaštititi) Izl.33. 14
ATIK-pradavni 7,9.13
KADOŠ-sveti Iz 57, 15

Poslednja izmena:
Шта све нисам прочитао. Да дам свој мали и добронамерни допринос овој теми онима који имају "уши да чују и очи да виде".

У Старом завету имамо три имена која указују на Бога: Елохим, ЈХВХ - Јахве и Адонаи.
Префикс ЕЛохим – АЛах и слични у семитским и сродним блискоисточним језицима указује на небеску, Божанску СИЛУ, коју ми у словенским језицима изговарамо: БОГ, у грчком: ТЕОС, у латинском и савременим сродним језицима: DEUS, у германским језицима: GOTT, или енглеском: GOD.
Друго име је ЈХВХ – Јахве – Јеховах. Јеврејски народ у Старом завету није узимао узалуд име Божије па је користио овај термин, тетраграм: ЈХВХ који указује на Превишњег Бога ”Који Јесте”, ”Који Постоји”, ”Који Бива-Бивствује” – намерно пишем великим словима. Једна хришћанска протестантска група људи у Америци, на челу са Чарлс Тазе Раселом у 19. веку је основала заједницу Јеховиних сведока јер сматрају да је то име Божије. Научници који проучавају Библију, слажу се да је ЈХВХ једно од ова три имена која указују на Бога.
Трећи израз: АДОНАИ, можемо превести као: Господ – Онај који господари нашим животима и светом у коме живимо.

Нови завет је писан на грчком језику и ту налазимо углавном изразе: ТЕОС – Бог, и КИРИОС – Господ, поред осталих атрибута који указују на Небеско Божанство.

Важно је знати да БОГ у словенским језицима означава име ”Онога Који Јесте” а који се тако представио Мојсију на Синају. Појам БОГ само указује на неописиво Биће ванвременске интелигенције, које општи са нама логиком Љубави и које ми само кроз љубав можемо да осетимо, али никако да спознамо ко је заправо ОН – неописива, ванвременска сила Љубави!

A silni Mojsijevi genocidi u starom zavetu su verovatno vrhunski pokazatelj te Njegove ljubavi,ne samo genocid porobljavanje devica u belo roblje i svašta još nešto
Први пут чујем да је Мојсије приведен Хагу и осуђен за геноцид. Или је то ваш врхунски показатељ љубави. Свашта може бити. Уосталом, шта се нас тиче оно што је Мојсије радио. Негде сте се погубили.

U Bibliji imamo mnogo Bozjih imena.
Imena su ujefno i titule.
Bozja imena nam takodje i otkrivaju Boga.
Njegov karakter, osobine, karakteristike itd.

Jedno od imena je JHVH i danas niko tacno ne zna kako se izgovara.

Zazvati Bozje ime da bi se spasili nikako ne znaci vikati: boze, boze.
Vec zazvati Bozje ime znaci u Bibliji cinitu Bozju volju.
Postovati njegov zakon.
Jer kako neko moze zazvati Boga a onda ciniti nesto suprotno?

IMENA I TITULE BOGA OCA

(JHVH)-«Ja jesam «Ja sam koji jesam:
ABBA-« Otac» na Aramejskom, Rim 8,15 Gal4,6 Mt, 6,9
ADONAI- «Moj gospodin»(gospodar ) vlasnik, post, 15,2 izl 4, 10, 13 još7,7 2 Sam7, 18 ,20
EL OHIM-Bog stvoritelj, moćan, snažan, nadmoćan.» 2500 puta ustarom zavjetu
EL ŠADAJ svemogući Bog u svemu dovoljan ,više nego dovoljan za mene. 48 puta ustarom zavjetu
EL ELION –Najviši Bog, Višnji ili svevišnji Ps91,1 7,18 47,3 97.9
EL ROI-Svevid Bog. Bog,koji sve vidi, Post.16, 13
EL OLAM–Bog vječni post.21,33- pnz23 ,37
JAHVE CIDKENU- Gospodin naša pavednost Jer.23, 6
JAHVE MEKADEŠ – Gospodin koji nas posvećuje Izl 31, 13 Lev 20 . 7,8 21, 8 2, 9,32
JAHVE ŠALOM – Gospodin naš mir Suci 6. 24
JAHVE ŠAMA – Gospodin je uvijek prisutan,Gospodin je blizu EZ 48. 35
JAHVE RAFA –Gospodin koji iscjeljuje, gospodin naš iscjelitelj. Izl. 15,25
JAHVE JIRA—Gospodin koji proviđa, Gospodin koji me opsrbljuje, brine seza mene, Gospodin Će se pobrinuti za to .Izl 17. 15
JAHVE NISI-Gospodin stijeg naše pobjede, naša pobjednička Zastava.Izl.17.15
JAHVE ELOHENU- Gospodin Bog naš Ps.99, 8,9
JAHVE ROI- Gospodin moj pastir-ili blizak prijatelj s kojim dijeliš sve. Ps.23,1 izl. 33,11
JAHVE CEVAOT (SEBAOT). Gospodin nad vojskama, zapovjednik vojskovođa Ps.24.101Sam.1,3
ADONAI KANA-Bog ljubomorni(želizaštititi) Izl.33. 14
ATIK-pradavni 7,9.13
KADOŠ-sveti Iz 57, 15
izgleda kao da su bili blizi bogu,a to su pojedinci u velikom vremenskom periodu i njihov doživljaj i hvala na neki način
jedino što su oni sakupljali i zapisivali i imenovali boga

Mesto koje je posvećeno, koje je na neki način prožeto božanskom energijom, koje nije obično, već povezuje čoveka sa Nebom, sa Bogom. Jel sam dobro to definisao?
тако је. неко место чини светим присуство божанства, тј. неки облик божанског присуства које га испуњава или посвећује. али мухамеданци кажу да Каба није посвећена присуством Аллаха, на било који начин.

kakav jahve, gde to piše, šta uopste znači jahve?
To su 4 inicijala božjeg imena - Jod He Vau He
Jehova nije ime nego skraćenica
Adonai, Savaot i Elohim su atributi- Gospod,Spasitelj, Svemoćni
Prava imena božja su tajna eventualno poznata malom broju ljudi

EL od Elohim je prefiks za boga
Zato ga anđeli imaju na kraju imena - Mihael, Rafael, Gabriel itd....

misliš johevahe :D
jahve su smislili masoreti između petog i desetog v. n. e. ubacivali su samoglasnike u jevrejskom jeziku tačnije osmišljavali a u 16 veku neki rimokatolički sveštenik osmislio jehovah.
apsolutno nikakvog značenja nema osim ako ti lakše da jhvh izgovoriš jahve ili jehova.
osim toga u novom zavetu taj termin ne postoji, a da je to toliko značajno sigurno bi negde bilo spomenuto jhvh.
spominje se adoni tj kirios ili eloi (aramejski) odnosno teos a na našem gospod (gospodar) i bog

Бог,[а] односно божанство,[2] јесте словенско име за биће које игра главну улогу у теистичким и деистичким религијама, као и другим системима веровања, и може бити јединствено (у случају монотеизма), свезнајуће и свемоћно, или их може бити више (у политеизму), када сваки од богова има своје карактеришуће функције и особине, при чему обично опет постоји врховни бог, који има највећу власт међу боговима.

misliš johevahe :D
jahve su smislili masoreti između petog i desetog v. n. e. ubacivali su samoglasnike u jevrejskom jeziku tačnije osmišljavali a u 16 veku neki rimokatolički sveštenik osmislio jehovah.
apsolutno nikakvog značenja nema osim ako ti lakše da jhvh izgovoriš jahve ili jehova.
osim toga u novom zavetu taj termin ne postoji, a da je to toliko značajno sigurno bi negde bilo spomenuto jhvh.
spominje se adoni tj kirios ili eloi (aramejski) odnosno teos a na našem gospod (gospodar) i bog

Бог,[а] односно божанство,[2] јесте словенско име за биће које игра главну улогу у теистичким и деистичким религијама, као и другим системима веровања, и може бити јединствено (у случају монотеизма), свезнајуће и свемоћно, или их може бити више (у политеизму), када сваки од богова има своје карактеришуће функције и особине, при чему обично опет постоји врховни бог, који има највећу власт међу боговима.
Tako se stvarno izgovaraju hebrejska slova
Naravno da se u Novom Zavetu ne spominje
Više je povezano sa Kabalom i ima puno značenja to jest korespondencija
Na primer sa 4 Elementa ili 4 Sveta Kabale itd...
Očigledno ne koristimo istu literaturu

Tako se stvarno izgovaraju hebrejska slova
Naravno da se u Novom Zavetu ne spominje
Više je povezano sa Kabalom i ima puno značenja to jest korespondencija
Na primer sa 4 Elementa ili 4 Sveta Kabale itd...
Očigledno ne koristimo istu literaturu
mene ne zanima kabala
više starosrpska narodna vera
što se kaže ne znam svoju a ću se bavim tuđom i to nekom mističnom :D

за хришћане је право име Бога- Исус Христос. јер верујемо да је Он истинити и предвечни Бог који се оваплотио у телу и постао човек, и као такав ушао у творевину. дакле, Он је личност која има име.

Pravo Božje ime nije Gospod, Bog, Jehova kako već. U bibliji piše "Svako ko zove na ime moje biće spašen" Savremeni prevod biblije zamenjuje pravo ime našeg Oca u "Gospod Bog" dok je po pravoj bibliji sa dobrim prevodom njegovo ime Yahuah Elohim, a od našeg Spasitelja Yahshua.
Погрешио си. Прво ниси лепо откуцао, не пише се Yahuah Elohim, већ Yahweh Elohim.
Друго - не знам да ли си чуо да постоји Стари Завет на грчком језику ?
Бога зовемо Господ Бог што је правилни превод Yahweh Elohim.
По грчком Старом Завету на пример имамо Излазак κύριος ο θεός (Излазак 3,15) што се преводи са Господ Бог, исто као и јеврејски.
Дакле нема разлике у преводу, и јеврејски и грчки се преводе исто.

Je4hova je ime od hebrejskog JHVH
a ostalo su titule

за хришћане је право име Бога- Исус Христос. јер верујемо да је Он истинити и предвечни Бог који се оваплотио у телу и постао човек, и као такав ушао у творевину. дакле, Он је личност која има име.
Isus Hrist nije Bog nego je Bozji Sin
a to je greska njega uzimati kao Boga jer on to nije.
U Bibliji pise tako
Bog ne moze da bude covek niti degradiran na nivo coveka
Bog je daleko daleko daleko iznad svega

Bog je daleko daleko daleko iznad svega
ако је апсолутно трансцендентан онда не постоји, јер је изван сваког нашег поимања- Бог као Апсолутно НЕ. онда би били у праву атеисти кад кажу да Бога нема, јер је изван оквира нашег сасзнања и опажања. међутим, такав бог не би био истинити Бог, јер је Бог и Апсолутно ДА- Исус Христос, “шта чусмо, шта видесмо очима својим, шта размотрисмо и руке наше опипаше … и живот се јави, и видесмо, и сведочимо, и јављамо вам живот вечни, који беше у Оца, и јави се нама; шта видесмо и чусмо то јављамо вама..” дакле, Бог који се открио и објавио свету. Бог у телу.

Back